Yarış Önlüğü Nasıl Giyilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yarış önlükleri, bir yarış sırasında sizi tanımlayan numara etiketleridir. Genellikle karnınızın üzerinden geçecek şekilde tasarlanırlar ve dört veya daha fazla çengelli iğne ile sabitlenirler. Gömleğinizi delmeden önlüğü yerinde tutmak için klipsler, koşu bandı ve geçişler de kullanılabilir. Önlüğü düzgün bir şekilde sabitlediğinizde, yarış sırasında dikkatinizi dağıtmadan sizinle birlikte kalacaktır.

Adımlar

Önlüğü İğneleme

  1. adım 1 gömleğinizi giydikten sonra önlüğü iğneleyin.
    Gömleğinizi giydikten sonra önlüğü iğneleyin. En iyi uyum için, önlüğü iğnelemek üzere gömleği giyene kadar bekleyin. Kumaş vücudunuzda düz bir yüzeye göre daha farklı durur. Gömleği giydiğinizde, önlüğün üzerinizde rahat hissettiğinden emin olabilirsiniz.
    • Çengelli iğneleri kullanırken dikkatli olduğunuzdan emin olun. Kumaşı çengelli iğne ile delmeden önce gömleği daima vücudunuzdan uzaklaştırın!
  2. adım 2 önlüğü buruşturun eğer buruşmuyorsa't have a chip and race rules allow it.
    Çipi yoksa ve yarış kuralları buna izin veriyorsa önlüğü buruşturun. Buruşturulmuş bir önlük vücudunuza düz bir önlükten daha iyi uyum sağlar ve böylece hava direncini azaltır. Ancak, önlükte bir çip varsa veya yarış kurallarına aykırıysa, buruşturmaktan kaçının. Önlüğün buruşturulması çipe zarar verebilir ve zamanınızın kaydedilmesini engelleyebilir.
  3. adım 3 önlüğü gömleğinizin ön kısmına ortalayın.
    Önlüğü gömleğinizin ön tarafına ortalayın. Genel olarak önlük göğsünüzün hemen altına gelmelidir. Vücudunuzun ortasına yerleştirin ve yerine sabitlerken düzeltin. Kendinize doğru düzleştirmek için elinizden geleni yapın. Bu, önlüğün izleyenler tarafından görülebilmesini ve kollarınızla bacaklarınızın önüne geçmemesini sağlar.
  4. adım 4 yarış organizatörleri sizi yönlendirdiğinde önlüğü hareket ettirin.
    Yarış organizatörleri sizi yönlendirdiğinde önlüğü hareket ettirin. Bazı yarış organizatörlerinin önlük yerleşimi için farklı gereksinimleri vardır. Örneğin, bazı bisikletçilerin formalarının arkasına bir veya daha fazla önlük takılır.
    • Yarış organizatörlerinden önlük yerleştirme konusunda tavsiye isteyebilirsiniz.
  5. adım 5 önlüğü vücudunuzda ortalayın.
    Önlüğü vücudunuzun üzerinde ortalayın. Yine, yarış görevlileri tarafından aksi belirtilmedikçe, önlüğü vücudunuzun ortasına yerleştirin. Eşitlemek için elinizden geleni yapın. Bu, önlüğün izleyiciler tarafından görülebilmesini sağlarken aynı zamanda yolunuzdan uzak tutar. Kollarınızdan ve bacaklarınızdan uzakta olduğunda daha güvenli ve daha az dikkat dağıtıcıdır.
    • Önlük uyluğunuzda olsa bile, pantolonunuzun ön tarafında ortalanmış ve görünür olmalıdır.
  6. adım 6 önlüğün bir köşesini çengelli iğne ile sabitleyin.
    Önlüğün bir köşesini çengelli iğne ile sabitleyin. Önlüğün bir köşesinden başlayın. Çengelli iğneyi açın ve ucunu önlük kumaşının içinden geçirin. Ardından, ucu gömleğinizin içinden geçirin ve tekrar dışarı çıkarın. Ucunu önlüğün içinden geri iterek ve emniyet başlığına sabitleyerek bitirin.
    • Bazı önlüklerin köşelerinde delikler vardır. Eğer varsa pimi bu deliklerden geçirin.
  7. adım 7 kalan köşeleri iğneleyin.
    Kalan köşeleri de iğneleyin. İğneyi sabitlemek için toplamda en az dört iğneye ihtiyacınız olacak, aksi takdirde koşarken sallanacaktır. Her köşe için iğneleme işlemini tekrarlayın. Önlüğünüz vücudunuzda düz ve güvenli durmalıdır. Hareket ettiğinizde sabit kalmalıdır. Gerektiğinde daha fazla iğne ekleyin veya iğneleme işleminizi yeniden yapın.

Alternatif Sabitleme Ekipmanı Kullanma

  1. adım 1 emniyet pimlerinin yerine yarış klipsleri alın.
    Çengelli iğnelerin yerine yarış klipsleri alın. Çengelli iğneler giysilerinizde delikler açar. Bunu önlemek için bazı yarışçılar klips kullanmaya başladı. Bazı klipslerin önlük köşesini ve gömleğinizi birbirine sabitleyen plastik arkalıkları vardır. Diğerlerinde ise önlükleri yerinde tutan mıknatıslar vardır. Çengelli iğnelerden daha pahalıdırlar, ancak sizin için daha rahat olabilirler.
    • Bunları sipariş etmek için internete bakın veya yakınınızdaki bir koşu mağazasını kontrol edin.
  2. adım 2 gömleğinize delik açmamak için koşu bandı kullanın.
    Gömleğinize delik açmamak için koşu bandı kullanın. Bir başka çengelli iğne alternatifi de çift taraflı banttır. İnternetten sipariş edilebilir ve uygulaması kolaydır. Önlüğünüzün üstüne ve altına bir şerit bant yerleştirin. Bant desteğini çekin ve bandı giysinize yapıştırın. Beğendiğiniz bir gömleği delik açmadan giyebileceksiniz.
    • Sıradan bir bant önlüğünüzü yeterince sabitlemeyecektir. Ancak, ekstra güvenlik için iğnelerin üzerine elektrik bandı yerleştirebilirsiniz.
  3. adım 3 önlükleri geçişlerle bir yarış kemerine sabitleyin.
    Önlükleri geçişlerle yarış kemerine tutturun. Yarış geçişleri internetten de sipariş edilebilir. Belinize bir yarış kemeri takmanız ve önlüğü ona asmanız gerekecektir. Geçişi çantanıza takın, ardından geçiş kablosunu önlük deliğine geçirin. Geçişin içine sabitlemek için kordonu pakete geri sarın. Diğer tarafı bir geçişle sabitleyerek bunu tekrarlayın.
    • Önlük, üst iki delikteki geçişlerden sarkar. Güvenli olacaktır, ancak alt kısmın gevşek kalması dikkat dağıtıcı olabilir. Tutturmak için elektrik bandı veya pimler kullanılabilir.
    • Geçişlerin kullanılması, önlüğü uyluğunuza veya karnınızdan başka bir yere takmanızı gerektirebilir. Bunun yasal olduğundan emin olmak için kurallara veya yarış yetkililerine danışın!

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Yarış önlüğünüzü nereye koyarsınız?
    Genellikle önlük, netlik sağlamak ve artık birçok önlükte bulunan zamanlama çipinin zarar görmesini önlemek için gömleğinizin ön tarafına yerleştirilir. Ancak emin değilseniz bir yarış görevlisine sormalısınız.
  • Soru
    Dayanıklılığınızı nasıl geliştirirsiniz?
    Dayanıklılığı artırmak için aerobik bir durumda koşun ve dakikada 150 kalp atışında çalışın ve aerobik bir durumda koşun. Çok hızlı koşmayın ve dakikada 170 kalp atışıyla çalışın. Bunu yaparsanız anaerobik sistemlerinizi çalıştırmış olursunuz.
  • Soru
    İyi bir koşu bandını nasıl seçersiniz?
    İyi değerlendirmeleri olan ve kullanımı güvenli bir koşu bandı seçin. Hedeflerinizi gerçekleştirmek için uygun olup olmadığına bakın. Hızı sizin hızınızı karşılamalıdır. Bazı hafif egzersizler içermeli ve ayrıca bunları takip etmelidir.

İpuçları

Uyarılar

  • Bazı insanlar önlüklerini düzeltmek için buruştururlar. Riske girmeden önce yarış kurallarının buna izin verdiğinden emin olun.
  • Birçok önlükte takip çipleri de bulunur. Önlüğü buruşturmak veya kalçanıza takmak çipe zarar verebilir, bu da yarış zamanınızın kaydedilmeyeceği anlamına gelir.