Silah Nasıl Yeniden Tutkallanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bluing, silah metali için paslanmaya karşı nominal koruma sağlaması amaçlanan siyah demir oksitten (Fe3O4) oluşan ince bir koruyucu kabuktur. Ancak zamanla bu kabuk aşınabilir ve silahın görünümünü eski haline getirmek için yenilenmesi gerekebilir. Silahın yaşına, parasal değerine ve manevi değerine bağlı olarak, silahı profesyonel olarak yeniden mavileştirebilir veya mavileştirmeyi kendiniz yenileyebilirsiniz.

Adımlar

Mavinin Nasıl Onarılacağına Karar Verme

  1. adım 1 eski mavinin ne kadar aşındığını göz önünde bulundurun.1Eski mavinin ne kadarının aşındığını göz önünde bulundurun. Orijinal mavinin çoğu hala yerindeyse, maviyi soğuk mavileme kiti ile kendiniz rötuşlayabilirsiniz. Orijinal mavinin çoğu aşınmışsa, eski mavinin geri kalanını çıkarmayı ve silah metalini sıcak mavileştirmeyi düşünebilirsiniz.
  2. adım 2 silahın yaşını göz önünde bulundurun.2Silahın yaşını göz önünde bulundurun. Tarihi 19. yüzyıla kadar uzanan eski silahlar pas mavileştirme veya duman mavileştirme işlemi kullanılarak mavileştirilmiştir. Bu işlemler, harcanan zaman nedeniyle günümüzde ticari olarak kullanılmamaktadır. Piyasada pas mavileştirme işlemini kendiniz yapmanızı sağlayacak ürünler mevcuttur veya bu işlemi sizin için yapacak birini bulabilirsiniz.
    • Gümüş lehimleme veya lehimleme özelliğine sahip eski silahlar sıcak mavileştirilemez, çünkü bu işlemde kullanılan kostik tuzlar gümüşü yiyecektir. Çift namlulu av tüfeklerinde namluların düzgün hizalanmasını sağlamak için genellikle bu tür lehimleme veya lehimleme kullanılırdı.
  3. adım 3 silahın değerini göz önünde bulundurun.3Silahın değerini göz önünde bulundurun. Sıcak mavileme soğuk mavilemeden çok daha maliyetlidir, bu nedenle kullanmayı planladığınız yeniden mavileme işleminin maliyetini, silahı ilk etapta satın almak için harcadığınız parayla ve satacak olsaydınız yeniden satış değeriyle karşılaştırmanız gerekir.
    • Ayrıca, silahın gerçek parasal değerinin yanı sıra silahın içsel değerini veya sizin için ne anlama geldiğini de göz önünde bulundurmalısınız. Silah bir aile yadigarı ise, parasal değeri bir spor malzemeleri mağazasından satın alınan bir silahla aynı olsa bile, silahı yeniden mavileştirmek için daha fazla para harcamayı düşünebilirsiniz.
  4. adım 4 mavileme işleminin potansiyel maliyetini göz önünde bulundurun.4Mavileştirme işleminin potansiyel maliyetini göz önünde bulundurun. Yeniden mavileştirilmesi gereken silahın parasal ve içsel değerine ek olarak, kullanmayı düşündüğünüz mavileştirme işleminin maliyetini de dikkate almalısınız.
    • Bu makalenin İkinci Bölümünde açıklanan soğuk mavileştirme, işlemlerin en basiti ve dolayısıyla en ucuzudur, ancak aynı zamanda en az dayanıklı olanıdır. Soğuk mavilemeden sonra silahı çok fazla kullanmayı planlıyorsanız, soğuk mavilemenin oldukça hızlı bir şekilde aşınmasını bekleyebilirsiniz.
    • Bu makalenin Üçüncü Bölümünde açıklanan sıcak mavileştirme, soğuk mavileştirmeden daha dayanıklıdır ve soğuk mavileştirme veya pas mavileştirmeden daha uzun ömürlüdür, ancak gerçekleştirmek için daha fazla çalışma ve daha fazla ekipman gerektirir. Silahınızın sıcak mavileştirmeyi hak ettiğini düşünüyor, ancak bu işi kendi başınıza yapamayacak kadar ürkütücü buluyorsanız, bu işi kiralamak isteyebilirsiniz.
    • Bu makalenin Dördüncü Bölümünde açıklanan pas mavileme, sıcak mavilemeden biraz daha az malzeme yoğun, ancak soğuk mavilemeden daha fazla malzeme yoğun bir işlemdir. Ayrıca, istediğiniz renk seviyesine ulaşmak için silah metalini bir süre dinlendirmeniz gerektiğinden, mavileştirme işlemleri arasında en yoğun zaman gerektirenidir. Yine, bu işlemi kendiniz yapmak için çok göz korkutucu buluyorsanız, silahınızı pas mavileştirmesi için birini kiralamak isteyebilirsiniz.

Soğuk Mavileme

  1. adım 1 i̇stenirse eski maviyi çıkarın.1İstenirse eski maviyi çıkarın. Orijinal mavinin ne kadar yıpranmış olduğuna bağlı olarak, silahı yeniden mavileştirmeden önce tamamen çıkarmak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için aşağıdaki kimyasallardan birini kullanabilirsiniz:
    • Naval Jelly gibi fosforik asit bazlı bir otomotiv pas sökücü.
    • Asetik asit içeren beyaz sirke.
  2. adım 2 silah metalini cilalayın.2Tabanca metalini cilalayın. Parlatma, yüzey pasını ve silahın yıllar içinde maruz kalmış olabileceği çizik veya çukurları giderir. Bu amaçla 000 çelik yünü veya 600 ila 1200 kum zımpara kağıdı kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 silah metalini temizleyin.3Tabanca metalini temizleyin. Metali nasıl temizleyeceğiniz, silahın tamamını mavileştirmeyi mi yoksa mevcut maviye rötuş yapmayı mı planladığınıza bağlıdır.
    • Silahın tamamını mavileştirmeyi planlıyorsanız, metali bir temizleme solüsyonuna daldırmak isteyebilirsiniz. Bu amaçla kullanabileceğiniz temizleme solüsyonları arasında sodyum trifosfat (ticari bir deterjan), denatüre alkol veya nafta bulunur. (Nafta kullanmayı seçerseniz, hafif bir bulaşık deterjanıyla yıkamalı ve ardından sıcak suyla durulamalısınız).
    • Tabanca parçalarını temizlemek için daldırmayı planlıyorsanız, küçük parçaları tutmak için bir tel sepet kullanabilir ve temizleme solüsyonuna indirip tekrar kaldırmak için namludan ince bir tel geçirebilirsiniz.
    • Sadece mevcut maviye rötuş yapmayı planlıyorsanız, eski maviyi çıkarmak istediğiniz yerlere bir temizleme yağı uygulayabilir, ardından temizleme yağını çıkarmak için pamuk topları üzerine aseton uygulayabilirsiniz. (Bitkisel ve mineral yağlar, alkol, benzil asetat ve alkali tuzların bir karışımı olan bu tür bir temizleme yağı, ticari olarak Ballistol adı altında satılmaktadır). Eski maviyi temizlerken, zımparalanması veya parlatılması gereken bazı izler bulabilirsiniz.
  4. adım 4 metali hafifçe ısıtın.4Metali hafifçe ısıtın. Bu işlem soğuk mavileme olarak adlandırılsa da, mavilemeyi uygulamadan önce silah metalini hafifçe ısıtmak mavilemeyi daha iyi emmesine ve daha iyi bir yüzey oluşturmasına yardımcı olabilir. Metali birkaç saat güneşte bırakarak, bir ısı tabancası veya fön makinesi ile veya en düşük ayara ayarlanmış geleneksel bir fırında ısıtın.
  5. adım 5 mavileştirme solüsyonunu uygulayın.5Mavileştirme solüsyonunu uygulayın. Temiz bir aplikatör kullanarak solüsyonu mavileştirilecek alana mümkün olduğunca eşit bir şekilde yavaşça uygulayın. Küçük alanları kaplamak için solüsyonu tek geçişte veya büyük alanları kaplarken 2 ila 3 inçten (5 ila 7,5 cm) daha büyük olmayan bölümler halinde uygulayın, ardından çelik yün kullanarak düzeltin. Bu, mavinin benekli görünmesini önleyecektir.
    • Maviyi geniş alanlara uygulamak için eski tamamen pamuklu tişörtler veya yeni diş fırçaları önerilir. Daha küçük alanlar için, kaplanacak alandan daha büyük olmayan bir pamuk top, pamuklu çubuk veya düz kürdan kullanın.
    • Vida gibi küçük parçaları veya kaplanması zor alanları mavileştirme solüsyonuna batırabilirsiniz. Girintili bir alanı ıslatmak için yeterli mavileştirme solüsyonunuz yoksa, temiz bir sprey şişesine koyun ve cam bir tava veya plastik tepsi üzerinde parçanın üzerine bolca püskürtün. Parça tamamen kaplandıktan sonra, tabanca metali yerine tava veya tepsiye düşen çözeltiyi şişeye geri dökebilir ve yeniden kullanabilirsiniz.
  6. adım 6 i̇stediğiniz mavileşme seviyesine ulaşana kadar solüsyonu birkaç kez daha uygulayın.6 İstediğiniz mavileşme seviyesine ulaşana kadar solüsyonu birkaç kez daha uygulayın. Her katmanı yeni bir aplikatörle uygulayın ve her yeni katmanı düzeltmek için yeni bir parça çelik yün kullanın.
    • Ne kadar çok katman uygularsanız mavileşme o kadar koyu olacaktır; ancak her yeni katman bir öncekine göre giderek daha az etkili olacaktır. Çoğu durumda koyu mavi-siyah bir yüzey elde etmek için yedi katman yeterli olacaktır.
    • Koyulaşmayan noktalar varsa, solüsyonu tekrar uygulamadan önce noktaları 320 ila 400 kum zımpara kağıdıyla zımparalayarak işleme baştan başlayın. İnatçı noktaların kendisinden daha fazla zımparalamamaya çalışın.
  7. adım 7 i̇stediğiniz mavileşme seviyesine ulaştığınızda cilayı tabanca yağı ile baharatlayın.7İstediğiniz mavileşme seviyesine ulaştığınızda cilayı tabanca yağı ile baharatlayın. Yeni bir katman uygulamadan önce bir önceki katmanı çıkarmak için bir pamuk kullanarak birkaç saatte bir silah yağı katmanı uygulayın. (Özünde, mavileştirme solüsyonunu su yerine silah yağı ile yıkıyorsunuz).
    • Bu işlem için temizleme yağını kullanmayın, çünkü bu yağ çok uğraşarak sürdüğünüz maviyi çıkaracaktır.

Sıcak Mavileme

  1. adım 1 mavileştirilecek silah parçalarını cilalayın.1Mavileştirilecek silah parçalarını cilalayın. Yine, metali parlatmak için 000 çelik yünü veya 600 ila 1200 kum zımpara kağıdı kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 temizleme ve mavileştirme solüsyonlarına daldırılacak parçaları hazırlayın.2Parçaları temizleme ve mavileştirme çözeltilerine daldırmak için hazırlayın. Kullandığınız temizleme solüsyonu bunu gerektirmese de, sıcak mavileştirme işleminde kullanılan kimyasallar, normalde potasyum nitrat ve sodyum hidroksit, oldukça yakıcıdır. Tabanca namlusuna yumuşak tel geçirirseniz daha kolay daldırırsınız ve daha küçük parçaları bir tel sepete koyarsanız daha kolay daldırırsınız.
    • Temizleme adımından önce parçaları şimdi donatmak, temizlikten mavileştirme tankına aktarmayı kolaylaştıracak ve ayrıca mavileştirme tankındaki tabanca parçalarını kirletmesini önlemek için destek telini ve sepeti temizleyecektir.
  3. adım 3 tabanca parçalarını temizleme solüsyonu banyosuna daldırın.Tabanca parçalarını temizleme solüsyonu banyosuna daldırın. Parçalar 10 ila 15 dakika boyunca banyoya daldırılmalı ve mavileştirme işlemine engel olabilecek her türlü yağ, kir veya gresi gidermek için daldırma sırasında fırçalanmalıdır. Temizleyicinin kullanımı, taşınması ve atılmasıyla ilgili tüm talimatları okumanız ve bunlara uymanız koşuluyla, soğuk mavileştirme için temizleme adımında listelenen kimyasal temizleyicilerden herhangi birini kullanabilirsiniz.
  4. adım 4 temizleme solüsyonunu soğuk suyla durulayın.4Temizleme solüsyonunu soğuk suyla durulayın. Durulama işlemi en fazla 2 ila 3 dakika sürmelidir.
    • Temizlik kimyasalını çıkarmak için bulaşık deterjanı kullandıysanız, durulama için sıcak su kullanmanız gerekebilir.
  5. adım 5 silah parçalarını mavileştirme solüsyonuna batırın.5Tabanca parçalarını mavileştirme solüsyonuna daldırın. 'Geleneksel Kostik Siyahı' olarak bilinen sıcak mavileştirme çözeltisi 275 ila 311 derece F (135 ila 155 derece C) sıcaklığa kadar ısıtılmalıdır.
    • Mavileştirme çözeltisini ısıtmadan önce, çözeltiyi tutan tankın yüzeyinde veya dibinde oluşabilecek tuz kümelerini parçalamak için iyice karıştırın.
    • Tabanca namlularını mavileştirme çözeltisine daldırırken, oluşabilecek hava kabarcıklarının dışarı çıkmasını sağlamak için açılı olarak daldırın. Namluyu tamamen daldırdığınızdan emin olun.
    • Küçük silah parçalarını içeren metal sepeti solüsyonun içinde döndürerek parçaların tamamen mavileştirme solüsyonuyla kaplandığından emin olun.
    • Tabanca parçalarını 15 ila 30 dakika arasında mavileştirme solüsyonunda bırakın. Metalin istenen mavileşme tonuna ulaşıp ulaşmadığını kontrol edin ve o zaman çözeltiden çıkarın.
    • Silahınızda paslanmaz çelik parçalar varsa, bu parçalar nitrat ve kromat karışımı olan farklı bir kimyasal çözeltiye daldırılır. Nitrat-hidroksit karışımı ile benzer sıcaklıklara ısıtılır.
  6. adım 6 mavileştirme çözeltisini soğuk suyla durulayın.6Mavileştirme solüsyonunu soğuk suyla durulayın. Mavileştirme tuzlarının yıkanmasına yardımcı olmak için parçaları soğuk suda döndürün.
  7. adım 7 tabanca parçalarını kaynar suya daldırın.7Tabanca parçalarını kaynar suya daldırın. Bu, kalan mavileştirme çözeltisi kalıntılarını kaynatacaktır. Basit parçaların 5 ila 10 dakika daldırılması gerekirken, karmaşık veya süslü parçaların 30 dakikaya kadar daldırılması gerekebilir.
    • Tabancada lehimlenmiş parçalar varsa, bu parçalara lehimi metalin geri kalanıyla eşleşecek şekilde renklendirecek bir kimyasal uygulayabilirsiniz. Bunun için pamuklu çubuk kullanın.
  8. adım 8 i̇şlenmiş parçaları sudan arındırıcı yağ banyosuna daldırın.8İşlemden geçirilen parçaları sudan arındırıcı yağ banyosuna daldırın. Bu, cilayı pas, ter ve vücut yağından koruyacaktır. Parçaları soğuyana kadar 45 ila 60 dakika yağ banyosunda bırakın.

Pas Mavileştirme

  1. adım 1 mavileştirilecek parçaları cilalayın.1Mavileştirilecek parçaları cilalayın. Yine çelik yünü veya 600 ila 1200 kumlu zımpara kağıdı, silah metalindeki gevşek pas, yara izi veya çukurları gidermek için işe yarayacaktır.
  2. adım 2 kimyasal olarak kalan kir, yağ veya gresi temizleyin.2Kimyasal olarak kalan kir, yağ veya gresi temizleyin. Kullandığınız pas mavileştirme solüsyonunun üreticisi farklı bir şey söylemediği sürece, soğuk mavileştirme işlemi altındaki temizleme adımında listelenen temizleyicilerden herhangi birini kullanabilirsiniz. Temizleme solüsyonunu kullandıktan sonra durulayın.
  3. adım 3 silahın metal parçalarını pas mavileştirme solüsyonu ile kaplayın.3Tabanca metal parçalarını pas mavileştirme solüsyonu ile kaplayın. Pas mavileştirme solüsyonu tipik olarak hidroklorik ve nitrik asit karışımıdır. Bu çözelti aslında metali paslanmaya teşvik eder, ancak bunu düzgün bir şekilde yapar.
    • Parçaları asit solüsyonuyla kaplamak yerine, asit solüsyonunun açık bir kabını silah parçalarıyla birlikte bir dolaba yerleştirebilir ve 12 saat süreyle ağzını kapatabilirsiniz. Asit kabından buharlaşır ve silah metalinin etrafında yoğunlaşır. Bu yönteme dumanla mavileştirme denir.
    • Bir başka varyasyon da silah metal parçalarını pas mavileştirme solüsyonuyla kaplamak ve ardından aynı 12 saat boyunca bir duman dolabına (veya bu durumda nemli bir dolaba) koymaktır. Genellikle, parçaları ikinci kez kaplamadan ve ardından nemli kabine yerleştirmeden önce astar olarak bir ilk katman uygulanır.
  4. adım 4 tabanca metal parçalarını kaynar damıtılmış suya daldırın.4Tabanca metal parçalarını kaynar damıtılmış suya daldırın. Bu, asit çözeltisini uzaklaştırarak paslanma sürecini durdurur.
  5. adım 5 oluşan kırmızı oksit pası fırçalayarak temizleyin ve altta siyah oksit kaplamayı bırakın.5Oluşan kırmızı oksit pası fırçalayarak temizleyin ve altta siyah oksit kaplamayı bırakın. Yüzey pası normalde çok yumuşak ve ince tel kılları olan bir tarak fırçası veya tekerleği ile temizlenir.
  6. adım 6 i̇stediğiniz mavileşme seviyesine ulaşana kadar asit işlemini, kaynatmayı ve fırçalamayı tekrarlayın.6İstenilen mavileşme seviyesine ulaşana kadar asit işlemini, kaynatmayı ve fırçalamayı tekrarlayın. Bazı durumlarda, metal olabildiğince derin bir renk alabilir ve bu da daha fazla mavileştirme girişimini verimsiz hale getirebilir.
  7. adım 7 tabanca parçalarını yağ ile kaplayın.7Tabanca parçalarını yağ ile kaplayın. Yağ pas oluşumunu engeller ve metal kaplamayı kir, ter, vücut yağı ve aşınmaya karşı korur. Yağı uyguladıktan sonra, parçaları birleştirmeden önce bir gece bekletin.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Tüm mavileme işlemlerinde iyi havalandırılan bir alanda çalışın. Sıcak mavileme için kullanılan kostik tuzlar özellikle zararlıdır.
  • Yukarıda açıklanan mavileştirme işlemlerinden herhangi birini kullanmadan önce, silahın boş olduğundan emin olun! Ayrıca silahın kabzasını veya dipçiğini çıkarın.
  • Sıcak mavileştirme işlemini alüminyum üzerinde denemeyin. Kostik tuz banyosu ile şiddetli bir reaksiyona neden olur ve bu da ciddi kimyasal yanıklara yol açabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Çelik yün
  • Zımpara Kağıdı
  • Lateks/kauçuk eldivenler
  • Güvenlik gözlükleri
  • Kimyasal temizlik maddesi (örnekler için ana maddeye bakınız)
  • Tabanca yağlama/koruma yağı
  • Aplikatörler (pamuklu tişörtler, toplar veya çubuklar; diş fırçaları; kürdanlar)
  • Soğuk mavileştirme çözeltisi (genellikle selenyum dioksit)
  • Mavileştirme solüsyonu uygulamadan önce tabanca metalini ısıtmanın yolu (güneş, fırın, ısı tabancası, fön makinesi)
  • Kostik tuzlar (tipik olarak potasyum nitrat ve sodyum hidroksit)
  • Leğenler, küvetler veya tanklar (temizleme, mavileştirme ve kaynatma adımları için)
  • Su (durulama ve kaynatma adımları için)
  • Isı kaynağı
  • Hidroklorik/nitrik asit karışımı
  • Karışım için aplikatör (pas mavileştirme için)
  • Tabanca parçalarını ve karışım kabını (dumanlı mavileştirme için) alabilecek büyüklükte sızdırmaz dolap
  • Havzalar, küvetler veya tanklar (temizleme ve kaynatma adımları için)
  • Su
  • Taraklama fırçası veya çarkı