Hokey Ekipmanı Nasıl Giyilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ekipman hokeyin büyük bir parçasıdır ve nasıl oynanacağını ilk öğrendiğinizde uğraşmanız gereken çok şey vardır. Bir oyun için giyinmeye alıştığınızda hazırlanmak o kadar da zor değildir. Hokey kıyafetleri bir taban katmanı, dolgu ve bir dış katmandan oluşur. Vücudunuzun alt yarısından başlayıp kaskınız ve eldivenlerinizle bitirerek her seferinde bir parça alın. İster antrenman yapıyor ister arkadaşlarınızla oynuyor olun, uygun ekipmanlar sizi güvende tutar ve buz üzerinde her şeye hazırlıklı olmanızı sağlar.

Adımlar

Bel Koruması Giymek

  1. adım 1 dikilmiş kuplu sporcu şortunuzu giyin.
    Dikilmiş kuplu sporcu şortunuzu giyin. Bugünlerde birçok oyuncu, kadın oyuncular için jill şort olarak da bilinen jock şort giyiyor. Temel olarak, çoraplarınızı takmak için cırt cırtlı pedlerin yanı sıra yerleşik bir kabı olan spandex boxer şortlardır. Şortun içine girin ve belinize kadar kaydırın, rahat hissettirdiğini ancak kısıtlayıcı olmadığını kontrol edin. Ayrıca, devam etmeden önce kabı ön ucunuza, kasıklarınızın üzerine güvenli bir şekilde yerleştirin.
    • Jock şortlar ve jill şortlar farklı kesilir, bu nedenle farklı şekilde otururlar. İhtiyacınız olan türü aldığınızdan emin olun. Jock şortlar erkekler için, jill şortlar ise kadınlar içindir.
    • Kupun bacağınızın arasında yerinde durduğundan emin olun. Eğer gevşekse, muhtemelen bacaklarınıza sürtünecek veya siz oynarken yerinden çıkacaktır. Doğru kalıbı seçerek güvende kalın!
    • İyi bir sporcu şortunun altına herhangi bir şey giymek zorunda değilsiniz. İsterseniz normal iç çamaşırı veya eşofman gibi dar bir şort giyebilirsiniz. Bu, ne kadar rahat hissettiğinize ve sporcu şortunun ne kadar iyi oturduğuna bağlıdır.
  2. Geleneksel ekipmanı tercih ediyorsanız kompresyon şortunun üzerine bir kup giyin. Bazı oyuncular sporcu şortlarını sevmezler, bu yüzden ayrı bir kup seçerler. Eski moda yolu tercih edecekseniz, önce üzerinize oturan bir şort giyin. Ardından, kupayı kasıklarınızı örtecek şekilde konumlandırarak şortun içine kaydırın. Hareket ettikçe yerinde kaldığından emin olun.
    • Kadınlar pelvik koruyucu adı verilen bir ekipman kullanırlar. Şortunuzun altına giymeniz dışında erkekler için olan kapla aynı şekilde çalışır.
    • Kompresyon şortları bisiklet şortları gibidir. Siz oynarken teri emerken vücudunuza sıkıca oturmaları amaçlanmıştır.
  3. adım 3 çoraplarınızı sabitlemeniz gerekiyorsa belinize bir jartiyer kemeri yerleştirin.
    Çoraplarınızı sabitlemeniz gerekiyorsa belinizin etrafına bir jartiyer kemeri yerleştirin. Jartiyer kemerleri temel olarak çoraplarınıza tutturulan asılı tokaları olan elastik bantlardır. Kemerin içinden geçin ve takmak için belinize kadar çekin. Bu sayede her bir kalçanızın önünde ve arkasında birer toka olacaktır.
    • Bu, takılması en basit ekipmanlardan biridir ve sporcu şortu kullanıyorsanız buna ihtiyacınız bile yoktur. Çoğu hokey şortunda çoraplarınız için yerleşik cırt cırtlı kancalar bulunur.

Alt Vücudunuzu Dolgu ve Tamamlama

  1. adım 1 tekmeliklerinizi bacaklarınızın üstüne yerleştirin.
    Tekmeliklerinizi bacaklarınızın üstüne yerleştirin. Oturun ve bacaklarınızı önünüze doğru uzatın. Her tekmelikte diziniz için yuvarlak bir çanak bulunur. Tekmeliklerin geri kalanı, daha sonra takacağınız patenlerinizin üst kısımlarına kadar uzanır. Tekmelikleri sabitlemeye hazır olduğunuzda, cırt bantları geri getirin ve bacaklarınızın arkasına bağlayın.
    • Kalecilerin özel bacak pedleri vardır. Eğer kaleciyseniz, tekmeliklerinizi ve hokey çoraplarınızı giydikten sonra pedleri bacaklarınıza bağlayın. Pedlerin bacaklarınızın ve patenlerinizin etrafına bağlanan bantları vardır.
  2. adım 2 buz hokeyi çoraplarını tekmeliklerin üzerine geçirin.
    Buz hokeyi çoraplarını tekmeliklerin üzerine geçirin. Ayak parmaklarınızı çorapların içinden geçirin ve kumaşı dizinize doğru çekin. Çorapları sporcu şortunuza doğru tamamen çekmeden önce tekmeliklerin alt kenarlarını sıkıca kapatmaya odaklanın. Cırt cırtlı sporcu şortu giyiyorsanız, çorapları bacaklarınızın üzerinde yerinde tutmak için cırt cırtlara asın.
    • Jartiyer kemeri giyiyorsanız, çorapları yukarıda tutmak için klipsleri kullanın. Uyluklarınızın önü için 2 ve arkası için 2 klipsiniz var. Klipslerin açık uçlarına bastırarak çoraplara tutturun.
    • Çorapları giyerken gevşek hissederseniz, şeffaf hokey bandı ile yerinde tutun. Bandı diz kapaklarınızın hemen altından bacağınızın etrafına sarın. Bu aynı zamanda gevşek tekmelikleri de sabitleyecektir.
    • Ayaklarınızı örtmek için hokey çoraplarının altına normal çorap giyebilirsiniz. Soyunma odasında hangi çorabı giydiyseniz onu kullanın. Bazı oyuncular patenlerini terden uzak tutmak için bunu yapmaktan hoşlanır, ancak diğerleri bunu rahatsız edici bulur.
  3. adım 3 bir çift hokey pantolonunu belinize kadar çekin.
    Bir çift hokey pantolonunu belinize kadar çekin. Nihayet vücudunuzun alt kısmına son dolgu katmanını eklemeye hazırsınız. Hokey pantolonlarının her yerinde pedler vardır, bu yüzden onları doğru noktalara yerleştirin. Pantolonunuzu sabitlemeye hazır olduğunuzda, yerleşik kemer üzerindeki ipleri bağlayın. Kemeri, sizi rahatsız etmeden belinize sıkıca oturacak şekilde çekin.
    • Özellikle pantolonunuzun arka tarafındaki kuyruk kemiği pedine dikkat edin. Poponuzun hemen üzerindeki bölgeyi doldurması gerekir. Kuyruk kemiği yaralanmaları beklediğinizden daha acı vericidir ve orada başka bir dolgu yoktur.
    • Diğer pek çok ekipman gibi hokey pantolonlarının da pek çok farklı bedeni vardır. Doğru bedeni almak güvenliğiniz için önemlidir. Pantolonun belinize tam oturması ve dizlerinizi örtmeyecek kadar kısa olması gerekir.
  4. adım 4 patenlerinizi giyin ve bağlayın.
    Patenlerinizi giyin ve bağlayın. Patenler hem en iyi şekilde oynamanızda hem de güvende kalmanızda en büyük faktörlerden biridir, bu nedenle onları giymek için ihtiyacınız olan tüm zamanı ayırın. Ayaklarınızı içeri iterken topuklarınızı geriye doğru itin. Her şey yerli yerinde olduğunda tekmeliklerinizin alt kısmı patenlerinizin dilinin hemen üzerinde olacaktır. Güvenlik için, üst paten bağcıklarını bağlayabildiğiniz kadar sıkı bağlayın, ardından alt bağcıkları patenlerinizi ne kadar gevşek sevdiğinize göre bağlayın.
    • Patenlerinizi giymek için bekleyebilirsiniz, ancak bağcıkları sizin için başka biri bağlamayacaksa bunu şimdi yapmak en iyisidir. Hokeyde kullanılan üst pedler eğilmeyi zorlaştırır. Ayrıca, patenleri şimdi giymek size uyumunu test etmek için bolca zaman verir.
    • İyi bağlanmış patenler ayak bileklerinizi destekler, bu nedenle özellikle genç oyuncular için üst bağcıklar çok önemlidir. Diğer bağcıkları ayarlayabilirsiniz. Bazı oyuncular sıkı patenleri tercih ederken, diğerleri daha gevşek bağcıklarla daha iyi performans gösterir.
    • Ayak parmaklarınızın paten içinde nerede olduğunu kontrol edin. Ayak parmaklarınız patenin ön kısmına zar zor değecek şekilde topuklarınızı topuk pedlerine dayayın. Bunu yapamıyorsanız, patenleriniz ayaklarınız için yanlış boyuttadır.
    • Nasıl hissettirdiklerini görmek için ayağa kalkın ve yaklaşık 15 dakika boyunca patenlerinizle dolaşın. Onları iyice test edin ve buza çıkmadan önce gereken ayarlamaları yapın.

Üst Gövde Dolgusunun Eklenmesi

  1. Ekipmanınızın altına bir kompresyon gömleği veya tişört giyin. Kompresyon gömleği, temel katmanınız için mükemmel bir seçimdir. Teri uzaklaştırırken vücudunuza yapışan sıkı bir tişörttür. Eğer tişörtünüz yoksa eski bir tişört de işinizi görür, ancak üzerinize tam oturan bir tişört almaya çalışın. Eğer uzun ve bolsa, kayarken size engel olacaktır.
    • Kompresyon şortlarına aşina iseniz, kompresyon tişörtünün nasıl bir şey olduğu hakkında bir fikriniz vardır. Bu tişörtler biraz pahalıdır, ancak paranız yetiyorsa teri çoğu tişörtten daha iyi tutarlar.
    • Vücudunuza sıkıca yapışan ve yaklaşık atıklarınızda biten bir tişört seçin. Biraz uzunsa, fazla uzunluğunu pantolonunuzun içine sokabilirsiniz. Sabitlemek için gerekirse hokey bandı kullanın.
  2. adım 2 omuz pedlerini başınızın üzerinden geçirin.
    Omuzlukları başınızın üzerinden geçirin. Bu ekipman parçası biraz aldatıcıdır çünkü başka bir şeyden çok bir yakalayıcının giyeceği bir göğüs koruyucusuna benzer. Üst kısmında başınızı geçirebileceğiniz bir delik vardır. İçine girdiğinizde omuz başlıklarını omuzlarınızın üstüne yerleştirin. Üst kollarınızın ve koltuk altlarınızın etrafındaki kayışları sıkarak bitirin.
    • Omuzluk başlıkları, tekmeliklerinizdeki diz başlıklarına benzer. Onları omuzlarınızda ortalayın. Gevşek veya rahatsız hissediyorsanız, bir sonraki ekipman parçasına geçmeden önce ayarlayın.
    • Ellerinizi başınızın üzerine kaldırarak pedleri test edin. Pedler cildinize batmadan serbestçe hareket edebildiğinizden emin olun.
    • Kaleciler, normal omuzluklarla aynı şekilde takılan ekstra kalın dolgulara sahiptir. Birçok kaleci omuz ve göğüs pedinde dirsek pedleri ve boyun koruyucuları bulunur, böylece ayrı ayrı takmanıza gerek kalmaz.
  3. adım 3 dirsekliklerinizi ön kollarınızın üzerinden geçirin.
    Dirsekliklerinizi ön kollarınızın üzerine geçirin. Yastıklı tarafın dirseğinizi kapladığını hatırladığınız sürece dirsek pedlerini bulmak çok zor değildir. Kolunuzu dışarı doğru tutun ve dirseğinizi pedin üzerindeki kapağın içine yerleştirin. Ön kolunuz, üzerindeki ön kol pedinin üzerinde dursun. Ardından, pedleri yerine sabitlemek için cırt cırtlı kayışları kolunuzun etrafına sarın.
    • Sol ve sağ dirsek pedleri diye bir şey olduğunu unutmayın. Hangi pedin kolunuzun dış kenarını koruduğunu belirleyerek bunları birbirinden ayırın. Ped vücudunuzdan uzağa bakıyorsa, doğru kolda demektir.
    • Kolunuzu birkaç kez esneterek uyup uymadığını test edin. Kolunuzu çok iyi hareket ettiremiyorsanız, pedleri biraz gevşetin. Büyük pedler de hareketinizi kısıtlayabilir.
  4. adım 4 gömleğiniz boynunuza uymuyorsa boynunuza bir boyunluk sarın.'t have one.
    Gömleğinizde yoksa boynunuza bir boyun koruyucu sarın. Boyun koruyucuları, çenenizin altındaki bölgeye oturan yastıklı önlükler gibidir. Kayış boynunuzun arkasında olacak şekilde dolgulu kısmı dışarı doğru çevirin. Ardından, boyun bandındaki cırt cırta tutturmak için kayışı sarın. Takma işlemini tamamlamak için boyun koruyucunun ucunu omuz pedlerinizin altına sokun.
    • Bazı kompresyon tişörtleri ve atletik iç çamaşırlarında yerleşik boyun korumaları bulunur. Elbise gömleğindeki yakadan bir farkı yoktur. Yerleşik bir boyun koruyucunuz varsa, ayrı bir boyun koruyucu giymenize gerek yoktur.
    • Boyun korumaları hokeyde giderek daha yaygın hale geliyor. Liginiz gerektirmese bile bir tane almayı düşünün. Boynunuza paten saplanması riskini göze almayın.
  5. adım 5 formanızı başınızın üzerinden aşağı doğru çekin.
    Formanızı başınızın üzerinden aşağı doğru çekin. Bu omuzluklarınızı takmaktan farklı değildir. Formalar koruma için orada değildir, bu yüzden uyumuna odaklanın. İyi bir forma, hareketlerinizi kısıtlamadan üzerinize rahatça oturması için mükemmel boyuttadır. Çoğu forma olması gerekenden biraz daha büyüktür, bu nedenle kumaşı yerinde tutmak için pedlerinizin içine sokun.
    • Forma çok küçükse, pedlerinize karşı sıkı ve hapsedici hissedecektir. Çok büyükse, rüzgara kapılmış bir perde gibidir. Yolunuza çıkar ve hakem bakmadığında bazı sinsi savunmacıların tutunabileceği bir hedef görevi görür.

Dış Giysilerin Giyilmesi

  1. adım 1 başınızı tam maskeli bir hokey kaskı ile örtün.
    Başınızı tam maskeli bir hokey kaskı ile örtün. Hiçbir hokey oyuncusu sıkı bir kask olmadan tamamlanmış sayılmaz. Hokey kasklarında, kaskı taktıktan sonra tokaladığınız çene kayışları vardır. Çene korumasını çenenizin üzerinden kaydırın ve kayış ile vücudunuz arasında bir parmak genişliğinden fazla boşluk bırakmayacak şekilde kayışı sıkıca çekin. Ardından, başınızı sallayarak ve sallayarak uyumu test edin.
    • İyi bir uyum, doğru boyutta kask satın almaktan gelir. Ekipman alışverişi yaparken farklı modelleri deneyin. Çevre ölçüsünü belirlemek için birisinin alnınızın etrafına mezura tutmasını sağlayın.
    • Modern kaskların çoğu bir şekilde ayarlanabilir, ancak kaskınızın çok gevşemesine izin vermeyin. Eğer hareket ettiğinizde başınız sallanıyorsa, darbe aldığınızda da sallanacaktır. O zaman korumanın size bir faydası olmaz.
    • Çantanızda bir tornavida ve yedek vidalar bulundurun. Kaskların her yerinde bazen yerinden çıkan küçük vidalar vardır. Kaskın uyumunu sıkılaştırmak için bunları sıkın ve kaybettiğinizde değiştirin.
  2. adım 2 hokey eldivenlerinizi bileklerinize kadar kaydırın.
    Hokey eldivenlerinizi bileklerinize kadar kaydırın. Hokey eldivenleri büyük ve hacimlidir, bileğinizi ve ön kolunuzun bir kısmını kaplar. İyi bir çift, dirsek korumalarınıza ulaşır ancak onları örtmez. Eldivenleri giymek için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur, bu nedenle satın almadan önce eldivenleri ölçtüğünüzden emin olun. Hokey eldivenleri kışlık eldivenler gibi olmalıdır ve sopanızı kontrol edebilmeniz için kolayca açılıp kapanabilmelidir.
    • Kendinizi kesiklerden ve burkulmalardan korumak için başparmak çevresinde ekstra dolgusu olan eldivenleri seçin.
    • Eğer bir forvetseniz, daha kısa manşetli eldivenler seçebilirsiniz. Bu, ön kollarınızı biraz açığa çıkaracaktır, ancak bazı insanlar pakı vururken esneklik için bunu tercih eder.
    • Kalecilerin normal eldivenler yerine bir yakalama eldiveni ve bir engelleme pedi olduğunu unutmayın. Bunları giyerken önce yakalama eldivenini giymeniz dışında aklınızda bulundurmanız gereken özel bir şey yoktur. Engelleme pedini elinizin arkasında tutmak için karşı bileğinizi engelleyici kayıştan geçirin.
  3. Dişlerinizi örten bir ağızlık takın. Bir ağızlık edinmenin en kolay yolu en yakın spor malzemeleri veya genel mağazaya gitmektir. Bu yerlerde genel kullanım için plastik ağız koruyucuları satılır. Daha forma uygun bir şey arıyorsanız, özel bir ağızlık için diş hekiminizle görüşün.
    • Özel ağız koruyucuları çok daha pahalıdır çünkü diş hekiminin ağzınıza uyacak şekilde şekillendirmesi gerekir. Diş telleriniz veya normal bir ağızlığı yerinde tutmanızı engelleyebilecek başka şeyleriniz varsa bir tane almak iyi bir fikirdir.
  4. adım 4 çubuğunuzu alın ve ekipmanınızı test edin.
    Sopanızı alın ve ekipmanınızı test edin. Ayağa kalkın, biraz dolaşın ve rahat hissettiğinizden emin olana kadar esneme hareketleri yapın. Parçaları teker teker takarken gözden kaçırdığınız bir şeyi yakalayabilirsiniz. Tatmin olduğunuzda, hokey sopanızı alın ve buza çıkın!
    • Bir oyundan önce iyi bir hokey sopası almak için zamanınız olmayacak, bu yüzden satın aldığınızda ölçün. Bir sopa sizin için doğru boyutta olduğunda, patenlerinizin üzerinde dururken çenenizden buza kadar uzanır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bardağa nasıl koyacağım? Cilde temas edecek mi yoksa genellikle içine koymak için bir kese var mı?
    Eğer bir jockstrap giyiyorsanız, destek kabını içine koyabileceğiniz bir kese vardır. Değilse, evet, cilde temas edecektir.
  • Soru
    Ağız koruyucu kayışı nereye takılır?
    Genellikle buz hokeyi kaskınızın kafesine takılır.
  • Soru
    Eğer gerçekten harika saçlarım varsa, kask takmadan maç öncesi ısınmanın tadını çıkarabilir miyim?
    Kurallar ligden lige değişir, ancak normalde kask takmamakta bir sakınca yoktur. Ancak yine de sakatlanma ihtimali olduğu için kask takılması tavsiye edilir. Yüzünüze bir disk gelirse veya kayıp kafanızı bir yere çarparsanız güzel saçlarınızla hava atmanız o kadar kolay olmayacaktır.

İpuçları

  • Hokey ekipmanlarını giymek biraz pratik gerektirir, bu yüzden bunu evde yapmayı deneyin. Bu şekilde, aceleyle hazırlanmanız gerektiğinde hazırlıklı olursunuz.
  • Yardıma ihtiyacınız varsa bir antrenörden veya bir ebeveynden patenlerinizi sıkmasını isteyin. Daha küçük çocuklardan sorumluysanız, güvenlik için patenleri ve diğer ekipmanları takmalarına yardımcı olun.
  • Çoğu ekipmanın satın alınırken boyutlandırılması gerekir. Her zaman uygunluğu test edin ve bilgili mağaza çalışanlarından tavsiye isteyin.

Uyarılar

  • Hokey sert diskler, kesici sopalar ve keskin bıçaklar içerir, bu yüzden kendinizi iyi hazırlayın. Eğer pedleriniz üzerinize tam oturmuyorsa, kendinizi sakatlanma açısından daha büyük bir riske atmış olursunuz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Shin korumaları
  • Omuz pedleri
  • Boyun koruması
  • Dirsek pedleri
  • Buz hokeyi patenleri
  • Buz hokeyi pantolonu
  • Hokey eldivenleri
  • Çubuk
  • Kask
  • Jersey
  • Tişört veya kompresyon gömleği
  • Ağız Koruyucu
  • Jock şort (isteğe bağlı)
  • Kup ve kompresyon şortu veya jockstrap (isteğe bağlı)