Kendinizi Sokak Köpeklerinden Nasıl Korursunuz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sahibi olmayan bilinmeyen bir köpekle ('başıboş') karşılaşıldığında, birçok insanın ilk içgüdüsü korkmaktır. Ancak, biraz bilgiyle kendinizi daha güvende hissedebilir ve böyle bir durumla karşılaşırsanız ne yapmanız gerektiğini bilebilirsiniz.

Adımlar

  1. adım 1 köpeği ölçün's demeanor.1Köpeğin tavrını ölçün. Agresif mi yoksa korkmuş mu? Saldırganlık belirtileri şunlardır: dişleri göstermek, kuyruğu kaldırmak, kulakları ve tüyleri dikleştirmek (boynun arkasındaki tüyler, birçok büyük ırkta tüyler dikleştirildiğinde kolayca görülebilir). Korku belirtileri arasında kuyruğun kıvrılması, kulakların geriye yatırılması ve ayrıca hırlama veya havlama yer alır. Havlama, köpeğin sizi olduğundan daha yakın istemediğinin kesin bir işaretidir.
  2. adım 2 irk stereotipleri sizi yanıltmasın.2Kalıplaşmış ırklar sizi yanıltmasın. Köpeğin ne anlatmaya çalıştığını anlamak için vücut diline bakın. Bir köpeğin davranışını genetiğinden çok eğitimi (ya da eğitimsizliği) belirler.
  3. adım 3 büyük ya da küçük çoğu köpek saldırgan değildir ve muhtemelen sizden korkuyordur.3Büyük ya da küçük çoğu köpek saldırgan değildir ve muhtemelen sizden korkarlar. En yaygın durum, bir köpeğin kaybolmuş, korkmuş ve size güvenmiyor olmasıdır. Korkutucu görünseler bile, ilk içgüdüleri sizi itmek ve kaçmak olacaktır.
  4. adım 4 korkmuş köpekler için, köpek rahatlayana kadar yavaşça geri çekilin.4Korkmuş köpekler için, köpek rahatlayana kadar yavaşça geri çekilin. Onlara komut vermeye çalışmayın. Bulunduğunuz yeri not edin ve eğer köpek size yabancı ise, hemen hayvan kontrolünü arayın. Köpeğin kime ait olduğunu biliyorsanız, elbette önce onları arayın!
  5. adım 5 saldırgan bir köpek için ilk öncelik kendinizi korumak olmalıdır.5Saldırgan bir köpek için ilk öncelik kendinizi korumak olmalıdır. Kaçmayın, çünkü köpek sizi yakalayacak ve ısırmaya teşvik edecektir. Birçok köpek içgüdüsel olarak bir koşucuyu nasıl 'alt edeceğini' bilir ve olmak isteyeceğiniz son yer yerdir. Üzerine tırmanabileceğiniz bir şey arayın ve yardım çağırın.
  6. adım 6 eğer varsa...6Sizi saldırgan bir köpekten güvenli bir şekilde uzaklaştırabilecek hiçbir şey yoksa, ısırıkları saptırmak veya emmek için kolunuzu kullanmalısınız. Saldırgan bir köpeğe bağırarak ya da gözlerinin içine bakarak onu kızdırmayın. Göz teması agresiftir ve muhtemelen bir saldırıyı teşvik edecektir.
  7. adım 7 çok az köpek, kışkırtılmamışsa bir insanı gerçekten ısırır.7Çok az sayıda köpek, kışkırtılmadığı takdirde bir insanı gerçekten ısırır. Sakin olun ve duruşunuzu dik ve kendinden emin tutmaya çalışın. Eğer kovalanmıyorsanız uzaklaşın ve ilk fırsatta hayvan kontrol birimini arayın. Köpekler sürü hayvanlarıdır. Yalnız olduklarında, genellikle yüzleşmek istemezler.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBir sokak köpeğine onu korkutmadan nasıl yaklaşırsınız? Sokak köpeklerine asla yaklaşmamalısınız. Eğer köpek size yaklaşmaya çalışırsa, yüksek sesle 'Hayır, git buradan!' derken keskin bir hamle yapın. Bu genellikle çoğu köpeğin 'Tamam, bunun bir parçası olmak istemiyorum' demesi için yeterli olur ve sizden kaçarlar.
  • SoruBir köpek beni ısırırsa ve ne yapacağımı bilemezsem ne olur? Isırığın ciddi olup olmadığına göre değişir. Tedavi edilmezse tehlikeli olabileceğinden derhal bir doktora başvurun.
  • SoruEğer dost canlısı bir köpek olduğu biliniyorsa köpeğe bağırmalı mıyım? Dost canlısı olduğunu bildiğiniz bir köpeğe neden bağırasınız ki? Köpekle etkileşime girmek istemiyorsanız, sadece uzaklaşın; büyük olasılıkla sizi yalnız bırakacaktır.

İpuçları

  • Eğer köpek sizin korktuğunuzu hissederse, bir koku yayarsınız. Köpekler bu kokudan hoşlanabilir ve sizi takip etme olasılıkları artar. Böyle bir durumda, köpeğe bakarak değil, başka bir şeye bakarak dikkatinizi dağıtmaya çalışın. Bu, köpeğe ondan çok korkmadığınızı gösterecek ve umarım ilgisini kaybedecektir.
  • Öfkeli bir sesle konuşursanız, bu köpeği korkutabilir ve saldırganlığa yol açabilir.
  • Hamile bir dişi köpeği rahatsız etmemeye veya herhangi bir köpeğin bölgesine çok fazla girmemeye çalışın.

Uyarılar

  • Isırılırsanız, mümkün olan en kısa sürede bir doktora gidin ve kuduz aşısı yaptırın.
  • Eğer bir köpek size saldırırsa, en iyisi sizi yere sermesine izin vermemektir. Yerinizde durun ve kendinizi koruyun. Köpeği önünüzde tutun ve köpekle aranızda herhangi bir şey bulundurmayın.
  • Eğer bir köpek sizi yere düşürürse, top gibi kıvrılmalı ve kollarınızla başınızı ve boynunuzu kapatmalısınız. 'Ölü taklidi' yaparsanız bazı köpekler ilgisini kaybedebilir.
  • Gelecekte başka insanların veya hayvanların zarar görmesini önlemek için bölgenizde gördüğünüz başıboş veya başıboş köpekleri bildirin.