Bir Futbol Takımında Oyun Kurucu Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Oyun kurucu, oynanabilecek en iyi pozisyonlardan biridir. Neredeyse her oyunda topu elinizde tutarsınız ve her oyun sizinle başlar. Aynı zamanda zor bir pozisyondur çünkü hatırlanması gereken çok fazla bilgi vardır. İşte daha fazla gol atmanıza ve yeni (veya daha iyi) bir oyun kurucu olmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları.

Adımlar

Arka Plan Bilgisi Edinme

  1. 1. adım çalışın...
    Çalışın. Oyun kurucular sahada akıllı olmak zorundadır. Bir oyun kurucu, oyun kitabındaki her bir oyunu hatırlamalı ve doğru şekilde yapmalıdır. Sadece korumaları ve oyunları değil, aynı zamanda bunları nasıl okuyacağınızı da bilmeniz gerekir. Ayrıca oyun kitabındaki her oyunu ve nasıl oynanacağını da bilmeniz gerekir. Bunu yapmanın tek bir yolu var, o da çalışmak, uzun ve sıkıcı olabilir ama harika bir oyun kurucu olmak için bu çok önemli.
  2. adım 2 liderlik becerilerinizi geliştirin.
    Liderlik becerilerinizi geliştirin. Oyun kurucuların oyunu kontrol etmesi gerekir. Bir futbol oyununda hataya yer yoktur, bu nedenle oyun kurucuların başlarını dik tutmaları gerekir. Antrenmanlar sırasında da lider olduğunuzdan emin olun. Antrenmanlarda saçmalayıp sonra da maçta ne yapmaları gerektiğini söylemeye çalışırsanız takımınız size saygı duymayacaktır.
    • Her zaman sakin ve soğukkanlı olduğunuzdan emin olun. Kötü bir atış yaparsanız veya takımınız kaybetmeye başlarsa, çıldırmayın. Takımın lideri olmanız ve takımınızı toparlayıp tekrar oyuna sokabilmeniz gerekir.

Güçlü Yönlerinizi ve Becerilerinizi Geliştirmek

  1. adım 1 kol gücünüzü geliştirin
    Kol gücünüzü ve bacaklarınızı da geliştirin. Topu uzağa atmanız ve atarken isabetli olmanız gerekir. Harika bir kol ve bacak gücüne sahip olmanız gerekir. Uzağa ve hedefe atmak için güçlü kollar ve atışa adım atmak için güçlü bacaklar geliştirin. Bunlar üzerinde çalışmanın yolları şınav, mekik, barfiks vb.dir.
    • Bacaklarınız ne kadar güçlü olursa, ayak hareketleriniz o kadar iyi olur ve pas atarken daha fazla isabet ve hatta daha fazla atış gücüne sahip olursunuz.
      adım 1 kol gücünüzü geliştirin
  2. adım 2 savunmalar konusunda ev ödevinizi yapın.
    Savunmalar hakkında ev ödevinizi yapın. Korumaları okuyabilmeli ve uyumsuzlukları görebilmelisiniz.
  3. adım 3 zamanlamanız üzerinde çalışın.
    Zamanlamanız üzerinde çalışın. Atışlarınızı alıcı mola/kesme yapmadan önce yapmalısınız ki top alıcıya açık olduğu anda ulaşsın.
  4. adım 4 i̇sabet pratiği yapın.
    Doğruluk alıştırması yapın. Doğruluk, başarılı bir oyun kurucu olmanın en önemli özelliklerinden biridir. Hedefe ve hareket halindeyken atış yapabilmeniz gerekir. İsabetliliğinizi geliştirmenin harika bir yolu, lastiklerin arasından veya belirli nesnelere atmaktır.
  5. adım 5 hız geliştirin.
    Hız geliştirin. Hız kritik değildir ama faydalıdır. Bazen bir oyun kurucu savunmada büyük bir boşluk bulur ve pas vermek yerine koşmaya karar verir. Ancak zar zor koşabiliyorsanız, bu çok az yardımcı olacaktır. Merdiven koşarak ya da günlük bir egzersiz yaparak pratik yapın. Bu, yeteneğinizi çok hızlı bir şekilde geliştirecektir.

İyi Oynamak

  1. adım 1 çevrenizin farkında olun.
    Çevrenizin farkında olun. Bir oyun oynarken, kimin açık olduğunu veya kaçmanız gerekip gerekmediğini bilmek önemlidir. Farkındalığınızı birçok farklı şekilde geliştirebilirsiniz. Bir takımda olmak veya arkadaşlarınızla pratik yapmak asla zarar vermez.
  2. adım 2 blitz veya savunmayı okuyabilmek.
    Blitz ya da savunmayı okuyabilmek. Bir savunmayı okuyabilmelisiniz. Bu şekilde bir kayıp için saldırıya uğramazsınız veya hatta fumble yapmazsınız.
  3. 3. adım güvenlik görevlisinin arkasından bakarak ve kime attığınızı belli etmeyerek alıcılarınız için alan yaratmayı öğrenin.
    Güvenlik görevlisine bakarak ve kime attığınızı belli etmeyerek alıcılarınız için alan yaratmayı öğrenin.
  4. adım 4 aşamaları takip edin ve bir blitz veya kırık koruma durumunda kurtarma seçeneklerine sahip olun.
    Aşamaları takip edin ve bir blitz veya bozuk koruma durumunda kurtarma seçeneklerine sahip olun. Michael Vick kadar hızlı değilseniz, cepte dans etmeye çalışmayın. Açıktaki alıcıya vurun ya da toptan kurtulun.
  5. adım 5 panik yapmayın
    Koruma kırıldığında panik yapmayın ve topu kapmak için fırlatmayın. Bunun yerine, sakin bir şekilde odaklanın ve topu güvenli bir alana atın ya da sadece topu sarın ve topu kaptırın. Bazen 5-10 yardalık (4,6-9,1 m) bir kayıptan sonra şansınızı denemek ve topu kaptırmak daha iyidir.
  6. 6. adım savunmaya bakın...
    Savunmaya bakın ve açık birini görmüyorsanız koşmaya çalışın, çünkü 3-5 yarda (2,7-4,6 m) kazanmak yakalanmaktan daha iyidir
  7. adım 7 kötü paslar almayı bekleyin.
    Kötü paslar vermeyi bekleyin. Hiçbir oyun kurucu mükemmel değildir. Bazılarını kaçıracak ya da bazılarını geri çevireceksiniz. Sorun değil, olur böyle şeyler. Sadece yolunuza devam edin ve moralinizi yüksek tutun.
  8. adım 8 ne zaman ve ne zaman bir audible çağırmayacağınızı öğrenin.
    Ne zaman audible yapacağınızı ve ne zaman yapmayacağınızı öğrenin. Savunmayı snap öncesi dinlerseniz, blitz yapacaklarına dair ipuçlarını dinleyebilirsiniz. Eğer koşuyorsanız, o zaman pas olarak değiştirmelisiniz. Ancak bir audible derlerse, hangi formasyonda olduklarına bakın. Nikel formasyonundalarsa ve siz pas veriyorsanız, pası koşuya çevirin.

Harika Bir Takım Oyuncusu Olmak

  1. Takım arkadaşlarınıza güvenin. Bu ipuçlarından herhangi birinin işe yaraması için, topu son bölgeye götürecek ve bunu güvenle yapacak güvenebileceğiniz insanlara sahip olmanız gerekir. Bunu, maçlardan sonra bir araya gelip koşucularınızla, geniş alıcılarınızla, defans oyuncularınızla vb. konuşarak ve onların güvenini kazanarak yapabilirsiniz.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Ya boşta biri varsa, atılmak üzereysem ve başım dönüyorsa?
    Anında topu kaptırıp kaptırmayacağınıza, topu fırlatıp fırlatmayacağınıza ya da alıcınızla bağlantı kurmaya çalışıp çalışmayacağınıza karar vermeniz gerekir. Pratik yapmak karar verme yeteneğinize yardımcı olacaktır.
  • Soru
    Ya az önce hangi oyunun oynandığını hatırlamıyorsam?
    O zaman doğaçlama yapmanız gerekir, ancak oyunları ve görevleri unutmamak için disipline sahip olmalısınız.
  • Soru
    Baskı altında sahayı nasıl tarayabilirim?
    Bazen az baskı olsa bile tüm sahayı görmek zordur. Bunun yerine, uyumsuzlukları olan oyunculara veya en iyi becerilere sahip geniş alıcılara / sıkı uçlara odaklanmaya çalışın.

İpuçları

  • Vuruş yapmaktan korkmayın.
  • Omzunuzla atmayın, tüm vücudunuzu kullanın. Bu sakatlıkları azaltır, saha kazanımını artırır ve size daha fazla güç verir.
  • Sezon dışında çalışın. Sezon dışında çok sayıda tekrar yapın, böylece bir sonraki sezon her zamankinden daha iyi olursunuz. Dayanıklılığınızı geliştirirseniz her seviyede başarılı olabilirsiniz. Hızlı ve dikkatli düşünebilmelisiniz. Yanlış bir karar tamamen başarısızlığa yol açabilir.

Uyarılar

  • Futbol çok sert bir spordur. Onu harika yapan da budur. Uçaksavar ceketi/çizgi yelek gibi herhangi bir ekstra dolguya ihtiyacınız varsa, onu giyin çünkü siperlere inerseniz ve bir adam vücudunuzun o kısmına vurursa, uzun süre canınız yanacaktır.