Yüzerken Cildinizi Nasıl Korursunuz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Havuzda yüzüyorsanız, cildinizi sudaki klor ve diğer kimyasallardan korumak konusunda endişeli olabilirsiniz. Tuzlu su içeren bir okyanusta yüzmek de cildinizin nemini alarak kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir. Yüzerken cildinizi korumak için, duş alarak ve nemlendirici sürerek cildinizi hazırlayın. Daha sonra yüzdükten sonra cildinize bakım yaparak yumuşak ve tazelenmiş hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Adımlar

Yüzmeden Önce Cildinizi Hazırlama

  1. adım 1 yüzmeye gitmeden önce duş alın.1Yüzmeye gitmeden önce duş alın. Duşta vücudunuzu su ile durulayarak başlayın. Bu, cildinizin terden, cilt yağlarından, kozmetik ürünlerden ve havuzdaki klorla etkileşime girerek cildinizde tahrişe neden olabilecek diğer kirlerden arınmasını sağlayacaktır. Cildinizi ve saçınızı ıslatmak, cildinizin sudaki kimyasalları veya tuzu daha fazla emmesini de önleyebilir.
    • Eğer bir havuzda yüzüyorsanız, genellikle havuza girmeden önce kullanabileceğiniz duşlar vardır.
  2. adım 2 nemlendirici sürün.2Nemlendirici sürün. Skualen ve çinko içeren kalın bir nemlendirici kullanın. Bu bileşenler cildinizi sudaki kimyasallardan ve maddelerden korumaya yardımcı olacaktır.
    • Skualen ve çinko içeren nemlendiriciyi internetten veya yerel eczanenizden bulabilirsiniz.
  3. adım 3 cildinizi klordan koruyabilecek yüzme öncesi losyonlar mevcuttur.3Cildinizi klordan koruyabilecek yüzme öncesi losyonlar mevcuttur. Bununla birlikte, ne kadar etkili oldukları hakkında fazla bir şey bilinmemektedir ve hatta kanserojen yan ürünler oluşturabilir ve güneş kreminin etkilerini zayıflatabilirler, bu nedenle muhtemelen bu noktada kaçınılması en iyisidir. Yüzme öncesi losyonları internetten veya yerel bir eczaneden bulabilirsiniz.
  4. adım 4 güneşten korunmak için su geçirmez güneş kremi sürün.4Güneşten korunmak için su geçirmez güneş kremi sürün. Dışarı çıkmadan en az 15 dakika önce nemlendirici sürdükten sonra su geçirmez güneş kremi sürerek cildinizi güneşten koruyun. Dışarıda doğrudan güneş ışığı altında yüzecekseniz 'geniş spektrumlu' olarak etiketlenmiş 30 veya daha yüksek SPF'li güneş kremi kullanın. Cildinizi güneşten korumak için okyanusta yüzüyorsanız da iyi bir fikirdir.
    • Cildinizin güneşten korunduğundan emin olmak için sudan her çıktığınızda ve en az iki saatte bir güneş kremini tekrar uygulayın. Cömertçe uygulayın, bir shot bardağını dolduracak kadar kullanın.

Yüzdükten Sonra Cildinizi Tedavi Edin

  1. adım 1 duştan hemen sonra're done swimming.1Yüzmeyi bitirdikten hemen sonra duş alın. Sudan çıkar çıkmaz duşa gidin. Hemen duş almak, cildinizdeki klor veya tuzun cildinizi kurutmaya veya tahrişe neden olmaya fırsat bulamadan temizlenmesine yardımcı olacaktır.
    • Yüzerken suya girip çıkma eğilimindeyseniz, yüzmeler arasında duş almaya çalışın. Bu, havuz veya okyanus suyunun cildinizde kalma süresini azaltmaya yardımcı olacaktır. Musluk suyuyla dolu bir sprey şişesi kullanmak bile biraz durulanmanıza yardımcı olabilir.
  2. adım 2 hafif duş jeli kullanın.2Hafif duş jeli kullanın. Duş alırken cildinize hafif bir duş jeli uygulayın. Sıcak su cildinizi kurutabileceğinden ılık veya soğuk su kullanın. Ayaklarınız ve ayak parmaklarınız da dahil olmak üzere tüm vücudunuzu yıkadığınızdan emin olun. Havuz veya okyanus suyunu temizlemek için vücudunuzu duş jeli ile hafifçe ovmak için temiz bir bez kullanın.
    • Duş sırasında saçınızı da yıkamalısınız, çünkü havuz suyundaki kimyasallar saç derinizde çok uzun süre kalırsa saçınıza zarar verebilir.
    • Tuzlu su da saçlarınız için sert olabilir, bu nedenle okyanusta yüzdükten sonra hafif bir duş jeli kullanarak duş almalısınız.
  3. adım 3 nemlendirici uygulayarak cildinizi yumuşak tutun.3Nemlendirici uygulayarak cildinizi yumuşak tutun. Duştan hemen sonra cildinize nemlendirici bir krem veya losyon sürün. Bu, nemi hapsetmeye yardımcı olacak ve cildinizin çok kuru olmamasını sağlayacaktır. Losyonu ayak parmaklarınızın arası ve kulaklarınızın arkası da dahil olmak üzere tüm vücudunuza sürün.

Cildinizdeki Hasarı En Aza İndirmek

  1. adım 1 açık bir havuzda veya tatlı suda yüzün.1Açık havuzda veya tatlı suda yüzün. Açık havuzlar sudaki kimyasalların havaya karışmasını sağlayarak cildinize zarar verebilecek daha az kimyasal bırakır. Temiz suya sahip olduğu bilinen tatlı su havuzları da cildinize zarar verebilecek tuz veya diğer maddeleri içermedikleri için iyi bir seçenektir.
    • Kapalı alanda yüzecekseniz, iyi havalandırılan ve düşük klor içeriğine sahip bir havuz tercih edin.
  2. adım 2 suda çok uzun süre kalmayın.2Suda çok uzun süre kalmayın. Suda ne kadar uzun süre kalırsanız, cildinize o kadar fazla zarar verirsiniz. Zamanla, havuzdaki kimyasallar nedeniyle cildiniz budanmaya ve kuru hissetmeye başlayacaktır. Sudan çıkarken mola verin ve bir seferde iki ila üç saatten fazla suda kalmamaya çalışın.
  3. adım 3 yüzme öncesi ve sonrası düzenli bir rutin uygulayın.3Yüzme öncesi ve sonrası düzenli bir rutin uygulayın. Havuza veya okyanusa girmeden önce duş aldığınızdan, nemlendirdiğinizden ve güneş kremi sürdüğünüzden emin olun. Ardından, her zaman hemen duş alın ve sudan çıktığınızda tekrar nemlendirin. Yüzme öncesi ve sonrası düzenli bir rutine sahip olmak, yüzerken cildinizin korunmasını sağlayacaktır.

Uzman Soru-Cevapları

  • SoruGüneş kremi sürmezsem ne olur? Uzun süre dışarıda kalırsanız ve güneş kremi sürmezseniz cildiniz kuruyabilir, yanabilir veya tahriş olabilir. Bununla birlikte, zaman içinde kendinizi cilt kanseri açısından daha büyük bir risk altına sokarsınız. Güneşte yanma eğiliminde olmasanız bile, dışarı çıkmadan 20 dakika önce güneş kremi sürmek gerçekten önemlidir.
  • SoruYüzdükten sonra cildinizin kurumasını nasıl önlersiniz? Yüzdükten hemen sonra duş alın, ardından duştan çıkar çıkmaz cildinize losyon sürün. Bu, nemi cildinize hapsedecek ve daha yumuşak hissetmesine yardımcı olacaktır.
  • SoruYüzmek için en iyi güneş kremi hangisidir? SPF 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu, su geçirmez bir güneş kremi alın. Dışarı çıkmadan 15 dakika önce sürdüğünüzden emin olun.

İpuçları