Yılan Isırmaları Nasıl Önlenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yılanların çoğu insanlardan korkar ve insanlarla doğrudan temas etmektense kaçmayı tercih eder. Ancak, bir yılanı ürkütmeniz ya da yılanın kaçmaması durumunda, yılan ısırıklarını önlemek için hazırlıklı olmanız gerekir. Bölgenizdeki yılanlar hakkında bilgi edinerek, koruyucu kıyafetler giyerek ve yılanların nerede saklanmayı sevdiğini bilerek yılan ısırıklarının çoğunu önleyebilirsiniz.

Adımlar

Açık Hava Etkinlikleri Sırasında Kendinizi Korumak

  1. adım 1 bölgeye özgü yılanlar hakkında bilgi edinin.
    Bölgeye özgü yılanlar hakkında bilgi edinin. İster yeni bir yeri ziyaret ediyor ister kendi arka bahçenizde kalıyor olun, bölgenize özgü yılanlar hakkında bilgi edinmelisiniz. Yakınınızda yaşayan zehirli ve zehirsiz yılanları ve bu ikisini nasıl ayırt edeceğinizi öğrenmek önemlidir. Yeni bir bölgede açık hava macerasına çıkmadan önce, orada yaşayan yılanlar hakkında bilgi edinin.
    • Yine, tüm yılan ısırıklarından kesinlikle kaçınmak isteseniz de, zehirli ve zehirsiz olmak üzere her iki ısırık türünün tedavisindeki farklılıkları ve aciliyet seviyelerini anlamak isteyeceksiniz.
    • Mercan yılanı ve kral yılanı gibi bazı yılanlar birbirine çok benzer. Her ikisi de benzer bölgelerde yaşasa da sadece mercan yılanı zehirlidir. Özellikle biri zehirli olduğunda, benzer görünümlü yılanları ayırt edebilmek önemlidir.
  2. adım 2 uzun otların ve çalıların bulunduğu alanlardan kaçının.
    Uzun otların ve çalıların olduğu alanlardan kaçının. Nereye bastığınızı görebileceğiniz patikalarda veya açık alanlarda kalmaya çalışın. Uzun otların veya çalıların içine girmeniz gerekiyorsa, adım atmadan önce alanı araştırmak için uzun bir sopa kullanın. Yılanlar kendilerini avcılardan korumak, aşırı sıcaklıktan kaçınmak ve avlanmak için uzun otlar ve yabani otlar gibi doğal örtüleri kullanırlar. Patika yollarda yılanlar için daha az saklanma noktası vardır, bu nedenle açıkça işaretlenmiş yollarda kalmak daha iyidir.
  3. adım 3 elinizi veya ayağınızı bir yarığa veya deliğe sokmaktan kaçının.
    Elinizi ya da ayağınızı bir yarığa ya da deliğe sokmaktan kaçının. Yılanlar genellikle devrilmiş ağaçlardaki delikler gibi karanlık yerlerde veya kayaların arasındaki gizli noktalarda kıvrılırlar. Herhangi bir yere adım atmadan veya elinizi koymadan önce dikkatlice bakın. Bu özellikle kaya tırmanışı yaparken veya mağaralarda keşif yaparken geçerlidir. Eğer bir yarıkla karşılaşırsanız, en iyisi onu olduğu gibi bırakmaktır. Etrafı kurcalamanız gerekirse, boş olduğundan emin olmak için uzun bir sopayla alanı kurcalayın.
    • Yılanlar çukur kazmazlar, ancak saklanmak için diğer hayvanlar tarafından kazılmış çukurları kullanırlar. Yani bir sincap ya da köstebek tarafından kazılmış gibi görünen bir çukurda gerçekten bir yılan olabilir.
  4. adım 4 yılanların ağaçlara tırmanabildiğini unutmayın.
    Yılanların ağaçlara tırmanabildiğini unutmayın. Alçak dalların altından geçerken veya bir ağaca tırmanırken dikkatli olun, çünkü bir yılanı kolayca dal sanabilirsiniz. Yılanlar ağaçlara tırmanabilir ve baş hizasına kadar sarkabilirler. Aklınızı her zaman başınızda tutmanız ve yılanların neredeyse her yerde saklanabileceğini unutmamanız en iyisidir.
  5. adım 5 vahşi doğada olduğunuzda koruyucu giysiler giyin.
    Vahşi doğaya çıktığınızda koruyucu giysiler giyin. Kalın botlar ve uzun pantolonlar giyin. Ayaklarınızı nereye koyduğunuzu net olarak göremediğiniz alanlarda asla çıplak ayakla dolaşmayın veya sandalet giymeyin.
    • Çimenlik alanlarda yürürken ısırıkları önlemek için burnu kapalı ayakkabılar giymelisiniz. Deri gibi kalın malzemelerin yılan dişleri tarafından delinme olasılığı, kanvas gibi daha ince bir malzemeye göre daha düşüktür.
    • Bol kesim uzun pantolonlar dar pantolonlardan daha iyidir. Bu şekilde, ısırılmanız durumunda, yılanın dişlerinin cildinize ulaşma ihtimali daha azdır.
  6. adım 6 potansiyel yılan habitatlarında kamp yapmaktan kaçının.
    Potansiyel yılan habitatlarında kamp yapmaktan kaçının. Büyük kütüklerin, kayalık alanların veya uzun otların yakınında kamp yapmayın. Birçok yılan gececidir, bu nedenle geceleri özellikle dikkatli olmak isteyeceksiniz. Çadırınızın fermuarını sıkıca kapatın ve mümkün olduğunda bir karyola üzerinde uyuyun, çünkü yüksek bir yüzeyde ısırılma olasılığınız daha düşüktür. Gece tuvaleti veya portatif tuvaleti kullanmak için dışarı çıkmadan önce ayakkabılarınızın içini ve çadırın zeminini kontrol etmek için bir el feneri kullanın.
    • Gizli yılanları çıkarmak için kullanmadan önce giysileri, ayakkabıları ve uyku tulumlarını silkeleyin.
  7. adım 7 özellikle şiddetli yağmurlardan sonra göllerde veya nehirlerde yüzerken, yüzerken veya balık tutarken dikkatli olun.
    Özellikle şiddetli yağmurlardan sonra göllerde veya nehirlerde yüzerken, yüzerken veya balık tutarken dikkatli olun. Su yılanları zehirlidir ve ısırılmaları halinde çok hızlı bir şekilde yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak su yılanları olabilir ya da olmayabilir. Şiddetli yağmurlardan sonra, yaşam alanlarındaki sel nedeniyle yılanların suda olma olasılığı daha yüksektir. Şiddetli yağmurlar, en sevdikleri saklanma yerleri sular altında kalabileceği için yılanları da açık alanlara sürükler.
    • Çamurlu sularda veya bitki örtüsü olan sularda yüzmekten kaçının çünkü bunlar su yılanlarının en sevdiği saklanma alanlarıdır.

Evde Yılan Isırmalarını Önleme

  1. adım 1 bahçenizi ve bitişik mülkünüzü biçilmiş halde tutun.
    Bahçenizi ve bitişik mülkünüzü biçilmiş halde tutun. Yılanları evinizin yakınında ikamet etmekten caydırmak için çitleri kesin ve çalıları temizleyin. Tıpkı vahşi doğada olduğu gibi, yılanlar saklanmak için uzun otları ve çalıları kullanır. Çimlerinizi kısa tutarak bir yılanın bahçenizde saklanma olasılığını azaltabilirsiniz.
  2. adım 2 çocukları yılanlar hakkında eğitin.
    Çocukları yılanlar hakkında eğitin. Çocuklara yılanların tehlikeli olabileceği ve onlardan kaçınılması gerektiği öğretilmelidir. Evde çocuklarınız varsa, onları bölgenizde yaşayan farklı yılan türleri ve oluşturabilecekleri tehlike hakkında eğitin. Onları bir yılanla oynamaya veya yakalamaya çalışmaktan vazgeçirin.
    • Çocuklarınızın yılanların saklanabileceği alanlarda oynamasını engelleyin. Yüksek ot ve çalıların bulunduğu yakınlardaki boş arazilere gitmelerini engelleyin.
  3. adım 3 depolanmış bahçe malzemelerini taşırken dikkatli olun.
    Depolanmış bahçe malzemelerini taşırken dikkatli olun. Dışarıdaki bir istiften yakacak odun toplarken veya çalı ya da kereste ile çalışırken bir alet kullanın. Kendinizi de korumak için bot ve eldiven giyin. Yılanlar barınmak için odun yığınları ve barakaların yakınları gibi serin ve karanlık alanlarda saklanmayı severler. Ellerinizi bu alanlara sokmadan önce uzun bir sopayla etrafı yoklayın. Bu, içeride saklanan yılanları sizin varlığınız konusunda uyaracak ve muhtemelen sizinle yüzleşmek yerine kaçmaya çalışacaklardır.
    • Yaz aylarında kuraklık koşullarında çok dikkatli olun. Yılanlar bahçe hortumunuzun, yüzme havuzunuzun etrafında veya klima ünitenizin altında su arayacaktır.
  4. adım 4 eğer bir yılanınız varsa ısırılmamak için önlem alın.
    Eğer bir yılanınız varsa ısırılmamak için önlem alın. Evcil bir yılanınız varsa, sorumlu bir sahip olmanız gerekecektir. Evcil hayvan olarak zehirli bir yılana sahip olma olasılığınız düşük olsa da, yine de ısırılmaktan kaçınmak istersiniz. Yılanınızı tutmak için ellerinizi kullanmak yerine bir yılan kancası kullanın. Isırıkların çoğu beslenme sırasında meydana gelir, bu nedenle bu süreçte ekstra dikkatli olmak önemlidir.
    • Evcil hayvan olarak uysal bir yılan seçin. Mısır yılanları ve top pitonları ısırmaya isteksiz yılanlar olarak ün yapmıştır.
    • Yılanınıza fare gibi bir ava dokunduktan sonra, kokusu hala ellerinizdeyken dokunmayın.
  5. adım 5 bir yılana yaklaşmak zorunda kalırsanız çok dikkatli olun.
    Bir yılana yaklaşmak zorunda kalırsanız çok dikkatli olun. Yılanın öldüğünü düşünüyorsanız da bu durum geçerlidir. Yeni ölmüş yılanlar hala refleks olarak hareket edebilir ve hatta ısırabilir. Ayrıca bir yılan ölü gibi görünebilir, ancak sadece güneşlenirken çok hareketsiz yatıyor olabilir. Asla bir yılanı tutmaya ya da ellemeye çalışmayın. Birçok uzman, yılanı öldürmeye çalışmaktan da kaçınmanızı önermektedir. Mülkünüzde zehirli olduğunu fark ettiğiniz bir yılan görürseniz, yerini not edin ve bir hayvan kontrol görevlisini arayın. Görevli gelip yılanı uzaklaştırmaya çalışana kadar, eğer yılan hala bölgedeyse, çocukları ve evcil hayvanları bölgeden uzak tutun.
    • Yılanların çoğu bölgeden kaçmaya çalışacak ve onlara veya yaşam alanlarına rastlarsanız temastan kaçınacaktır. Eğer bir yılanla temas ederseniz, yavaşça geri çekilin ve ani hareketlerden ve yüksek seslerden kaçının. Yılan bunları tehdit olarak algılayabilir ve kendini tehdit altında hissettiğinde ısırmaya daha meyilli olabilir.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Yılanlar sıcak havalarda ve geceleri daha aktif olma eğilimindedir. Bununla birlikte, bir yılanla karşılaşma riski her zaman vardır.
  • Çocuklara yılanların potansiyel olarak tehlikeli olduğunu ve onları yalnız bırakmaları gerektiğini öğretin.
  • Çıngıraklı yılanlar kendilerine özgü tıkırtı sesleriyle tanınırlar. Ancak çıngıraklı yılanlar, hemen yanlarında olsanız bile her zaman ses çıkarmazlar. Bir tür ses çıkarmasını beklediğiniz yılanlara bile her zaman dikkat edin.

Uyarılar

  • Uzak bir bölgede asla tek başınıza yürüyüş yapmayın veya sırt çantasıyla dolaşmayın. Acil bir durumda size yardımcı olabilecek başka bir kişiyi her zaman yanınızda bulundurun.
  • Zehirli bir yılan tarafından ısırılırsanız, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alın.