Boston Maratonuna Katılmaya Nasıl Hak Kazanılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Boston Maratonu, ilkbaharda düzenlenen ve birçok koşucunun bir gün koşmayı umduğu tanınmış bir yarıştır. Deneyimli bir koşucuysanız, başka bir maratonda yarışarak ve verilen süre sınırının altında bitirerek Boston yarışına katılmaya hak kazanabilirsiniz. Bir eleme yarışına katılıp kaydınızı yaptırdıktan sonra Boston'da koşma şansına sahip olursunuz!

Adımlar

Eleme Sürelerinizi Kontrol Etme

  1. adım 1 boston maratonu sırasında 18 yaşında olmak.
    Boston Maratonu sırasında 18 yaşında olun. Boston Maratonu genellikle Nisan ayının ortasında gerçekleşir. Katılabilmek için en az 18 yaşında olmanız gerekir, aksi takdirde kayıt yaptıramazsınız.
    • Yaşınız, maraton sırasında kaç yaşında olduğunuza bağlıdır. Örneğin, gerçek maratondan önce 18 yaşına girerseniz 17 yaşındayken kayıt olabilirsiniz.
  2. adım 2 yaşınıza göre koşmanız gereken süreleri kontrol edin.
    Yaşınıza göre koşmanız gereken süreleri kontrol edin. Kalifiye olmak için gereken minimum süreyi belirlemek için Boston Maratonu resmi web sitesine veya sayfanın altındaki tabloya bakın. Kaydınızın gerçekleşmesi için sürelerin onaylı bir tam uzunlukta maratondan olması gerekir. Değerlendirmeye alınmak için en azından listelenen hıza ulaşmayı hedefleyin.
    • Yeterlilik süreleri için web sitesine buradan ulaşabilirsiniz: https://www.baa.org/races/boston-marathon/enter/qualify.
    • 2018 Boston Maratonu için eleme süreleri, eleme sürelerini 3 dakika 23 saniye aşan kişiler için kesilmiştir.
  3. adım 3 boston maratonu'ndan sonraki bir yıl içinde sertifikalı bir açık hava maratonu bulun.
    Boston Maratonu'ndan sonraki bir yıl içinde sertifikalı bir açık hava maratonu bulun. Bölgenizde gerçekleşen maratonları internetten araştırın. Yakınınızdaki maratonlarla iletişime geçin ve Boston Maratonu kalifikasyonu için sertifikalı olup olmadıklarını sorun.
    • Tam maratondan daha kısa mesafeler veya kapalı alan maratonları Boston Maratonu tarafından kabul edilmeyecektir.
  4. adım 4 yarıştan sonra sonuçlarınızı kontrol edin.
    Yarıştan sonra sonuçlarınızı kontrol edin. Birçok yarış, günün ilerleyen saatlerine kadar resmi zamanları yayınlamaz. Maratonun web sitesine giriş yapın ve Boston Maratonu'na katılmaya hak kazanmak için gereken sürenin altında kalıp kalmadığınızı görmek için zamanlarınızı kontrol edin.

Elemeleriniz için Antrenman

  1. adım 1 bir koşu planı yapın
    Bir maratona hazırlanmak için 12 hafta boyunca bir koşu planı yapın. İlk hafta yaklaşık 3 mil (4,8 km) uzunluğunda kolay koşular yaparak başlayın. İlk haftanın sonunda koşu uzunluğunuzu iki katına çıkarın ve sabit bir tempo tutturmaya çalışın. Zaman içinde koşu hızınızı ve mesafenizi artırmaya devam edin.
    • İnternetten yaşam tarzınıza en uygun koşu planlarını bulun.
    • Antrenman planınızda her hafta en az 1 dinlenme günü ayırın.
  2. adım 2 zamanınızı takip etmek için telefonunuzda bir fitness takip uygulaması kullanın.
    Zamanınızı takip etmek için telefonunuzda bir fitness takip uygulaması kullanın. Belirli bir mesafeyi ne kadar sürede koştuğunuzu görmek için Runkeeper veya Strava gibi bir koşu uygulaması kullanın. Birçok uygulama mil başına ortalama hızınızı da takip eder. Uygulamayı yükleyin ve koşarken telefonunuzu yanınızda taşıyın.
    • Telefonunuzu bir kol bandına takın, böylece cebinizden düşmesi konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
  3. adım 3 hafta sonları uzun koşular yaparak pratik yapın.
    Hafta sonları uzun koşular yaparak pratik yapın. En çok zamanınızın olduğu Cumartesi veya Pazar günleri, kolay bir tempoda koştuğunuz mesafeyi artırmaya çalışın. İkinci hafta sonuna kadar en az 14 mil (23 km) koşmayı hedefleyin ve her 2 haftada bir 2 mil (3,2 km) daha ileri gitmeye çalışın.
    • Eğitim planının 10. haftasında, bir günde yaklaşık 20 mil (32 km) koşuyor olmalısınız.
    • Uygun kıyafetler giyin koşu ayakkabısı Yoksa ayak ve sırt ağrısı çekebilirsiniz.
  4. adım 4 yarıştan önceki hafta daha kısa koşular yapın.
    Yarışınızdan önceki hafta daha kısa koşular yapın. Koşacağınız maratondan önceki hafta mesafenizi 5 milin (8,0 km) altına düşürün. Bu şekilde büyük yarışınızdan önce kaslarınızın gevşemesi için zamanınız olur.
  5. adım 5 koşmadan önce ve sonra ısının ve soğuyun.
    Koşmadan önce ve sonra ısının ve soğuyun. Ana koşunuza başlamadan önce ısınmak için 10 dakika yürüyün veya koşun. Uzun koşunuzdan sonra, nefesinizi ve kalp atış hızınızı düşürmek için 10 dakika daha yürüyün.
    • Pratik yapın uzanır kaslarınıza zarar vermemek için gevşemelisiniz.
    • Isınmak ve soğumak esnekliğinizi korumanıza ve başınızın dönmesini engellemenize yardımcı olur.

Boston Maratonu için Kayıt Olmak

  1. adım 1 eylül ayından itibaren resmi kayıt web sitesine gidin.
    Eylül ayından itibaren resmi kayıt web sitesine gidin. Boston Maratonu'na kayıtlar sürekli olarak yapılmaktadır, yani daha hızlı koşanlar daha yavaş koşanlardan önce kayıt formlarını göndermektedir. Kayıt olmanız için en uygun zamanı bulmak üzere web sitesine giriş yapın ve bir hesap oluşturun.
    • Boston Maratonu için kayıt sitesine buradan ulaşabilirsiniz: https://www.baa.org/races/boston-marathon/enter/registration.
    • 5 gün sonra, daha önce kayıt yaptırmış olanları doğrulamak için kayıt kapanır. Eğer hala boş yer varsa, kayıtlar tekrar açılacaktır.
  2. adım 2 sıralama yarışınızı ve zamanınızı gönderin.
    Sıralama yarışınızı ve zamanınızı gönderin. Yarışın adını, ne zaman koştuğunuzu ve yarış günü size verilen çip tarafından takip edilen resmi zamanı yazın. Maratonun, sürelerinizin gerekli eleme sürelerini karşıladığını doğrulayabilmesi için doğum tarihinizi de girmeniz gerekir.
    • Yaş grubunuzun eleme süresini karşılamanız Boston Maratonu'na katılmanızı garanti etmez, ancak katılmanıza olanak sağlar.
    • Tüm eleme süreleri inceleme ve doğrulamaya tabidir.
  3. adım 3 kayıt ücretiniz için bir visa veya mastercard sağlayın.
    Kayıt ücretiniz için bir Visa veya Mastercard sağlayın. Kayıt sırasında, ödeme yapmak için geçerli bir kredi kartı sağlamanız gerekir. Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet edenlerin 180 USD, uluslararası koşucuların ise 240 USD ödemesi gerekmektedir.
    • Boston Maratonu 2018 itibariyle yalnızca Mastercard veya Visa kabul etmektedir.
  4. adım 4 kayıt biriminden yanıt bekleyin.
    Kayıt biriminden yanıt bekleyin. Koştuğunuz eleme maratonuna bağlı olarak, yanıt almanız birkaç gün sürebilir. Resmi olarak katıldığınıza dair bir e-posta alıp almadığınızı görmek için e-postanızı sık sık kontrol edin.
    • Tüm resmi katılımcıların yarıştan önce antrenman olarak ücretsiz bir 10K ve yarı maratonda yarışmalarına izin verilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Boston Maratonu'na katılmaya hak kazanmak için ne yapmanız gerekir?
    Boston Maratonu'na katılabilmek için 18 yaşından büyük olmanız ve yaşınıza uygun bir maratonu belirli bir sürede tamamlamanız gerekir. Kalifiye olmak için bir maratonu tamamlamanız gereken minimum süreyi bulmak için internete bakın. Ardından, yakınınızda Boston Maratonu kalifikasyonu için onaylanmış bir maraton bulun ve maratonu uygun olmak için gereken sürede tamamlayın.
  • Soru
    Boston Maratonu için eleme süresi nedir?
    Boston Maratonu'na katılabilmek için gereken eleme süreleri yaşınıza göre değişmektedir. Yeterlilik süreleri Boston Maratonu'nun web sitesinde bulunabilir. Boston Maratonu'na kaydınızın yapılabilmesi için sürelerin sertifikalı bir tam uzunluktaki maratondan alınmış olması gerekmektedir.
  • Soru
    Boston Maratonu'na katılmaya hak kazanmadan koşabilir misiniz?
    Boston Maratonu, maratonun resmi hayır kurumlarından birine bağlı olan birkaç bin kişinin maratonda yeterlilik almadan koşmasına izin vermektedir. Ancak, diğer herkes sertifikalı bir maratonu yaşlarına göre gerekli sürede tamamlayarak hak kazanmalıdır. Yeterlilik aldıktan sonra Boston Maratonu'nda koşmaya hak kazanırsınız.

İpuçları

  • Kaslarınıza veya eklemlerinize zarar vermemek için yavaşça ısınmaya başlayın.
  • Her gece 7-9 saat uyumayı hedefleyin, böylece koşma zamanı geldiğinde vücudunuz iyi dinlenmiş olur.
  • Daha fazla koştukça daha fazla acıkacaksınız. Vücudunuza devam etmek için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamak için sağlıklı bir diyet uygulayın.
Yeterlilik Süreleri
Yaş GrubuErkeklerKadınlar
18-34

3 saat 00 dakika 00 saniye

3 saat 30 dakika 00 saniye

35-39

3 saat 05 dakika 00 saniye

3 saat 35 dakika 00 saniye

40-44

3 saat 10 dakika 00s

3 saat 40 dakika 00 saniye

45-49

3 saat 20 dakika 00 saniye

3 saat 50 dakika 00 saniye

50-54

3 saat 25 dakika 00 saniye

3 saat 55 dakika 00 saniye

55-59

3 saat 35 dakika 00 saniye

4 saat 05 dakika 00 saniye

60-64

3 saat 50 dakika 00 saniye

4 saat 20 dakika 00 saniye

65-69

4 saat 05 dakika 00 saniye

4 saat 35 dakika 00 saniye

70-74

4 saat 20 dakika 00 saniye

4 saat 50 dakika 00 saniye

75-79

4 saat 35 dakika 00 saniye

5 saat 05 dakika 00 saniye

80+

4 saat 50 dakika 00 saniye

5 saat 20 dakika 00 saniye