Basketbolda Nasıl Ribaund Alınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir oyuncu şut atıyor ve ıskalıyor ve şimdi topa ilk siz ulaşabilirseniz topu kapabilirsiniz. Ne yapmalısınız? İster hücumda ister savunmada olun, basketbolda topun ribaundunu almak oyunun gidişatını değiştirebilir ve bunu sık sık yapmak takımınızı zafere taşımanıza yardımcı olabilir. Bu makale, şampiyon bir ribauntçu olmak için bilmeniz gereken her şeyi, en iyi pozisyonu almaktan diğer takımın şansı olmadan topun kontrolünü hızlı bir şekilde ele geçirmeye kadar size yol gösterecek.

Adımlar

Becerilerinizi Geliştirmek

  1. adım 1 mchale dokunuşlarını yapın.
    McHale dokunuşları yapın. Tıpkı şut ve top sürme gibi becerilerinizi geliştirmeniz gerektiği gibi, ribaunt becerilerinizi geliştirecek egzersizler yapın. McHale vuruşları, koordinasyonunuzu ve ribaunt becerinizi geliştirmek için kullanabileceğiniz bir egzersizdir.
    • Arka tahtanın sağ tarafına geçin. Zıplarken, sağ elinizi kullanarak topu arkalıktan dışarı doğru sürün. Topu havadayken sürün.
    • Driplingler arasında zıplamamalısınız. Her sıçrama kendi başına bir top sürmedir. Sağ elinizle yaptığınız her driplingde sol elinizle çembere dokunmaya çalışın. İlk başta çembere ulaşamayabilirsiniz. Bu sorun değil. En azından fileye ulaşmaya çalışın. Zamanla bunu başaracaksınız.
    • Bunu 50 sıçrama veya 2 dakika boyunca yapın. Sonra, değiştirin. Sol elinizle top sürün ve sağ elinizle fileye veya çembere dokunun. Bunu 50 sıçrama veya 2 dakika daha tekrarlayın.
  2. adım 2 patlama alıştırması yapın.
    Patlama alıştırması yapın. Vuruşlar, ribaunt becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak bir başka harika egzersizdir. Başlamak için topu iki elinizle alın. Zıplayın ve ardından mümkün olduğunca fazla güç kullanarak topu 3 kez arka tahtaya vurun. Bir kez daha zıplayın, bu sefer topu sepete koyun.
    • Yaklaşık 20 vuruş yapın. Sonra taraf değiştirin. Tahtanın sol tarafına geçin ve bir kez daha 20 vuruş yaparak işlemi tekrarlayın.
  3. adım 3 bir ribaunt zihniyeti geliştirin.
    Bir ribaunt zihniyeti geliştirin. Daha fazla ribaunt almak istiyorsanız, doğru zihniyeti geliştirmek çok önemlidir. Doğru ribaunt tekniklerinin top sürme, şut atma ve diğer beceriler kadar önemli olduğunu anlayın.
    • Ribaund almayı bir öncelik haline getirin. Çok fazla şut ribaundu alabilirseniz, takımınızın galibiyet şansını artırırsınız. Topun kontrolünü mümkün olduğunca hızlı ve sık bir şekilde ele geçirmek başarılı bir oyunun anahtarıdır. Basketbol oynarken her zaman potansiyel ribauntlar için tetikte olun.
    • Agresif olun. Topun kontrolünü ele geçirmeye hazır bir şekilde oyuna girin. Gerektiğinde oyuncuları boks yapmaktan çekinmeyin. 'Gevşek top' zihniyetine sahip olmak, yani topu kimin ne zaman kontrol edeceği konusunda gevşek davranmak, kazanma şansınızı azaltır. Her maça agresif olmaya ve mümkün olduğunda ribaunt almaya hazır olarak çıkın.
  4. adım 4 kaçırılan şutları tahmin etmeyi öğrenin.
    Kaçırılan şutları tahmin etmeyi öğrenin. Basketbolda çoğu şut, özellikle de ilk şutlar kaçırılır. Profesyonel seviyede bile oyuncular ilk şut denemelerinin sadece %43'ünde başarılı olurlar. Bu nedenle, her şut atıldığında ribaunt almak için sağlam bir şansınız vardır. Ribaund olasılığını artıran faktörlerin farkında olmayı öğrenin.
    • Oyun ilerledikçe rakiplerinize dikkat edin. Oyuncuların topu nereye atacaklarına dair tercihleri vardır. Bir oyuncunun her zaman sağ köşeden şut atma eğiliminde olduğunu fark ederseniz, o oyuncu topa sahip olduğunda sağ köşeye gidin. Bu şekilde, eğer şut bir ribaunt ise, onu durdurmak için sağlam bir şansınız olur.
    • Şutun hangi açıyı takip edeceğini anlayın. Bir şut kanattan dip çizgiye kadar herhangi bir yerden atılırsa, bu şutlar %80 oranında aynı açıdan ribaunt alacaktır. Faul çizgisinin üstünden atılan şutlar %60 oranında yanlardan, %40 oranında da çemberin önünden ribaunt alır.
    • Bu bilgileri aklınızda tutarak şutların nereden atıldığını izleyin. Sahanın ribaunt alma olasılığı yüksek olan bölümüne gidin. Bu şekilde her ribaundu alamayacaksınız ama şansınızı büyük ölçüde artıracaksınız.

Pozisyon Alma

  1. adım 1 sahada iyi bir pozisyon bulun.
    Sahada iyi bir pozisyon bulun. Şut daha havalanmadan önce, iyi bir pozisyon arayışında olun. Öncelikle takımınızdaki diğer oyunculara bakın ve bir takım arkadaşınızın yoluna çıkmadığınızdan emin olun. Çembere yakın herhangi bir takım arkadaşı görmüyorsanız, ribaundu almak için içeri girin.
    • Topun havalandığını görür görmez 'Atış' diye bağırarak takım arkadaşlarınızla iletişim kurun.
    • Hem savunma hem de hücum oyuncuları ribaunt aramalıdır, bu nedenle pozisyonunuz hakkında endişelenmeyin. Ribauntlar oyun için önemlidir, bu yüzden mümkün olduğunca çok ribaunt almaya çalışın.
    • Eğer şutu siz attıysanız, kendi ribaundunuzu almak için şutu potaya kadar takip edin. Basketbolda ilk atışların çoğu yapılmaz. Bu nedenle, ilk denemenizde kaçırma ihtimaliniz yüksektir, bu yüzden ribaund için hazırlıklı olun.
  2. adım 2 yere doğru alçalın.
    Yere doğru alçalın. Atışı kendiniz yapmadıysanız, ribaund için hazırlanmanın iyi bir yolu yere alçalmaktır. Basketbol topunu yakalamak için havaya zıplamanız gerekebilir. Ayrıca ribaundu almaya giden rakip oyuncuları engellemeniz de gerekebilir, bu işleme boxing out denir. Bu genellikle hafifçe çömelmeyi içerir, böylece başka bir oyuncuyu engellemeniz gerektiğinde zaten doğru pozisyonda olursunuz.
    • Diğer oyuncuların sizinle pota arasına girmesini engellemek için bacaklarınızı kullanın. Dizlerinizi hafifçe bükün ve bacaklarınızı açarak vücudunuzu büyütün. Bu, arkanızda ribaundu düşünen diğer oyuncuları engelleyecektir.
    • Ayaklarınızın üzerinde durun, böylece top aşağı indiğinde hareket etmeye ve zıplamaya hazır olursunuz.
  3. adım 3 kollarınızı açın.
    Kollarınızı açın. Ellerinizi yukarıda ve kollarınızı açık tutun. Bu, sahada en geniş kapsama alanına sahip olmanızı ve diğer oyuncuları engellemenizi sağlar. Ayrıca kollarınızı topu yakalamak için hazırlar. Ribaunt geldiğinde zıplamanız ve hızlıca yakalamanız gerekecektir.
    • Rakip oyuncu kollarınızı aşağıda tutmayı da seçebilir. Bu da kollarınızı yukarıda tutmanın önemli olmasının bir başka nedenidir.
  4. adım 4 gerekirse rakibinizi dışarıda tutun.
    Gerekirse rakibinizi dışarıda tutun. Box out, belirtildiği gibi, başka bir oyuncunun potaya ulaşmasını engellemenin bir yoludur. Ellerinizi ve ayaklarınızı kullanarak rakip oyuncu ile pota arasında pozisyon alabilirsiniz. Eğer çömelip kollarınızı açıyorsanız, zaten box out pozisyonundasınız demektir. Sadece arkanızdaki oyuncuya göz kulak olun.
    • Diğer oyuncuyu arkanızda tutmak için kollarınızı ve bacaklarınızı açarken onu arkanızdan itin. İlk teması siz yapmalısınız, bu nedenle potansiyel rakip oyuncuları tespit edin ve önlerine geçin.
    • Rakip oyuncu etrafınızda hareket etmeye çalışırken kendinizi yeniden konumlandırmaya hazır olun. Gerekirse geriye doğru hareket ederek rakip oyuncuyu sahanın daha gerisine gitmeye zorlayın. Eğer rakibinizi fileye çok yakın bir yerde sıkıştırırsanız, oyuncu kolayca üstünüze atlayabilir ve ribaundu alabilir.

Topun Kontrolünü Ele Almak

  1. adım 1 topa doğru zıplayın.
    Topa doğru zıplayın. Topun camdan veya pota kenarından çıktığını görür görmez kollarınızı açarak sıçrayın. Ribaundu almak için topu olabildiğince çabuk yakalamak istersiniz.
    • Topa doğru hareket ederken agresif olun. Eğer başkası da sıçradığı için sıçramaktan korkuyorsanız, ribaundu alma şansınız azalacaktır. Başka bir oyuncu topa doğru gidiyor olsa bile, risk alın ve zıplayın. Ribaundu alan ilk kişi siz olabilirsiniz.
    • Zıplarken kollarınızı topa doğru gergin tutun. Gözünüzü toptan ayırmayın, hareketlerini takip edin, böylece topu en iyi şekilde kavrayabilirsiniz.
  2. adım 2 mümkünse topu iki elinizle kavrayın.
    Mümkünse topu iki elinizle kavrayın. Topu her zaman iki elinizle tutmaya çalışın. Tek elle ribaund almak rakiplerinize topu kolayca uzaklaştırma ve topa sahip olma fırsatı verecektir.
    • Yere inerken topu vücudunuza doğru sarın. Bu, sıçrayışınızdan aşağı inerken topun diğer oyuncular tarafından ele geçirilmesini önler.
    • Dirseklerinizi savunma pozisyonunda dışa doğru uzatın. Bu aynı zamanda diğer oyuncuların topu kollarınızdan kapmasını engeller.
    • Yere ulaştığınızda topu çenenize doğru çekin. Bu sizi topu bir takım arkadaşınıza pas vermeye hazırlar.
  3. adım 3 pas atmak için bir planınız olsun.
    Pas atmak için bir planınız olsun. Topu tuttuğunuz anda sahayı tarayın. Pas vermek için sahada hareket eden boş bir takım arkadaşı arayın. Topu potanıza doğru göndermek için hızlı bir pas verin.
    • Eğer hücum ribaundu aldıysanız, topu basket için geri göndermeye çalışın. Açık bir şutunuz yoksa, potada daha iyi bir pozisyon elde etmek için pas verin veya topu dışarı sürün.
    • Kendi şutunuzun ribaundunu alıyorsanız, açık bir şutunuz varsa topu hemen tekrar potaya doğru atmaya çalışın.

Video

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Ribaunt alma konusunda nasıl daha iyi olabilirim?
    Rakiplerinizin topu kapmasını engellemek için nasıl iyi box-out yapacağınızı öğrenmenizi öneririm. Ayrıca top çemberden sektikten sonra nereye gideceğini tahmin etmeyi öğrenmeniz de faydalı olacaktır.
  • Soru
    Diğerlerinin skor yapmasını nasıl engelleyebilirim?
    Fiziksel olmayı unutmayın. Top ile çember arasında kalın ve kollarınızı dışarıda/yukarıda tuttuğunuzdan emin olun.
  • Soru
    Bir hava topu atıp ribaundunuzu alabilir misiniz?
    Bir şut çembere veya arka tahtaya çarpmazsa, şutu atan oyuncu topa ilk dokunan oyuncu olamaz. Eğer dokunursa, seyahat ihlali yapılmış olur.

İpuçları

  • Başka bir oyuncuyu saf dışı bırakırken hareket etmeye devam edin. Rakip oyuncu etrafınızda dolaşmaya çalışacaktır, bu yüzden onları arkanızda tutmak için yer değiştirmeye hazır olun.
  • Daha fazla ribaunt almak için kuvvet antrenmanı yapmak çok faydalıdır, daha yükseğe zıplamak için alt vücudunuza odaklanın.
  • Gözünüz her zaman topun üzerinde olsun. Koruduğunuz oyuncu topa sahip olmasa bile, ribaunt almaya hazır olmak için topun nerede olduğunu her zaman bildiğinizden emin olun.

Uyarılar

  • Ribaunt almaya çalışırken agresif olmayın. Faul alabilirsiniz.