8 Ball'da Nasıl Rack Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

8-top bilardo oyununun birçok çeşidi vardır, ancak hepsi aynı şekilde başlar. İlk olarak, 15 numaralı topları üçgen bir rafın içine dizersiniz ve ardından oyunculardan biri onları 'kırmak' için atış yapar. Topları doğru sıraya dizmek kafa karıştırıcı görünebilir, ancak kuralları bildiğinizde aslında oldukça basittir.

Adımlar

Rafın Konumlandırılması

  1. adım 1 i̇lk kıracak oyuncunun topları sıralamasına izin verin.
    İlk kıracak oyuncu topları rafa kaldırsın. Eğlence amaçlı bir oyunda, kimin kırıp atacağını belirlemek için yazı tura atın veya bir 'gecikme' testi yapın. Gecikme testi yapmak için masanın her iki tarafına 1'er top yerleştirin ve her bir kişinin diğer uçtaki mindere atış yapmasını sağlayın. Topu yastığa çarpan ve atış yaptığı noktaya en yakın şekilde geri seken kişi kimin kıracağını seçecektir.
    • Profesyonel bir oyunda, ligdeki en düşük resmi dereceye sahip oyuncu her zaman önce kopar.
    • Mümkünse, oynamayan bir oyuncunun topları dizmesini ve oyun için hakemlik yapmasını sağlayabilirsiniz.
  2. adım 2 bilardo masasının ucundaki siyah ve beyaz noktayı bulun.
    Bilardo masasının ucundaki siyah ve beyaz noktayı bulun. Çoğu cep bilardosu masasında, masanın bir ucunun ortasında, köşe ve yan ceplerin yaklaşık ortasında bir 'ayak noktası' bulunur. Ayak noktası, oyuncuların mola atışı sırasında durdukları masanın ucundan en uzak noktadır.
    • Masada işaretli bir ayak noktası yoksa, nerede olacağını belirlemek için masanın kenarındaki işaretleri kullanın. Nokta, kısa kenarda durduğunuzda masanın orta çizgisine dayanmalıdır. Nokta, masanın kenarındaki köşe ve yan cepler arasındaki 2. işaretle aynı hizada olacaktır.
  3. adım 3 üçgen rafı üst noktası ayak noktasının üzerine gelecek şekilde yerleştirin.
    Üçgen rafı üst noktası ayak noktasının üzerine gelecek şekilde yerleştirin. Raf bir eşkenar üçgendir, bu nedenle hangi noktayı ayak noktasının üstüne koyduğunuz önemli değildir. Üçgenin iç kısmının tepesine değen siyah beyaz noktayı görebildiğinizden emin olun. Bu noktaya rafın 'tepe noktası' denir.
    • Raketin tepe noktasına yerleştirilen topun merkezinin tam olarak noktanın ortasında olacağından emin olun.
    • Elmas gibi başka raf şekilleri de vardır, ancak bunlar 8 top bilardo için kullanılmaz.
  4. adım 4 rafı, tabanı masanın kısa ucuna paralel olacak şekilde konumlandırın.
    Rafı, tabanı masanın kısa ucuna paralel olacak şekilde konumlandırın. Tepe noktasını ayak noktasının üstüne yerleştirdikten sonra, üçgenin alt kısmının düz olduğundan emin olun. Rafın köşeleri, masanın kendi tarafındaki köşe ceplerinden eşit uzaklıkta olmalıdır.
    • Tabanın eğri olması, rafın kenarlarından birinin cebe girme şansının daha yüksek olmasına neden olabilir.

Topların Düzenlenmesi

  1. adım 1 8'li top dışındaki herhangi bir topu üçgenin tepe noktasına yerleştirin.
    8'li top dışındaki herhangi bir topu üçgenin tepe noktasına yerleştirin. Çizgili 7 veya düz 7 toptan herhangi birini seçin ve rafın içindeki ayak noktasının üstüne yerleştirin. Birçok oyuncu rafın tepesindeki 1 topu kullanmayı sever, ancak hangi topun tepe noktasına yerleştirilmesi gerektiğine dair resmi bir kural yoktur.
    • Bu, her ikisi de 1 topun rafın tepesinde olmasını gerektiren 9 ve 10 top bilardodan farklıdır.
  2. adım 2 bir köşeye düz bir top ve diğer köşeye çizgili bir top yerleştirin.
    Bir köşeye düz bir top ve diğer köşeye çizgili bir top yerleştirin. Kalan çizgili ve düz toplardan herhangi birini seçerek, birinin cebe girme şansının eşit olması için köşelere koyun. Topun üzerinde hangi sayı olduğu önemli değildir, yeter ki 8'li top olmasın.
    • Eğer toplardan biri mola sırasında bir cebe girerse, oyuncu o top türü için atış yapmaya devam etmeyi seçebilir veya diğer türü seçebilir. Örneğin, düz 6'lı top cebe girerse, oyuncu düz toplara atış yapmaya devam edebilir veya bunun yerine çizgili toplara atış yapmayı seçebilir.
    • Mola sırasında hem çizgili hem de düz toplar bir cebe girerse, ilk atış yapan oyuncu hangi tür top için oynamaya devam etmek istediğini seçer.
  3. adım 3 köşeler arasındaki boşluğu diğer toplarla doldurun.
    Köşeler arasındaki boşluğu geri kalan toplarla doldurun. Topları istediğiniz katı ve çizgili sırasına göre yerleştirin, açık alanları doldurun ve önceden yerleştirilmiş toplardan hiçbirini hareket ettirmemeye dikkat edin. Çoğu oyuncu iç üçgenin alt 2 noktasına bir katı ve bir şerit yerleştirir.
    • Bazı oyuncular, hem katıların hem de şeritlerin bir molada cebe girme şansının eşit olduğundan emin olmak için katılar ve şeritler arasında mümkün olduğunca çok geçiş yapmayı tercih eder.
  4. adım 4 8'li topu rafın üçüncü sırasının ortasına yerleştirin.
    8'li topu rafın üçüncü sırasının ortasına yerleştirin. Bu, 8'li topun molada cebe girme olasılığını azaltmak için yapılır. Tepe topunun altındaki bir sırayı atlayın ve 8'li topu tepe topuyla dikey olarak hizalanacak şekilde yerleştirin.
    • Eğer 8'li top mola sırasında cebe girerse, mola vermeyen oyuncu oyunu otomatik olarak kazanacaktır. Topu rafın ortasına yerleştirmek bunun gerçekleşme olasılığını azaltır.
  5. adım 5 sıkıca paketlendiğinden emin olmak için rafı yukarı ve aşağı yuvarlayın.
    Sıkıca paketlendiğinden emin olmak için rafı yukarı ve aşağı yuvarlayın. Parmaklarınızı topların alt sırasının altındaki rafın içine doğru itin ve ardından rafı hafifçe ileri doğru itin. Rafı tekrar geri çekin, böylece tepe topu ayak noktası ile hizalanır ve taban masanın arkasına paralel olur.
    • Masada tepe topunu doğrudan ayak noktasının üzerine yerleştirmenizi engelleyen kusurlar varsa, UPA'nın kuralları ayak noktasının bir on sent yarıçapına (bir on sentin yarısı kadar) yerleştirmenize izin verir.
  6. adım 6 topları hareket ettirmeden rafı masadan kaldırın.
    Topları hareket ettirmeden rafı masadan kaldırın. Parmaklarınızı raftan çıkarın ve rafın her iki tarafına yerleştirin. Toplara dokunmamak veya kaydırmamak için rafı doğrudan masadan yukarı kaldırın.
    • Sorun yaşıyorsanız, rafın arka ucunu kaldırmayı deneyin ve yukarı kaldırmadan önce tepe noktasını öne ve toplardan uzağa doğru itin. Bu, rafı kaldırırken size hareket etmek için daha fazla alan sağlayacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Numaralı bir topa atış yapar ve çizersem, ıstaka topu bir sonraki atış için nereye gider?
    Bazı insanlar topu elde tutarlar, yani topu istediğiniz yere koyabilirsiniz. Diğerleri ise kırılma çizgisinin arkasında herhangi bir yere yerleştirmenizi ister.
  • Soru
    Masada ayak yeri yoksa nereye koyacağım?
    Bu durumda, umarım baş, ayak ve yan raylarda elmas işaretleri vardır; tüm masalarda olmasa da çoğunda vardır. Rafın merkezi tam orta ayak rayı karosuna gelecek şekilde kendinizi hizalamaya çalışın. Tüm topları rafa koyun ve ardından en üstteki top orta ayak rayı karosu ile en yakın yan raylardaki 2. karonun kesiştiği noktada olacak şekilde ileri doğru hareket ettirin. Elmaslar olmadan da konsept aynıdır, sadece daha fazla tahmin gerektirir. Birçok kişi bunu kalıcı bir kalem kullanarak basit bir siyah nokta ile işaretleyecektir. Eski, keçesi yıpranmış masalarda, keçe bu noktada çıplak olabilir, hatta muhtemelen üst topun olacağı yerde küçük bir çukur olabilir.
  • Soru
    Çoğu zaman atış yaparken ellerim titriyor ve bu da bazen isteka topunu ıskalamama neden oluyor. Bunu nasıl iyileştirebilirim?
    Elinizin topuğunu masaya daha sıkı bastırın. Kapalı bir köprü yerine açık bir köprü kullanın. Raydan atış yapıyorsanız, avuç içinizi rayın dış tarafına yerleştirin.

Video

İpuçları

  • Daha önce hiç raket kullanmadıysanız, başka bir oyuncudan yardım isteyebilir veya oyun resmi olarak başlamadan önce bir alıştırma raketine sahip olmayı isteyebilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Regülasyon bilardo masası
  • 15 numaralı top
  • Üçgen raf