Fırtınada Kendinizi Nasıl Korursunuz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yıldırım güzel ve ilham verici bir fenomendir, ancak ölümcül de olabilir. Son 30 yılda, yıldırım sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda ortalama 67 kişinin ölümüne neden olmuştur. Neyse ki yıldırım kaynaklı ölümlerin çoğu önlenebilir. Bir dahaki sefere gökyüzünde yangın çıktığında güvenliğiniz için bu adımları izleyin.

Adımlar

Sığınak Almak ve Güvende Kalmak

  1. adım 1 hemen bir sığınak bulun.
    Hemen bir sığınak bulun. Kendinizi şimşekli bir fırtınaya yakalanmış bulursanız, tehlikeyi en aza indirmenin anahtarı koruyucu bir yapıya girmektir. Çoğu insan yıldırım yakınlarda göründüğünde sığınak ararken, insanlar genellikle sığınak aramak için çok uzun süre bekler. Yıldırım tespit edebiliyorsanız, size çarpacak kadar yakın olabilir. Güvenli bir yere gitmek için yıldırımın hemen yanınıza (ya da üstünüze) düşmesini beklemeyin. Asla uzun veya kısa bir ağacın altında durmayın ve elektrik hatlarına yakın olmaktan kaçının çünkü her ikisi de mükemmel elektrik iletkenleridir ve ciddi yaralanmalara olmasa da potansiyel olarak ölüme neden olabilirler. Mağara gibi taşlık bir sığınağın yakınında veya altında barınak bulun.
    • Sağlam, sıkça ikamet edilen binalar (su tesisatı, elektrik sistemleri ve mümkünse paratonerlerle topraklanmış olanlar) en iyisidir.
    • Eğer sağlam bir yapı bulamazsanız, metal tavanı ve yanları olan bir arabaya binin. Araba çarparsa, metal gövde elektriği size değil etrafınıza iletecektir. Tüm pencerelerin kıvrıldığından ve kapıların kapalı olduğundan emin olun. Herhangi bir metale yaslanmamaya dikkat edin - yaslanırsanız, arabaya çarpması halinde yıldırım vücudunuza iletilecektir. Radyo kullanmayın.
    • Tek başına duran umumi tuvaletler gibi küçük yapılardan kaçının. Açık örtüler ve yağmur barınakları da uygun değildir. Bu yapılar yıldırımı çekecek ve hiçbir koruma sağlamayacak, bu da onları etrafta olmak için daha tehlikeli hale getirecektir.
    • Bir ağacın altında durmak çok kötü bir seçimdir. Yıldırım yüksek nesnelere çarpar ve altında durduğunuz ağaç çarpılırsa, siz de çarpılabilir veya ağaç tarafından yaralanabilirsiniz.
    • Evcil hayvanlarınızı getirin. Köpek kulübeleri ve diğer evcil hayvan barınakları yıldırım çarpmalarına karşı uygun koruma sağlamaz. Çitlere bağlı bir evcil hayvanın yıldırım çarpma riski çok daha yüksektir.
  2. adım 2 pencerelerden uzak durun.
    Pencerelerden uzak durun. Pencereleri kapalı tutun ve yapının iç odalarında kalmaya çalışın. Pencereler yıldırımın hareket etmesi için doğrudan bir yol sağlar.
  3. 3. adım don't touch anything metal or electrical.
    Metal veya elektrikli hiçbir şeye dokunmayın. ABD'de yıldırım kaynaklı yaralanmaların başlıca nedeni sabit telefon kullanmaktır. Yıldırım, elektriği ileten herhangi bir malzemeden eve girebilir. Buna sabit hatlar, elektrik kabloları ve su tesisatı da dahildir.
    • Fırtına sırasında hiçbir elektrik prizine dokunmayın. Yıldırım fırtınası sırasında herhangi bir cihazın fişini çekmeyin, çünkü çarpma size de bulaşabilir.
    • Beton zeminlere uzanmayın veya beton duvarlara yaslanmayın. Çoğu betonda elektriği iletebilen tel örgüler bulunur.
    • Küvet veya duştan uzak durun ve kapalı yüzme havuzlarından kaçının.
    • Arabada, metal çerçevenin herhangi bir kısmına veya arabanın camına dokunmamaya çalışın.
  4. adım 4 i̇çeride kalın.
    İçeride kalın. Son vuruştan sonra en az 30 dakika içeride kalın. Yağmur dinmeye başladı diye dışarı çıkmayın. Gitmekte olan bir fırtınadan kaynaklanan yıldırım çarpması riski hala önemlidir.

Dışarıdaki Gök Gürültülü Fırtınalarda Hayatta Kalmak

  1. adım 1 riskinizi en aza indirin.
    Riskinizi en aza indirin. Yıldırımlı bir fırtına sırasında kesinlikle sığınağa ulaşamıyorsanız, yıldırım çarpma riskinizi azaltmak için elinizden gelen her şeyi yapın.
    • Daha alçak bir yere gidin. Yıldırımın yüksek yerlerdeki nesnelere çarpma olasılığı çok daha yüksektir. Mümkün olduğunca alçalmak için elinizden geleni yapın.
    • Golf sahası veya futbol sahası gibi etrafınızdaki her şeyden daha uzun olduğunuz geniş açık alanlardan kaçının.
    • Ağaçlar ve elektrik direkleri gibi izole nesnelerden uzak durun.
    • Golf arabaları gibi korumasız araçlardan ve piknik barınakları gibi korumasız yapılardan uzak durun. Tribünler gibi uzun metal yapılardan kaçının.
  2. adım 2 sudan çıkın.
    Sudan çıkın. Balık tutuyor veya yüzüyorsanız derhal sudan çıkın ve su kütlesinden uzaklaşın. Yıldırımlı fırtına sırasında suya yakın olmak son derece tehlikelidir.
  3. adım 3 dağılın.
    Dağılın. Bir grup insanla birlikte yıldırım fırtınasına yakalanırsanız, her bir kişi arasında en az 50-100 fit (15,2-30,5 m) mesafe bırakın. Bu, yıldırımın bir kişiden diğerine geçme riskini azaltacaktır.
    • Her yakın çarpmadan sonra bir kişi sayımı yapın. Bu, yıldırım çarpan herkesin hızlı bir şekilde acil yardım almasını sağlayacaktır.
  4. adım 4 sırt çantanızı çıkarın.
    Sırt çantanızı çıkarın. Eğer metal çerçeveli bir sırt çantası ile yürüyüş yapıyorsanız, yıldırım düştüğünü fark ettiğiniz anda çantanızı çıkarın. Sığınacağınız yerden en az 100 fit (30,5 m) uzakta bıraktığınızdan emin olun.
  5. adım 5 varsayalım ki
    'Yıldırım çömelmesi' pozisyonunu alın. Ayaklarınızı birleştirerek çömelin, başınızı göğsünüze veya dizlerinizin arasına sokun ve elleriniz kulaklarınızı kapatın veya dizlerinize yaslayın. Yere düz bir şekilde uzanmayın, çünkü bu yıldırımın daha büyük bir hedef olmasını sağlar.
    • Bu tutması zor bir pozisyondur ve kesinlikle güvenliğinizi garanti etmez. Ancak yıldırımın hayati organlar yerine vücudunuzun üzerinden geçmesini kolaylaştırarak yıldırımdan daha az zarar görmenizi sağlayabilirsiniz.
    • Yakındaki gök gürültüsü ve parlak şimşek çakmalarına karşı korunmak için kulaklarınızı kapatın ve gözlerinizi kapatın.
  6. adım 6 yaklaşan bir yıldırım çarpmasına karşı tetikte olun.
    Yaklaşan bir yıldırım çarpmasına karşı tetikte olun. Yıldırım size çarpmak üzereyse veya yakınınıza düşmek üzereyse, tüyleriniz diken diken olabilir veya cildinizde bir karıncalanma hissedebilirsiniz. Hafif metal nesneler titreşebilir ve bir çatırtı sesi veya 'kee kee' sesi duyabilirsiniz. Bu sinyallerden herhangi birini tespit ederseniz, derhal yıldırım çömelmesi pozisyonuna geçin.
  7. adım 7 lastik çizme giyin.
    Lastik çizme giyin. Bunlar kötü bir elektrik iletkeni olan bir malzemeden yapılmıştır.

Önlem Almak

  1. 1. adım önceden plan yapın.
    Önceden plan yapın. Bir yıldırım fırtınasından yaralanmayı önlemenin en iyi yolu, fırtınadan tamamen kaçınmaktır. Planlarınızı tehlikeli hava koşullarını göz önünde bulundurarak yapın. Yerel hava tahminlerini dinleyin ve gök gürültülü fırtına uyarılarına özellikle dikkat edin.
    • Yerel iklimi araştırın: bazı bölgelerde yaz öğleden sonraları gök gürültülü bir fırtınayı neredeyse garanti edebilirsiniz. Birçok yüksek riskli durumdan kaçınmak için faaliyetlerinizi planlayın. Bu sıcak ve bunaltıcı günler, bir fırtınanın başlaması için gereken tek şeydir.
  2. adım 2 gökyüzünü izleyin.
    Gökyüzünü izleyin. Dışarıdayken, yağmur, kararan gökyüzü veya yükselen kümülonimbus bulutları gibi yaklaşan gök gürültülü fırtına işaretleri için gökyüzünü izleyin. Şimşeği ilk çarpmadan önce tahmin edebilirseniz, kötü bir duruma yakalanmaktan kaçınabilirsiniz.
    • Ancak yıldırımın bu göstergeler olmasa bile düşebileceğini unutmayın.
  3. adım 3 yıldırıma olan mesafeyi hesaplayın.
    Şimşeğe olan mesafeyi hesaplayın. Koşullar iyi görüşe izin veriyorsa ve bir çarpma fark ettiğinizde sığınak aramak pratik değilse, 30 saniye kuralını kullanın: bir şimşek çakması ile ortaya çıkan gök gürültüsü arasındaki süre 30 saniye veya daha azsa (diğer bir deyişle 6 mil (9,7 km) veya daha az), hemen sığınağa gidin.
  4. adım 4 müdahalenizi planlayın.
    Müdahalenizi planlayın. Şimşekli fırtınalar görmeyi beklediğiniz bir bölgedeyseniz, güvenli sığınakların nerede olduğunu bilin. Planlarınızı grubunuza iletin, böylece herkes acil bir durumda ne yapacağını bilsin.
  5. adım 5 acil durum çantası hazırlayın...
    Bir acil durum kiti hazırlayın. İlk yardım ve diğer afet malzemeleri ile hazır olun. Fırtına sırasında güç kaybedebilirsiniz, bu nedenle alternatif ışık kaynakları bulundurun.
  6. adım 6 bir paratoner kurun.
    Bir paratoner kurun. Yıldırım eğilimli bir bölgede yaşıyorsanız, bir paratoner kurmak ailenizi ve mülkünüzü korumaya yardımcı olabilir.
    • Paratonerinizi profesyonel olarak monte ettirin. Yanlış monte edilmiş bir paratoner yıldırım çarpma olasılığını artırabilir.

Yıldırım Çarpması Mağdurlarının Tedavisi

  1. adım 1 acil servisleri arayın.
    Acil servisleri arayın. Yıldırım çarpması kalp durmasına neden olabileceğinden, agresif resüsitasyon gerekli olabilir. Eğer 9-1-1'i arayamıyorsanız, araması için başka birini görevlendirin.
  2. adım 2 yardım etmenin güvenli olduğundan emin olun.
    Yardım etmenin güvenli olduğundan emin olun. Yıldırım çarpan bir kazazedeye yardım etmeye çalışırken kendinizi tehlikeye atmayın. Ya acil tehlike geçene kadar bekleyin ya da mağduru daha güvenli bir yere taşıyın.
    • Yaygın efsaneye rağmen, yıldırım aynı yere iki kez düşebilir.
  3. adım 3 kalp masajına başlayın.
    Kalp masajına başlayın. Yıldırım çarpan kişilerde elektrik yükü kalmaz, bu nedenle onlara hemen dokunabilir ve tedaviye başlayabilirsiniz. Kesinlikle gerekli olmadıkça yanmış giysileri çıkarmayın.
    • Eğer kurban bir çocuksa Çocuk Kalp Masajı uygulayın.
    • Yetişkin kurbanlara Yetişkin Kalp masajı uygulayın.
  4. adım 4 kazazedeye şok tedavisi uygulayın.
    Kazazedeye şok tedavisi uygulayın. Kazazedeyi başı gövdesinden biraz daha aşağıda olacak şekilde sırt üstü yatırın. Bacakları yükseltin ve destekleyin.

Topluluk Soruları

  • Soru
    Evimde çok pencere varsa nerede olabilirim?
    Odanızın ortasında olmalısınız. Doğrudan pencerenin yanında durmadığınız sürece endişelenmeyin.
  • Soru
    Fırtına sırasında bir evin en alt kısmında olmak neden en güvenlisidir?
    Çünkü bu size yıldırım çarpma olasılığını azaltır. Eğer içerideyseniz, yine de önlem almak gerekir.
  • Soru
    Tabletim gibi kablosuz elektronik cihazları kullanabilir miyim?
    Evet, ancak fişini prizden çekin. Evinize yıldırım düşerse, sadece siz çarpılmakla kalmaz, aynı zamanda eve de düşerse tabletiniz zarar görebilir.

İpuçları

  • Rüzgârdan kırılma ihtimaline karşı pencerelerden uzak durun.
  • Küçük tekneler fırtına sırasında tehlikeli yerlerdir. Ancak kıyıya çıkamıyorsanız, suya girmeyin - direği olan açık bir yelkenli olsa bile teknede kalın. Suda olmanın daha güvenli olduğuna dair yanlış bir inanış vardır, ancak yıldırım suya da kolayca çarpabilir (veya elektrik yükü su yoluyla taşınabilir) ve eğer çarpılırsanız ve bilinçsiz hale gelirseniz, suda olmak istemezsiniz.
  • Bir fırtına yaklaşıyorsa, elektronik ve elektrikli aletleri önceden fişten çekerek koruyun. Kablolu telefonları kullanmayın, çünkü yıldırım kablolardan geçebilir. Şimşekli fırtına sırasında hiçbir şeyin fişini çekmeyin, sadece önceden çekin.

Uyarılar

  • Alçak bir yer ararken, sele karşı güvenli bir alan seçmeye çalışın.
  • Fırtınayı açık bir pencere veya kapıdan ya da bir verandadan izlemeye çalışmayın. Kapalı olmayan alanlar, uygun bir sığınakta olsanız bile güvenli değildir.
  • Şiddetli gök gürültülü fırtınalar çok az uyarı ile veya hiç uyarı olmadan hortum üretebilir (ve bazen üretir). *Bölgedeki fırtına(lar) özellikle güçlüyse, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden hava koşullarına karşı tetikte olun. Fırtına uyarısı yapılmamış olsa bile tetikte olun.
  • Elektrik çarpan birine dokunmayın (ahşap, plastik, kauçuk vb. iletken olmayan malzemeler kullanmıyorsanız).