Seri Katillere Karşı Kendinizi Nasıl Savunursunuz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Seri katiller alışılagelmiş ancak sıra dışı avcılardır. Her seferinde benzer yöntemlerle kurban arama eğilimindedirler ve kurbanları yalnız olduklarında ve savunmasız göründüklerinde hedef alırlar. Her suçlu potansiyel kurbanlarını belirlemek ve yakalamak için farklı yöntem ve taktikler kullanır. Ne olursa olsun, bir seri katilin kurbanı olma ihtimaliniz, büyük piyangoyu kazanma ihtimalinizden çok daha düşüktür. Kurban olmaktan kaçınmanın en iyi yolu genel güvenlik kurallarına uymaktır.

Bilmeniz Gerekenler

  • Çevrenizdeki insanların ve çıkışların farkında olarak, bir amaç doğrultusunda yürüyerek ve arabanızın ve evinizin kapılarını kilitleyerek saldırıları önleyin.
  • Bir yabancı şüpheli göründüğünde içgüdülerinize güvenin ve onlarla iletişim kurmayın. Bilgilerinizi vermeyin veya yabancıların evinize girmesine izin vermeyin.
  • Eğer tehditkâr bir yabancı size yaklaşırsa, kaçmaya çalışın. Yaklaşırlarsa, onları iterken 'Geri çekil' diye bağırın.

Adımlar

Saldırı Fırsatından Kaçınmak

  1. adım 1 her zaman çevrenizin farkında olun.
    Her zaman çevrenizin farkında olun. Çıkışların nerede olduğuna, yakınınızdaki nesnelere ve görsel engellere ve yakın çevrenizdeki insanlara (veya tamamen başkalarının olmamasına) dikkat edin.
    • Kendinizi tehdit altında hissetmeniz ve bir kalabalık aramanız gerekmesi durumunda, bulunduğunuz yere en yakın nüfuslu ortamın nerede olduğunu bilin.
    • Normalde arabayla geçtiğiniz bölgelerde en yakın polis veya itfaiye istasyonunun nerede olduğunu bilin.
    • Aşinalığı güvenlikle karıştırmayın. Gün içinde sık sık geçtiğiniz veya durduğunuz bir park yerinde olsanız bile, buranın geceleri de güvenli bir yer olduğunu varsaymayın.
  2. adım 2 mümkün olduğunda, özellikle geceleri biriyle seyahat edin.
    Mümkün olduğunca, özellikle de geceleri biriyle seyahat edin. İster caddede yürürken, ister arabanıza doğru giderken, ister bilmediğiniz bir yerde araba kullanırken ya da parkta koşarken, tanıdığınız biriyle birlikte olmak her zaman yalnız olmaktan daha iyidir.
    • Bir yere yalnız gitmeniz gerekiyorsa, ailenizden veya ev arkadaşlarınızdan birine nereye ve saat kaçta gideceğinizi söyleyin.
    • Yalnız yaşıyorsanız, bir arkadaşınıza veya aile üyenize mesaj atarak nerede olacağınızı ve sizden ne zaman haber bekleyebileceklerini bildirin.
  3. adım 3 amaçlı hareket edin.
    Amaçlı hareket edin. Kendinizden emin bir şekilde, nereye gittiğinizi tam olarak biliyormuş gibi önünüze bakarak yürüyün. Asla kaybolmuş ya da ne yaptığınızdan veya nereye gittiğinizden emin değilmiş gibi görünmeyin.
    • Sokakta rastgele insanlara yol sormayın. Bunun yerine bir dükkana girin ve bir personele sorun.
    • Otoparklarda daima yanan bir elektrik direğinin yanına park edin. Bu, arabanızın geceleri aydınlık kalmasını sağlayacak ve ayrıca nereye park ettiğinizi hatırlamanızı kolaylaştıracak, böylece bölgede amaçsızca dolaşmayacak veya arabanızı aramayacaksınız.
  4. adım 4 arabanızın kapılarını kilitleyin.
    Arabanızın kapılarını kilitleyin. Bunu arabanıza biner binmez yapın. Park yerinde oturup radyoyla uğraşmaktan, cep telefonunuzu kontrol etmekten, emniyet kemerinizi takmaktan veya sürüşe başlamadan önce yapma eğiliminde olduğunuz diğer şeylerden kaçının.
    • Özellikle çok sayıda trafik ışığı ve kavşağın bulunduğu kentsel alanlarda araç kullanırken kapılarınızı daima kilitli tutun.
  5. adım 5 evdeki kapı ve pencerelerinizi kilitleyin.
    Evdeki kapı ve pencerelerinizi kilitleyin. Hırsızlık olaylarının çoğu, suçluların kilitli olmayan bir kapı bulana kadar mahalledeki kapı kollarını veya pencereleri denemesiyle gerçekleşir. Bunu riske atmayın.

Potansiyel Tehlikeli İnsanlardan Kaçınmak

  1. adım 1 muhtaç yabancılara dikkat edin.
    Muhtaç yabancılara karşı dikkatli olun. İnsanlara yardım etmek her zaman güzeldir, ancak bazı insanlar ekstra sempatiktir. Katiller genellikle bu sempatiden faydalanarak insanları gardlarını düşürmeye teşvik ederler. Biri sizi herhangi bir nedenle durdurmaya çalışırsa - ister yardımınıza ihtiyacı olsun isterse iyi niyetinden dolayı size yardım ettiğini iddia etsin - otomatik olarak niyetlerinin samimi olduğunu varsaymayın.
    • Tanımadığınız biri aracına binmek için sizden yardım isterse 'hayır' deyin. İster bastonla topallıyor olsunlar, ister çok fazla paket taşıyor olsunlar ya da sebep her ne olursa olsun, eğer şüpheli geliyorsa yardım etmeyi reddedin.
    • Issız bölgelerde tanımadığınız kişilere yol tarifi vermekten kaçının. Gerçekten yol tarifine ihtiyaçları varsa, en yakın servis istasyonuna gidecek ya da cep telefonlarından birini arayacaklardır.
  2. adım 2 i̇çgüdülerinize güvenin.
    İçgüdülerinize güvenin. Size yaklaşan biri tüylerinizi ürpertiyorsa, onunla hiçbir şekilde etkileşime girmeyin. Çevrenizde sizi rahatsız hissettiren herkesten kaçınmalısınız. Korkunç bir şekilde yanlış gidebileceğini hissettiğiniz bir duruma giriyorsanız, derhal oradan çıkın.
    • Şüpheli bir kişiyle asansöre binme konusunda dikkatli olun. Bir sonrakini bekleyin ve kaba biri olarak görülme riskini göze alın.
    • Yanınıza park etmiş bir araç panelvan gibi şüpheli görünüyorsa, içeri girin ve birinden size arabanıza kadar eşlik etmesini isteyin.
    • Yardımınıza nasıl ve neden ihtiyaç duyduklarını anlatan uzun bir hikayesi olan biri muhtemelen hikayesini uyduruyordur. 'Hayır, üzgünüm, size yardımcı olamam' demekte bir sakınca yoktur.
  3. 3. adım evinize yabancı insanların girmesine asla izin vermeyin.
    Evinize yabancı insanların girmesine asla izin vermeyin. Eğer birisi kapınıza beklemediğiniz bir hizmet görevlisi olarak gelirse, kapıyı açmadan önce şirketi arayın ve doğrulayın. Yardıma ihtiyacı olduğunu iddia eden herhangi biri, bir polis arabası onlara yardım etmek için gelene kadar bekleyebilir.
  4. adım 4 yabancılara kişisel bilgilerinizi vermekten kaçının.
    Yabancılara kişisel bilgilerinizi vermekten kaçının. Sosyal medya profillerinizi gizli tutun ve nerede olduğunuzu veya belirli bir zamanda nerede olacağınızı paylaşmayın. Çevrimiçi buluşmalara katılıyorsanız, o kişiyle birkaç kez görüşmeden ev veya iş adresinizi vermeyin.
    • Yeni tanıdıklarınızla randevularınızı (ister romantik ister 'arkadaş randevuları' olsun) her zaman kalabalık halka açık alanlarda planlayın.

Yaklaşan Bir Saldırıya Karşı Kendinizi Savunmak

  1. adım 1 kaçın.
    Kaçın. Şüpheli bir kişi tarafından tehdit edildiğinizi hissederseniz veya saldırgan tarafından yaklaşılırsanız, zarar görmekten kaçınmanın en iyi yolu bu kişiden uzaklaşmak ve kalabalık bir kamusal alana doğru koşmaktır. Kaçmak, bir saldırıyı sona erdirmenin en hızlı yoludur.
    • Size süper hız kazandırması için adrenaline güvenmeyin. Düzenli egzersiz yapın, böylece fiziksel olarak hızlı koşacak ve uzaklaşacak kadar güçlü olursunuz.
    • Kendi başınıza dolaştığınız her zaman makul ayakkabılar giyin. Topuklu ayakkabılarınızı spor salonunda giymediğiniz sürece, onlarla uzağa koşamazsınız. Modaya uygun ayakkabıları arkadaş grubunuzla çıktığınız gecelere saklayın ya da yürümek için yanınızda bir çift düz ayakkabı bulundurun.
  2. adım 2 saklanın...
    Gizle Eğer olay yerinden kaçamıyorsanız, saldırgandan uzak durun. Evinizin içinde, tercihen yakınlarda iki çıkışı olan güvenli bir saklanma yeri planlayın. Bir seri katil bir çıkıştan girerse, diğerini kullanarak dışarı çıkabilmelisiniz.
    • Cep telefonunuzu sessize aldığınızdan ve titreşim yapmaması için basılı tuttuğunuzdan emin olun.
  3. adım 3 bağırın
    'Geri çekil!'diye bağırın ve saldırganı itin. Sesinizi kendinizden emin ve otoriter tutun ve olabildiğince yüksek sesle bağırın. Eğer duyma mesafesinde biri varsa, dikkatlerini çekebilirsiniz. Kimse sizi duymasa bile, saldırganınıza kolay bir hedef olmadığınızı ve riske girmeye değmeyeceğinizi göstermiş olursunuz.
    • Bu, 'yardım edin!' diye bağırmaktan daha iyidir. Bazen insanlar kendilerinin de yaralanabileceğini ya da bir saldırı ihbarından sonra polisle uğraşmak zorunda kalabileceklerini düşünürlerse olaya müdahil olmaktan kaçınırlar.
    • 'Geri çekil' kulağa karşılık verebilecekmişsiniz gibi geliyor. Seri katiller genellikle potansiyel bir kurbana yaklaşmadan önce yakalanma riskinin az olduğundan emin olmak için metodik davranırlar.
  4. adım 4 biber gazı taşıyın ve nasıl kullanılacağını öğrenin.
    Biber gazı taşıyın ve nasıl kullanılacağını öğrenin. Acı biberden elde edilen biber gazı, doğru kullanıldığında bir saldırganı engellemede etkili olabilir. Bu cihazı satın almadan veya taşımadan önce doğru uygulama ve saklamayı öğreten bir sınıf bulun.
    • Birçok kullanıcı, kutu çantasında ya da cüzdanında kaybolduğunda yanlışlıkla kendine sıkmaktadır. Kendinize zarar vermekten kaçınmak için doğru kullanmayı öğrenmeniz gereken diğer silahlar gibi düşünün.
  5. adım 5 eğitimli bir eğitmenden kendini savunma tekniklerini öğrenin.
    Kendinizi savunma tekniklerini eğitimli bir eğitmenden öğrenin. Bir kavgada kendinizi korumak için internette pek çok tavsiye var, ancak bunları okumak öğrenmekle aynı şey değil. Krav Maga gibi kendini savunma dersleri, yaygın saldırılara karşı belirli tepkiler öğretir ve derslere katılmak size gerçek dünyadaki tavsiyeleri uygulama şansı verir.
    • Sizi denetlemesi ve deneyimsizlik nedeniyle kendinizi yaralamayacağınızdan emin olması için sertifikalı bir eğitmenle derslere katıldığınızdan emin olun.
    • Yerel hükümetinizin ve kar amacı gütmeyen kuruluşların web sitelerini kontrol edin. Birçok şehir ücretsiz veya gelire göre değişen bir ölçekte kendini savunma dersleri sunmaktadır.
  6. adım 6 karşı saldırı için en güçlü vücut parçalarınızı kullanın.
    Karşı saldırı için vücudunuzun en güçlü kısımlarını kullanın. En güçlü bölgeleriniz dirsekleriniz, başınız ve dizlerinizdir. Hangisini kullanacağınız, saldırganın pozisyonuna göre kendi pozisyonunuza bağlıdır.
    • Vücudunuzun üst kısmına saldırmak için dirseklerinizi, ellerinizi veya başınızı kullanın.
    • Vücudunun alt kısmına saldırmak için dizlerinizi veya ayaklarınızı kullanın.
    • Bunun yerine bacaklarınızı veya dizlerinizi kullanabiliyorsanız kollarınızı veya ellerinizi kullanmak için yaklaşmayın!
  7. adım 7 en savunmasız vücut kısımlarını hedefleyin.
    En savunmasız vücut kısımlarını hedefleyin. Saldırganınızın savunmasız yerleri arasında gözler, boyun, kasıklar ve dizler bulunur.
    • Parmaklarınızı ya da başparmaklarınızı kullanarak saldırganın gözlerini dürtün ya da oyun. Bu çok fazla acıya neden olacak ve görüşünü geçici olarak bozarak size kaçmak için zaman kazandıracaktır.
    • Vücut ağırlığınızı kullanarak dirseğinizi saldırganın boynunun yan tarafına doğru itin. Dirseğinizi kullanamıyorsanız, parmaklarınızı düz tutun, başparmağınızı altına sokun ve boynunun yan tarafına olabildiğince sert bir bıçak darbesi gibi vurun.
    • Saldırganınız sizi kollarınızdan veya omuzlarınızdan tutmaya çalışırsa, kasıklarına diz atın veya tekme atın.
    • Dengesini bozmak ve yaralanmasına neden olmak için saldırganınızın dizinin yan tarafına tekme atın.
  8. adım 8 gerekirse gündelik nesneleri silah olarak kullanın.
    Gerekirse gündelik nesneleri silah olarak kullanın. Geceleri veya korkutucu bölgelerde yalnız yürürken anahtarlarınızı kapalı bir yumrukla parmaklarınızın arasında taşıyın. Dışarıda saldırıya uğrarsanız, saldırganın gözlerine toprak atın. Bir kalem veya kurşun kalemi bıçaklama aleti olarak kullanın.
    • Saldırıya uğrarsanız, anahtarlar ve yazı gereçleri saldırganın gözlerini veya boğazını bıçaklamak için kullanılabilir.
    • Tereddüt etmeyin ve gerçekten tehlikede olduğunuzu hissediyorsanız tüm gücünüzü kullanın. Birine zarar vermek için gönülsüz bir girişim başarısız olacaktır.
    • Bir eylemde bulunmaya karar verdiğinizde, bunu tüm niyetinizle yerine getirin.
  9. adım 9 tipik yakalama saldırılarından kaçmayı öğrenin.
    Tipik yakalama saldırılarından kaçmayı öğrenin. Biri sizi bileklerinizden çekmeye çalışırsa, ağırlık merkezinizi alçaltın, saldırgana doğru eğilin ve kendinizi kurtarmak için dirseğinizi onun koluna doğru yukarı doğru bükün. Biri sizi arkanızdan tutarsa, mümkün olduğunca hızlı ve güçlü bir şekilde yere oturun.
    • Oturamıyorsanız, ağırlık merkezinizi alçaltın ve dirseğinizi geriye doğru boynuna veya kafasına doğru itin.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir seri katil saldırısından nasıl kurtulabilirim?
    Gerçek hayat senaryolarını model alan öz savunma eğitimi almanızı öneririm. Bu şekilde, bir şey olursa, hızlı ve doğru bir şekilde yanıt vermeye hazır olacaksınız.

İpuçları

  • Takip edildiğinizi düşünüyorsanız, 'yardım' yerine 'ateş' diye bağırın. Görgü tanıkları, kendilerini de etkileyebilecek genel bir tehditle karşı karşıya olduğunuzu düşünmektense kişisel bir durumla karşı karşıya olduğunuzu düşünürlerse size yardım etme olasılıkları daha düşüktür.
  • Çocuklarınızı ve aile üyelerinizi eğitin. Onlara acil durum numaralarını nasıl kullanacaklarını ve kendilerini nasıl koruyabileceklerini öğretin.
  • Evinizde veya arabanızda bir güvenlik alarmı gibi ekstra koruma çok yararlıdır.

Uyarılar

  • Birinin başka bir kişinin hayatını tehdit ettiğini duyarsanız, 911'i arayın ve hemen birine söyleyin.
  • Yüksek riskli yaşam tarzı seçimlerinden kaçının. Çoğu zaman seri katiller, seks işçileri, uyuşturucu bağımlıları ve evden kaçanlar gibi belirli savunmasız demografik grupları hedef alır, çünkü bu tür insanların gözden kaçma veya kayıp olduklarının fark edilme olasılığının daha düşük olduğunu düşünürler.