Beyzbol İstatistikleri Nasıl Okunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Beyzbol taraftarları ve analistler oyuncuları değerlendirmek için istatistikleri birincil yol olarak kullanırlar. Geleneksel istatistikler hala büyük bir etkiye sahip olsa da, yeni istatistiksel analiz yöntemleri kayıtları incelemede ve oyuncu performansını tahmin etmede büyük etkinlik göstermektedir. Beyzbol istatistiklerinin nasıl okunacağını öğrenerek, taraftarlar fantezi ligleri için oyuncuları derecelendirebilir veya sadece oyun anlayışlarını ve takdirlerini genişletebilirler.

Adımlar

Temel İstatistikleri Anlamak

  1. adım 1 standart bir kutu skorunu tarayın.
    Standart bir kutu skoru tarayın. Kutu skorları, oyuncuların belirli maçlarda nasıl performans gösterdiklerinin istatistiksel gösterimleridir ve bunları bir gazetenin Spor bölümünde veya bir spor web sitesinde bulabilirsiniz. Standart kutu skorları, tablo formatında 4 hücum istatistiği ve 6 atış kategorisini listeler.
  2. adım 2 takımı görüntüleyin's lineup.
    Takım kadrosunu görüntüleyin. Tüm kadro, kutu skorunun hücum veya vuruş bölümünde listelenir. Oyuncular vuruş sırasına göre listelenir ve oyun sırasında oynadıkları pozisyonlar isimlerini takip eder. Yedek oyuncuların isimleri kutu skorunda girintili olarak yer alır ve değiştirdikleri oyuncunun altında listelenir. Hücum tablosunda listelenen 4 kategori şunlardır:
    • AB: vuruş sayısı
    • R: koşu sayısı
    • H: temel vuruşlar
    • RBI: koşu vuruşları
  3. 3. adım hücum tablosunun altındaki daha ayrıntılı saha ve vuruş bilgilerini tarayın.
    Hücum tablosunun altındaki daha ayrıntılı saha içi ve vuruş bilgilerini tarayın. Bireysel başarılar bu bölümde belirtilir. Örneğin, Smith adında bir oyuncu sezonun 6. sayı vuruşunu yaptıysa, kutu skorunda HR: Smith (6) yazacaktır. Kutu skorunun bu bölümündeki diğer istatistiksel kategoriler şunları içerir:
    • E: hatalar, LOB: kalede kalma (takım istatistiği) ve DP: ikili oyun (takım istatistiği).
    • 2B: ikilikler, 3B: üçlükler ve HR: home runlar (sezon toplamıyla birlikte).
    • SB: çalınan kaleler, SF: feda sinekleri ve S: fedakarlıklar.

Kutu Skorunda Atış İstatistiklerini Okuma

  1. adım 1 atış istatistiklerine göz atın.
    Atış istatistiklerine göz atın. Atıcılar oyunda göründükleri sıraya göre listelenir. Eğer bir atıcı oyunda bir karar aldıysa - galibiyet, mağlubiyet veya kurtarış - adından sonra W, L veya S olarak gösterilir. Sembolün yanında mevcut galibiyet-mağlubiyet kaydı veya bugüne kadar kazandığı kurtarış sayısı yer alır. Atış tablosunda listelenen 6 kategori şunlardır:
    • IP: Atılan vuruş sayısı: Bu, bir vuruşun bir kısmını temsil eden .1 veya .2'lik ondalık bir rakam içerebilir. Örneğin, bir atıcı 6 tam vuruş yaptı ve 7. vuruşta bir vurucuyu emekli etti. IP rakamı 6.1 olacaktır.
    • H: izin verilen vuruş sayısı
    • R: izin verilen koşu sayısı
    • ER: izin verilen kazanılmış koşular
    • BB: izin verilen yürüyüşler
    • K: vuruş sayısı
  2. adım 2 derinlemesine atış verilerini inceleyin.
    Derinlemesine atış verilerini inceleyin. Atış tablosunun altında ek atış istatistiklerinin bir listesi bulunur. Bunlar şunları içerebilir:
    • WP: wild pitch, BK: balks, HBP: hit by pitch ve PB: passing balls (yakalayıcı istatistiği).
  3. adım 3 sezon istatistiklerini inceleyin.
    Sezon istatistiklerini inceleyin. Sezon istatistikleri kutu skorlarında listelenen tüm kategorilerin yanı sıra diğer önemli verileri de içerir. En dikkate değer olanlardan bazıları şunlardır:
    • OBP: Bir oyuncunun saha içi yüzdesini ya da OBP'sini bulmak için vuruş, yürüyüş ve vuruş-atış toplamlarını toplayın ve bu toplamı vuruş, yürüyüş, vuruş-atış ve feda sineklerinin toplamına bölün. (H+BB+HBP/AB+BB+HBP+SF)
    • Slg: Bir oyuncunun slugging yüzdesini bulmak için toplam kale sayısını vuruş sayısına bölün. Toplam kale, oyuncunun home run x 4, triple x 3, double x 2 ve single sayılarının toplamıdır.
    • Avg: Vuruş sayısını vuruş sayısına bölerek oyuncunun vuruş ortalaması olan Avg. değerini hesaplayın.
    • ERA: Kazanılmış koşu ortalaması veya ERA, bir atıcının 9 vuruş başına genel etkinliğini temsil eder. ERA'yı bulmak için, atıcının kazandığı koşu sayısını attığı vuruş sayısına bölün ve bölümü 9 ile çarpın.
  4. adım 4 diğer istatistiksel uygulamaları araştırın.
    Diğer istatistiksel uygulamaları araştırın. Son yıllarda, beyzbolda çeşitli istatistiksel analiz yöntemleri ortaya çıkmıştır. Çok azı beyzbol yeteneklerini değerlendirme sürecinde Sabermetrics gibi devrim yarattı. Sabermetrics'in birçok ilkesi taraftarlar ve analistler arasında yaygın bir kabul görmüş olsa da, aşağıdaki iki tanesi öne çıkmaktadır.
    • OPS: Üs + Slugging. Sabermetrics'in yaratıcısı Bill James, bir oyuncunun koşu üretme yeteneğini ölçecek basit, tanımlayıcı bir istatistik aradı. Uzun yıllar boyunca yüzlerce oyuncu üzerinde OPS rakamlarını derledikten sonra, bir oyuncunun takımı için değerini belirlemedeki etkinliği sürekli olarak desteklendi. OPS için Major League ortalaması 0.728'dir. Bir süperstarın OPS değeri 0.900'dür.
    • Atış analizi: Çeşitli karmaşık hesaplamalar kullanan Sabermetrics, atıcıları incelemek için çığır açan yöntemler geliştirdi. Formülleri kadar sıra dışı isimlendirmeleriyle BABIP, dERA ve DIPS, şans ve savunmanın etkilerini ortadan kaldırırken ve top sahasının etkisini dahil ederken atış etkinliğini ölçer.

WHIP'i Görüntüleme - Atılan İnning Başına Yürüyüş ve İsabet

  1. adım 1 atıcı tarafından verilen yürüyüşleri ve vuruşları ekleyin.
    Atıcı tarafından atış sırasında verilen yürüme ve vuruş sayılarını toplayın.
  2. adım 2 yukarıdaki toplamı toplam atış sayısına bölün.
    Yukarıdaki toplamı toplam vuruş sayısına bölün. Örneğin:
    • Kershaw 7 vuruş boyunca hiç yürümedi ve bir vuruş yaptı, 1/7 = 0,143 WHIP. Eğer bu vuruş bir home run olsaydı, ERA'sı 1.28 olurdu. Ancak sadece bir vuruş olsaydı, ERA'sı 0.00 olurdu ki bu da ne olduğunu tam olarak belirlemez. Farkı daha iyi göstermek için, diyelim ki 3 yürüyüş ve 4 vuruş yaptı ama hiç koşmadı. ERA'sı hala 0.00'dır, ancak şimdi kırbacı 1.00'a yükselmiştir. Bunu iki şekilde ele alabilirsiniz, ya beladan kurtuldu ya da koşuları vermekten kaçındığı için şanslıydı.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Atıcı istatistiklerinde IBB ne anlama gelir?
    'Kasıtlı topa basma' veya kasıtlı yürüyüş anlamına gelir.
  • Soru
    Saha içi istatistiklerinde 'A' ve 'PO' kısaltmaları ne anlama gelir?
    'A' 'asist', 'PO' ise 'oyun dışı bırakma' anlamına gelir. Putout, bir vurucuyu veya bir kale koşucusunu oyun dışı bırakmak ('dışarı atmak') anlamına gelir. Putout yapmanın çeşitli yolları vardır; bunlardan en yaygın olanları uçan topu yakalamak, atılan topu yakalayarak bir kaleyi tutmak, bir koşucuyu etiketlemek ve atılan bir topu üçüncü ihtar için yakalamaktır. Bir oyuncu oyun dışı bırakmaya yardımcı olmak için bir top attığında asist yapmış olur (bunun istisnası, bir atıcının bir vurucuyu oyun dışı bıraktığında asist yapmış sayılmamasıdır).
  • Soru
    Beyzbol istatistiklerinde BSA/ATT ne anlama gelir?
    Bu evrensel olarak tanınan bir beyzbol kısaltması değildir, ancak muhtemelen 'deneme başına kale çalma ortalaması' anlamına gelir. Daha çok 'kale çalma yüzdesi' olarak bilinir ve belirli bir oyuncunun (veya takımın) kale çalma girişiminde ne kadar başarılı olduğunu ifade eder (yani, başarılı kale çalma sayısının toplam kale çalma girişim sayısına bölünmesi).

Video

İpuçları