Sıcak Havalarda Şişme Nasıl Önlenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yaz mevsimi aşırı sıcak olduğunda, insan vücudu genellikle şişer. Bunun nedeni, vücudun dokulardaki sıvıyı uzaklaştırmada daha az verimli olma eğiliminde olmasıdır. Bu şişlik genellikle ayaklarda ve ayak bileklerinde yoğunlaşır. Diğer zamanlarda eklemleriniz sertleşebilir veya hızlı kilo aldığınızı fark edebilirsiniz. Neyse ki, bu şişliği minimumda tutmaya yardımcı olacak bazı önleyici eylemler vardır.

Adımlar

Günlük Rutininizi Düzeltme

  1. adım 1 aktif kalın.
    Aktif kalın. Egzersizlerden faydalanmak için sıcakta ağır egzersizler yapmak zorunda değilsiniz. Yürümek şişmeyi önlemenin harika bir yoludur çünkü kan akışınızı sağlamak için size yeterli kardiyo sağlar. Bu tutarlı kan akışı vücudunuzun şişmesini önleyecektir. Günde 30 dakika yürümek şişmeyi önlemek için iyi bir başlangıçtır.
    • Zaten düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız, yaptığınız şeyi yapmaya devam edin. Vücudunuzu düzenli tutmanın anahtarı tutarlılık olacaktır.
    • Uzun süre bir yerde kalmanız gerekiyorsa, kalkıp hareket ettiğinizden emin olun. Uzun süre oturmaktan veya hareketsiz durmaktan kaçının çünkü bu ayaklarınızda şişmeye yol açacaktır.
  2. adım 2 dolaşımı hızlandıran giysiler giyin.
    Dolaşımı hızlandıran giysiler giyin. Sıcakta pamuklu giysilerden kaçının. Pamuk nemi tutar ve sizi daha da sıcak yapar. Damarlarınızın düzgün bir şekilde dolaşmasına yardımcı olmak için tayt veya dolaşım kollukları giyin.
    • Celliant lifleri ile etiketlenmiş giysiler arayın. Reebok, Adidas ve Saucony bunu çok kullanan popüler markalardır. Geri dönüştürülmüş enerjiyi vücuda geri yönlendiren, kan akışını ve kandaki oksijen seviyesini artıran bir liftir.
    • Daha profesyonel bir görünüm için kan akışını hızlandıran sirkülasyon taytları satın alabilirsiniz. Erkekler için, kollarınızın üzerine oturan dolaşım kolları alabilir ve bunları gömleğinizin altına giyebilirsiniz.
  3. adım 3 i̇çeride kalın.
    İçeride kalın. Mümkünse gün boyunca, özellikle de öğleden sonra içeride kalın. Öğleden sonra genellikle günün en sıcak zamanıdır ve yaşadığınız yere bağlı olarak akşamları hava soğumayabilir. Açık hava aktivitelerinizi sabah saatlerinde yapın.

Alımınıza Dikkat Edin

  1. adım 1 susuz kalmayın.
    Susuz kalmayın. İyi hidrate edilmiş bir vücudun su tutma olasılığı daha düşüktür. Her gün en az 30-50 ons su için. Hücrelerinizin yıkanmasına yardımcı olacaktır. Egzersiz yapacaksanız veya hamileyseniz, günlük olarak bundan daha fazlasını içmeniz gerekir.
  2. adım 2 susuz bırakan içeceklerden uzak durun.
    Susuz bırakan içeceklerden uzak durun. Çok fazla kafein içeren içecekler dehidre edicidir ve şişmeye neden olur. Kahve ve çaydan uzak durun. Biraz aromalı bir şeyler arıyorsanız bunları meyve suyu ile değiştirin.
  3. adım 3 uygun bir diyet uygulayın.
    Uygun bir diyet uygulayın. Düzgün bir şekilde hidratlı kalmanın yanı sıra, uygun bir diyet yapmak çok önemlidir. Birkaç değişiklik yapmak vücut şişmesinde büyük bir fark yaratabilir.
    • Bol miktarda B6, B5 ve kalsiyum alın. Bunları esmer pirinç ve taze meyvelerden alabilirsiniz.
    • İşlenmiş gıdalardan kaçının. Dondurulmuş yemekler ve konserve gıdalar çok fazla tuz içerir. Bunun yerine taze gıdalar satın alın. İşlenmiş gıdalar almak zorundaysanız, sizin için en iyisini bulmak için markaları karşılaştırın.
  4. adım 4 düşük tuzlu diyet (bir çay kaşığından az) çok önemlidir.
    Düşük tuz diyeti (bir çay kaşığından az) çok önemlidir. Sıcaklığın neden olduğu şişliği azaltmaya yardımcı olur. Tuz şişmeyi teşvik eder. Patates cipsi ve tuzlu fıstık gibi yiyeceklerden kaçının. Yemek pişiriyorsanız yemeğinize tuz eklemeyin ve yemeklerinizi masada tuzlamayın.

Şişliğin Azaltılması

  1. adım 1 şişmiş uzuvları kaldırın.
    Şişmiş uzuvları yükseltin. Bacaklarınız şişmişse, bacaklarınızı başınızın üzerine koyarak sırt üstü yatabilirsiniz. Bu şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır. Şişlik sürekli olarak kötüyse, bu şekilde uyumayı deneyin.
    • Sırt üstü yatıp ayağınızı havaya kaldırmak da yardımcı olabilir. Bu şekilde, şişlik gövdenize doğru geri gidebilir ve lenf sisteminize geri emilebilir, böylece temelde işeyebilirsiniz.
  2. adım 2 şişmiş uzuvlara masaj yapın.
    Şişmiş uzuvlara masaj yapın. Kendinize acı çektirmeyin, ancak şişlik fark ettiğiniz bölgeye masaj yapın. Kaslarınızdaki sıvı birikimini azaltmak için kasları sıkıca ovun.
  3. adım 3 gün boyunca esneyin.
    Gün boyunca esneyin. Kendinizi uzun süre tek bir pozisyonda otururken veya ayakta dururken bulursanız, esnemek için bir dakikanızı ayırın. Her saat başı, esnemek için sadece 2-5 dakika ayırın. Ayak bileği pompaları, dörtlü esneme hareketleri ve baldır esneme hareketleri, çok fazla hareket yapmadan kan akışını sağlamak için harika bir yoldur. Bu esneme hareketlerini masanızda sessizce veya ayakta dururken yapabilirsiniz, böylece gününüzü bölmezler.
    • Elleriniz ve parmaklarınız şişmiş hissediyorsanız, omuz ve sırt esneme hareketlerine odaklanın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Her iki elimde de kan akışı azalmış gibi hissediyorum. Ne yapabilirim?
    Vücudunuzun üst kısmında (boyun, omuzlar) kas gerginliği yaşıyor olabilirsiniz. Bu, kollardan ellere inen kan damarları üzerinde bir tür kıskaç etkisine neden olabilir ve kan akışının azalması ellerin soğuk, sert ve uyuşuk hissetmeye başlamasına neden olur. Karanlık bir odada ayaklarınız yukarıda ve kollarınız kol dayanaklarında olacak şekilde bir koltuğa uzanmayı deneyin; ardından yavaş ve derin bir şekilde karnınızdan nefes alın.
  • Soru
    Birkaç haftadır çok sıcak bir iklimde yaşıyorum, bu yüzden kaybolan tuzları yerine koymak için yemeğime balık sosu ekliyorum; ancak şimdi ödem geliştirdim. Balık sosu eklemeye devam etmeli miyim yoksa bırakmalı mıyım?
    Diyetinizde büyük değişiklikler yapmadan önce her zaman doktorunuzla konuşmalısınız. Bununla birlikte, tuz eklemek yerine hindistan cevizi suyu veya Pedialyte içmeyi deneyin. Bunlar aşırı terlemeden sonra yenilenmesi gereken elektrolitler için iyi kaynaklardır. Çok fazla tuz kalbiniz ve böbrekleriniz için kötü olabilir.
  • Soru
    Damarlarım cildimden dışarı çıkıyor, ne yapmalıyım?
    Bu durum, özellikle yaşlandıkça insanlar için oldukça yaygındır. Damarlar genellikle ağrısız ve zararsızdır, ancak ağrı hissederseniz bir doktora danışmalısınız.

İpuçları

Uyarılar

  • Şişliğiniz devam ederse ve bu değişikliklerin hiçbiri işe yaramazsa, bir doktora başvurun.
  • Her güne bir şey yemeden önce 16 oz su içerek başlayın.