Gelgit Tabloları Nasıl Okunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Gelgit tablolarının nasıl okunacağını öğrenmek, balıkçılar, dalgıçlar ve sörfçüler gibi geçim kaynakları veya rekreasyon biçimleri okyanusa bağlı olanlar için önemli bir beceridir. Gelgitin düşük seviyesini bulmak, plaj taraması veya gelgit havuzlarına bakmak için de önemlidir. Bir okyanus gelgit tablosunu okumak karmaşık olabilir, ancak biraz pratik yaparak nasıl okunacağını ve yorumlanacağını öğrenebilirsiniz.

Adımlar

Gelgit Tablosu Okuma

  1. adım 1 bir gelgit tablosu bulun.1Bir gelgit tablosu bulun. Birbirine yakın plajlar, limanlar ve balıkçılık sahaları önemli ölçüde farklı gelgitlere sahip olabileceğinden, ziyaret etmeyi planladığınız bölgeye özgü bir tane kullanmalısınız.
    • Yerel gazeteler genellikle hava durumu bilgilerinin yanında gelgit tablolarını da yayınlar.
    • Marinalarda bölgeye özgü gelgit tabloları olması muhtemeldir.
    • Referans istasyonları ayrıntılı gelgit bilgileri sağlamak için sürekli veri toplar. Bulguları çevrimiçi olarak mevcuttur ve basit bir arama ile bulunabilir.
  2. adım 2 i̇lgili tarihi bulun.2İlgili tarihi bulun. Gelgit bilgileri bir hafta veya daha uzun bir süre öncesinden basılmış olabilir. Eğer yarın için bir gezi planlıyorsanız, yarının tarihini kullanın. Planlarınız esnekse, bunun yerine sizin için en önemli olan veriyi arayın, örneğin uygun bir zamanda gelgitin en düşük olduğu zamanı bulmak gibi. Bu, en iyi fırsat için birkaç gün beklemek anlamına gelebilir.
    • Yüksek ve alçak gelgit zamanlarının her gün farklı olacağını unutmayın, bu nedenle şu anki bir grafiğe dayanarak gelecek için plan yapmayın.
  3. adım 3 harita datumunu anlayın.3Harita Datumunu Anlayın. Bu terim gelgit yüksekliklerinin ölçüldüğü bir referans düzlemini ifade eder. Düşük gelgit yüksekliklerinin bir ortalamasıdır. Bu sayı, çoğu alçak gelgitin altına düşmeyeceği şekilde düşük ayarlanmıştır. Aynı zamanda deniz haritalarının derinliği ölçmek için kullandığı referans noktasıdır.
  4. adım 4 yüksek gelgit bilgilerini bulun.4Gelgit bilgilerini bulun. Yüksek gelgit pozitif bir sayı olarak ifade edilir, bazen önünde bir artı (+) işareti bulunur. Bu sayı, gelgitin en büyük kabarışında Harita Datumunun ne kadar üzerinde olacağını gösterir.
    • Yüksek gelgitin 8 olarak belirtilmesi, gelgitin en yüksek olduğu anda suyun ortalama alçak su seviyesinin 8 feet (2,4 m) üzerinde olacağını gösterir.
    • Amerika Birleşik Devletleri dışında metrik sistemin geçerli olduğunu ve ölçümlerin feet değil metre cinsinden olacağını unutmayın.
  5. adım 5 gelgit bilgilerini bulun.5Alçak gelgit bilgisini bulun. Düşük gelgit küçük bir sayı veya muhtemelen negatif bir sayı olarak ifade edilecektir. Bu sayı en düşük gelgit anındaki su derinliği ile Chart Datum arasındaki ilişkiyi gösterir. Chart Datum bir ortalama olduğundan, gelgitin olabileceği en düşük mutlak değer olmadığından, bazen alçak gelgit ortalama alçak su işaretinin altına düşecektir.
    • Alçak gelgit negatif (-) olarak ifade edildiğinde, gelgitin Chart Datum'un altına düşeceği anlamına gelir. Örneğin -1, gelgitin ortalama alçak su seviyesinin 1 fit (0,30 m) altında olacağı anlamına gelir.
    • Düşük gelgit pozitif bir sayı da olabilir. 1,5 sayısı en düşük gelgitin Harita Datumunun 1,5 feet (0,46 m) üzerinde olacağını gösterir.
  6. adım 6 saati okuyun.6Saati okuyun. Bulunduğu yere bağlı olarak, yüksek ve alçak gelgitler günde iki kez veya yalnızca bir kez meydana gelebilir. Saat, askeri saat olarak da bilinen 24 saatlik bir saat kullanılarak listelenebilir. Sabah ve akşam gelgit saatlerini birbirinden doğru şekilde ayırdığınızdan emin olun.
    • Bir askeri saati okumak için, rakamların öğleden sonra da devam ettiğini unutmayın. Yani 1:00 13:00 olarak da yazılabilir çünkü öğlen (12) artı 1 saattir (13).
    • Sayı büyükse ve yukarı doğru saymak istemiyorsanız, sayıyı a.m./p.m. sisteminde elde etmek için 12'yi çıkarmanız yeterlidir. Örneğin, 23:00-12:00 saatleri 11 pm olacaktır.
  7. adım 7 kabarma yönünü anlayın.7Şişme yönünü anlayın. Genellikle bir harfle gösterilen bu bilgi size dalgaların hangi yönden geleceğini söyler. Örneğin, W harfi size dalgaların batıdan geleceğini söyler. Bu bilgi özellikle sörfçüler için önemlidir.
    • Sahil kuzeye bakıyorsa, ancak dalgalar kuzeybatıdan geliyorsa, dalgalar sahile veya nokta kırılmasına çarptığında farklı şekilde kırılacaktır.
  8. adım 8 yüksekliği ve aralığı okuyun.8Yüksekliği ve aralığı okuyun. Bazı gelgit tabloları, kabarma olarak da adlandırılan dalga yüksekliği ve dalga aralığı hakkında tahminler içerir. Dalga yüksekliği, dalganın tepesi ile çukuru ya da bir dalganın en alçak noktası arasındaki mesafedir. Dalga aralığı, bir açık deniz şamandırasına çarpan dalgalar arasında geçen ortalama saniye sayısını gösterir.
    • Sörf amacıyla, daha uzun bir aralık daha büyük bir dalga sağlar.
    • Daha kısa aralıklar, yüzmek için daha güvenli olan daha yumuşak dalgalar oluşturur.
    • Büyük dalgalar ve uzun aralıklar büyük bir sörf sağlar.

Gelgitlerin Sizinle Nasıl İlişkili Olduğunu Anlamak

  1. adım 1 gelgit modellerini öğrenin.1Gelgit düzenlerini öğrenin. Yerel örüntüyü anlamak, gezinmek ya da plaj taraması yapmak için günde 2 fırsatınız mı yoksa sadece bir fırsatınız mı olacağını tahmin etmenize yardımcı olabilir. Genel olarak, gelgitin tamamen çekilmesi ve en alçak noktaya ulaşması yaklaşık 6 saat sürer, ardından en yüksek noktaya geri gelmesi için 6 saat daha gerekir.
    • Birçok kıyı bölgesinde gelgitler her gün iki kez yükselir ve alçalır. Bu gelgitlere yarı günlük gelgitler denir ve Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu kıyısında yaygındır.
    • Bazı yerlerde yüksek gelgitlerden biri diğerinden önemli ölçüde daha yüksektir, buna karışık gelgit denir. Bu durum Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyısında birçok yerde görülür.
    • Bazı yerlerde ay günü başına sadece 1 gelgit döngüsü vardır, 24 saatlik bir süre içinde 1 yüksek ve 1 alçak gelgit yaşanır. Bu durum Meksika Körfezi boyunca birçok yerde yaygındır.
  2. adım 2 yüksek gelgitten yararlanın.2Gelgitin yüksek olmasından yararlanın. Su en yüksek seviyedeyken, tekneler aksi takdirde sorun yaratabilecek resifler veya kum bariyerleri gibi engellerin üzerinden güvenle geçebilir. Bu genellikle limana girmek veya limandan çıkmak için en iyi zamandır.
    • Güvenli bir şekilde seyretmenize yardımcı olması için bir deniz haritası kullanın.
    • İster kano ister büyük bir tekne olsun, bir tekneyle açılıyorsanız, gelgit tablosunun size söyleyemeyeceği kanal derinliğini bilmeniz gerekir.
    • Limandan yüksek gelgitte ayrılırsanız, bulunduğunuz yerin düşük gelgitte kuru karada olmayacağından emin olun.
  3. adım 3 gelgitin ortasında dışarı çıkın.3Gelgitin ortasında dışarı çıkın. Sörfçüler genellikle en iyi dalgaları suyun yüksek ve alçak gelgit arasında olduğu zamanlarda bulurlar, ancak bu durum yere göre değişir. Gelgit düşük olduğunda kayalar açığa çıkabilir veya yosunlar sörf tahtasına engel olabilir. Gelgit en yüksek seviyedeyken dalgalar sörf yapmak için kıyıya çok yakın olana kadar kırılmayabilir.
    • Haliç balıkçılığı yapıyorsanız, gelgit sığ alanları açığa çıkardıkça daha büyük balıklar daha derin sulara doğru hareket edecektir. Bu, haliçlerde balık tutmak için iyi bir zamandır.
  4. adım 4 gelgitin tadını çıkarın.4Gelgitin tadını çıkarın. Sular çekildiğinde, sahilde gezinenler ve gelgit havuzu meraklıları deniz yaşamını açıkta görmek için en iyi fırsata sahip olurlar. Washington ve Oregon sahillerindeki gibi kayalık kıyılar gelgit havuzlarındaki deniz yaşamını görmek için en iyi şansı sunar.
    • Köprülerin altından geçmesi gereken uzun tekneler için gelgitin alçalması da tercih edilebilir. Köprünün açıklığını ve teknenizin yüksekliğini bilmek, bir limana girip çıkmak için en uygun zamanı seçmenize yardımcı olabilir.
    • Düşük gelgit, istiridye için kazabileceğiniz çamuru ortaya çıkarır. Beklenen alçak gelgitten 1 veya 2 saat önce kazmaya başlayabilir ve gelgit tekrar gelmeye başladıktan 1 veya 2 saat sonra aramaya devam edebilirsiniz. Kumda, yanlarına bastığınızda su fışkırtan küçük delikler arayın.
  5. adım 5 hava durumunu hesaba katın.5Hava durumunu hesaba katın. Okyanus kenarında balık tutarken veya oynarken dikkate alınması gereken tek husus gelgit değildir. Kuvvetli rüzgarlar tahmin edilen gelgit derinliklerini bir ayak veya daha fazla değiştirebilir. Fırtınalar gemiler veya sahile gidenler için tehlikeli olabilir. Mevsim de hangi balıkların mevcut olduğu konusunda bir rol oynayabilir.
    • Ziyaret ettiğiniz kıyı bölgesine aşina değilseniz, ne beklemeniz gerektiği konusunda yerel halka danışın.
    • Hava tahminlerine dikkat edin ve dışarı çıkarken temkinli olun.
    • Rip gelgitleri, Büyük Göller ve Meksika Körfezi de dahil olmak üzere sörf yapılan her sahilde oluşabilir. Genellikle iskelelerin yakınında veya kum çubuklarının arasında bulunurlar. Sizi kıyıdan hızla çeken bir akıntıya kapılırsanız, kurtulmak için sahile paralel yüzün.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruGelgitlere ne sebep olur? Ay gezegenin yörüngesinde dönerken, onu takip eden kuvvet okyanusu sürükler ve bu da gelgitlere neden olur.
  • Soru -0.019 düşük gelgit neyi gösterir? Gelgitin grafik verisinin 0,019 birim altında olduğu anlamına gelir. Negatif bir sayı, sayının grafik verisinin altında olduğunu gösterir.
  • SoruSahilde yürümek için hangi gelgit daha iyidir? Düşük gelgit sahilde yürümek için daha iyidir. Yüksek gelgit düşük gelgit kadar arzu edilen bir durum değildir.

Video

İpuçları

  • Gelgitlerin hava durumu gibi tahmini olduğunu unutmayın, bu nedenle her zaman tam olarak tahminlerde belirtildiği gibi gerçekleşeceğinden emin olamazsınız.

Uyarılar

  • Kuvvetli hava okyanus gelgitlerini etkileyebilir. Hava tahminlerini dikkate almak her zaman iyi bir fikirdir.