Büyük Bir Balık Nasıl Yakalanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Büyük bir balığı yakalamak çok zor olabilir. Büyük balıklar arasında tatlı suda sazan, yayın balığı ve levrek, tuzlu suda ise wahoo, yunus, ton balığı ve marlin bulunur. Bununla birlikte, ultra hafif takımlarla beş kiloluk bir balıkla savaşmak da eğlencelidir. Her şey görecelidir.

Adımlar

  1. 1Balığı sağlam bir şekilde kancaladığınızı anladıktan sonra işi kamışın yapmasına izin verin. Kılavuzların, misinanın su direncinin, misina esnekliğinin ve sürüklemenin balığı yormak için birlikte çalışmasına izin verin.
    • Makara sürtünmenizin doğru ayarlandığını varsayarak, balıkla yumuşak, kesintisiz bir basınçla mücadele edin.
    • Sonra başlayın reel Balığı içeri sokun. Dikkatli olun çünkü balığın büyüklüğüne bağlı olarak oltanızı koparabilir. Büyük bir balığı böyle çekersiniz.
    • Makaranızın çekme kuvveti, ana misinanızın kopma kuvvetinin bir yüzdesi olarak ayarlanmalıdır. Örneğin, ana misinanız 50 lb test ise, sürüklemeniz 12 lb ağırlık ile ayarlanabilir.
  2. adım 2 olta ucunu yukarı çekerek balığı kendinize yaklaştırın, ardından ucu aşağı indirirken hızla sarın.2Kamışın ucunu yukarı çekerek balığı kendinize yaklaştırın, ardından ucu aşağı indirirken hızla sarın.
    • Kamışı çok geriye pompalamayın, bu kamışınızın kırılmasına neden olabilir.
    • Herhangi bir zamanda misinada gevşeklik yaratmaktan kaçının - bu, balığın kancayı tükürmesini veya misinanızı kırmasını sağlayabilir.
  3. adım 3 kıyıdan balık tutuyorsanız etrafınızdaki alanı kullanın.3Kıyıdan balık avlıyorsanız etrafınızdaki alanı kullanın. Kıyıdan büyük balıklarla mücadele ederken, zemin düzse alternatif bir teknik, geriye doğru yürümek ve ileriye doğru yürürken boşluğu hızlıca sarmaktır.
    • Ayrıca, balık büyük olduğunda ve sadece kollarınızla geri pompalarsanız oltanız kırılacağından bu yürüme yöntemini kullanabilirsiniz.
    • Genel olarak, kıyıdan balık avlarken balığı mümkün olduğunca çabuk sarmak istersiniz çünkü kayalar, resifler, kazıklar, inişler, mağaralar gibi oltanızı kırabilecek birçok nesne vardır.
  4. adım 4 büyük balıkları tekneye indirmeden önce yıpratın.4Büyük balıkları tekneye indirmeden önce yıpratın. Büyük av balıkları tehlikeli olabilir; balığı yormak ve tekneye 'yeşil' olarak getirmekten kaçınmak daha iyidir.
    • Büyük bir balığı 'atlamayın'; zıpkınlamak tehlikeli olacaktır. Bir marlin biraz esnektir ve yeşil bir marlini zıpkınlarken çırpınması, marlinin gagası ve marlin yemlerinin sahip olduğu çift kanca düzeneği nedeniyle tehlikelidir.
  5. adım 5 tekneyi kendi avantajınıza kullanın.5Tekneyi kendi yararınıza kullanın. Birçok büyük balıkta, balığın aşağı inmesini önlemek için tekneyi ileriye doğru hareket ettirmek en iyisidir. Büyük balıkları yüzeye yakın tutun.
    • Kılıçbalığı derinliklerde neredeyse ölecektir ve bir kılıçbalığını derinliklerden yukarı çıkarmak korkunç bir deneyimdir. Bir kılıçbalığını getirmek çok uzun sürdüğünde köpekbalıkları da sorun yaratır. Yarı ölü bir kılıçbalığı ölü ağırlıktır, makaradan çıkan 300 yarda (274,3 m) misina ile, örgülü bir misina ile bile misina esnekliği muazzamdır. Yarı ölü bir kılıçbalığını derinlerden çekmek, bilinçsiz bir insanı merdivenden yukarı taşımak gibidir; ne pahasına olursa olsun kılıçbalıklarının derinlere inmesine izin vermekten kaçının.
    • Trolle yakalanan orkinoslarla da, orkinosun dibe yönelmesini önlemek için tekne ileriye doğru giderken mücadele edilmelidir. Bir orkinos, bir marlinden çok daha güçlüdür ve derinlerde bir orkinosla mücadele etmek son derece zor olacaktır. Mücadele çok uzun sürerse büyük köpekbalıkları da orkinosu yiyebilir.
  6. adım 6 emniyet kemeri kullanın.6Koşum takımı kullanın. Büyük balıklarla tekneden kayışla mücadele etmek, oltayı geri pompalamak için kollarınız yerine sırtınızdaki güçlü kasları kullanmanızı sağlar. Koşum takımı olmasa bile, oltayı geriye doğru pompalamak için sırtınızı ve vücut salınımınızı kullanın, ağır trolling takımını maniple etmek için kol gücünüzü kullanmayın.
  7. adım 7 avantajınıza olduğunda balığın kaçmasına izin verin.7Avantajınıza olduğunda balığın koşmasına izin verin. Kıyılarda, büyük bir balık yakaladığınızda, içeride misinayı kesmek için birçok engel varsa, balığı karaya çıkarmadan önce derin suda dışarıda koşmasına izin verin.
    • Balık bitkin haldeyken, onu karaya getirdiğinizde, olta yukarı veya aşağı strokta olsun, makarayı sürekli olarak çevirin.
    • Kıllı bir inişten hemen önce sürekli maksimum basıncın ek avantajı, balığın solungaç kanatlarıyla nefes almasına izin vermemektir.
  8. adım 8 her tür balık veya takım için misina her zaman sıkı olmalıdır, böylece balık kancayı atmayacaktır.8Her tür balık veya takım için, balığın kancayı atmaması için misina her zaman sıkı olmalıdır. Ek olarak, hareketleriniz yumuşak olmalıdır, böylece balığın ağzında kancadan kaynaklanan delik büyümeyecek, böylece kancanın çıkarılması daha kolay olacaktır.
  9. adım 9 gerektiğinde kaçan balığı durdurun.9 Gerektiğinde kaçan balığı durdurun. Bazı ölüm kalım durumlarında, kaçan bir balığı durdurmak doğru bir harekettir.
    • Makara neredeyse boşaldığında, parmak uçlarınızla eğirme makarası makarasına baskı uygulayın. Büyük bir av makarasında, eldivenli elinizle, ekstra direnç için makara kenarlarını parmaklayabilirsiniz.
    • Neredeyse boş olan bir makara, makara dolu olduğunda olduğundan çok daha fazla dirence sahiptir. Bu durumda ya tekneyi döndürüp balığı takip edebilirsiniz ya da kaptan motoru geri vitese takıp o yöne doğru yavaşça gidebilir. İkincisi ile balık derinlere inebilir ve tekneye bir miktar su sıçrayabilir ve kurtarılması gerekebilir.
    • Balık bir nesneye yöneldiğinde, bu neredeyse kesinlikle misinayı kesecektir, kıyı balıkçılığında ise başka bir yap ya da öl durumudur. Örneğin, balığınız resiflere doğru gidiyorsa ve gergin misinanız resiflere değdiğinde anında kesilecekse, oltayı yukarı kaldırmalı ve ya sürüklemeyi sıkılaştırmalı ya da işaret parmağınızla eğirme makaranızdaki misinaya baskı uygulamalısınız.
    • Tatlı suda, ağaç kütüğü mutlak misina kırıcıdır ve balığın oraya gitmesini engellemek için her şeyi yapmalısınız. Balığın durmasını veya misinayı kırmaya çalışmasını sağlayın. Kamışı alt sırtından kırmadan dikey olarak kaldırın, makaraya elle baskı uygulayın ve geriye doğru birkaç adım atın. Not: Kamış gittikçe daha fazla büküldükçe, sonunda makaranın üzerine kadar bükülecektir - bu kamışın alt arka kısmıdır.
    • Acı suda, mangrov kökleri ağaç kütükleri kadar zahmetlidir, bu nedenle bir balık mangrov köklerine yöneldiğinde, kendinizi yap ya da boz moduna alın. Çoğu durumda, sürüklemeyi sıkmak için yeterli zaman olmayacaktır, makaraya elinizle basınç uygulayarak direnci ayarlayın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Yüzerken veya sörf yaparken, köpekbalığı saldırıları olması gerektiği gibi önemsenmez. Derin deniz balıkçılığı yaparken, köpekbalıkları avınız için her zaman mevcut bir tehdittir. Balığınızı, makaranızdaki sürüklemenin izin verdiği ölçüde hızlı bir şekilde sarın.

Uyarılar

  • Sazanların sırtlarında sivri uçlar vardır. Onlara dokunmamaya çalışın.