Futbol Topu Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Punt, Amerikan ve Kanada futbolunda topun rakip takıma doğru sahanın aşağısından vurulduğu bir oyundur ve topa sahip olan takıma top değiştiğinde daha avantajlı bir pozisyon sağlama umudunu taşır -- bu nedenle başarılı bir punt, topu mümkün olduğunca sahanın aşağısından vurmalı ve sınırlar içinde kalmalıdır. Buna karşılık, Avustralya kurallı futbolunda drop punt, genellikle aynı takımdaki bir oyuncuya, sahanın aşağısına doğru yapılan isabetli bir vuruştur. İster Amerikan, ister Kanada veya Avustralya futbolu oynuyor olun, topa vurma teknikleri birbirine çok benzer. Eğer topa nasıl vuracağınızı öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli.

Bir Profesyonel Gibi Punting

Adımlar

Futbol Topu Atın

  1. Topu bağcıkları yukarı bakacak şekilde önünüzde tutun. Baskın elinizle sanki tokalaşacakmışsınız gibi kavrayın, başparmağınız ve parmaklarınız arasında sıkıca tutun. Baskın kolunuzu olabildiğince önünüze doğru uzatın, topu yatay olarak tutmaya devam edin, bağcıklar hala yukarı bakacak şekilde topu dışarı itin.
    • Topun burnunu hafifçe baskın elinizin ters yönünü gösterecek şekilde açın (sağ elinizi kullanıyorsanız hafifçe sola doğru çevirin).
  2. İleriye doğru iki adım atın. Ayaklarınız yaklaşık bir ayak (.3 metre) açık, bir ayağınız diğerinin yaklaşık 4 inç (10 cm) önünde olacak şekilde kontrollü bir açık duruşta durun. Hangi ayağın önde olduğu önemli değildir. Ayaklarınızı konumlandırdıktan sonra, ileriye doğru iki adım atmanız gerekecek - birincisi tekme atan ayağınızla, ikincisi diğer ayağınızla - böylece tekme atan ayağınızı diğer ayağınızın arkasında tutarken biraz ivme kazanmış olacaksınız.
    • İleri adımlarınız yumuşak ve kontrollü olmalıdır. Topa doğru yürümeyin veya koşmayın; bunun yerine hızlı bir tempoyla yaklaşın.
    • Normal büyüklükte iki adım atın. Kekeme adımlar atmak veya uzun adımlar atmak topa vuruş yapmanızı zorlaştıracaktır.
  3. Topu bıraktıktan hemen sonra vurun. Doğru yöne vurabilmeniz için topun yere paralel olarak bırakılması gerekir. Ayağınızı öne doğru vurun ve topu aynı anda bırakın, böylece topa olabildiğince geç vurursunuz, böylece elinizle temas etmeden neredeyse parmaklarınızdan tekme atmış olursunuz. Birçok kişinin yapmaya eğilimli olduğu gibi ayağınızı vücudunuza doğru vurmak yerine topa tam isabet edecek şekilde düz bir şekilde vurun.
    • Ayak parmaklarınız öne dönük olmalı ve topa vuruş ayağınızın üst kısmıyla vurmalısınız.
    • Baskın elinizi yana doğru hareket ettirin ve diğer elinizi takip etmenize ve ivme kazanmanıza yardımcı olması için havaya kaldırın.
    • Dizinizin hizasında temas kurmalısınız.
  4. Devam edin. Topun yüksekliğini ve hızını en üst düzeye çıkarmak için bacağınızı neredeyse gidebildiği kadar yükseğe vurarak tekme hareketini tamamlayın. Vuruşunuz bittiğinde ayağınızı tekrar yere koyun. Ardından, topunuzun sahanın üzerinde ilerleyişini hayranlıkla izleyin.

Oyun Sırasında Futbol Topuna Vurmak

  1. Hücum çizgisinin 15 yard gerisinde durun.
  2. Oyuna hazır olduğunuzda 'Hike!' diye seslenin. Bu, merkeze topu size atması için hazır olduğunuzu söyleyecektir.
  3. Topu yakalayın. Topu punt yapmak istiyorsanız, önce yere çarpmasına izin vermeden topu yakalamanız gerekir. Topu düşürürseniz veya tam olarak yakalayamazsanız, punt atamazsınız.
  4. Topu atmaya hazırlanın. Topu yakaladıktan sonra, iki adım ileri atmaya ve baskın ayağınızın üst kısmını kullanarak ileri doğru vurmaya hazır olun.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Ayağınızı incitmeden topa nasıl vurabilirim?
    Ayağınızın en rahat noktasını bulun ve oradan vurun. Ya da sadece ayağınızın iç kısmıyla vurun ve devam edin.
  • Soru
    NFL oyuncuları nasıl bu kadar yükseğe vurabiliyor?
    Hayatlarını antrenman yapmaya ve kas gücü kazanmaya adamışlardır. NFL şutörleri maçları olmadığı her gün antrenman yaparlar.
  • Soru
    Bağcıklarınızla mı vuruyorsunuz?
    Daha yükseğe çıkmasını istiyorsanız, ayağınızın ucuyla (ayak parmaklarınızla) vurun. Daha uzağa gitmesini istiyorsanız, ayak bileğinizle (veya sizin deyiminizle bağcıklarınızla) vurun.

Video

İpuçları

  • Ayrıca, ayak bileğinizin topa çarpmaması için futbol topunu biraz sola doğru tuttuğunuzdan emin olun.
  • Pratik yapın ve emin olun bacak gücünüzü geliştirin ağırlıklarla/bisikletle/çalışanve diğer aktiviteler. Bacak gücünüzü en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir Futbol