Rüzgar Gülü Nasıl Okunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Rüzgar gülü, belirli bir süre boyunca rüzgar hızları ve frekansları hakkındaki verileri kaydetmek için kullanılan dairesel bir diyagramdır; bu, bir alan için ortalama rüzgar hızlarını bilmek istiyorsanız kullanışlıdır. Bir rüzgar gülüne baktığınızda, rüzgar yönünü gösteren bir merkez noktasından çıkan kollarla inşa edildiğini göreceksiniz; kolların her biri rüzgarın hızını göstermek için uzunlukları boyunca renk kodludur. Rüzgar gülü üzerindeki eşmerkezli daireler bir hedefe benzer ve her daire rüzgarın belirli bir hızda ne kadar süre estiğini anlamanıza yardımcı olacak bir ölçüm sağlar.

Adımlar

Anahtara ve Birimlere Bakmak

  1. adım 1 konumu öğrenmek için başlığı okuyun.
    Konumu öğrenmek için başlığı okuyun. Konum, diyagramın üstünde veya altında listelenmelidir. Bir rüzgar gülü için veriler belirli bir alandan, genellikle bir meteoroloji istasyonundan alınır ve başlık bilgilerinde bu konumun nerede olduğu belirtilir.
  2. adım 2 verileri daha iyi yorumlamak için başlıktaki zaman aralığını belirleyin.
    Verileri daha iyi yorumlamak için başlıktaki zaman aralığını belirleyin. Her rüzgar gülü, diyagramdan diyagrama farklılık gösteren belirli bir zaman dilimini kapsar. Verilerin ne kadar zamanı kapsadığını görmek için diyagramda listelenen tarih veya zaman aralığını bulun. İlk önce başlığı kontrol edin, çünkü büyük olasılıkla orada olacaktır.
    • Genellikle, 19 Mart 2018 - 25 Mart 2018 gibi tarihler olarak listelenir. Ayrıca 30 yıl veya daha fazla gibi çok daha uzun dönemleri de kapsayabilir.
    • Bazen sadece 24 saatlik bir süreyi kapsayabilir.
  3. adım 3 verilen anahtarı kontrol ederek diyagramda kullanılan rüzgar hızı birimlerini belirleyin.
    Verilen anahtarı kontrol ederek diyagramda kullanılan rüzgar hızı birimlerini belirleyin. Daha büyük diyagram içindeki kare kutuyu bulun. Yanında renkli kutular ve rüzgar hızları listelenecektir. Bu renkler, rüzgâr hızını söylemek için tellerin üzerindeki renklere karşılık gelir. Hızın mph ya da kph olarak verildiğini görmek için birimi kontrol edin.
    • Bazı durumlarda, anahtar size kullanabileceğiniz ekstra bilgiler verecektir. Örneğin, hesaplamanıza gerek kalmadan rüzgarın ne zaman yüzde kaç sakin olduğunu söyleyebilir. Ayrıca diyagram için eksik olabilecek birimleri de verecektir.
  4. adım 4 verilerin nasıl sunulduğunu anlamak için her bir daire üzerindeki birimleri bulun.
    Verilerin nasıl sunulduğunu anlamak için her bir daire üzerindeki birimleri bulun. Her rüzgar gülünün bir dizi eşmerkezli dairesi vardır. Daireler, rüzgarın belirli hızlarda ne kadar süre estiğini temsil eder. Çoğu zaman sayılar toplam sürenin yüzdesi olarak sunulur, ancak bazen saat veya gün olarak da sunulur.
    • Tipik olarak, dairelerin kendileri yüzde veya saat sayısı ile işaretlenir.

Rüzgar Yönü, Hızı ve Frekansının Belirlenmesi

  1. adım 1 rüzgar yönünü belirlemek için rüzgar gülünü bir pusula gibi okuyun.
    Rüzgar yönünü belirlemek için rüzgar gülünü bir pusula gibi okuyun. Rüzgar gülleri tıpkı bir pusula gibi daire şeklinde yerleştirilmiştir. Birine bakarken, üst kısım kuzeyi, sağ kısım doğuyu, sol kısım batıyı ve alt kısım güneyi temsil eder. Bir 'kol' bu yönlerden biri boyunca uzanıyorsa, bu rüzgarın o yönden estiğini gösterir, ona doğru değil.
    • Örneğin, bir kol yukarı doğru kuzeye doğru uzanabilir, ancak dairenin ortasını gösteren bir ok şeklinde olacaktır. Bu durumda rüzgar kuzeyden güneye doğru esiyor demektir.
    • Bazı tekerleklerde sadece 8 yön kullanılır: kuzey, güney, doğu, batı, kuzeydoğu, kuzeybatı, güneydoğu ve güneybatı. Ancak birçoğu kuzey-kuzeydoğu, doğu-kuzeydoğu ve benzerlerini ekleyerek 16 yön kullanır.
  2. adım 2 rüzgarın ne kadar hızlı estiğini belirlemek için her bir telin üzerindeki renkleri anahtarla eşleştirin.
    Rüzgarın ne kadar hızlı estiğini belirlemek için her bir kol üzerindeki renkleri anahtarla eşleştirin. Her bir kol farklı renklerden oluşan bölümlere ayrılmıştır. Kolun ucu en yüksek hızları temsil ederken, orta nokta en düşük hızı temsil eder. Anahtarla karşılaştırarak, merkez noktadan başlayıp dışa doğru ilerleyerek, verilen süre boyunca rüzgarın o yönden hangi hızlarda estiğini belirleyin.
    • Örneğin, bir jant telinin ortasının yeşil ve sonunun kırmızı olduğunu fark edebilirsiniz. Anahtarı kontrol ettikten sonra, yeşilin rüzgarın 0 ila 10 mil (16 km) arasında estiği, kırmızının ise rüzgarın saatte 40 ila 45 mil (64 ila 72 km) hızla estiği anlamına geldiğini keşfedersiniz. Bu, söz konusu zaman dilimi içinde rüzgarın belirli bir yönden saatte 0 ila 45 mil (72 km) hızla estiği anlamına gelir.
  3. adım 3 halkaları inceleyerek rüzgarın farklı hızlarda ne kadar süreyle estiğini belirleyin.
    Halkaları inceleyerek rüzgarın farklı hızlarda ne kadar süreyle estiğini belirleyin. Merkezden uzaklaştıkça halkalar bir mezura gibi hareket eder. Her halka farklı bir yüzde veya süre ile işaretlenmiştir. Jant tellerine bakarken, renk kodlu her bir bölümün uzunluğunu ölçmek için halkaları kullanın. Halkanın ölçümlerine dayanan uzunluk, rüzgarın o hızda ne kadar süre estiğini size söyler.
    • Örneğin, eğer renk mor ise, bu sizin haritanızda kuzeyden saatte 15 ila 25 mil (24 ila 40 km) hızla estiğini gösterir, rengin kol içindeki halkalar boyunca nerede başlayıp nerede bittiğine bakın.
    • Kol boyunca uzanan mor alan daha küçük bir halkada (etikete göre yüzde 10) başlayıp daha büyük bir halkada (etikete göre yüzde 24) bitiyorsa, 24'ten 10'u çıkarın, bu size rüzgarın bu hız ve yönde estiği zamanın yüzde kaçını, yüzde 14'ünü gösterir.
    • Genellikle ortadaki daire sakin koşulları gösterir.
  4. adım 4 rüzgarın belirli bir hızda estiği zamanın yüzdesini hesaplayın.
    Rüzgarın belirli bir hızda estiği zamanın yüzdesini hesaplayın. Rüzgarın her bir hızda ne kadar kaldığını bilmeniz gerekiyorsa, bunu bulmak için listelenen tarih(ler)i ve kol ve halkalardan hesapladığınız yüzdeyi kullanabilirsiniz. Verilen tarihler veya saatler arasındaki süreyi toplayarak çalışmanın kaç saat veya günü kapsadığını bulun, ardından bir önceki adımdaki yüzdeyi kullanarak bu zaman diliminin yüzdesini hesaplayın.
    • Örneğin, çalışmanın 1 Nisan'dan 16 Nisan'a kadar 16 gün sürdüğünü varsayalım. Rüzgarın zamanın yüzde 14'ünde kuzeyden 15 ila 25 mil (24 ila 40 km) hızla estiğini fark ettiniz. Gün sayısını yüzde ile çarpın ve sonra 100'e bölün: 16 x 14 = 224, 224 / 100 = 2,24 gün.
    • Bazı rüzgar güllerinde daireler zaten gün veya saat olarak işaretlenmiştir, böylece bu sayıyı hesaplamak zorunda kalmazsınız. Bunun yerine, sadece çarktaki sayılara bakın ve yüzde ile yaptığınız gibi bunları çıkarın.
      • Örneğin, belki de en büyük daire 30 saat ve bir sonraki 20 saattir.
      • Saatte 30 ila 35 mili (48 ila 56 km) temsil eden renk, 2 dairenin (25 saati gösteren) yaklaşık yarısından 30 dairesine doğru hareket ederse, 30 saatten 25'i çıkardığınız için rüzgar o yönden bu hızda 5 saat zaman geçirmiştir.
  • Örneğin, belki de en büyük daire 30 saat ve bir sonraki daire 20 saattir.
  • Saatte 30 ila 35 mili (48 ila 56 km) temsil eden renk, 2 dairenin (25 saati gösteren) yaklaşık yarısından 30 dairesine doğru hareket ederse, rüzgar bu hızda söz konusu yönden 5 saat zaman geçirmiştir, çünkü 30 saatten 25'i çıkarırsınız.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Yelken açmadan önce hava durumunu kontrol edin, böylece önceden plan yapabilir ve ne bekleyeceğinizi bilebilirsiniz.