Bir Oyun Kurucu Olarak Savunmayı Nasıl Okumalısınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Etkili bir oyun kurucu olmak için savunmayı bir kitap gibi okuyabilmeniz gerekir. Başlamadan önce okumanız gerekir. Blitz mi yapıyorlar? Press coverage mı yoksa zone mu oynuyorlar? İyi bir oyun kurucu olmak için temel bilgileri anlamanız gerekir.

Adımlar

  1. adım 1 güvenliklere bakın.
    Güvenliklere bakın. Eğer derindeyseler, topu koşturun ya da hızlı bir pas atın. Eğer değillerse, topu koşturacakmış gibi görünmek için play-action yapın. Bir blitz olmadığı sürece, büyük olasılıkla adam savunmasında olacakları zaman, güvenlik görevlilerinin bir bölgede olmasına bakın.
  2. adım 2 alan savunması arayın.
    Alan savunması arayın. Güvenlik oyuncuları ortaya yakın oynayacaklardır. Liberoların ve kornerlerin kapsama alanında donduğunu görürseniz, aralarındaki boşluğa saldırın.
  3. adım 3 boşlukları kontrol edin.
    Delikleri kontrol edin. Bu aranması gereken en önemli şeydir. Eğer bir alıcı boşlukta olmayacaksa, rotayı değiştirin.
  4. adım 4 blitz arayın.
    Akın olup olmadığına bakın. Eğer defans oyuncuları ya da güvenlik oyuncuları çizgiye doğru hile yapıyorsa, topu atmaya hazır olun. Defans oyuncularının sizi çuvallamaya çalışabileceğini unutmayın. Blitz yapacak gibi görünen bir defans oyuncusu görürseniz, yan hakemlere şöyle bir şey söyleyerek haber verin: Onu koruyun! veya Bu adamı yakalayın! gibi bir şey söyleyerek yan hakemlere haber verin ki onları sizden uzak tutsunlar.
  5. adım 5 rakibi tanıyın's defensive tendencies.
    Rakibin savunma eğilimlerine aşina olun. Her oyunda ne bekleyeceğinizi bilin. Cover-1, 2, 3 ve 4'ü tanıyabilmeniz gerekir.
  6. adım 6 rakibin uyguladığı savunma türünü öğrenin.
    Rakibin uyguladığı savunma türünü öğrenin. Göreceğiniz iki tipik savunma 4-3 ve 3-4'tür. 4-3, 4 defansif yan oyuncu ve 3 defans oyuncusundan oluşur. 3-4 ise 3 defansif yan oyuncu ve 4 defans oyuncusundan oluşur.
  7. adım 7 zayıf bölgeleri, kapatılması zor noktaları bilin.
    Zayıf alanları, kapatılması zor noktaları bilin. Sahanın her bir özel kapsama türü için istismar edilmesi en kolay olan bölgelerini bilin.
  8. adım 8 hangi savunma oyuncularının hile yaptığını ya da aşırı telafi yaptığını tespit edin.
    Hangi savunma oyuncularının hile yaptığını veya aşırı telafi yaptığını tespit edin. Örneğin, koruma-2'deki bir güvenlik oyuncusu sürünerek yukarı çıkıyor ve 15-yd'lik hızlı postayı atlıyor. Oyun kurucu bunu fark etmeli ve pump-faking yaparak ve ardından topu çift hareketli fly route için havalandırarak güvenliğe bedel ödetmelidir. Bu büyük bir odaklanma gerektirir.
  9. adım 9 kornerlerin ne kadar gevşek ya da sıkı oynadığına bakın.
    Köşelerin ne kadar gevşek ya da sıkı oynadığına bakın. Eğer bir yastık tutuyorlarsa, WR screen, quick out, curl, stop veya slant gibi hızlı bir atış yapmanız gerekir. Eğer sıkı bir çarp-kaç oyunu oynuyorlarsa, fly, corner, fade, deep post ya da deep out'a bakmanız gerekir.
  10. adım 10 uyumsuzlukları tanıyın.
    Uyumsuzlukları tanıyın. Eğer çok iyi bir geniş alıcıya sahip olacak kadar şanslıysanız, savunmanın bir uyumsuzluğa kilitlendiği zamanlar olacaktır. Bunu anında fark etmeli, zayıf bir savunmacının o alıcının üzerinde olduğunu görmeli ve o alıcıya giderek bundan yararlanmalısınız. Topu onun eline verin ve çalışmasına izin verin.
  11. adım 11 oyun filmine dikkat edin.
    Maç filmlerine dikkat edin. Bir savunmayı kitap gibi okuyabilmek için öncelikle kitabın yazıldığı dili anlamanız gerekir. Filmi dikkatle izleyin ve her oyundan önce her bir savunma oyuncusunun vücut diline dikkat edin. Kalıpları arayın ve gerçekten sahaya çıktığınızda tam olarak ne olacağını bileceksiniz. Madden NFL 16 gibi gerçekçi video oyunları da oynayabilirsiniz. Bu, bir savunmayı okumanıza ve antrenman dışında oyun deneyimi kazanmanıza yardımcı olabilir.
  12. 12. adım çalışmalarınızın çoğunu oyun başlamadan önce yapın.
    Çalışmalarınızın çoğunu maç başlamadan önce yapın. Başlama vuruşundan sonra savunmayı okumak için çok fazla zamanınız olmayacak. Atıştan sonra savunmanın gizleme yapmadığından emin olmak için bakın ve sonra açık olacağını bildiğiniz atışı yapın.
  13. adım 13 atış öncesi okuma yapın.
    Atış öncesi okuma yapın. Eğer kornerler alıcılarına yakın dururken güvenlik oyuncuları yan yana duruyorsa, kornerler adam adama oynarken güvenlik oyuncuları iki korumalı olacaktır. Eğer bir güvenlik oyuncusu dar uçta sıralanırsa, tüm savunma bekleri adam adama oynar.
  14. adım 14 snap'ten sonra gözlerinizi tek bir noktada tutmayın.
    Başlama vuruşundan sonra gözlerinizi tek bir noktada tutmayın. Geriye düşüşünüz sırasında rotaların yerini hatırlayın. Savunma gözlerinizi takip etme yeteneğine sahiptir.
  15. adım 15 savunmayı katmanlar halinde okuyun.
    Savunmayı katmanlar halinde okuyun. Saflar, defans oyuncuları, D-line. Liberoların hangi korumayı uyguladığını okuyun, bu size tüm DB'lerin ne yaptığını söyleyecektir. Sonra LB'ler: eğer biri eksikse, o boşluktaki alıcıyı bulun. Ardından ilk baskının nereden geleceğini bulmak için D-line'a bakın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir adam savunmasına karşı iki kişilik savunmayı nasıl anlayabilirim?
    Bunu anlamanın basit bir yolu güvenlik görevlisine bakmaktır (çoğu zaman). Bir yüksek güvenlik, adam savunması anlamına gelir. İki yüksek güvenlik, koruma iki (alan savunması) anlamına gelir. Köşe bekleri adam ve alan savunmasında (cover 2) pres tekniğindedir; genellikle beş yarda uzaktadırlar. Köşe arkası pozisyonu takımdan takıma değişir, bu nedenle çoğunlukla güvenlik görevlisinin sahadaki pozisyonuna bakılır.
  • Soru
    Yeni başlayan bir QB'yim ve tüm savunmaları ve stratejileri öğrenmek zor. Daha hızlı öğrenmek için bir strateji nedir?
    NFL izleyin ve oyunu çalışın. Profesyonelleri izlemeye çalışın ve evde savunmayı okumaya çalışın. Pratik yapın.
  • Soru
    Nasıl oyun değişikliği yapacağımı bilmek istiyorum çünkü yakında şehrin gençler liginde oynamaya başlayacağım. Ne yapabilirim?
    Eğer takımınızın oyun kitabında audibles varsa, koçluk personeliniz bunun nasıl, neden ve ne zaman yapılacağını sizinle birlikte gözden geçirecektir.

İpuçları

  • Hiç kimse çok fazla pratik yapmadan iyi bir oyun kurucu olamaz.
  • Ne kadar çok maç oynarsanız ve ne kadar çok savunma okursanız o kadar iyi olursunuz. Hiçbir şey deneyimin yerini tutamaz.
  • Zorlamayın. Bırakın doğal olarak gelsin. Bir çuval, bir top çalmadan daha iyidir. Bir top kaybı ikisinden de iyidir (dışarı çıkarken.)

Uyarılar

  • Sakatlanırsanız, saklamayın. Sadece daha da kötüleştirirsiniz. Bir sorun olduğunu düşünüyorsanız koçunuza söyleyin. Sezonu bitiren bir sakatlık olsa bile, oynamaya devam ederek kariyerinizi bitiren bir sakatlığa dönüştürebilirsiniz.