Put Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Putt vuruşu yapmak golfte bir deliği bitirmenin son adımıdır. 'Kısa oyun' olarak da adlandırılan putting'in temelleri, sopalarınızla yapacağınız diğer vuruşlardan farklıdır, ancak öğrenmesi kolaydır. Yeşili okumayı öğrenmek ve pratik rutininize bazı püf noktaları eklemek, çabalarınızı daha tutarlı ve güvenilir hale getirmenize yardımcı olabilir. Yapması basit olsa da, vuruşlarda ustalaşmak zordur ve vuruşlarınızı tutarlı bir şekilde yapmayı öğrenmek, iyi bir tur ile harika bir tur arasındaki fark olabilir.

Adımlar

Sopanızı Sallamak

  1. adım 1 bir golf topu, bir golf sopası ve vuruş yapabileceğiniz bir yer edinin.
    Bir golf topu, bir golf sopası ve vuruş yapabileceğiniz bir yer edinin. En iyi yer gerçek bir golf sahasıdır, ancak kapalı bir golf matı ya da bir fincanla derme çatma bir alıştırma matı da işe yarayacaktır.
  2. adım 2 yeşili (veya üzerinde çalıştığınız yüzeyi) okuyun.
    Yeşili (ya da üzerinde çalıştığınız yüzeyi) okuyun. Bunu yapmak için, öncelikle yeşilin ne yapıyor olabileceğine dair bir fikir edinmek için alana yaklaşırken yeşile bir göz atın.
    • Topa yaklaşırken çömelin. Bu, topun yokuş yukarı mı yoksa yokuş aşağı mı gideceğini ve ayrıca deliğe giden yolda herhangi bir sol veya sağ kırılma olup olmadığını görmenize yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 golf topunu hizalayın.
    Golf topunu hizalayın. Bunu hedefinizi seçmek olarak düşünün. Nişan almak için topunuza yakın olan ve aynı zamanda topun izlemesini istediğiniz yolla aynı hizada olan bir hedef seçin. Topu hedefe doğru mükemmel bir şekilde yönlendirmek için topun üzerindeki çizgiyi kullanın.
    • Daha yakına nişan almak için bir nokta seçmek, daha uzak bir yere nişan almaya kıyasla topu çizgide daha fazla tutmaya yardımcı olabilir.
  4. adım 4 golf sopasını kavrayın.
    Golf sopasını kavrayın. Güçlü eliniz sopanın altında olacak şekilde parmaklarınızla sopanın sapını tutun. Yani, sağ elle oynuyorsanız, sol eliniz sopanın üst kısmında olmalıdır. Parmaklarınızın sapı kavraması, sopayı ve hareketlerinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak, bu da daha iyi kontrol yaratacaktır. Eğer solak veya sağlak iseniz saplar farklıdır.
    • Sağ elini kullananlar: Sağ elinizi alın ve tutamağın alt kısmına yerleştirin ve başparmağınız sopanın alt kısmına doğru baksın. Sol elinizi sağ elinizin üzerine sarın ve biraz üst üste binmesine izin verin.
    • Sol elle: Sol elinizi alın ve tutuşun alt kısmına yerleştirin ve başparmağınız golf sopasının alt kısmına doğru baksın. Sağ elinizi sol elinizin üzerine sarın ve biraz üst üste binmesine izin verin.
    • Başparmaklarınızın aynı hizada olduğundan emin olun.
    • Tutuşunuzu nötr tutun. Güçlü veya zayıf tutuşlardan kaçının.
  5. adım 5 duruşunuzu alın.
    Duruşunuzu alın. Bu, topa yaklaşma (veya 'adresleme') ve üzerinde durma şeklinizdir. Kollarınızı öne doğru uzatarak dik durun ve golf sopanızı tutun. Dirseklerinizi göğüs kafesinizin içine doğru çekin, ardından golf sopası kafanız topun hemen arkasında durana kadar eğilin.
    • Dizlerinizi hafifçe büktüğünüzden emin olun. Sert bacaklar size daha az hareket özgürlüğü sağlayacaktır.
    • Alıştırma yaparken duruşunuza yardımcı olmanın bir başka yolu da toptan ideal uzakta durma mesafesini bulmaktır. Profesyonel golfçüler ayak parmaklarıyla topa ortalama 2,5 golf sopası kafası uzunluğunda dururlar. Sizin için en rahat mesafeyi bulmak için pratik yaparken 2 ila 2,75 uzunluk arasında herhangi bir yerde deneyin.
  6. adım 6 omuzları hizalayın.
    Omuzları hizalayın. Vücudunuzu hizalamak için zaman ayırdığınızdan emin olmak çok önemlidir, çünkü vücudunuz düzgün bir şekilde hizalanmamışsa ancak mükemmel bir çizginiz varsa, top büyük olasılıkla deliğe girmeyecektir. Omuzlarınızın nişan aldığınız hedefle aynı hizada olduğundan emin olun.
    • Omuzları kare haline getirmeye yardımcı olacak yararlı bir strateji, omuzlarınıza bir hizalama çubuğu veya bir golf sopası koymaktır. Bu teknik, omuzlarınızın tam olarak nereye nişan aldığına dair anında geri bildirim sağlayacaktır.
  7. adım 7 ayakları hizalayın.
    Ayakları hizalayın. Omuzlar hizalandıktan sonra, ayakların da hizalanmasına yardımcı olacaktır. Ayaklarınızın omuzlarınızla aynı hizada olduğundan ve her ikisinin de aynı hedefe doğru yöneldiğinden emin olmak istersiniz.
    • Ayakları hizalamaya yardımcı olacak faydalı bir strateji, omuzları hizalama stratejisine benzer. Ayak parmaklarınızın önünde yere bir hizalama çubuğu ya da golf sopası koyun, böylece ayaklarınızın tam olarak nereye nişan aldığını görebilirsiniz.
  8. adım 8 başınızı topun üzerinde tutun.
    Başınızı topun üzerinde tutun. Duruşunuz ve duruş genişliğiniz yeşilin eğimine, hedefinize veya diğer çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Konumlanmanızın önemli kısmı, başınızın doğrudan topun üzerinde olması olmalıdır. Topu koyduktan sonra başınızı kaldırmak, mükemmel bir şekilde hizalanmış topu ve kare şeklindeki vücudunuzu mahvedebilir. Başınızı çok erken kaldırmanız ayaklarınızın, omuzlarınızın veya sopanın yüzünün hizasını bozabilir.
    • Duruşunuzdan emin değilseniz, bir topu gözlerinizin arasından aşağıya doğru bıraktığınızı hayal edin. Top, doğrudan vurmak istediğiniz topun üzerine düşmelidir. Tabii ki, bunu bir tur sırasında yapmayın.
  9. adım 9 golf sopasını hizalayın.
    Golf sopasını hizalayın. Artık ayaklar ve omuzlar hizalandığına göre, golf sopasını hizalamak zor olmamalıdır. Golf sopasını hizalamak için, golf sopasının üzerindeki çizgiyi topun üzerindeki çizgiyle hizalayarak hedefinizle tam olarak aynı hizada olduğundan emin olun.
    • Topun ve golf sopasının üzerindeki çizgiyi kullanmak, golf sopasının yüzünün topla ve vücudunuzla aynı hizada olduğundan emin olmanıza yardımcı olur.
  10. adım 10 sopanızı sallayın.
    Sopanızı sallayın. Vuruşunuz yumuşak ve telaşsız olmalıdır. Topa vurmaya daha az odaklanın ve bunun yerine iyi bir rol elde etmek için topu deliğe doğru itin. Putting, sahanın diğer bölümlerinden yapılan atışlarla aynı şekilde güçle ilgili değildir.
    • Omuzlarınızı düz ve bileklerinizi sağlam tutun. Vuruş yaparken tüm hareketin kollarınızda olduğundan emin olun. Omuzlarınızın ve bileklerinizin hareket etmesini engellemek size daha fazla kontrol ve isabet sağlayacaktır.
    • Backswing ve follow-through hareketlerinizin hızı ve mesafesi eşit olmalıdır. Takip hareketinizi kısa veya uzun tutmak vuruşun kontrolünü kaybetmenize neden olacaktır.
    • Daha geniş bir duruş size daha uzun bir geri salınım sağlayacaktır. Delikten ne kadar uzaktaysanız, salınımınız o kadar geniş olmalıdır.
  11. adım 11 topa vurun.
    Topa vurun. Topa gerçekten vurmadan önce, topun üzerinde durduğunuzdan emin olmak istersiniz. Topun üzerinde durmak, sopanın yüzünün tüm vuruş boyunca kare şeklinde kalmasını sağlar. Ayrıca bileğinizi sallamak yerine omuzlarınızı salladığınızdan emin olmanıza da yardımcı olur. Putting yaparken, bilekler yerine omuzlarınızı kullandığınızda en fazla kontrole sahip olursunuz.
    • Topun üzerinde durduğunuzda, topa vurmaya hazırsınız demektir. Sopayı hareket ettirme hızınız ve hem backswing hem de follow through'daki mesafeniz aynı olmalıdır.

Yeşili Okumak

  1. adım 1 topun arkasında durun.
    Topun arkasında durun. Green'i okumak, topunuzun green boyunca deliğe doğru ilerlerken ne yapacağını anlamaya çalışmak demektir. Okumanıza topun 3 fit arkasında çömelerek başlayın. Green'in yüzeyine bakın, nerede alçalıp yükseldiğini görün.
  2. adım 2 yeşilin yukarısına bakın.
    Yeşile yukarıdan bakın. Yokuş aşağı inecek bir vuruşla karşı karşıyaysanız, topunuza doğru 'yukarı' bakarak green'i okumak faydalı olabilir. Green'e aşağıdan bakmak deliğin olduğundan daha uzak görünmesine neden olabilir ve bu da topa çok sert vurmanıza yol açar. Deliğin arkasında durun ve aşağı eğimi hissetmek için topunuza doğru bakın.
    • Green üzerindeki en alçak noktanın suyun birikeceği yer olduğunu unutmayın.
  3. adım 3 deliğe en yakın alana odaklanın.
    Deliğe en yakın alana odaklanın. Okumanızın atış çizgisinin mümkün olduğunca büyük bir kısmını incelemesini isteseniz de, vuruşun son kısmına özellikle dikkat etmek istersiniz. Topa ilk vurduğunuzda, topunuz en hızlı hareket ettiği için yeşilin kırılması daha az önemlidir. Top yavaşladıkça, eğim daha büyük bir etkiye sahip olacaktır.
    • Green'in bu kısmına daha yakından bakmanın bir yolu, topunuzla delik arasında durmaktır, böylece incelemek istediğiniz alana yaklaşabilirsiniz.
  4. adım 4 bir ufuk çizgisi bulun.
    Bir ufuk çizgisi bulun. Green'in üzerinden baktığınızda, green'in eğimini değerlendirmek için arka planda düz bir çizgi bulmaya çalışın. Bu, kulüp binasının saçakları ve pencereleri, banklar veya su kütleleri dahil olmak üzere sahada gördüğünüz herhangi bir şey olabilir. Bu yatay çizgi, green'in özellikle soldan sağa kırılmasını takip ederken size bir referans noktası verecektir.
    • Uzakta doğal bir ufuk çizgisi bulamıyorsanız, şapkanızın veya siperliğinizin kenarını kullanın. Ellerinizi yüzünüzün etrafında, parmaklarınızı kaşlarınızın üzerinde kıvırmak daha da etkili olabilir, bu da çevresel görüşünüzü engellemeye yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 bardağın kenarına odaklanın.
    Bardağın kenarına odaklanın. Yeşil sahadaki kırılmayı gözünüzde canlandırmaya başladığınızda, topun deliğe doğru yuvarlandığını nasıl gördüğünüzü hayal edin. Deliği bir saat kadranı olarak düşünün, '12' kupanın arkası ve '6' önü olsun. Topa vurmaya başladığınızda, vücudunuzu çevirerek vuruşunuzun o yöne doğru olmasını sağlayın.
    • Topun yuvarlanacağı kenar, başta green'in eğimi olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Topun çanağa nasıl düşeceğini tahmin etmek için yeşilin eğimini kullanın.

Putting Becerinizi Geliştirmek

  1. adım 1 topa bakmaktan kaçının.
    Topa bakmaktan kaçının. Putting yaparken, içgüdüsel olarak topa bakarak vuruşu kaçırmadığınızdan emin olmak isteyeceksiniz. Topa kilitlenmek yerine, vuruş yapmayı düşündüğünüz çizgi üzerinde topun bir iki santim önündeki bir noktaya odaklanın. Bu, gitmeye çalıştığınız yönü düşünmenize yardımcı olacak, bu da sadece topa vurmak yerine vuruşun kendisine daha iyi odaklanmanızı sağlayacaktır.
  2. adım 2 vuruşlarınızı düz tutmak için bir antrenman yardımcısı kullanın.
    Vuruşlarınızı düz tutmak için bir antrenman yardımcısı kullanın. Vuruş hareketinizin mümkün olduğunca düz olmasını istersiniz. Alıştırma yaparken, doğru hareketi öğrenmenize yardımcı olması için kendinize bir rehber verin. Sopanıza dik olarak ve başınızın arkasına bir sopa yerleştirin. Doğru hissi elde etmek için sallama hareketinizi bu düz çizgi boyunca uygulayın.
    • Bu, temel vuruş hareketine yardımcı olmak için iyi bir ipucudur, ancak bu gerçekten sadece yararlı bir hatırlatma olmalıdır.
  3. adım 3 çeşitli mesafelerden pratik yapın.
    Çeşitli mesafelerden pratik yapın. Yeşil alanların büyüklüğü nedeniyle, muhtemelen 30 ila 40 fit mesafeler de dahil olmak üzere birçok mesafeden vuruş yapacaksınız. Antrenman sahasında zaman bulduğunuzda, farklı mesafelerden vuruşlar yapmaya çalıştığınızdan emin olun. Bu, farklı uzunluklardaki vuruşlar için ne kadar güce ihtiyacınız olduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 vuruş yaparken agresif olun.
    Putting yaparken agresif olun. Sahadayken, ne kadar uzakta olursa olsun her vuruşunuzu batırmaya çalışmalısınız. Deliğe yakın veya kısa bir vuruş yapmaya çalışmak, kendinizi bunu tekrar yapmaya hazırlamaktır ve kısa bırakılan bir vuruş, kaybedilen bir vuruştur. Agresiflik, özellikle uzun vuruşlar girmeye başladığında kendinize daha fazla güvenmenize yardımcı olabilir.
    • Çok uzağa giderseniz, deliğin ötesindeki yeşilin eğimine hızlıca bakmak için her zaman daha sonra yuvarlanmayı izleyebilirsiniz. Eğer kısa kalırsanız, topun ilerleyişini izleme avantajı olmadan green'in son kısmını tekrar kontrol etmeniz gerekecektir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir golf sopasının ne kadar uzun olması gerektiğini nereden biliyorsunuz?
    Size uygun olmalıdır. Bel yüksekliğiniz, iç çapınız ve ellerinizin ne kadar alçak olduğu dikkate alınacaktır.
  • Soru
    Bir vuruşta ne kadar güç harcamam gerektiğini nasıl anlayabilirim?
    Bu, delikten ne kadar uzakta olduğunuza bağlıdır; ne kadar uzakta olursanız, topa o kadar sert vurmanız gerekir.
  • Soru
    Ben bir golfçüyüm ve babam gerçekten çok iyidir. Yumuşak vurmam gerektiğini, çünkü topu deliğe sokmak istemediğimi söylüyor. Bu doğru mu?
    Hayır, kısa vuruşların düşme şansı yoktur. Her zaman deliğin 6 inç ötesini hedefleyin.

Video

İpuçları

  • Vuruşu gerçekten yapmadığınız sürece topunuza dokunmamayı unutmayın. Herhangi bir dokunma, önemli bir harekete yol açmasa bile, vuruş olarak sayılır ve skorunuza eklenir.
  • Yeşillikleri okumanın bir başka iyi yolu da diğer golfçüleri izlemektir. Topa nasıl yaklaştıklarına ve neleri aradıklarına dikkat edin. Ayrıca, topa vurduktan sonra yüzeyde ne yaptığını görmek için toplarını izleyin.
  • Putting zordur ve profesyoneller bile zaman zaman bunda zorlanırlar. Tutarlı bir golf vuruşu yapmayı öğrenmek zaman alır ve vasat bir golf skorunu iyi bir skordan ayıran en önemli şeylerden biri olabilir.