Oltaya Ağırlık Nasıl Takılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yüzeyin altında yüzen daha fazla balık mı yakalamak istiyorsunuz? Oltanıza ağırlık veya platin eklemek, yeminizin balıkların vurma olasılığının daha yüksek olduğu daha derin sulara batmasına yardımcı olabilir. Kullanılacak birkaç farklı ağırlık türü olsa da, bunların hepsini kendi başınıza oltanıza eklemek kolaydır. Her bir ağırlık türünü ne zaman kullanmanız gerektiğini ve nasıl takacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin!

Adımlar

Bölünmüş Atış Ağırlıkları

  1. adım 1 6 ft (1,8 m) derinlikten daha az balık avlamak için ayrık atış ağırlığı kullanın.
    Derinliği 6 ft'den (1,8 m) az olan balıkçılık için ayrık atış ağırlığı kullanın. Split shot ağırlıkları, bir tarafında büyük bir yarık bulunan küçük metal toplara benzer. Split shot ağırlıkları daha hafif olduklarından yeminizi diğer platinler kadar derine çekmezler, ancak göletlerde, göllerde ve nehirlerde her tür balığı yakalamak için harikadırlar.
    • Ayrıca, oltanızdaki ağırlığı hızlıca değiştirmeniz gerekiyorsa, split shot'ları takıp çıkarmak da kolaydır.
  2. adım 2 1 veya 2 ağırlığı kancadan 1-2 ft (30-61 cm) uzağa yerleştirin.
    1 veya 2 ağırlığı kancadan 1-2 ft (30-61 cm) uzağa yerleştirin. Kancanızın ve yemin ağırlığın üzerinde yüzmesini istediğiniz için aralarında biraz boşluk olması gerekir. Kancanızın üstünden yukarı doğru ölçün ve misinayı ağırlığın üzerindeki büyük oluğun içine yerleştirin.
    • Sığ su için, birleşik ağırlık 1⁄8 ons (3,5 g) işinizi görecektir.
  3. adım 3 ağırlıkları iğneli pense ile misinanın üzerine sıkıştırın.
    Ağırlıkları iğneli pense ile misinanın üzerine sıkıştırın. Bir elinizle ağırlığı yerinde tutun ve diğer elinizle pensenizi kullanın. Ağırlığın kenarlarını misinanın etrafında kapanana kadar hafifçe sıkın.
    • İğneli penseniz yoksa ağırlığı parmaklarınızla sıkıştırarak kapatmayı deneyin.
    • Misinaya zarar verebileceğinden kenarları tamamen kapatmamaya dikkat edin. Zar zor temas edene kadar sıkmayı deneyin, ardından misinanın sağlam olup olmadığını test edin.
  4. adım 4 platinin sağlam olduğundan emin olmak için misinayı çekin.'t move.
    Platinin hareket etmediğinden emin olmak için misinayı çekin. Bir elinizle ağırlığı diğer elinizle de misinayı tutun. Misinayı hafifçe çekin ve ağırlığın içinden kayıp kaymadığını izleyin. Misina hala hareket ediyorsa, ağırlığı etrafından biraz daha sıkı sıkıştırın.
    • Hareket ettiği için ağırlığı yeniden konumlandırmanız gerekirse, misinadan ayırmak için karşı tarafı sıkıştırmanız yeterlidir.

Kauçuk Çekirdekli Batırıcılar

  1. adım 1 ayrık atıştan daha hızlı bir şekilde daha fazla ağırlık eklemek için kauçuk çekirdekli platinler kullanın.
    Ayrık atıştan daha hızlı bir şekilde daha fazla ağırlık eklemek için kauçuk çekirdekli platinler kullanın. Kauçuk çekirdekli platinler, bir tarafında yarık ve ortasında kauçuk bulunan uzun metal silindirlerdir. Ayrık atış ağırlıklarından biraz daha büyüktürler, bu nedenle daha derin sularda balık tutmanıza izin verirler. Misinanıza kolayca takılabildikleri için düğüm atmadan takıp çıkarabilirsiniz.
  2. adım 2 platini kancanın yaklaşık 2 ft (0,61 m) yukarısına takın.
    Platini kancanın yaklaşık 2 ft (0,61 m) yukarısına takın. Platin ve kanca arasında boşluk bırakmak, yeminizin yüzmesine yardımcı olur, böylece balıklar tarafından daha görünür olur. Kancanızın üstünden yukarı doğru ölçün ve yerinizi kaybetmemek için misinayı sıkıştırın.
    • Platininizi misinanın çok yukarısına yerleştirmek atışı zorlaştırabilir.
  3. adım 3 misinayı yuvaya doğru itin ve platini döndürün.
    Misinayı yuvaya doğru itin ve platini çevirin. Platinin bir tarafında lastik bulunan açıklığı arayın. Misinayı sıkıca tutun ve misinanın etrafını saracak şekilde yuvanın içine doğru itin. Platinin lastik uçlarını tutun ve misinaya sabitlemek için zıt yönlerde çevirin.
    • Misinayı sabitleme hareketi bir şeker paketini açmaya benzer.
    • Platini çıkarmak veya yeniden konumlandırmak istiyorsanız, lastiği açın ve misinayı lastikten yavaşça çekin.

Sürgülü Platinler

  1. adım 1 suyun dibine ulaşmak için kayan bir platinle balık tutun.
    Suyun dibine ulaşmak için kayan platinle balık tutun. Kayar platinler yumurta ve mermi gibi birçok şekilde olabilir ve ortalarından geçen bir delikleri vardır. Misinanızı ağırlaştırırlar, böylece yeminiz dibin hemen altında yüzer. Bir balık yeminize vurduğunda, platin misina boyunca hareket eder, böylece balık direnç hissetmez ve kancayı tükürmez.
    • Yumurta platinler rüzgarlı koşullarda döküm yaparken gerçekten iyi çalışır.
    • Kurşun platinler yumurta platinlerden biraz daha ağırdır, bu nedenle derin sularda daha büyük balıkları yakalamak için en iyisidir.
  2. adım 2 platini makaranıza geri giden ana misinaya kaydırın.
    Platini makaranıza geri dönen ana misinaya kaydırın. Misinanızın makaranızdan ve oltanızdan geçirilmiş olduğundan emin olun, böylece hemen balık tutmaya hazır olursunuz. Kayar platinler misinanızda serbestçe yukarı ve aşağı hareket edebildiğinden, misinayı ağırlığın ortasındaki delikten geçirin.
    • Balık tuttuğunuz su türüne uygun bir misina kullanmayı unutmayın.
  3. adım 3 ana misinayı bir uni düğümü ile bir fırdöndüye bağlayın.
    Ana misinayı uni düğümü ile bir fırdöndüye bağlayın. Fırdöndü, olta takımlarınızı kolayca değiştirebilmeniz için misinanızın ucuna taktığınız delikli metal bir parçadır. Uni düğümü yapmak için yaklaşık 6 inç (15 cm) misinayı fırdöndü üzerindeki bir delikten geçirin, böylece misina ikiye katlanır. Ardından, ilmeğin içinden sıkıca çekmeden önce ucu ikiye katlanmış misinaların etrafına 5 veya 6 kez sarın.
    • Platinin fırdöndünün üzerinden kaymadığından ve çıkmadığından emin olun. Kayabiliyorsa, fırdöndüyü eklemeden önce misinanın üzerine bir durdurma boncuğu kaydırın.
  4. adım 4 kancanız ve yeminizle birlikte fırdöndüye bir lider takın.
    Kancanız ve yeminizle birlikte fırdöndüye bir lider takın. Bir lider, ana hattınızın ucuna kolayca ekleyebileceğiniz 12-18 inç (30-46 cm) bir misina parçasıdır. Bir uni düğümü kullanarak liderin bir ucunu fırdöndünün diğer gözüne bağlayın. Ardından, yeminizin kancasını takmak için bir düğüm atın.
    • Lider, platinden daha yüksekte yüzecektir, bu nedenle dipteki yabani otlara takılma olasılığı daha düşüktür.

Halka Döngü (Bağlı) Ağırlıklar

  1. adım 1 derin sularda veya güçlü akıntılarda balık tutmak için bağlı ağırlıklara sadık kalın.
    Derin sularda veya güçlü akıntılarda balık tutmak için bağlı ağırlıklara bağlı kalın. Bağlı halka halka ağırlıklar, tepesinde metal bir halka bulunan bir piramit veya büyük bir top şeklindedir. En ağır ağırlıklar oldukları için hızla dibe batar ve oldukları yerde kalırlar. Bu şekilde, akıntı oltanızın sürüklenmesine neden olmaz.
    • İster kıyıdan ister tekneden avlanıyor olun, bağlı ağırlıkları kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 lider misinanın ucunda 4 inçlik (10 cm) bir halka oluşturun.
    Lider misinanın ucunda 4 inçlik (10 cm) bir halka oluşturun. Platininizi ayrı bir misina parçasına takmak, ana misinaya takmaktan daha kolay çıkarılmasını ve değiştirilmesini sağlar. Yaklaşık 18 inç (46 cm) uzunluğunda bir misina parçası alın. İlmeğinizi oluşturmak için misinanın bir ucunu 4 inç (10 cm) kadar katlayın.
  3. adım 3 i̇lmeği yerine sabitlemek için 2 el üstü düğüm atın.
    İlmeği yerine sabitlemek için 2 el üstü düğüm atın. Hareket etmemesi için ipin katlanmış ucunu parmaklarınızın arasında tutun. İpin ilmekli ucunu alın ve üstten düğümlerinizi atın. Çözülmemesi için ipi sıkıca çekin.
    • Düğümden dışarı taşan fazla ip varsa, bir makasla kesin.
  4. adım 4 halkayı ağırlık üzerindeki halkadan geçirin.
    Halkayı ağırlığın üzerindeki halkadan geçirin. İpinizdeki ilmeği sıkıştırın ve ağırlığın üstündeki halkanın içinden düz bir şekilde çekin. Düğümün şu anda halkadan kayması sorun değil.
  5. adım 5 i̇lmeği ağırlığın üzerinden geçirin ve misinaya doğru sıkıca çekin.
    Halkayı ağırlığın üzerinden geçirin ve misinaya doğru sıkıca çekin. Halkayı ağırlığın altından geçirin ve üstteki halkaya doğru geri çekin. Misina halkanın üst kısmında kendi etrafına sıkıca sarılacaktır, böylece sudaki hiçbir şey ağırlığınızın serbest kalmasına neden olmaz.
    • Eğer ağırlığı değiştirmek isterseniz, halkayı tekrar alt tarafa kaydırın ve misinayı halkadan dışarı çekin.
  6. adım 6 ağırlıklı misinayı ana misinanızdaki üç yollu fırdöndüye takın.
    Ağırlıklı misinayı ana misinanızdaki üç yollu fırdöndüye takın. Üç yollu fırdöndünün 3 gözü vardır: biri ana misina için, biri kancalı lider için ve biri de ağırlıklı lideriniz için. Ağırlıklı liderin ucunu fırdöndünün deliklerinden birine bağlamak için bir uni düğümü atın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Bölgenizde gerekliyse balıkçılık lisansınız olduğundan emin olun. Balıkçılık lisansı gerekliliklerini çevrimiçi olarak kontrol edebilirsiniz.
  • Kurşun platin kullanmaktan kaçının çünkü bunlar zehirlidir ve bunları yiyen yerel vahşi yaşamı kirletebilir.