Yürürken Kendinizi Köpeklerden Nasıl Korursunuz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer dışarıda yürümekten hoşlanıyorsanız, köpeklerle karşılaşmanız kaçınılmazdır. Çoğu köpeğe sahipleri eşlik eder, ancak zaman zaman tasması olmayan bir köpekle yolunuz kesişebilir. Bir köpek tasmalı olsun ya da olmasın, bazen tanımadıkları insanlar için tehlike oluşturabilirler. Yaklaşan bir köpekle başa çıkarak, köpeklerle karşılaşmaktan kaçınarak, bir saldırıyı engelleyerek ve bir köpeğe doğru şekilde yaklaşarak yürürken kendinizi köpeklerden koruyabilirsiniz.

Adımlar

Yaklaşan Bir Köpekle Başa Çıkma

  1. adım 1 koruma taşıyın.
    Koruma taşıyın. Yürüdüğünüz yere bağlı olarak, kendinizi korumak için bir yol seçin. Büyük bir sopa, köpek düdüğü, köpek caydırıcı sprey veya şok tabancası taşımayı tercih edebilirsiniz.
    • Köpek saldırılarını caydırdığı kanıtlanmış ticari ürünleri satın alabilirsiniz.
    • Köpekleri rahatsız eden bir düdük arayın. Düdüğü çalabilirsiniz ve çoğu köpek sizden kaçacaktır. Geleneksel bir düdük de köpeği ürküterek işe yarayabilir.
    • Geleneksel şok tabancasına ek olarak, sadece köpekler üzerinde işe yaramakla kalmayan, aynı zamanda kullanmanız gerekmeden önce onları korkutabilecek şok copları da bulabilirsiniz. Köpek sopayı görecek ve elektrik yükünü duyarak onu korkutacaktır.
  2. adım 2 köpeğin gözlerinin içine bakmaktan kaçının.
    Köpeğin gözlerinin içine bakmaktan kaçının. Göz teması kurmayın çünkü köpek bunu bir meydan okuma olarak görebilir. Bunun yerine, köpeği çevresel görüşünüzden izleyin.
    • Köpeğe 90 derecelik bir açıyla dönerek ona tehdit olmadığınızı anlatın.
  3. adım 3 ağzınızı kapalı tutun.
    Ağzınızı kapalı tutun. Dişlerinizi göstermek köpekler için bir saldırganlık işaretidir, bu nedenle gülümsemek veya ağzınızın açık olması köpeğe bir tehdit olduğunuzu gösterebilir. Bunun yerine, dişlerinizi gizlemek için dudaklarınızı birbirine bastırın.
  4. adım 4 köpeğe kesin komutlar verin.
    Köpeğe kesin komutlar verin. Komutlar başıboş köpekler için pek işe yaramasa da, sert ve tek kelimelik bir komutla bağırmak köpeğin geri çekilmesini sağlayabilir. 'Dur', 'Hayır' ve 'Geri' gibi komutları deneyin. Köpekle konuşurken arkadaşça bir ses kullanmayın ve çığlık atmaktan veya bağırmaktan kaçının.
  5. adım 5 köpeğin üzerine su püskürtün.
    Köpeğin üzerine su püskürtün. Yanınızda bir sprey şişesi ya da ağzı olan bir su şişesi taşıyın. Eğer saldırgan bir köpek size yaklaşırsa, su püskürtmek köpeğin kaçmasını sağlayabilir.

Bir Saldırıyı Engellemek

  1. adım 1 kaçmaktan kaçının.
    Kaçmaktan kaçının. Eğer kaçarsanız, köpek içgüdüsel olarak sizi yakalamaya çalışacaktır. Sizi kovalanacak bir av olarak görecektir. Bunun yerine, kendinizi bir tehdit ve av değilmişsiniz gibi göstermek istersiniz.
  2. adım 2 dizinizi yukarı kaldırın.
    Dizinizi yukarı kaldırın. Dizinizi vücudunuzun önünde kaldırarak gövdenizi ve yüzünüzü koruyun. Eğer köpek ısırır ya da tırmalarsa, karnınıza, boynunuza ya da yüzünüze ulaşamayacaktır.
  3. adım 3 kollarınızı yüzünüzün önünde çaprazlayın.
    Kollarınızı yüzünüzün önünde kavuşturun. Daha büyük ırklar içgüdüsel olarak yüzünüze saldırır, bu yüzden onları kollarınızla engelleyin. Kollarınızı kavuşturmak, kollarınızı yüzünüzün önünde sallamaktan daha güçlü bir bariyer oluşturacaktır.
    • Başınızı kollarınızın altına sıkıştırarak daha fazla koruyun. Başınızı öne doğru eğin ve çapraz kollarınızı geriye doğru katlayın, böylece başınız örtülmüş olur.
  4. adım 4 top haline getirin.
    Top şeklinde yuvarlanın. Köpekler av içgüdüsüne sahip olduğundan, top haline gelmek köpeğin saldırma dürtüsünü sona erdirebilir. Yere yatmaktan korksanız da, bir köpek saldırısı sırasında en güvenli seçenek budur. Sadece ölü taklidi yapın.
    • Hareket etmeyin ya da kaçmaya çalışmayın. Olabildiğince sıkı bir şekilde top gibi kıvrılın.
    • Boynunuzda olabilecek herhangi bir giysiyi çıkarın çünkü köpek halat çekme oyunu oynamak için çekebilir ve bu da sizi boğabilir.
    • Sadece köpek küçükse karşılık verin. Karşılık vermek köpeğin daha sert dövüşmesine neden olabilir, özellikle de sizi alt edebilecek daha büyük bir cins ise.
  5. adım 5 köpeği görmezden gelin.
    Köpeği görmezden gelin. Yerdeyken köpekle hiçbir şekilde etkileşime girmeye çalışmayın. Bu, köpeğe bakmayın, onunla konuşmaya çalışmayın ve onu severek yatıştırmaya çalışmayın anlamına gelir. Köpek saldırı modundadır ve onunla ilgilenmek sadece onu daha da kızdıracaktır.
    • Eğer bunu yapmayı seçtiyseniz bağırarak komut vermeye devam edebilirsiniz.
  6. adım 6 köpek sizi ısırırsa geri çekilmekten kaçının.
    Köpek sizi ısırırsa geri çekilmekten kaçının. Geri çekilmeye çalışırsanız köpek sadece daha sert ısırmak ve tutunmak için mücadele edecektir. Ayrıca, deriyi daha fazla yırtabilir ve yaranızı daha da kötüleştirebilirsiniz.

Köpeklerle Karşılaşmaktan Kaçınmak

  1. adım 1 yürümek için daha güvenli yerler seçin.
    Yürümek için daha güvenli yerler seçin. Köpeklerin belirli bir bölgeyi sık sık ziyaret ettiğini biliyorsanız, yürüyüşünüz için başka bir yol seçin. Bu, özellikle köpekler başıboşsa önemlidir, çünkü aç olma veya bölgelerini koruma ihtimalleri daha yüksektir.
    • Köpeklerin yürüyüş yollarını insanlarla paylaşması yaygın olsa da, köpek gezdirmek için popüler olan bir bölgeye gitmeden önce köpeklerin yanında ne kadar rahat olduğunuzu düşünün. Köpekler duyguları hissedebilir ve rahatsız olup olmadığınızı anlarlar, bu da stresli bir köpeği tetikleyebilir.
    • Köy yollarında yürürken tetikte olun. İstenmeyen köpekler genellikle kırlara bırakılır ve kendi başlarının çaresine bakmaya terk edilir, bu da kır yollarında başıboş köpeklerin dolaşmasına neden olur.
    • Kır yolunda yalnız yürürken her zaman büyük bir sopa ve şok tabancası gibi diğer koruyucu eşyalar taşıyın.
    • Yeni bir bölgeyi keşfetmek için yürüyüşe çıkacaksanız, yerel halka köpeklerle karşılaşma olasılığını sorun. Köpekler bazı ülkelerde veya kırsal alanlarda sürüler halinde dolaşır, bu nedenle keşfe çıkmadan önce nasıl güvende kalacağınız hakkında bilgi alın.
  2. adım 2 çitle çevrili bir köpek görürseniz karşıdan karşıya geçin.
    Çitle çevrili bir köpek görürseniz karşıdan karşıya geçin. Köpekler çok bölgecidir ve evlerini agresif bir şekilde savunurlar. Bir köpek görürseniz veya belirli bir evde bir köpeğin yaşadığını biliyorsanız, köpekten kaçınmak için rotanızı değiştirin. Büyük köpekler tedirgin olduklarında çitlerden atlayabilirler.
  3. adım 3 bir köpeği şaşırtmadığınızdan emin olun.
    Bir köpeği şaşırtmadığınızdan emin olun. Yanınızda yürüyen veya yakınlarda bir faaliyette bulunan bir köpek görürseniz, üzerine yürümeyin. En iyisi sessizce ters yönde yürümektir. Bir köpeği şaşırtmak, en nazik köpeğin bile korktuğu için agresif davranmasına neden olabilir.

Bir Köpeğe Doğru Şekilde Yaklaşmak

  1. adım 1 köpeğe sorun's owner before you approach.
    Yaklaşmadan önce köpeğin sahibine sorun. Bazı köpekler yeni insanlarla tanışmaya hazır değildir, bu nedenle yürüyüşe çıkmış bir köpeğin sevilmek istediğini varsaymayın. Sahibi, eğer köpek dost canlısıysa, onunla en iyi nasıl iletişim kurulabileceği konusunda da tavsiyelerde bulunabilir.
    • Bir köpeğe doğru koşmayın veya hızlı hareket etmeyin.
    • Yavrularını emziren bir köpeğe asla yaklaşmayın veya onu sevmeyin.
  2. adım 2 elinizi düz tutun ve parmaklarınızı birleştirin.
    Elinizi parmaklarınız bitişik olacak şekilde düz tutun. Düz bir el sizi güvende tutacak ve köpeğe bir tehdit olmadığınızı gösterecektir. Elinizi uzatın ancak hazır olana kadar köpeğe dokunmayın.
  3. adım 3 köpeğin size gelmesini bekleyin.
    Köpeğin size gelmesini bekleyin. Eğer köpek onu sevmenize açıksa, o zaman size gelecektir. Köpeğin sizi koklayabilmesi ve sevmenizi isteyip istemediğine karar verebilmesi için elinizi uzatmaya devam edin.
    • Eğer korkuyorsanız, köpeğe uzanmayın. Köpekler duygularınızı hissedebilir ve korkabilirler.
  4. adım 4 köpeği izleyin's behavior.
    Köpeğin davranışlarını izleyin. Arkadaş canlısı bir köpek kulaklarını dikecek ve başını eğecektir. Kulaklarını geriye yatıran, hırlayan veya sinen bir köpek sevilmek istemiyordur, bu yüzden yavaşça geri çekilin. Köpek sizin için sorun olmadığını gösterirse, onu nazikçe okşayın.
    • Köpeğin sadece başını veya sırtının üst kısmını okşayın. Köpeğin güvenli noktalarını hafifçe okşayın, karnından, kuyruklarından, kulaklarından ve ayaklarından kaçının.
  5. adım 5 köpeğe bir ödül verin.
    Köpeğe bir ödül verin. Yürümekten hoşlandığınız yerde çok sayıda köpek olduğunu biliyorsanız, süt kemiği gibi ödüller taşımayı düşünün. Köpeğe küçük bir ödül vermek sizi anında arkadaş yapabilir.
    • Köpeğe ödül vermeden önce sahibine sorun. Köpeğin özel bir diyeti olabilir veya zaten ödül maması almış olabilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir köpeği belirli bir sesle korkutabilir miyim?
    Hepsinin farklı kişilikleri olduğu için bu köpeğe göre değişir. Bazıları yüksek sesle vurmaktan veya bağırmaktan korkabilirken, diğerleri daha agresif olabilir.
  • Soru
    Havlayan bir köpekle göz teması kurarsam ne olur?
    Bu köpeğe ve onunla olan ilişkinize bağlıdır. Eğer tanımadığınız bir köpekse, bunu bir tehdit veya saldırı daveti olarak görebilir.
  • Soru
    Bana saldırmaya çalışan bir köpeği vurabilir miyim?
    Yasalar bölgenize göre değişir, ancak genel olarak hayatınızın acil bir tehlike altında olduğuna inanıyorsanız kendinizi savunmanıza izin verilir. Biber gazı, çok katı silah yasaları olan bir bölgede yaşıyorsanız veya silah güvenliği konusunda çok az deneyiminiz varsa daha iyi bir seçenek olabilir. Evinizin dışında silah taşımadan önce yerel yasa ve yönetmelikleri kontrol edin.

Video

İpuçları

  • Hayvan ısırıkları hızla enfekte olabileceğinden, bir köpek sizi ısırırsa derhal bir doktordan tedavi isteyin. Köpeğin bir sahibi varsa sahibinin bilgilerini alın çünkü tıbbi masraflarınızı ödemeleri gerekir.
  • Başınıza gelen hayvan saldırılarını bildirin.

Uyarılar

  • Yaşadığınız yerde şok tabancası veya biber gazının yasal olup olmadığını kontrol edin. Bu cihazları güvenli bir şekilde kullanmayı öğrenin.
  • Sallanan bir kuyruk dostça olmayabilir, bu nedenle sırf kuyruğu sallanıyor diye bir köpekle oynamaya çalışmayın.
  • Eğer bir köpek size saldırıyorsa, esnemesinin yorgun olduğu anlamına geldiğini düşünmeyin. Bu, köpeğin stresli olduğu ve durumu tırmandırmak üzere olduğu anlamına gelebilir.