Tabanca Nasıl Yeniden Doldurulur ve Arızalar Nasıl Giderilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Arızalar (yanlışlıkla 'tutukluk' olarak da bilinir) yarı otomatik tabancaların bir yaşam biçimidir. Modern silahların çoğu nispeten güvenilir olsa da, arızalar en uygunsuz zamanlarda meydana geldiği için hazırlıklı olmak her zaman iyi bir fikirdir. Bu makale aynı zamanda bir arıza olmayan, ancak silahınızın istediğiniz zaman ateşlenmemesinin bir başka nedeni olan yeniden doldurma konusunu da ele almaktadır. İki tür yeniden doldurma durumu vardır. Birincisi, tüm mermilerinizi ateşlediniz ve sürgü veya sürgü geride kilitliyken şarjör boş. Buna Acil Durum veya Normal Yeniden Doldurma denir. İkincisi, mermilerin ateşlendiği, ancak silahta hala sadece bir veya iki merminin bulunduğu 'taktiksel yeniden doldurma' durumudur. Bu fırsatı neredeyse boş veya boş şarjörünüzü bırakmak ve yeni bir tane yüklemek için kullanabilirsiniz.

Adımlar

Acil Durum Yeniden Yükleme

  1. adım 1 i̇htiyacı belirleyin.1İhtiyacı tanımlayın. Şarjörünüzdeki tüm mermileri harcadığınızda ve sürgünüz geri kilitlendiğinde acil bir yeniden doldurma gerekir.
  2. adım 2 yeni bir şarjör alın (muhtemelen şarjör çantasından).2Yeni bir şarjör alın (muhtemelen bir şarjör torbasından). Bu, sürgü boş bir şarjör üzerinde geri kilitlendikten sonra gerçekleşir.
  3. adım 3 yeni şarjörü tabancaya doğru hareket ettirin, bunu yaparken...3Bunu yaparken yeni şarjörü silaha doğru hareket ettirin...
  4. adım 4 boş şarjörü çıkartın.4Boş şarjörü çıkarın. Eski şarjörünüzü kaybetmediğinizden emin olun ve yeni şarjörünüzü şarjör yuvasının altındaki yerine getirin. (matkap sırasında esasen birbirlerini geçmelidirler).
  5. adım 5 şarjörü yerleştirin.5Şarjörü yerleştirin. Şarjörün arka kısmını tabancanın şarjör yuvasının arka kısmına yerleştirin, ikisini hizalayın ve biraz güç uygulayarak (çok az direnç olmalı)...
  6. adım 6 avucunuzun topuğunu kullanarak şarjörü yerine oturtun.6Avucunuzun topuğunu kullanarak şarjörü oturtun. Hafifçe vurun, yerine oturduğunu hissetmelisiniz.
  7. adım 7 elinizi sürgünün üst kısmından geçirin ve göğsünüze doğru geri çekin.7Elinizi sürgünün üstünden geçirin ve göğsünüze doğru geri çekin. Parmaklarınızı sürgü açıklığına ya da sıkışabilecekleri başka bir yere sokmadığınızdan emin olun.
  8. adım 8 sürgüyü serbest bırakın, böylece tam güçle ileri gidebilir.8Sürgüyü serbest bırakın, böylece tam güçle ileri gidebilir. Bu, bir sonraki mermiyi yatağa oturtacak ve tahliye için hazırlayacaktır.

Taktik Yeniden Doldurma

  1. adım 1 taktiksel yeniden doldurma yapmanın güvenli olup olmadığını belirleyin.1Taktiksel yeniden yükleme yapmanın güvenli olup olmadığını belirleyin. Bunu yalnızca çatışmada bir durgunlukla karşılaşırsanız ve kendinizi siperin arkasına yerleştirebilirseniz uygulayın. Mevcut şarjörden birkaç mermi harcadığınızı biliyorsunuz ve bundan sonra olabileceklere hazırlanmak istiyorsunuz.
  2. adım 2 şarjör kesenize uzanın (veya başka bir şarjör tutucu ve cep olabilir; dolu bir şarjörünüz olduğundan emin olun).2Şarjör kesenize uzanın (veya başka bir şarjör tutucu ve cep olabilir; dolu bir şarjörünüz olduğundan emin olun).
  3. adım 3 silaha geri dönün ve kısmen boşalan şarjörü elinize alın.3Silaha geri dönün ve kısmen boşalmış şarjörü elinize alın.
  4. adım 4 şarjörü cebinize koyun (yeni şarjörlerden ayrı olarak).4Şarjörü cebinize koyun (yeni şarjörlerden ayrı olarak).
  5. adım 5 yeni şarjörü alın...5Daha önce dokunduğunuz yeni şarjörü alın ve acil durum doldurma ile aynı şekilde tabancaya yerleştirin, ancak bu yeniden doldurma sürgünün manipüle edilmesini gerektirmez.
  6. adım 6 poligonda pratik yapın.6Poligonda pratik yapın. Silah ateş almadığında hemen hissedebilmeli ve tepki verebilmelisiniz. Tetiği çektiğinizde, bir 'tık' hissederseniz, arıza tip-1 temizleme işlemini gerçekleştirin. Tıklama yoksa, arızaya bakın ve buna göre hareket edin (boş bir şarjör de olabileceğini unutmayın). Bir süre atış yaptıktan sonra, şarjörün ne zaman boşaldığını hissedebilmeniz gerekir, bu da acil durum yüklemelerini çok hızlı bir şekilde yapmanıza olanak tanır. Zamanla, son mermiyi ateşledikten sonra silahın farklı bir his ve ses verdiğini fark etmeye başlayacaksınız.

Tip-1 Arıza

  1. adım 1 arızayı tanımlayın.1Arızayı tanımlayın. Genellikle tip-1 arıza, bir merminin yatağa yerleştirilmediği bir yanlış beslemedir (örneğin, bir şarjörü yükledikten sonra sürgüyü çekmediniz veya şarjör bir mermi yüklemek için yeterince oturmadı).
  2. adım 2 arızanın aşağıdaki nedenlerden kaynaklanmadığından emin olun  squib= load.=2Arızanın bir 'squib load' olmadığından emin olun. Bu, mermiyi namludan dışarı itmek için yeterli kuvvetin olmadığı nispeten tehlikeli bir arızadır. Yarı otomatik tabancalarda, sürgü dönmeyeceğinden ve yeni bir mermi yatağı açılmayacağından, tutukluk genellikle kolayca fark edilebilir. Bir tutukluk meydana gelirse, şarjörü çıkarın ve tıkanıklığı derhal temizleyin.
  3. Adım 3 Arızanın bir silah arızası olmadığından emin olun. 3Arızanın, fişeğin itici gazının yanmasının geciktiği bir 'askıda ateşleme' olmadığından emin olun. Arızayı sadece canlı ateş sırasında, gerçek bir çatışma sırasında hemen gidermeye çalışın. Bunun nedeni merminin sonunda ateşlenme riskidir. Bir askıda ateşleme yaşarsanız, temizlemeye çalışmadan önce silahı en az 10 saniye boyunca menzile doğrultun.
  4. adım 4 arızayı düzeltin.4Arızayı Düzeltin. Bunu yapmanın en hızlı yolu anında harekete geçmektir. Yarı otomatik bir tabanca ile sürgüyü geri çekin ve son mermiyi dışarı atın. Fırlatmayı ve mermiyi gözlemleyin. Kurşun hala merminin üzerindeyse, merminin ateş almadığını bilirsiniz. Kurşun gitmişse, bu bir silah arızasına işaret edebilir. Hazneyi gözlemleyin. Çift besleme veya ait olmayan şeyler olup olmadığını kontrol edin. Sürgüyü serbest bırakarak bir sonraki mermiyi yerleştirin. Emniyeti devre dışı bırakın ve silahı ateşlemeye çalışın. Yine de ateş etmezse, şarjörü çıkarın ve mevcut mermiyi atın ve silahı tamir için bir silah uzmanına teslim edin.
  5. adım 5 pratik yapın:5Pratik yapın:
    • Boş bir fişek yatağı ile silaha dolu bir şarjör takın.
    • Hedefe doğrultun, tetiği çekin, 'klik' sesini hissedin.
    • Avucunuzun topuğu ile şarjörünüzün altına vurun (biraz hararetle; bu 'vuruş 'tur).
    • Sonra silahınızı 90 derece sağa çevirin (böylece fırlatma deliği aşağıya gelir) ve...
    • Sürgüyü düz bir şekilde geri çekip bırakarak silahı şarj edin; sürgüyü ileri doğru sürmeyin, bırakın çarpsın (bu, talimin 'çevirme' ve 'şarj etme' kısmıdır). Bu, muhtemelen boş olan mermiyi fişek yatağından çıkaracak ve yeni bir mermiyi fişek yatağına yerleştirecektir.
  • 1. Şarjörün altına sıkıca vurun.

  • 2. Sürgüyü geri çekin ve silahı sağa doğru çevirin.

Tip-2 Arıza

  1. adım 1 arızayı tanımlayın.1Arızayı tanımlayın. Tetiği çektiğinizde 'klik' (veya 'bum') sesi gelmiyor. Fişek yatağından dışarı çıkan pirinç görünür. Bu pirinç, tip-2 arızaya 'soba borusu' adını veren şeydir. Aynı zamanda fırlatma hatası olarak da bilinir.
  2. adım 2 arızayı giderin2Arızayı giderin. Çözüm tip-1 arıza ile aynıdır: dokunun, rafa kaldırın/çevirin.
  3. adım 3 pratik yapın:3Pratik yapın:
    • Boş bir fişek yatağını ortaya çıkarmak için sürgüyü geri çekin, boş kovanı fişek yatağından dışarı çıkacak şekilde kilitleyin.
    • Silaha dolu bir şarjör takın.
    • Hedefe doğrultun, tetiği çekin, 'klik' sesi olmadığına dikkat edin.
    • Merminin fişek yatağından dışarı çıktığını gözle görün.
    • Avucunuzun topuğu ile şarjörünüzün altına vurun (biraz hararetle - bu 'vuruş' tur).
    • Sonra silahınızı 90 derece sağa çevirin (böylece fırlatma deliği aşağıya gelir) ve...
    • Sürgüyü düz bir şekilde geriye çekip bırakarak silahı şarj edin; sürgüyü ileri sürmeyin, bırakın çarpsın (bu, talimin 'çevirme' ve 'şarj etme' kısmıdır). Bu, pirinç kovanı fişek yatağından çıkaracak ve yeni bir mermiyi fişek yatağına dolduracaktır.
  • 0. Soba borusu arızasını ayarlayın.1. 'Yüksek pirinç' görmek için silahı yukarı doğrultun

  • 2. Şarjörün alt kısmına sıkıca vurun.

  • 3. Sürgüyü geri çekin ve silahı sağa doğru çevirin.

Tip-3 Arıza

  1. adım 1 arızayı tanımlayın.1Arızayı tanımlayın. Ateşlenen kovan hazneden dışarı çekilmiyor ve şimdi yeni bir mermi makaraya yükleniyor. Bu, çift besleme ve çıkarma hatası olarak bilinir.
  2. adım 2 arızayı giderin2Arızayı giderin:
    • Sürgüyü tutun ve geri kilitleyin (isteğe bağlı)
    • Şarjör bırakma düğmesine basın ve (şarjörünüz normalde kendiliğinden düşebilirken, tip-3 artık bunu yapmasını engelleyecektir) şarjörü silahtan çıkarın.
    • Burada bir seçeneğiniz var. Ya şarjörü düşürürsünüz ya da kullanmaya devam etmek için şarjörü tuttuğunuz tutma alıştırması yaparsınız.
    • Sürgüyü tekrar kavrayın ve üç kez sertçe çekin.
    • Yeni bir şarjöre uzanın (veya elde tuttuğunuz şarjörü kullanın), şarjörü silaha takın (taktik yeniden doldurma ile aynı) #*Sürgüyü bir kez daha çekerek fişek yatağına bir mermi yerleştirin.
  • 0. Çift besleme arızasını ayarlayın.

  • 1. Silahı yukarı doğrultun ve fişek yatağındaki tüm pirinçleri görün. 2. Sürgüyü geri kilitleyin.

  • 3. Şarjörü silahtan çıkartın (yere atın veya tutucu kullanın ve elinizde tutun).4. Sürgüyü üç kez geri çekin.

  • 5. Yeni şarjörü veya elinizde tuttuğunuz şarjörü doldurun.6. Bir mermi yerleştirmek için sürgüyü çekin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru3. tip bir arıza olduğunda kazara bir boşalma meydana gelebilir mi? Sorumlu bir silah sahibi olmanın bir numaralı kuralı, 'her zaman beklenmeyeni beklemek ve silaha her zaman doluymuş gibi davranmaktır.' Bir silahın 3. sınıf bir arıza sırasında ateş alması çok nadir olsa da, imkansız olduğunu söylemeyeceğim. Ben sadece Glock tabancalara sahibim, bu yüzden sadece vurmalı silahlar için konuşabilirim. Tipik olarak 3. sınıf bir çift besleme sırasında yeni ateşlenmemiş mermi ateşleme iğnesi ile aynı hizada olmayacaktır, bu nedenle kazara bir tahliye olasılığı oldukça düşüktür. Kendi başınıza pratik yapmadan önce arızaları giderme konusunda eğitimli bir ateşli silah eğitmeninden ders almanızı tavsiye ederim.
  • SoruBeretta U22 Neoos, içine beslenen son mermiyi neden ateşlemiyor? Bu her seferinde oluyor mu? Bu sadece mermi ile ilgili bir hata olabilir. Merminin çalışıp çalışmadığını kontrol edin (kapsülü kontrol edin veya son mermi olarak doldurmayın).

Video

İpuçları

  • Yeniden doldurma ve arızaları giderme pratiği yapmak, bir tabanca ile taktiksel eğitimin önemli bir parçasıdır ve her zaman bir atış poligonunda veya başka bir şekilde güvenli bir yerde yapılmalıdır.
  • Ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar iyi ve hızlı olursunuz.
  • İdeal olarak, poligonda olsun ya da olmasın, sadece pratik yapmak veya atış becerilerini geliştirmek için ekstra şarjörler satın almalı ve bunları uygun şekilde işaretlemelisiniz (pratik şarjörünün ucundaki renk kodlu, bahçe satışı tipi bir etiket bu amaç için harika çalışır). Bu, kendinizi savunmak için taşıdığınız şarjörlerin yere 'atılması', üzerlerine basılması vb. nedenlerle zarar görmesini önlemenize yardımcı olacaktır.

Uyarılar

  • Tabancalar nadiren savaş durumları için tercih edilen en iyi silahlardır. Tüfekler ve av tüfekleri tabancalardan daha etkilidir. Tabancalar 0-10 yarda (0.0-9.1 m), av tüfekleri 2-50 yarda (1.8-45.7 m) ve tüfekler 4-1.000 yarda (3.7-914.4 m) arasındaki hedefler için en iyisidir.
  • Bu taktiksel bir bakış açısıyla yazılmıştır. Eğer tip-1 bir arızanız varsa, 'askıda ateşleme', yani merminin gecikmeli olarak ateşlenmesi olasılığı vardır. Eğer taktiksel bir durumda değilseniz, arızayı gidermeye çalışmadan önce en az on saniye bekleyin.
  • Menzilde ne olduğunu bildiğinizden emin olun. Mermiler kilometrelerce yol alabilir ya da sekerek istenmeyen yönlere gidebilir.
  • Tüm alıştırmalar atış poligonunda, tüm güvenlik kurallarına uyularak veya yasal ve özel bir yerde boş bir silahla yapılmalıdır (veya mermileri snap-caps ile değiştirebilirsiniz).
  • Herhangi bir ateşli silah sadece güvenli ve yasal bir yerde kullanılmalıdır. Ateşli silahların kullanımı ve taşınmasıyla ilgili eyalet ve yerel yasaları öğrenin ve bunları dikkatle izleyin. Yasalar eyaletler arasında büyük ölçüde değişir ve ilçeler ve hatta şehirler arasında değişebilir.
  • Bir tabanca ciddi yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilir. Tabancayı her zaman güvenli bir yöne doğrulttuğunuzdan ve asla ateş etmeyi düşünmediğiniz bir şeye doğrultmadığınızdan emin olun.
  • Önce güvenlik! Ateşli silahlar tehlikelidir. Bir tabancayı veya başka bir ateşli silahı sadece silahı biliyorsanız veya sizi doğrudan denetleyen deneyimli bir atıcı varsa kullanın. Her silaha doluymuş gibi davranın.