Kaleciyseniz Futbol Penaltı Atışını Nasıl Okumalısınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

1891 yılında, kaleye atılan şutlara karşı savunma yapmak için yasadışı yolların kullanımının artmasıyla mücadele etmek için getirilen penaltı vuruşu, her futbol maçının en heyecan verici bölümlerinden biri haline gelmiştir. Bir kaleci için penaltı vuruşu bazen kaybedilmeyecek bir durum olarak görülür ve bu da vuruşu yapması için baskı oluşturur. Ancak bir kalecinin topu kurtarma şansını artıracak bir oyuncuyu veya durumu okumasının yolları vardır, bu da bir oyunda belirleyici faktör olabilir veya olmayabilir. Farklı ipuçlarını nasıl okuyacağınızı öğrenerek ve pratik yaparak penaltı atışlarını okuma konusunda çok yetenekli olabilirsiniz.

Adımlar

Oyun Sırasında Atışı Okumak

  1. adım 1 atıcıyı izleyin's eyes.1Atıcının gözlerini izleyin. Bir şutör penaltı vuruşunu yapmadan önce muhtemelen durumu değerlendirecek ve vuruşunu hangi yöne yapacağına karar verecektir. Atıcının gözlerini izlemek, futbol topuna nereye vurmayı planladığı konusunda size ipucu verebilir.
    • Eğer bir şutör sürekli olarak kalenin belirli bir bölgesine bakıyorsa, topa vurmayı planladığı yer burası olabilir.
    • Bir atıcının gözleri daha küçük ipuçları da verebilir. Örneğin, gökyüzüne bakıyorsa, muhtemelen topa kale direklerinin arasından yüksek bir yerden vuracaktır.
    • Profesyonel oyuncular da gözlerini kaleciyi yanıltmak için kullanırlar, böylece kaleci yanlış yöne atlar. Bu nedenle vücut pozisyonu gibi diğer ipuçlarına da bakın.
  2. adım 2 vuruşu yapanı izleyin's approach towards the goal.2Gol vuruşunu yapan oyuncunun kaleye doğru yaklaşımını izleyin. Doğrudan size doğru mu geliyor yoksa yandan mı geliyor? Golcü oyuncunun kaleye nasıl yaklaştığını izleyerek, vuruş yapacağı yön hakkında değerli ipuçları toplayabilirsiniz.
    • Eğer bir vurucu yandan yaklaşıyorsa, bu genellikle kalenin karşı köşesine doğru vuracağını gösterir.
    • Ancak vurucu doğrudan size doğru geliyorsa, nereye vuracağını okumak daha zordur çünkü bu yaklaşımda dönmesi ve farklı yönlere vurması daha kolaydır.
  3. adım 3 vücut pozisyonunu izleyin.3Vücut pozisyonunu izleyin. Tıpkı gözler gibi, vurucunun vücudunu nasıl konumlandırdığı da size nereye vurmak istediğini gösterecektir. Vücut pozisyonu gözlerden daha belirgin olduğundan, bu yeni veya daha az deneyimli kaleciler için penaltı atışlarını okumanın daha kolay bir yolu olabilir.
    • Vuruşu yapan oyuncunun ayağını izleyin. Ayak, oyuncunun vuruş yapmadığı, daha ziyade yere 'bastığı' ayaktır. Top, yere basan ayağın işaret ettiği yörüngeyi takip edecektir.
    • Vuruş yapan oyuncunun kalçalarına dikkat edin. Kalçalar genellikle ayaklardan farklı bir yöne gidemeyeceğinden, top da vurucunun kalçalarının yönünü takip edecektir.
    • Vurucunun kafasını izleyin. Vurucunun kafasına bakmak da size topa vurmayı planladığı yön hakkında ipucu verebilir. Başını eğip bacağını geri çekerse, bu genellikle çapraz vücut vuruşuna işaret eder. Öte yandan, eğer vurucu kafasını düz tutuyorsa, bu topu karşı köşeye atacağı anlamına gelebilir.
  4. adım 4 topu izleyin.4Topu izleyin. Hızlı reflekslere sahip bir kaleciyseniz ya da tepki süreniz üzerinde çalışmak istiyorsanız, topa vurulduktan sonra nereye gittiğini izlemek penaltı atışlarını okumanın bir başka yoludur. Bu, oyuncuyu okumaktan daha riskli ve daha az güvenilir bir taktiktir, ancak bazen tek seçeneğinizdir.
    • Topu takip etmeye tepkisel savunma denir. Sadece iyi reflekslere sahip olmanızı değil, aynı zamanda şutör vurduktan sonra topu takip etme becerilerinize güvenmenizi gerektirir.
    • Topu ve oyuncunun vücut pozisyonunu izleyebilirseniz, ki bu biraz pratik gerektirecektir, topu kurtarma olasılığınız daha yüksektir.
  5. adım 5 topa tepki verin.5Topa tepki verin. Bir vurucu kaleye şut attığında, oyuncunun vücut pozisyonunu ve topu izleyerek topladığınız ipuçlarına dayanarak oyuna tepki vermeniz gerekir. Nasıl tepki vereceğiniz topun nereye gittiğine bağlıdır.
    • Ne olursa olsun her zaman kendinizi oyuna verin. Tereddüt, topun kaleye girmesine izin vermek de dahil olmak üzere hatalar yapmanıza neden olacaktır.
    • Topa alçaktan vurulursa, o yöne doğru dalın ve ellerinizle yakalayın.
    • Top yükseğe çıkarsa, dalmak yerine zıplamak isteyeceksiniz. Yakalanamayacak kadar yüksekse topu kale alanının dışına yumruklamayı da tercih edebilirsiniz.
    • Kale alanında karşı takımın çok sayıda savunma oyuncusu varsa ve topu hızlı bir şekilde uzaklaştırmanız gerekiyorsa, topu vurabildiğiniz kadar uzağa vurun.
    • Yanlışlıkla kaybetmemek için gözlerinizi her zaman toptan ayırmadığınızdan emin olun.
    • Hızlı tepki vermek istersiniz ama çok hızlı değil. Penaltı vuruşları genellikle daha zayıf atışlar olduğundan, kaleci bekler ve vuruşa tepki verirse genellikle topu kurtarabilir.
  6. adım 6 i̇çgüdülerinizi kullanın.6İçgüdülerinizi kullanın. Penaltı atışlarını okumanın bir kısmı doğası gereği içgüdüseldir. Daha deneyimli bir oyuncu haline geldikçe, penaltı vuruşlarının nereye gideceğini daha etkili bir şekilde tahmin edebileceksiniz. Ancak daha yeni bir oyuncu olsanız bile, oyunlar için içgüdülerinizi kullanmak takımınız için faydalı olabilir.
    • Kaleye atılacak şutları tahmin ederken içgüdülerinizi göz ardı etmeyin. Beyniniz bilinçaltı ve ince ipuçlarını yakalıyor ve bunları size 'içgüdüsel tepki' olarak gönderiyor olabilir.
  7. adım 7 optik illüzyonları kendi yararınıza kullanın.7Optik yanılsamaları kendi yararınıza kullanın. Son çalışmalar, kalecilerin penaltı atışlarının isabetini etkilemek için isteğe bağlı yanılsamalar kullanabileceğini göstermiştir. Bu taktik, vurucuyu ya da topu okuma işini kolaylaştırabilir.
    • Merkezden uzak durun. Bir çalışma, kalenin bir tarafında marjinal bir şekilde durmanın, vurucunun daha açık olan tarafa vurma algısını etkileyeceğini göstermiştir. Ancak bu, kalecinin topu kurtarmak için stratejik olarak bu tarafa dalmasını sağlar.
    • Kendinizi kale içinde daha büyük göstermek de penaltı vuruşu yapan oyuncuyu yanıltacaktır. Örneğin, kollarınızı havaya kaldırırsanız, vurucu sizi daha büyük ve kaleyi daha küçük olarak algılayacak, bu da golü atma yeteneği konusunda zihnine bir şüphe çekirdeği ekecektir.
  8. adım 8 takım arkadaşlarınızla konuşun.8Takım arkadaşlarınızla konuşun. Herhangi bir penaltı atışı yapılmadan önce genellikle kısa bir duraklama olur. Takım arkadaşlarınıza penaltıyı atacak oyuncunun oyununda nereye ya da nasıl vuracağını tahmin etmenize yardımcı olacak herhangi bir kalıp fark edip etmediklerini sorarak bu süreyi kendi yararınıza kullanın.

Maçtan Önce Oyuncuları Araştırmak

  1. adım 1 penaltı atış istatistiklerini öğrenin.1Penaltı atış istatistiklerini öğrenin. Bir vuruş oyuncusunun genel eğilimi topu kalecinin karşısına atmaktır. Bu eğilimi bilmek, vurucunun topu nereye vuracağını daha etkili bir şekilde tahmin etmenize yardımcı olabilir.
    • Bir çalışma, penaltı atışlarının neredeyse %70'inin vuruşu yapan oyuncunun baskın ayağının karşısındaki tarafa gittiğini göstermiştir: sağ ayaklı oyuncular kendi sollarına ve kalecinin sağına ya da tam tersine vurmuşlardır.
    • Bu, ayağın vücut boyunca doğal salınımını taklit eder çünkü ayak içi vuruş kullanarak karşı köşeye şut çekmek zordur.
    • Oyuncuyu veya topu okuyamıyorsanız, sağ ayaklı bir vurucu için sağa, sol ayaklı bir vurucu için sola gitmeniz gerektiğini varsaymak en iyisidir.
  2. adım 2 maçtan önce karşı takımı çalışın.2Maçtan önce karşı takımı çalışın. Oyun sırasında diğer takımın oyuncularına dikkat etmek önemli olduğu gibi, sahada karşılaşmadan önce onları incelemek de akıllıca olacaktır. Bu size genel olarak nasıl oynadıkları hakkında bir fikir verecek ve ayrıca bireysel oyuncuların herhangi bir oyun modelini vurgulayacaktır.
    • Oyun tarzları hakkında bilgi sahibi olmak için diğer takımların maçlarının videolarını izleyin.
    • Rakip takımın yakınındaysanız ya da oynarken videolarını izleyemiyorsanız, maçlarından birini ziyaret edin.
    • Bir oyuncunun hareketlerini bilgisayarda incelemek de bir atıcının yaptığı hareketleri okuma yeteneğinizi geliştirebilir çünkü bunlar nasıl oynayacakları hakkında ipuçları verir.
  3. adım 3 kinesiyoloji hakkında bilgi edinin.3Kinesiyoloji hakkında bilgi edinin. Herhangi bir vücudun hareketini nasıl tahmin edeceğini bilmek, herhangi bir kalecinin kaleye atılan şutları savunmasına yardımcı olabilecek bir şeydir. Kinesiyoloji ilkelerini ya da hareket çalışmalarını öğrenerek, özellikle penaltı vuruşlarında çok daha etkili bir kaleci olabilirsiniz.
    • Çoğu üniversite kinesiyoloji alanında dersler verir, ancak Utah Üniversitesi veya Sam Houston Eyalet Üniversitesi gibi yerlerde çevrimiçi dersler de bulabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruNasıl iyi bir kaleci olabilirim? Forvetin ve takım arkadaşlarının pozisyonunu görün ve ne yapacaklarını tahmin edin, iyi bir fiziğe ve iyi bir sıçrama gücüne sahip olun, toptan korkmayın ve son olarak oyuncunun ayak hareketlerine değil topa konsantre olun.
  • SoruPenaltılar sırasında sahadaki baskıyı nasıl kontrol edebilirim? Nefes alıp verin ve kendinize bunu yapabileceğinizi söyleyin. Kendinize kurtarabileceğinizi söyleyin. Yapamayacağınızı düşünseniz bile, kendinize yapabileceğinizi söyleyin.
  • SoruÜst köşelere etkili bir şekilde nasıl sıçrayabilirim? Zıplama gücünüzü artırmak için pliometrik egzersizler yapın.

Video

İpuçları

  • Şut atan ayağa dikkat edin, topun etrafında kıvrılıyor mu yoksa topa ayağın iç kısmıyla mı vuruyor?
  • Kale çizgisi boyunca hareket edebilirsiniz ancak atış yapılana kadar ilerleyemezsiniz.
  • Penaltı atışları olmadığı sürece ribaunt atışlarının oynanabilir olduğunu unutmayın. Takip atışı için hazır olun.

Uyarılar

  • İlk kurtarıştan sonra, özellikle de normal oyun sırasında bir penaltı atışından sonra çok rahat olmayın. Potansiyel olarak ribaunddan vazgeçebilirsiniz, bu da daha sonra kaleye tekrar vurulabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kaleci eldivenleri (isteğe bağlıdır, ancak bir kalecinin en kullanışlı ekipmanıdır)
  • Uygulama
  • Bir futbol topu
  • Tekmelikler (isteğe bağlı)