Kayak Bağlamaları Kayaklara Nasıl Takılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kayak bağlamalarını monte etmek, bir delme aparatı ve özel bir matkap ucu da dahil olmak üzere uygun aletlere ve teknik bilgiye sahipseniz kendi başınıza yapabileceğiniz bir şeydir. Doğru aletlere sahip değilseniz veya bu işi yapabileceğinizden emin değilseniz, bağlamalarınızı bir kayak mağazasındaki profesyonellere monte ettirmek her zaman en iyisidir. Kayakların üzerinde, üreticinin farklı sürüş türleri için bağlamaları nereye monte etmenizi önerdiğini gösteren önceden işaretlenmiş çizgiler bulunur. Genel olarak, bağlamalarınızı ne kadar ileriye ayarlarsanız, düşük hızlarda kayaklar üzerinde o kadar fazla kontrol sahibi olursunuz. Ne kadar geride olursa, daha yüksek hızlarda o kadar dengeli olurlar.

Bilmeniz Gerekenler

  • Kayak bağlamalarını kendiniz monte etmek için bir kayak bağlama delme aparatına ve kayaklar için tasarlanmış özel bir matkap ucuna ihtiyacınız olacaktır.
  • Kayak botlarınızın uzunluğunu santimetre cinsinden ölçün, böylece bağlamaları ne kadar aralıklarla yerleştireceğinizi bilirsiniz.
  • Kayak bağı delme aparatını bot uzunluğunuza göre ayarlayın, ardından kayaklarınızdan birine sabitleyin.
  • Jig üzerindeki vida deliklerini delin, ardından bağlamalarınızı açtığınız deliklere vidalayın.

Adımlar

Bağlamaların Konumlandırılması

  1. adım 1 fabrika tarafından önerilen hattı kullanın't have a preferred skiing style.
    Tercih ettiğiniz bir kayak stiliniz yoksa fabrikanın önerdiği çizgiyi kullanın. Kayaklarda, gerçek merkez noktasının hemen arkasında üst tarafta işaretlenmiş varsayılan bir kayak bağlama merkez çizgisi bulunur. Bu, her yönden en iyi performans için bağlamalarınızı monte etmeniz için önerilen varsayılan noktadır. Kayaklarınızı belirli bir sürüş türü için optimize etmek istemiyorsanız veya her türlü arazide sürmek istiyorsanız bağlamalarınızı buraya monte edin.
    • Üreticinin önerdiği merkez hattı, farklı kayak türlerinde biraz farklı yerlerdedir. Örneğin, all-mountain kayaklarda işaret genellikle kayakların gerçek merkezinin 2-3 cm (0,79-1,18 inç) gerisindedir.
  2. adım 2 park ve boru sürüşü için bağlamalarınızı gerçek merkez noktasına yerleştirin.
    Bağlamalarınızı park ve boru sürüşü için gerçek merkez noktasına yerleştirin. Kayaklarınızın gerçek merkezini, kayaklarınızı uçtan kuyruğa kadar ölçerek ve tam orta noktada bir işaret yaparak bulun. Kayak bağlamalarınızı kayaklarınızın tam ortasına monte etmek, park ve boru sürüşünde yaygın olarak kullanılan geçiş tarzı kayma ve raylar üzerinde dengede durma gibi şeyleri yapmanıza yardımcı olur.
    • Gerçek montaj noktası fabrikanın önerdiği merkez çizgisinden birkaç santimetre ileride olduğundan, kayakların daha kısa hissedeceğini ve yüksek hızlarda o kadar duyarlı ve dengeli olmayacağını unutmayın. Bununla birlikte, düşük hızlarda manevra yapmak daha kolay olacaktır, bu da park sürüşü için çok yararlıdır.
    • Birçok kayağın üzerinde üreticinin önerdiği merkez çizgisine ek olarak önceden işaretlenmiş başka çizgiler de vardır, bu nedenle gerçek merkez işaretini bulmak için kayaklarınızı ölçmeniz gerekmeyebilir. Park ve boru sürüşü için 'serbest stil' gibi bir şey yazan bir çizgi olabilir.
  3. adım 3 toz kayağı için bağlamaları merkez çizgisinden 1-3 cm (0,39-1,18 inç) geriye koyun.
    Toz kayağı için bağlamaları merkez çizgisinden 1-3 cm (0,39-1,18 inç) geriye koyun. Üreticinin önerdiği merkez hattından 1-3 cm (0,39-1,18 inç) geriye doğru ölçün ve bir işaret koyun. Çoğunlukla taze toz veya ıslak ve sulu karda kaymayı planlıyorsanız bunu montaj noktanız olarak kullanın.
    • Bağlamalarınızı daha arkaya monte etmek ağırlığınızı geriye kaydırır ve kayaklarınızı daha dengeli hale getirir, bu da taze toz veya derin, ıslak karın üzerinde 'yüzmenize' yardımcı olur.
    • Toz kayağı için, kayaklarınızın önerilen merkez çizgisinin arkasında 'serbest sürüş' gibi bir şey yazan bir çizgi olabilir. Toz kayağı için kendinizi ölçmek yerine bunu kullanabilirsiniz.
    • Serbest sürüş çizgisini serbest stil çizgisiyle karıştırmamaya dikkat edin, çünkü bunlar spektrumun zıt uçlarında yer alır.

Bağlamaların Takılması

  1. adım 1 kayak botlarınızın uzunluğunu santimetre cinsinden ölçün.
    Kayak botlarınızın uzunluğunu santimetre cinsinden ölçün. Kayak botlarınızın uzunluğunu ayak parmağınızın ucundan topuklarınızın arkasına kadar santimetre cinsinden ölçmek için bir mezura kullanın. Bu, bağlamalar için delikleri tam olarak doğru mesafede açmanızı sağlayacaktır.
    • Eski bir çift botunuz varsa ve bağlamaları yeni bir çift kayağa monte ediyorsanız, size hala uyduklarından ve yeni botlara da ihtiyacınız olmadığından emin olmak için önce botlarınızı deneyin.
  2. adım 2 bir kayak bağı delme aparatını bot uzunluğunuza göre ayarlayın ve bir kayağa kilitleyin.
    Bir kayak bağı delme aparatını bot uzunluğunuza göre ayarlayın ve bir kayağa kilitleyin. Jig'in vida deliği kılavuzlarını botunuzun uzunluğuna uyana kadar birbirine yaklaştırın veya birbirinden uzaklaştırın. Bağlama aparatını kayaklarınızdan birinin üzerine, seçtiğiniz montaj noktası kılavuzunun üzerine yerleştirin.
    • Bir kayak bağlama aparatı kayaklarınıza güvenli bir şekilde kilitlenir ve bağlamalarınızı kayaklara vidalamak için doğru yerleri deldiğinizden emin olmak için deldiğiniz deliklere sahiptir. Yaklaşık 250 USD karşılığında internetten bir jig satın alabilirsiniz.
    • Jig ve kayak montaj matkap uçları da dahil olmak üzere bağlamalarınızı kayaklara monte etmek için uygun araçlara sahip değilseniz, bunu kendiniz yapmamanız en iyisidir. Delikleri yanlışlıkla yanlış yerlere açabilir veya kayaklarınızı tamamen delip onları mahvedebilirsiniz.
    • Bağlamalarınızı bir kayak mağazasında yaklaşık 20-30 ABD Doları karşılığında veya hatta bir satın alma işlemiyle ücretsiz olarak monte ettirebilirsiniz.
    • Tüm bu işlemi kayak başına 1 kez yapmanız gerektiğini unutmayın.
  3. adım 3 kayaklarınızın yapısına göre bir kayak bağlama montaj matkap ucu seçin.
    Kayaklarınızın yapısına göre bir kayak bağlama montaj matkap ucu seçin. Ahşap veya kompozit çekirdekli kayaklar için 3,5 mm'ye 9,5 mm'lik bir uç kullanın. Kayaklarınız metal çekirdekli ise 4,1 mm'ye 9,5 mm'lik bir uç tercih edin.
    • Kayak bağlama montaj matkap uçları, yalnızca uygun derinliğe kadar delmenize izin veren özel matkap uçlarıdır. Yanlışlıkla kayaklarınızı tamamen delmenizi önlerler.
    • İnternetten yaklaşık 20 USD karşılığında kayak bağlama montaj matkap ucu satın alabilirsiniz.
  4. adım 4 kayak bağlama montaj matkap uçlarını kullanarak bağlama vida deliklerini delin.
    Kayak bağlama montaj matkap uçlarını kullanarak bağlama vida deliklerini delin. Seçtiğiniz kayak bağlama montaj matkabı ucunu bir elektrikli matkaba takın ve sabitlemek için mandreni sıkın. Jigdeki her bir delikten düz bir şekilde kayağın içine doğru delin.
    • Jig, matkap ucunuza rehberlik edecek ve ucun kendisi de doğru derinlikte delmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle kayak bağlamalarınızı takmak için uygun aletleri kullanmanız çok önemlidir.
  5. adım 5 her vida deliğine bir miktar ahşap tutkalı sürün.
    Her vida deliğine bir miktar ahşap tutkalı sürün. Kayaklarınızdaki deliklerde bulunan talaşları üfleyin ya da temizleyin. Bağlama vidalarının deliklere sabitlenmesine yardımcı olmak için her deliğe küçük bir parça ahşap tutkalı sıkın.
    • Tutkal aynı zamanda kayaklarınızın çekirdeklerine su girmesini de önleyecektir.
  6. adım 6 bağlamaları, birlikte gelen vidaları kullanarak kayaklara vidalayın.
    Bağlamaları birlikte gelen vidaları kullanarak kayaklara vidalayın. Bağlamalardaki vida deliklerini kayaklarınızda açtığınız deliklerle hizalayın. Elektrikli matkabınıza bir tornavida ucu takın ve birlikte verilen vidaları kullanarak bağlamaları kayaklara sabitleyin.
    • Bağlamaları kayaklarınıza vidalamak için el tipi bir tornavida da kullanabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Çeşitli stillerde ve arazilerde sürüş yapıyorsanız veya bir tercihiniz yoksa, bağlamalarınızı her zaman üreticinin önerdiği merkez çizgisine monte edin.

Uyarılar

  • İşi yapmak için uygun aletlere ve becerilere sahip değilseniz kayak bağlamalarını kendiniz monte etmeye çalışmayın. Kayaklarınızı mahvedebilirsiniz. Birkaç dolar harcayarak bir kayak mağazasında profesyonel olarak monte ettirin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Ölçüm bandı
  • Kayak botları
  • Kayaklar
  • Kayak bağlamaları
  • Elektrikli matkap
  • Kayak bağlama delme aparatı
  • Kayak bağlama montaj matkap ucu
  • Ahşap tutkalı