Baretin Son Kullanma Tarihi Nasıl Okunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Güvenlik kaskları aslında bir son kullanma tarihi ile damgalanmış olarak gelmez, ancak maksimum kullanım ömrünü hesaplamak için kullanabileceğiniz bir üretim tarihi damgası vardır. Damganın okunması bir saat kadranı kadar kolaydır, ancak kaskın ne zaman değiştirilmesi gerektiğini bulmak size kalmıştır. Son kullanma tarihi önemli olsa da, kaskınızı sık sık kontrol etmeniz ve herhangi bir aşınma veya hasar belirtisi gösterir göstermez değiştirmeniz daha hayati önem taşır.

Adımlar

Üretim Tarihi Sembolünün Okunması

  1. adım 1 kaskın içinde saate benzer bir sembol olup olmadığını kontrol edin.
    Kaskın içinde saat benzeri bir sembol olup olmadığını kontrol edin. Analog bir saat kadranına benzeyen, çevresinde 1'den 12'ye kadar rakamların sırayla yer aldığı küçük dairesel bir sembol arayın. Akrep ve yelkovan yerine bu 'saat yüzünde' çevre rakamlarından birini gösteren tek bir ok bulunmalıdır.
    • Bu sembol bir çıkartma değil, kaskın kalıplanmış plastik malzemesinden oluşturulmuş kabarık bir damgadır.
    • Bu üretim tarihi sembolü birçok kalıplanmış plastik üründe yaygındır.
  2. adım 2 üretim ayı için okun nereyi gösterdiğini belirleyin.
    Üretim ayı için okun nereyi gösterdiğini belirleyin. Çevre sembolünün etrafındaki sayılar yılın aylarını temsil eder - Ocak 1, Şubat 2 ve Aralık 12'ye kadar devam eder. Sembolün içindeki okun ucu üretim ayına karşılık gelen sayıyı gösterir.
    • Örneğin, ok 5'i gösteriyorsa, kask Mayıs ayında üretilmiştir; 10'u gösteriyorsa, kask Ekim ayında yapılmıştır.
  3. adım 3 saat kadranında üretim yılını arayın's center.
    Saat kadranının ortasındaki üretim yılına bakın. Saat kadranı sembolünün ortasında, okun her iki yanında 00 ile 99 arasında değişen 2 haneli bir sayı göreceksiniz. Bunlar üretim yılının son 2 hanesini temsil eder.
    • Örneğin, 18 2018'i temsil eder, yani kask o yıl üretilmiştir.
    • Yani, ok 10'u gösteriyorsa ve ortada 18 varsa, kask Ekim 2018'de üretilmiştir.
  4. adım 4 alternatif bir sembol olup olmadığını kontrol edin't see the clock face.
    Saat kadranını göremiyorsanız alternatif bir sembol olup olmadığını kontrol edin. Hükümet düzenlemelerine ve/veya üretici tercihlerine bağlı olarak, bazı güvenlik kaskları farklı bir üretim tarihi sembolü kullanabilir. Saat yüzü sembolü en yaygın olanı olsa da, bunun yerine, örneğin, ortasında 2 basamaklı bir sayı bulunan 4 küçük kareye bölünmüş bir kare görebilirsiniz. Sayı üretim yılını temsil ederken, çeyrek kareler yılın 3 aylık dönemlerini temsil eder.
    • Sol üst çeyrek Ocak-Mart; sağ üst çeyrek Nisan-Haziran; sağ alt çeyrek Temmuz-Eylül; ve sol alt çeyrek Ekim-Aralık aylarını temsil eder.
    • Her kadranın ortasında tek bir nokta olup olmadığını kontrol edin. Sadece sol üst kadranda bir nokta görürseniz, miğfer Ocak ve Mart ayları arasında yapılmıştır. Her iki üst kadranda da nokta görürseniz, kask Nisan ve Haziran ayları arasında üretilmiştir ve bu şekilde devam eder.

Kaskınızı Ne Zaman Değiştirmeniz Gerektiğini Bilme

  1. adım 1 eğer bir darbe alırsanız kaskınızdan hemen kurtulun.
    Bir darbe alırsa kaskınızdan hemen kurtulun. Doğru şekilde takıldığında ve bakımı yapıldığında, kasklar başınızı tek bir darbeden korumak için harika bir iş çıkarır. Ancak sadece tek bir darbeye karşı çalışmak üzere üretilmişlerdir. Bundan sonra, herhangi bir hasar görmeseniz bile, kask atılmalı ve değiştirilmelidir.
    • 'Darbe 'nin ne olduğunu soruyor olabilirsiniz. Şöyle açıklayalım: Eğer kask olmasaydı hafif (ya da daha kötü) bir kafa travması geçirecektiyseniz, kaskı değiştirin.
  2. adım 2 kaskı her gün kontrol edin ve hasar tespit ederseniz değiştirin.
    Kaskı her gün kontrol edin ve hasar tespit ederseniz değiştirin. Güvenlik kaskları sağlam ve dayanıklıdır, ancak yok edilemez değildir. Her iş gününün başında herhangi bir çatlak, çentik, talaş, ezik veya diğer hasar belirtileri olup olmadığına yakından bakın. Ne kadar küçük olursa olsun herhangi bir hasar tespit ettiğiniz anda kaskı değiştirin.
    • Ayarlanabilir kafa bandını ve diğer iç bileşenleri de kontrol edin. Bu parçalar bazen tüm kaskı değiştirmeden değiştirilebilir, ancak eskileriyle tam olarak eşleşen üretici onaylı yedek parçaların kullanılması önemlidir.
  3. adım 3 yapıcıyı kontrol edin's maximum service life recommendation.
    Üreticinin maksimum hizmet ömrü önerisini kontrol edin. İdeal çalışma koşulları altında, bir güvenlik kaskı için maksimum hizmet ömrü 2 ila 5 yıl arasında değişir. Çoğu durumda, ürünleri için bu maksimum aralığı belirlemek kask üreticisine bağlıdır, bu nedenle belirli bir kask modeli için maksimum ömür numarasını almak için ürün kılavuzunu veya üreticinin web sitesini kontrol edin.
    • Bazı durumlarda, hükümet düzenlemeleri veya şirket politikaları kaskınız için daha kısa bir maksimum kullanım ömrü numarası belirleyebilir. Her zaman üretici, hükümet ve/veya iş gereksinimleri arasından en küçük sayıyı (en az yıl sayısı) kullanın.
  4. adım 4 yayın tarihinden veya üretim tarihinden itibaren hizmet ömrünü hesaplayın.
    Hizmet ömrünü veriliş tarihinden veya üretim tarihinden itibaren hesaplayın. Teknik olarak konuşursak, bir kaskın 'hizmet ömrü' verildiği tarihte, yani onu gerçekten kullanmaya başladığınız tarihte başlar. Ancak, kaskta veya bir güvenlik dosyasında veriliş tarihini açıkça kaydetmediyseniz, hizmet ömrü için başlangıç noktası olarak üretim tarihini kullanın.
    • Bazı kask üreticileri, üzerine adınızı ve üretim tarihini yazdıktan sonra kaskın iç kısmına yapıştırabileceğiniz bir etiket sağlar. Bu bilgileri yazmak için dayanıklı kalıcı bir kalem kullanın ve yazı solmaya başladığında gerektiğinde yenileyin.
  5. adım 5 zorlu koşullarda kullanılan kasklar için maksimum hizmet ömrünü azaltın.
    Zorlu koşullarda kullanılan kasklar için maksimum hizmet ömrünü azaltın. Kullanım ömrü rakamının bir garanti değil, maksimum ömür olduğunu her zaman aklınızda bulundurun! Bir kask bir darbe aldığında sadece bir saat dayanabilir ve sert hava koşulları gibi şeyler ekipmanınızın güvenli ömrünü kesinlikle azaltabilir. Örneğin, kaskınızı sık sık doğrudan güneş ışığı altında giymek ve/veya saklamak, aşınma ve yıpranma belirtilerini daha hızlı göstermesine neden olacaktır.
    • Belirli bir formül yoktur, ancak kask düzenli olarak sert hava koşullarında kullanılıyorsa maksimum hizmet ömrünü 1/3 ila 1/2 oranında (örneğin, 4 yıldan 2 yıla) azaltmak güvenli bir bahistir.
    • Ne olursa olsun kaskınızı her gün kontrol edin, ancak güneşli, yağmurlu, rüzgarlı veya karlı havalarda kullanıyor veya saklıyorsanız daha da dikkatli olun. Malzemede herhangi bir yonga, çatlak veya kabarcıklanma/kabarma görürseniz derhal değiştirin.
  6. adım 6 kullanım ömrünü uzatmak için kaskınıza uygun şekilde bakım yapın.
    Kullanım ömrünü uzatmak için kaskınıza uygun şekilde bakım yapın. Baretinize, iş gününüzün sonunda bir kenara atabileceğiniz başka bir ekipman parçası değil, ince ayarlı bir güvenlik aracı gibi davranın. Doğru bakımla, kaskınız daha uzun süre dayanacak ve daha da önemlisi, en çok ihtiyaç duyduğunuz anda sizi koruma olasılığı daha yüksek olacaktır.
    • Bulaşık deterjanı ve su gibi nazik bir temizleyici veya çok amaçlı bir sprey temizleyici kullanarak kir ve kalıntıları günde bir kez silin. Kask üzerinde sert temizlik solventleri veya kaba temizleyiciler (çelik yünü gibi) kullanmayın.
    • Boyadaki çözücüler kask malzemesini zayıflatabileceğinden kaskınızı boyamayın. Kalıcı kalemler kullanmak muhtemelen uygundur, ancak önce üreticiye, işvereninize ve hükümetinizin güvenlik kurumuna danışın.
    • Kaskınıza yalnızca üretici, işvereniniz ve devlet güvenlik kurumunuz tarafından izin veriliyorsa çıkartma uygulayın. Basınçla yapıştırılan etiketlerin kask malzemesini etkileme olasılığı çok düşüktür, ancak kasktaki hasarı gizleyebilirler. Çıkartmaları asla kaskın kenarlarına yapıştırmayın, çünkü aşınma ve yıpranma belirtileri genellikle ilk olarak orada görülür.
  7. adım 7 sizi etkili bir şekilde koruyabilmesi için kaskınızı doğru şekilde takın.
    Sizi etkili bir şekilde koruyabilmesi için kaskınızı doğru şekilde takın. Kafa bandını, kask başınızın tepesine rahatça oturacak şekilde ayarlayın; kafa bandının ön kısmı kaşlarınızın yaklaşık 1 inç (2,5 cm) üzerinde durmalıdır. Kaskı başınızın üzerinde düz tutun, öne veya arkaya eğmeyin. Kaskı geriye doğru takmaktan kaçının.
    • En önemlisi: kaskınızı en azından gerektiği zaman ve gerektiği yerde ve daha da iyisi başınız yaralanma tehlikesi altında olduğunda takın!

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

Uyarılar

  • Kaskınız mükemmel durumda görünse ve hiçbir hasar veya aşınma belirtisi göstermese bile, maksimum kullanım ömrüne ulaştığında değiştirin. Ve ne kadar uzun süredir kullanılıyor olursa olsun, bir darbe alır almaz veya herhangi bir hasar veya aşınma belirtisi gösterir göstermez daima değiştirin.