Golf Skor Kartı Nasıl Okunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Golf skor kartları golfçülerin skorlarını takip etmelerini sağlamanın yanı sıra saha hakkında önemli bilgiler de verir. Toplam skor vuruşlara ve handikaplara dayanır ve kazananı belirlemek için diğer oyuncularla karşılaştırılır. Bir golfçü olarak kendi gelişiminizi takip ediyorsanız, skor kartları rekabetçi olmayan bir referans olarak da yararlı olabilir. Bir skor kartını okumak tüm sayılar ve jargon nedeniyle zor görünebilir, ancak her şeyin ne anlama geldiğini öğrendiğinizde bunu kolay bulacaksınız.

Adımlar

Puan Kartını Anlamak

  1. 1. adım bulun hole column which lists the holes from 1 to 18.11'den 18'e kadar olan deliklerin listelendiği 'delik' sütununu bulun. Tipik olarak, bir golf skor kartındaki ilk şey deliklerin listesidir. Golf sahaları 9 delikli sahalar ile 18 delikli sahalar arasında değişiklik gösterir. Bazı skor kartlarında sahanın bir haritası bulunur ve haritadaki her deliğin yanında numarası yer alır.
    • Delikler genellikle 1'den 18'e kadar sırayla oynanır. Bazı durumlarda, örneğin sahanın özellikle yoğun olduğu zamanlarda, oyuncular 10. delikten başlayıp 9. delikte bitirebilirler. Oyuncular 10. delikten başlar ve 10'dan 18'e kadar oynarlar. 18'den sonra oyuncular turlarını tamamlamak için 1. delikten 9. deliğe kadar oynayacaklardır.
  2. adım 2 parkuru 2 yarıya bölen ön ve arka 9 bölümleri belirleyin.2Sahayı 2 yarıya bölen ön ve arka 9 bölümleri tanımlayın. Tam boy veya 18 delikli sahalar 2 adet 9'lu veya 2 adet 9 delikli bölüme ayrılır. 1'den 9'a kadar olan delikler ön 9, 10'dan 18'e kadar olan delikler ise arka 9 olarak bilinir. Skor kartının 9. ve 18. delik bölümlerinden sonra sırasıyla 'Out' ve 'In' kelimelerini göreceksiniz.
    • 9. delik, kulüp binasından uzakta oynamak anlamına gelen 'Out' bölümünün sonunu işaret eder.
    • 18. delik, kulüp binasına doğru oynamak anlamına gelen 'In' bölümünün sonunu işaret eder.
  3. adım 3 yandaki her bir deliği gösteren renk adlarına dikkat edin's distance.3Yandaki her deliğin mesafesini gösteren renk adlarına dikkat edin. Bu renkler her delikteki tee box'ların yerleşimini temsil etmektedir. Rengin yanındaki ve her deliğin altındaki sayılar o deliğin mesafesini gösterir. Her rengin farklı bir anlamı vardır:
    • Siyah veya altın rengi tişler çukurdan en uzak olanlardır. Bu tişörtler genellikle sadece profesyoneller veya çok yüksek standartlı amatörler tarafından oynanır. Çoğu sahada siyah ya da altın rengi tişörtler bulunmaz.
    • Mavi işaretler yerel yarışmalar için tişört kutularını yansıtır. Bu tişörtler normalde çok iyi amatör oyuncular tarafından kullanılır. Eğer bir sahada siyah veya altın rengi tişörtler yoksa, mavi tişörtler çukurdan en uzak olanlardır.
    • Beyaz tişörtler orta tişörtlerdir ve genellikle orta ila yüksek handikaplı golfçüler tarafından kullanılır.
    • Kırmızı tişörtler en kısa üye tişörtleridir. Bu tişörtler fairway'e en yakın tişörtlerdir ve sahayı diğer tişörtlerden çok daha kısa hale getirir.
    • Yeşil tişörtler genç golfçüler veya yeni başlayanlar tarafından kullanılır.
  4. adım 4 delikleri zorluk derecesine göre sıralayan handikap bölümünü bulun.4Çukurları zorluk derecesine göre sıralayan handikap bölümüne bakın. Çoğu skor kartında ayrıca her deliğin handikapını veya indeksini belirten bir sütun bulunur. Bu sayılar 1-18 arasında değişir ve her çukurun zorluğunu belirtir. İndeks 1 parkurdaki en zor delik, indeks 18 ise en kolay deliktir.
    • Bazı kartlarda 'kadın handikapı' için de bir bölüm vardır. Bazı delikler kadınlar ve erkekler için farklı olabilir ve bu nedenle bazı kurslarda ayrı bölümler bulunur.
    • Her deliğin handikapı nadiren bir oyuncunun handikapıyla örtüşür. Maç oyunu, her iki handikapın da geçerli olduğu bir golf alanıdır. Match-play'de oyuncular birbirleriyle 1'e karşı 1 şeklinde oynarlar. Eğer A oyuncusunun handikapı 2 ve B oyuncusunun handikapı 7 ise, aradaki fark 5'tir. Bu durumda B oyuncusuna en zor 5 delikte ya da en düşük indekse sahip 5 delikte ekstra atış hakkı verilir. Eğer A oyuncusu bu 5 çukurdan birinde 4 atarsa ve B oyuncusu 5 atarsa, B oyuncusunun handikapından dolayı berabere kalırlar.
  5. adım 5 kaç atış yapmanız gerektiğini belirten par bilgisini bulun.5Kaç vuruş yapmanız gerektiğini belirten par bilgisini bulun. Par, bir çukurda beklenen vuruş sayısı anlamına gelir. Örneğin, par 4'te 4 vuruş ve par 3'te 3 vuruş yapmalısınız. Par bilgisini skor kartındaki par satırında bulabilirsiniz.
    • Ortalama bir golf sahası par 72'dir, bu da tüm deliklerin parslarının toplanmasıyla 72'ye eşit olduğu anlamına gelir.
    • Par genellikle uzunluk ile ilgilidir. Par 3'ler golf sahalarındaki en kısa deliklerdir ve par 5'ler en uzun deliklerdir.
    • Bir sahadaki en yaygın par 4'tür.
    • Skor kartındaki 'Out' ve 'In' sütunlarına bakarsanız, her 9 delik seti için par değerini görürsünüz. Par 72 golf sahasında genellikle her ikisi de par 36 olan 2 adet 9 delik bulunur.

Skor Kartının İşaretlenmesi

  1. adım 1 grubunuzdaki herkesin adının baş harflerini yazın.1Grubunuzdaki herkesin adının baş harflerini yazın. Bir golf turu sırasında asla 3'ten fazla oyuncuyla oynamamalısınız. Kartın sol tarafında her oyuncunun adı için boşluklar olacaktır.
    • Bazı skor kartlarında sadece bir baş harf için yer olabilir.
  2. adım 2 her oyuncunun her delikte aldığı skoru not edin.2Her oyuncunun her delikte aldığı puanı not edin. Her oyuncunun aldığı vuruş sayısını yazın, par'a karşı aldıkları vuruş sayısını değil. Par 4 olan 1. deliği oynadıysanız ve 5 aldıysanız, adınızın yanındaki kutuya ve 1. deliğin sütununun altına 5 yazın.
    • 1'de delik olduğunda, bazı oyuncular dikkat çekmek için etrafına bir daire ile '1' yazarak işaretler.
    • Eğer bir hata yaparsanız, yanlış sayının üzerini çizin ve yanına doğru skoru yazın. Düzeltilen skorun yanına baş harflerinizi yazarak skoru sizin düzelttiğinizi ve hile yapmaya çalışan başka biri olmadığını gösterin.
  3. adım 3 herkesi hesaplayın's total at the end of the round.3Tur sonunda herkesin toplamını hesaplayın. Bunu yapmanın en kolay yolu her seferinde 9 delik eklemektir. İlk 9 delik için puanınızı toplayın ve toplamınızı 'Out' sütunundaki ilgili kutuya işaretleyin. Ardından ikinci 9 delik için de aynısını yapın ve toplamınızı 'In' sütununda işaretleyin. Daha sonra 18 delik için toplam atışınızı bulmak için 'Giriş' ve 'Çıkış 'ı toplayın.
    • Eğer parkur par 72 ise ve siz 80 atış yaptıysanız, 8 atış fazla yaptınız demektir. Eğer saha par 70 ise ve 65 atış yaptıysanız, parın 5 altındasınız demektir.
  4. adım 4 her golfçüyü işaretleyin's score versus par in the total column.4Toplam sütununda her golfçünün skorunu par'a karşı işaretleyin. Her oyuncunun tam olarak kaç atış yaptığını hesapladıktan sonra, her oyuncunun toplamı ile parkurun par değeri arasındaki farkı bulun.
    • Eğer par 72'de 77 atış yaptıysanız, par'ın 5 üzerindeydiniz. Toplam sütununun sizin bölümüne +5 işaretleyin. Eğer arkadaşınız par 72'de 68 atış yaptıysa, par'ın 4 altında bitirdi. Toplam sütununun onların bölümüne -4 işaretleyin.
    • Par bile, tam olarak yapmanız gereken atış miktarını alarak, 0 veya 'E' ile işaretlenebilir.
    • Handikaplar işleri biraz daha karmaşık hale getirir. Eğer -15 handikapınız varsa ve par 72 oynamak 85 atışınızı alıyorsa, 85'ten 15'i çıkarın. Bu size par 72'de 70 atış ya da par'ın 2 altında atış hakkı bırakır. 3 handikaplı bir oyuncu toplamından 3 atış çıkaracaktır. Par 72 bir parkurda 72 atış yaparlarsa, 72'den 3 alarak 69 yaparlar, yani handikaplarıyla başabaşın 3 altında atış yapmış olurlar.
    • Handikapınız aslında size yardımcı olacak bir ödenektir. Daha iyi oyuncuların daha düşük handikapları, daha az yetenekli oyuncuların ise daha yüksek handikapları vardır.
  5. adım 5 i̇mzalayın scorer and marker sections at the end of the card.5Kartın sonundaki 'puanlayıcı' ve 'işaretleyici' bölümlerini imzalayın. Bu özellikle bir yarışma oynuyorsanız önemlidir. Kartınızı işaretlemezseniz yarışmadan diskalifiye edilirsiniz. Eğer kartı siz işaretlediyseniz 'işaretleyen' bölümüne isminizi yazın. Kartı başka biri işaretlediyse, kartın 'puanlayıcı' bölümüne adınızı yazın.
    • Bu adım sıradan bir turda çok önemli değildir, ancak bir skor kartını düzgün bir şekilde işaretlemeye alışmak iyidir.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruGolf vuruşu yapıp yapmadığımı nasıl anlayabilirim? Golf sopasını salladıysanız ve top hareket ettiyse, bu bir vuruş olarak sayılır. Ayrıca, çukur için son vuruş sayısına dahil edilebilecek ceza vuruşları da vardır.
  • SoruKareler ve daireler neyi gösterir? Bir sayının etrafındaki her kare, eşitliğin üzerinde bir vuruşu gösterir. Daire ise eşitliğin altında bir vuruşu gösterir. Bu, turun sonunda toplam puanınızı saymayı çok daha kolay hale getirir. Her kare için bir puan ekler ve her daire için bir puan çıkarırsınız.
  • SoruSkor kartımdaki vuruş endeksi ne anlama geliyor? Vuruş indeksi bir çukurun zorluğunu ifade eder. Vuruş indeksi 1 olan bir çukur, bir parkurdaki en zor çukurdur. Vuruş indeksi 18 olan bir çukur ise en kolay çukur anlamına gelir.

Video

İpuçları

  • Her skorun bir adı vardır. 'Par', par 3'te 3 atış, par 4'te 4 atış veya par 5'te 5 atış yapmanın adıdır. 'Bogey' par'dan 1 atış daha kötü, 'double-bogey' par'dan 2 atış daha kötü ve 'triple-bogey' par'dan 3 atış daha kötüdür.
  • Tişörtten topu deliğe sokmak 'tek vuruşta delik' demektir. Par 5'te 2 atış yapmak 'albatros' veya 'çift kartal' olarak adlandırılır. Bir par 4'te 2 atış veya bir par 5'te 3 atış yapmak 'kartal' olarak adlandırılır. Par 3'te iki atış, par 4'te 3 atış veya par 5'te 4 atış yapmak 'kuş' olarak adlandırılır.