Cephane Nasıl Doldurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Atış poligonunun müdavimlerinden biriyseniz, boş mermilerinizi yeniden doldurmak paradan tasarruf etmenin ve kendinizi dolu tutmanın iyi bir yoludur. İster poligonda boş pirinç ve boş av tüfeği fişekleri topluyor olun, ister sadece kendi boşlarınızı biriktiriyor olun, bu iş için gerekli malzeme ve aletlere yatırım yapmak her sporcu için akıllıca bir fikirdir. Daha fazla bilgi için Adım 1'e bakın.

Bilmeniz Gerekenler

  • Pirinç kovan için, yeni bir kapsül yerleştirin ve kovanı doğru tip ve miktarda barutla doldurun. Kovanı kıvırmak için pres kolunu kullanın.
  • Bir av tüfeği kovanı için, boş kovanı yeniden doldurucuya yerleştirin ve plakayı döndürün. Astar ve barut ekleyin. Dolgu ve saçmayı yerleştirin, ardından kovanı kıvırın.
  • Pirinç kovanları fişek kutularına ve av tüfeği kovanlarını kovan tepsilerine koyun. Daha sonra cephaneyi serin ve kuru bir yerde saklayın.

Adımlar

Pirinç Kovanları Yeniden Doldurma

  1. adım 1 gövdeleri temizleyin.1Kovanları temizleyin. Pirinç kovanlarda kusur olup olmadığını kontrol edin ve çatlak ya da aşırı ezik veya çıkıntı olanları atın. Ayrıca, ateşleme sırasında aşırı basınç olduğunu gösteren deforme olmuş primerlere sahip olanları atın.
    • Barut kalıntılarını ve kiri temizlemek için kovanın içini yumuşak bir bezle ovun. Bir kovan boynu fırçası ile kovanın içine ulaşın.
    • Kovanların boyutlandırma kalıbına sıkışmasını önlemek için yağlayın. Bir yağlama pedi üzerine hafif bir kovan yağlayıcı sürün ve birkaç kovanı aynı anda ped üzerinde yuvarlayın. Gerektiğinde yağlayıcıyı pede tekrar uygulayın.
  2. adım 2 yeniden yükleme malzemelerinizi bir araya getirin.2Yükleme malzemelerinizi bir araya getirin. Bir yeniden doldurma presi ve bir sürü boş zamanın yanı sıra, ihtiyacınız olacak:
    • Temizlenmiş ve yağlanmış kovanlar
    • Astarlar
    • Topladığınız mermilere karşılık gelen büyüklükte mermiler
    • Topladığınız kabukların boyutuna uygun toz
  3. adım 3 kullanılmış primerleri çıkarın.3Kullanılmış primerleri çıkarın. Her bir kovanı yükleme presine yerleştirin. Kol yukarı konumlandırılmış olmalıdır. Kovanı yeniden boyutlandırmak için kolu indirin ve ateşlenmiş primeri dışarı itin. Kolu tekrar yukarı kaldırın, kovanı çıkarın ve yeniden yükleme tepsisine yerleştirin. Bu adımı tüm kovanlar için tekrarlayın.
    • Bazı preslerde aynı anda birden fazla kovan yüklemenizi sağlayan döner bir tepsi bulunur. Yine de herhangi birini yüklemeye başlamadan önce tüm kullanılmış kovanların kapaklarını açma işleminden geçmek isteyeceksiniz. Sıkıcı olacaktır ama sonunda buna değecektir.
  4. adım 4 kovana yeni bir primer yerleştirin.4 Kovana yeni bir kapsül yerleştirin. Kolu en yüksek konuma kaldırın ve yeni bir kapsülü kapsül kolunun haznesine yerleştirin. Kovan tutucuya bir kovan yerleştirin. Primer kolunu koç yuvasına itin ve kovanı primerin üzerine indirin.
    • Kovanı çıkarın ve primeri inceleyin. Kovan tabanı ile aynı hizada veya biraz daha aşağıda olmalıdır.
  5. adım 5 kovanı doğru barut ile yeniden doldurun.5Mermi kovanını doğru barutla doldurun. Her kovan tipi farklı çeşit ve ağırlıkta barut gerektirir. Yüklemeyi düşündüğünüz kalibreleri kapsayan Alliant Toz Reloader's Guide gibi saygın bir yükleme el kitabı satın almanız önerilir. Barut ve ağırlık ile ilgili tavsiyelerine uyun.
    • Doğru miktarda barutu tartın. Her şarjı ayrı ayrı tartabilir veya hacimsel bir barut ölçer ya da kalibre edilmiş bir kepçe kullanabilirsiniz.
    • Barutu bir huni kullanarak ekleyin. Kullanılmayan tozu atın veya fabrika kabına geri koyun. Ölçüm cihazınızın veya diğer ekipmanların üzerinde kalırsa, barut bunlara zarar verebilir. Yeniden doldurma alanını temiz ve barutsuz tutun.
  6. adım 6 mermiyi yerleştirin.6Mermiyi yerleştirin. Yerleştirme kalıbı, mermiyi kovan boynunda uygun derinliğe iter ve kovanı kıvırır. Kovanlarınızdan birini kovan tutucuya yerleştirin, pres kolunu indirerek kovanı kıvırın ve kilit halkası ile yerine sabitleyin. Kıvırma ile ilgili daha fazla bilgi için kullanım kılavuzuna başvurun.
    • Bir elinizle mermiyi açık kovanın üzerinde tutarken diğer elinizle baskı kolunu indirin. Merminin kovana daha derinden oturtulması gerekiyorsa, yerleştiriciyi ayarlayın.
  7. adım 7 mermiyi yeniden doldurduktan sonra kalıplarınızı ve koçunuzu temizleyin ve hafif bir tabanca yağı sürün.7Mermi doldurduktan sonra kalıplarınızı ve koçbaşınızı temizleyin ve hafif bir kat silah yağı sürün. Kovan doldurucu üzerindeki hareketli parçaları da silah yağı ile yağlayabilirsiniz.
  8. adım 8 cephaneyi fişek kutularına yerleştirin.8Mühimmatı fişek kutularına yerleştirin. Yeniden doldurulmuş mühimmatınızı ateşli silahlarınızdan ayrı bir kilitli kutuda muhafaza edin. Kilitli kutuyu serin ve kuru bir yerde saklayın.

Av Tüfeği Kovanlarını Yeniden Doldurma

  1. adım 1 gerekli malzemeleri bir araya getirin.1Gerekli malzemeleri bir araya getirin. Her av tüfeği fişeği, pirinç doldurmak için mevcut malzemelerden biraz daha az karmaşık olan beş temel bileşenden oluşur. Boş av fişeklerini yeniden doldurmak için şunlara ihtiyacınız olacaktır:
    • Aşınma açısından kontrol edilmiş boş gövdeler
    • Uygun ölçülerde plastik vatka
    • İstenen 'atış numarasının' çekimi
    • Astarlar
    • Saçma tozu
  2. adım 2 boş kovanlarınızda yeniden kullanılabilir kovan olup olmadığını kontrol edin.2Boş kovanlarınızda yeniden kullanılabilir gövde olup olmadığını kontrol edin. Av tüfeği kovanının yeniden kullanılabilir tek bileşeni, bir mermi ateşlendikten sonra av tüfeğinden çıkan plastik kovanın kendisidir. Yeniden kullanılabilir kovanları bulmak için, kovanın ağzının etrafında aşınma belirtileri olup olmadığına bakın. Yeniden doldurmak için nispeten düzgün, yuvarlak ve sağlam plastik kovanlar olmalıdırlar.
    • Potansiyel yeniden doldurulabilir kovanları ışığa tutun ve her birinin ağzında yarıklar ve kıvrım boyunca önemli aşınma olup olmadığını inceleyin. Çok yırtılmışsa, düzgün bir şekilde geri kıvırmak için kullanamazsınız, bu da hatalı bir kovanla sonuçlanır.
    • Genel olarak, üzerine basılmış veya bir şekilde çamurla sıkışmış kovanları atmak iyi bir fikirdir. Boş kovanları doğrudan silahtan çıkarmanıza olanak tanıyan kırılarak açılan av tüfeklerinden çıkan kovanlar en güvenli seçeneğinizdir. Yeniden doldurmak istiyorsanız, bunları saklamak için doğrudan bir kutuya veya çantaya koyun.
  3. 3. adım kabuklarınızı kireçten arındırın.3Fişeklerinizi kireçten arındırın. Boş kovanı yeniden doldurucunuzdaki yuvaya yerleştirdiğinizde, ilk adım nispeten basittir. Kolu çektiğinizde, kapak açma pimi boş kovandan kovan kapağını çıkaracak ve aynı zamanda kovanı uygun özelliklere göre yeniden boyutlandıracaktır. Eğer kovan taşınırken biraz eğrilmişse, bu adım kovanı biraz yuvarlatacaktır.
  4. adım 4 doldurma boyutları için bir yeniden doldurma kılavuzuna başvurun.4Yük boyutları için bir yeniden doldurma kılavuzuna başvurun. Fişeklerinizi doğru özelliklere göre yeniden doldurduğunuzdan emin olmanın en güvenli yolu, Alliant Guide gibi güvenilir bir yeniden doldurma kılavuzuna başvurmaktır. Tüm marka ve çeşit fişeklerde kullanılan barut ağırlıkları, saçma türleri ve primerlerin bir özeti yer alacaktır. Düzenli olarak yeniden doldurmayı planlıyorsanız, bu kılavuzlardan birine yatırım yapmanız çok önemlidir.
  5. adım 5 fişeği primer ve barutla doldurmak için fişek plakasını döndürün.5Fişeği kapsül ve barutla doldurmak için fişek plakasını döndürün. Her yeniden doldurucu farklı şekilde çalışacaktır, bu nedenle uygun bir kılavuz için yeniden doldurma presinizin kullanım kılavuzunu kontrol edebilirsiniz.
    • Çoğu yeniden doldurma kılavuzu, yeniden doldurmada kullanılmak üzere değişen miktarlarda Red Dot shotshell barutu gerektirir. 12 ga. fişekler genellikle 16 ila 25 grain barut ile doldurulur.
    • Çoğu yeniden doldurucuda, gerekli her 'malzemeden' bir yükü sıraya koymanıza ve nispeten hızlı çalışmanıza olanak tanıyan döner bir plaka bulunur. Adımlar arasında ilerlemek için plakayı döndürmeniz ve kolu tekrar çekmeniz yeterlidir. Bu basit işlemi yapabildiğiniz kadar hızlı ilerleyebilirsiniz.
  6. adım 6 vatkayı ve atışı yerleştirin.6Tamponu ve iğneyi yerleştirin. Plakayı tekrar döndürün ve kolu kullanarak plastik dolgunuzu ve fişek çeşidinize uygun miktarda saçmayı yerleştirin.
    • Fişeklerinizi hangi saçma ile doldurmak istediğinize gelince, amaçlarınıza bağlı olarak bu konuda bazı seçenekleriniz vardır. 12 kalibre fişeklerde genellikle 25 kiloluk büyük torbalarda satılan 7,5, 8 veya 9 numara saçma kullanılır. Sayı ne kadar küçükse, küçük kurşun toplar da o kadar büyük olur. Spor için atış yapıyorsanız 8 veya 9 numara genellikle daha iyidir, avlanıyorsanız veya başka bir amaç için yeniden dolduruyorsanız 7,5 numara isteyebilirsiniz.
  7. adım 7 kovanı kıvırın.7Fişeği kıvırın. Doldurucuyu tekrar döndürerek fişekleri kapatın ve tamamlanmış fişeği sabitleyin. Bunları spor malzemeleri mağazalarında veya diğer satış noktalarında yaygın olarak bulunan fişek tepsilerinde saklayın veya fişeklerin geldiği eski kutulara geri koyun.
    • Fişekleri herhangi bir şekilde değiştirdiyseniz - farklı boyutlarda fişek kullandıysanız veya kılavuzda onaylanan başka değişiklikler yaptıysanız - ne attığınızı bilmek için kutunun üzerine not alın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruCanlı bir kapsülü kovandan nasıl çıkarabilirim? Çıkarabilirsiniz, ancak her durumda bunu yapmamalısınız, çünkü bunu yapmak çok tehlikelidir ve size ve çevrenize büyük bir risk getirir.
  • Soru Eğer delik mermi için çok büyükse pirinç kovanı kıvırabilir miyim? Hayır. Mermi ve kalibre için doğru kovanı kullanmalısınız. Aksi takdirde kendinizi yaralanma tehlikesiyle karşı karşıya bırakırsınız.
  • Soru Acil durum yükü olarak kara barut kullanabilir miyim? Evet, ancak çok fazla doldurursanız silaha zarar verebilir ve neden olduğu fowling'in temizlenmesi zor olacaktır.

Video

İpuçları

  • İlk kez mermi doldurmaya çalışırken, yaklaşık 10 mermi tamamlayın ve nasıl ateşlendiklerini test edin. Bir tane ateşleyin ve kovanı inceleyin. Aşırı geri tepme hissediyorsanız, kullanılmış kovanları çıkarmakta zorlanıyorsanız, kovanlar yarılmışsa veya primerler düzleşmiş veya geri kaçmışsa ateş etmeyi bırakın.
  • Bir fişek doldurma kursu almayı düşünün. Bölgenizdeki bir kurs için National Rifle Association (NRA) web sitesini kontrol edin.
  • Kovanları veya fişek doldurucuyu yağlarken, kapsüller veya barutla temas eden bölgelere yağ sürmeyin. Yağ bu bileşenlerin bozulmasına neden olur.

Uyarılar

  • Yanlış çeşitte veya miktarda barut kullanılması mermilerin teklemesine neden olabilir ve muhtemelen yaralanma veya ölümle sonuçlanabilir. Yeniden doldurmayı düşündüğünüz kovanlar için doğru barut miktarını belirlemek için bir yeniden doldurma el kitabına başvurun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Gövdeler
  • Kasa boyun fırçası
  • Kasa yağlayıcısı
  • Yağlayıcı ped
  • Yumuşak bezler
  • Kovan doldurucu ve kalıplar
  • Kumpas veya kasa ölçer
  • Düzeltici
  • Yeniden doldurma tepsileri
  • Astarlar
  • Elle doldurma kılavuzu
  • Powder
  • Toz tartmak için cihaz
  • Toz hunisi
  • Kartuş kutuları
  • Lockbox
  • Silah yağı
  • Güvenlik gözlükleri