Dalış Elbisesi Nasıl Giyilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Dalış kıyafetini giymek ve çıkarmak büyük bir acı olabilir. Sıkı, vücuda oturan giysiler soğuk suda hayat kurtarıcı olabilirken ve birçok dalış ve tüplü aktivite için gerekli olsa da, içine girip çıkmaları hiç de kolay değildir. Giysi ya da onu giymeye çalışan kişi zaten ıslaksa bu görev daha da zorlaşır.

Adımlar

Dalış Elbisesi Giymek

  1. Koruyucu giysilerinizi giyin. İsterseniz koruyucu giysilerinizi şimdi giyin. Bu, genellikle likradan yapılmış bir haşlık veya haşlık giysisini içerir. Elbette bazı insanlar sadece mayolarını giymeyi, hatta hiçbir şey giymemeyi tercih edebilir.
  2. Dalış giysisinin fermuarını açın. Kıyafetin fermuarının tamamen açık olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Çoğu dalış kıyafetinde fermuar arkaya doğru gider. Fermuarda herhangi bir aksaklık veya bükülme varsa, bunları şimdi çözün.
  3. Ayaklarınız ve bacaklarınızla başlayın. Dalış giysisini hizaladıktan sonra, dalış giysinizi ayağınızın ve ayak bileğinizin üzerinden geçirin ve her seferinde bir bacak olmak üzere yavaş yavaş dizinizin üzerinden geçirin. Dalış giysisi dolgularının düzgün bir şekilde hizalandığından emin olun. Büyük kırışıklıklar veya kıvrımlar olmamalıdır. Dalış giysisi uyluğun ortasına geldiğinde diğer bacağa geçin.
    • Eğer siz ya da dalgıç giysisi ıslaksa ve giysiyi çekmekte zorlanıyorsanız, ayaklarınızda plastik torba ya da çorap kullanmayı düşünün. Bu işinizi kolaylaştırabilir.
    • Kayganlaştırıcı olarak saç kremi veya bitkisel yağ da kullanabilirsiniz.
    • Bacaklarınızı yukarı doğru hareket ettirirken dalgıç giysisindeki kıvrımları ve dalgalanmaları giderin.
  4. Daha sonra kalçalarınızın ve gövdenizin üzerinden çekin. Takım elbise her iki bacakta uyluğun ortasını geçtikten sonra, dikiş kasıklarınıza tam olarak oturana kadar takımı kalçalarınızdan yavaşça çekin. Kasıklarınız sıkışmamalı, ancak herhangi bir gevşek kumaş veya cep de olmamalıdır. Sıkı bir ikinci deri gibi hissetmelisiniz.
    • Doğru oturduğundan emin olmak için yukarı aşağı zıplayabilirsiniz.
    • Gevşek cepler soğuk suyu sirküle ederek dalış giysisinin amacını bozacaktır.
    • Dalış kıyafeti de hareketi aşırı derecede kısıtlamamalıdır. Çok dar geliyorsa veya hareket edemiyorsanız, daha fazla zaman kaybetmeden çıkarın ve daha büyük bir beden alın.
  5. Her seferinde bir kol yerleştirin. Bacaklarınızda kullandığınız yöntemin aynısını kullanın. Kumaş üzerindeki tırnaklara dikkat edin. Elbiseyi yavaşça kollarınızdan yukarı çekin ve ardından göğsünüze doğru kaldırın. Tıpkı kasıklarınızda olduğu gibi, dalgıç giysisinin hareketi daraltmadan rahat ve sıkı olmasını isteyeceksiniz.
  6. Anlaşmayı tamamlayın. Arkadan fermuarlı bir dalış giysiniz varsa, bir arkadaşınız fermuarı çekmenize yardımcı olsun. Kendiniz uzanıp fermuarı çekmeye çalışmak hem fermuarı hem de elbiseyi zorlayabilir.
  7. Kilitleyin. Kıyafetinizde fermuarın üzerinde ve boyun bölgesinde Velcro bağlantılar olmalıdır. Fermuarın açılmasını önlemek ve elbisenizi daha su geçirmez hale getirmek için bu bağlantıları kapatın.
  8. Oturup oturmadığını kontrol edin. Etrafta yürüyün, dizlerinizi kaldırın, omuzlarınızı döndürün, kollarınızı bükün ve belki birkaç zıplama veya çömelme hareketi yapın. Dalış giysisinin sıkılığını hissedebilmeniz gerekirken, hareketiniz aşırı derecede kısıtlanmamalıdır. Büyük cepleriniz veya gevşek bölgeleriniz de olmamalıdır.
    • Hareketiniz kısıtlıysa, elbiseyi çıkarın ve daha büyük bir tane alın.
    • Büyük cepleriniz veya gevşek bölgeleriniz varsa, elbiseyi çıkarın ve daha küçük bir tane alın.
  9. Bitirin. Artık kıyafeti giydiğinize ve uygun boyutta olduğunu onayladığınıza göre, eğer kullanacaksanız kapüşonunuzu takabilirsiniz. Tebrikler. Suyun tadını çıkarın!

Dalış Elbisesini Çıkarmak

  1. Fermuarı açın. Eğer kapüşon takıyorsanız, çıkarın. İçten dışa doğru bırakın. Dalış giysiniz arkadan fermuarlı ise bir arkadaşınızın veya partnerinizin fermuarını tamamen açmasını sağlayın.
  2. Dalış giysisini boynunuzdan ve omuzlarınızdan çıkarın. Dalış giysisini boynunuzdan ve omuzlarınızdan aşağı doğru sıyırın. Omuzlarınızdan çıkarmak için bir başparmağınızı omzunuz ile dalgıç giysisi arasında kaydırmak yardımcı olur.
  3. Kollarınızı dışarı kaydırın. Teker teker kollarınızı dalgıç giysisinden çıkarın. Tırnaklarınız yerine parmak uçlarınızı kullandığınızdan emin olun. Kolları içten dışa doğru bırakarak her bir kolu kolundan tamamen çekin.
  4. Gövdenizden ve kalçalarınızdan aşağı doğru çekin. Elbiseyi bir muz gibi gövdenizden aşağı doğru soyun. Sonra tek bir hareketle kalçalarınızdan aşağı doğru çekin. Dalış giysisini kalçalarınızdan geçirip kasıklarınızdan çıkarmak için gerekirse kıpırdatın.
  5. Bacaklarınızı çıkarın. Dalış giysisini bacaklarınızdan aşağı yuvarlayın. Ayak bileklerinize geldiğinizde, ayak bileğinizden bir elinizi dalgıç giysisinin içine sokun ve ayağınızı dışarı kaydırırken dalgıç giysisinin bacağını açık tutmak için kullanın. İşiniz bittiğinde diğer ayağınızla tekrarlayın. Neyse ki ıslak bir dalış giysisini çıkarmak, giymekten çok daha kolaydır!
    • Temiz hava alabilmesi için dalış giysisini ters çevirin.
    • Dalış giysisini ters çevirmek düzgün bir temizlik için gereklidir... özellikle de çoğu zaman dalış giysinizin içine işemek zorunda kalabileceğiniz için.
    • Dalış giysinizin içine işemek oldukça normaldir. Sadece uzun süre içinde kalmakla kalmazsınız, aynı zamanda çiş dalış giysisini çok daha sıcak hale getirebilir.
  6. Dalış giysisini temizleyin. Dalış giysisini soğuk, tatlı suyla duruladığınızdan emin olun. Dalış giysisini asarak kurumaya bırakın. Kurutmak için asla ısı veya otomatik kurutucu kullanmayın. Isı, dalış giysisinin kauçuğunun kırılgan hale gelmesine neden olabilir.
    • Dalış giysisini iyice temizlediğinizden emin olun, özellikle de içini!

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Dalış elbisem küf kokuyor. Ne yapmalıyım?
    Mayonuzu duş aldığınızda duşta yıkamalı ve sadece ılık su kullandığınızdan ve tüm suyu çıkardığınızdan ve güneşte kuruttuğunuzdan emin olmalısınız.

İpuçları

  • Dalış giysisinin sürtünmesini önlemek için bir pişik yeleği giyebilirsiniz. Sadece önce giydiğinizden emin olun.
  • Uzun veya keskin tırnaklara karşı dikkatli olun. Dalış giysisine zarar vermeyin!
  • Kıyafet biraz sıkı olmalı, ancak kan akışını kesmemelidir.