Sinek Isırıklarının Acısı Nasıl Azaltılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Isırıcı tatarcıklar olarak da bilinen sivrisinekler, sivrisineklerle akraba olan küçük uçan böceklerdir. Antarktika da dahil olmak üzere dünyadaki her kıtada bulunurlar ve su kütlesi veya nemli toprağı olan her yerde yaşayabilirler. Bazı çeşitleri ısırırken, diğerleri sadece can sıkıcıdır. Sivrisinek ısırıklarını önlemenin en iyi yolu nüfus kontrolüdür, ancak ısırıldığınızda cildinizi yatıştırmak için yapabileceğiniz şeyler de vardır.

Adımlar

Sivrisinek Isırıklarının Tedavisi

  1. adım 1 cildi yıkayın.
    Cildinizi yıkayın. Isıran bir sivrisineğin ağzında cildinizi yırtan ve küçük bir açık yara bırakan dört jilet keskinliğinde bıçak vardır. Etkilenen bölgenin üzerini ve çevresini yumuşak sabun ve suyla temizleyin. Fazla nemi almak için bir bez veya kağıt havlu kullanın.
  2. adım 2 antiseptik uygulayın.
    Antiseptik uygulayın. Sivrisinekler çürümüş gıda gibi şeylerden bakteri taşıyabilir, bu nedenle bölgeyi bir pamukla iyice temizlemelisiniz. Antiseptiğin ısırığın içine işlemesini sağlamak için pamuğu yaraya bantlayın.
    • Yaygın topikal antiseptikler arasında alkol, iyot ve hidrojen peroksit bulunur
  3. adım 3 neosporin + ağrı kesici merhem deneyin.
    Neosporin + Ağrı Kesici Merhem'i deneyin. Bu merhem reçetesiz satılır ve hem antibakteriyel hem de ağrı kesici özelliklere sahiptir. Rahatlamak için sivrisinek ısırıklarınıza biraz uygulayın.
  4. adım 4 kaşıntı önleyici krem uygulayın.
    Kaşıntı önleyici krem sürün. Cortizone-10 gibi ticari kaşıntı önleyici kremler, kaşıntıyı geçici olarak hafifleten kimyasal bir madde olan hidrokortizon içerir. Bu tür kremlerin çoğu cildi yatıştırmak ve nemlendirmek için aloe gibi bileşenler de içerir.
  5. adım 5 kaşımaktan kaçının.
    Kaşımaktan kaçının. Bazı sokma ve ısırık türlerini kaşımak zehri cildinize yayarak daha fazla acı ve kaşıntıya neden olabilir. Kaşımak ayrıca yarayı açarak enfeksiyona yol açabilir.
  6. adım 6 buz uygulayın.
    Buz uygulayın. Bölgede şişlik varsa, buz küpleri veya bir buz torbası şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır. Buzu cildinize uygulayın ve şişlik inene kadar yerinde tutun.
  7. adım 7 soğuk duş alın.
    Soğuk bir duş alın. Soğuk su böcek ısırıklarının kaşıntı ve şişliğini azaltmaya yardımcı olabilir. Birden fazla ısırığınız varsa, on dakika kadar soğuk bir duş almak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
  8. adım 8 yarayı değişiklikler için izleyin.
    Yarayı değişiklikler için izleyin. Isırıkta irin oluştuğunu görürseniz, bu bakteriyel enfeksiyon belirtisidir. Mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünün.
  9. adım 9 anafilaktik şok belirtilerine dikkat edin.
    Anafilaktik şok belirtilerine karşı dikkatli olun. Nadir durumlarda, böcek ısırıkları tehlikeli ve hatta ölümcül olabilen ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Bilinen böcek alerjileriniz varsa veya anafilaktik şok belirtileri yaşıyorsanız, derhal tıbbi tedavi alın.
    • Boğaz, dil veya ağızda şişme.
    • Yutma veya konuşma güçlüğü.
    • Nefes darlığı, hırıltılı solunum veya nefesinizi tutmakta zorlanma.
    • Gözler, dudaklar, kulaklar, boğaz veya ağzınızın çatısında kaşıntı.
    • Kızarma (ciltte sıcak, kırmızı bir his).
    • Mide krampları veya mide bulantısı.
    • Zayıflık veya baş dönmesi.
    • Çökme veya bayılma.
  10. adım 10 elma sirkesini deneyin.
    Elma sirkesini deneyin. Sirke, yaban arısı ve arı sokmalarında şişlik, ağrı ve kızarıklığı gidermek için kullanılan popüler bir doğal ev ilacıdır. Sivrisinek ısırıklarında da ağrı ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
    • Bir pamuğu sirkeye batırın ve daha iyi hissedene kadar etkilenen bölgeye uygulayın.
  11. adım 11 aspirin macunu deneyin.
    Aspirin macunu deneyin. Aspirin iltihaplanmayı azaltır ve ısırığınızın şişmesini ve kaşınmasını azaltmaya yardımcı olabilir. Bir aspirin hapını kaşığın tersiyle ezin ve az miktarda suyla karıştırarak macun haline getirin. Macunu etkilenen bölgeye sürün.

Sivrisinek Isırıklarını Önleme

  1. adım 1 ticari bir böcek kovucu sprey deneyin.
    Ticari bir böcek kovucu sprey deneyin. Belirli aktif maddeler içeren böcek spreyleri ve topikal kremler, sivrisinekler ve sivrisinekler de dahil olmak üzere birçok ısıran böcek türünü uzaklaştıracaktır. İlk etapta onlardan kaçınarak ağrılı ısırıkları azaltın.
    • Ülke dışına seyahat ederken kendi böcek kovucunuzu getirin. Diğer ülkelerde satılan spreyler, eyaletlerde kullanım için onaylanmamış potansiyel olarak tehlikeli kimyasallar içerebilir.
    • Off!, Cutter, Sawyer ve Ultrathon'da DEET olup olmadığına bakın.
    • Cutter Advanced ve Skin So Soft Bug Guard Plus'ta Picaridin (KBR3023/Bayrepel) arayın.
    • Repel! ve Off! serilerinde OLE (Oil of lemon eucalyptus) veya PMD (para-menthane-3, 8-diol) arayın. Botanicals serilerinde.
    • Soft Bug Guard Plus Expedition ve SkinSmart'ta IR3535'i arayın.
  2. adım 2 isırmanın en yoğun olduğu zamanlardan kaçının.
    Isırmanın en yoğun olduğu zamanlardan kaçının. Sivrisinekler ve sivrisinekler genellikle gündüz saatlerinde havuzların ve göletlerin etrafında veya alacakaranlık saatlerinde ve akşamın erken saatlerinde sundurma ışıklarının yakınında en aktif olanlardır.
  3. adım 3 koruyucu giysiler giyin.
    Koruyucu giysiler giyin. Çok sayıda sivrisineğin bulunduğu bir bölgede dışarıda olacaksanız, çorap, uzun kollu gömlek ve uzun pantolon giyin. Sivrisinekler giysileri ısıramazlar ve genellikle sadece açıkta kalan etleri ısırırlar.
    • Dışarı çıkarken giysilerinize böcek kovucu sıkın.
    • Isıran böcekleri uzaklaştırmak için önceden işlem görmüş yürüyüş çorapları ve şapkalar satın alın.

Sivrisineklerden Kurtulmak

  1. adım 1 durgun suyu ortadan kaldırın.
    Durgun suyu ortadan kaldırın. Sivrisinekler durgun su kütlelerinde toplanır. Sivrisinek sorununuzun kaynağını tespit ederseniz, üremelerini ve çoğalmalarını engelleyebilir ve böylece acı verici bir ısırık olasılığını azaltabilirsiniz.
    • Kova veya saksı gibi yağmur suyu toplayabilecek bahçe malzemelerini kaldırın.
    • Tıkalı oluklar ve yağmur giderleri de sivrisinekleri çeker.
    • Kullanılmadığı zamanlarda yüzme havuzlarını bir havuz örtüsü veya büyük bir muşamba ile örtün.
  2. adım 2 aşırı sulamadan kaçının.
    Aşırı sulamadan kaçının. Bahçenizdeki toprak çok fazla sivrisinek çekiyorsa, bitkilerinizi aşırı suluyor olabilirsiniz. Su birikintileri fark ederseniz, toprağın tamamen kuruması için sulama arasında en az 24 saat bekleyin.
  3. adım 3 mutfak tezgahlarınızı temiz tutun.
    Mutfak tezgahlarınızı temiz tutun. Sivrisinekler açık kaplardaki gıda maddelerine ve lavaboda bırakılan kirli bulaşıklara ilgi duyarlar. Bulaşıkları ve tezgahı yıkayıp kurulayın ve bulaşıkları kaldırın. Bu, ısırabilecek sivrisinek kolonilerini önlemeye yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 çamaşır suyu kullanın.
    Çamaşır suyu kullanın. Çamaşır suyu sivrisinekleri öldürür, bu nedenle buzdolabınızın veya dondurucunuzun altındaki su tavalarına az miktarda ev tipi çamaşır suyu dökün. Tavaları düzenli olarak kontrol edin ve boşaltın, ölü sivrisinekleri çıkarın ve daha fazla çamaşır suyu ekleyin.
    • Sivrisineklerin buralarda toplanmasını engellemek için giderlerinize, özellikle de çöp öğütücü giderlerine çeyrek bardak çamaşır suyu dökün.
  5. adım 5 pencere ve kapıları kontrol edin.
    Pencere ve kapıları kontrol edin. Kapı ve pencerelerinizin etrafındaki yalıtım contalarındaki boşlukları kapatın, böylece sivrisinekler dışarıdan içeri giremez. Bu, sivrisinek ısırıklarını önlemeye yardımcı olacaktır.
    • Sivrisinekleri çeken nemi üreten pencereye monte klima ünitelerinin etrafındaki sızdırmazlık maddesine özellikle dikkat edin.
  6. adım 6 havluları toplayın.
    Havluları toplayın. Islak havluları banyoda yerde bırakmayın veya nemli bulaşık bezlerini mutfak tezgahında veya barda bırakmayın. Evinizdeki nemli alanları ortadan kaldırmak, sivrisineklerin kolonileşmesini önleyecektir.
  7. adım 7 doğal bir sivrisinek tuzağı yapın.
    Doğal bir sivrisinek tuzağı yapın. Size veya evcil hayvanlarınıza zarar verebilecek tehlikeli böcek ilaçları kullanmak yerine, sivrisinekler için bir tuzak oluşturun. Tuzakları düzenli olarak boşaltın ve yeniden doldurun - bu sizin ve ailenizin sivrisinek ısırıklarına maruz kalmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
    • Bir mason kavanozunu (veya benzer büyüklükteki herhangi bir kavanozu) elma sirkesi ile doldurun. Kavanozun tamamen dolu olması gerekmez - yarı dolu olması da işe yarar.
    • Kapağını kapatın ve kapağa 5 ya da 6 delik açın. Eğer kapağınız yoksa, kavanozun üstünü streç filmle kaplayın ve ona da delikler açın.
    • Sivrisinekler sirkenin cazibesine kapılacak ve kavanoza girecek, ancak kavanozdan çıkamayacaklardır.
    • Elma sirkeniz yoksa, birkaç fıs bulaşık deterjanı ile normal sirke kullanın. Sivrisinekler özellikle limon kokularına çekilirler.
  8. adım 8 yapışkan bir tuzak yapın.
    Yapışkan bir tuzak yapın. Sivrisinekler sarı renge çekilecek ve balın içine sıkışacaktır. Bu, ısıran sivrisineklerin birikmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
    • Bir buzlu şeker çubuğuna sarı bir indeks kartı takın, böylece küçük bir işaret gibi görünecektir. Sivrisinekler sarı renge ilgi duyarlar - düz indeks kartları o kadar işe yaramayacaktır.
    • Dizin kartını balla kaplayın ve buzlu çubuğu sivrisineklerin toplanma eğiliminde olduğu bitkilerin yakınındaki toprağa yapıştırın.
    • Kullanılmış kartlar sivrisineklerle dolduğunda yenileriyle değiştirin.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları