Arı İğnesi Nasıl Çıkarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Arı sokmaları yeterince acı vericidir, ancak iğneyi cildinizde bırakmak daha fazla acıya neden olabilir. Arılar zehirlerini iğneleri aracılığıyla saldıkları için, iğneyi cildinizden olabildiğince çabuk çıkarmanız önemlidir. İğneyi çıkardıktan sonra lokal reaksiyon semptomlarını tedavi edebilirsiniz. Şiddetli alerji belirtileriniz varsa, derhal tıbbi yardım alın.

Adımlar

Stinger'ın Çıkarılması

  1. Ciddi alerjik belirtileriniz varsa acil tıbbi yardım çağırın. Arı sokmalarına karşı şiddetli alerjik reaksiyon geçmişiniz varsa ve EpiPen olarak bilinen bir epinefrin oto enjektörü taşıyorsanız, hemen kullanın. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, acil tıbbi yardım alın:
    • Baş dönmesi veya baygınlık
    • Nefes almada zorluk
    • Şişmiş dil
    • Kurdeşen
  2. Düz bir kenar kullanarak iğnenin üzerini kazıyın. Küçük siyah bir nokta gibi görünen iğnenin üzerini kazımak için bir kredi kartının kenarını, tırnağınızı veya kör bir bıçak kullanın. Kazımak aslında iğneyi dışarı ve yana doğru çekecektir.
    • İğnenin üzerini kazımak zehir kesesinin iğnenin içine daha fazla zehir salmasını engeller.
  3. Bir buz torbası uygulayın. Sokulan yer iltihaplanacak ve şişmeye başlayacaktır. Buz uygulamak herhangi bir ağrıyı uyuşturacak ve şişmeyi azaltacaktır.
    • Bacağınızdan veya kolunuzdan sokulduysanız, uzvunuzu yükseltin.

Sokulan Bölgenin Tedavisi

  1. Hidrokortizonlu krem uygulayın. Bölgeyi yumuşak sabun ve suyla nazikçe yıkayın. Ardından, oluşabilecek reaksiyonları en aza indirmek için ince bir tabaka hidrokortizon krem uygulayın.
    • Daha doğal bir tedavi için, kalın bir macun oluşturana kadar kabartma tozu ve suyu karıştırabilirsiniz. Bunu sokma bölgesinin üzerine sürün.
  2. Bal kullanın. Elinizde hidrokortizon yoksa, sokma bölgesine saf bal sürün. Üzerine gazlı bez veya küçük bir bez yerleştirin ve durulamadan önce bir saat kadar bekletin.
  3. Diş macunu uygulayın. Diş macunu, arı sokmasının zehrini nötralize etmek için bir başka doğal alternatiftir. Sokma bölgesine biraz diş macunu sürün, üzerine gazlı bez veya küçük bir bez yerleştirin ve 20 ila 30 dakika bekletin. Ardından diş macununu durulayın.
  4. Asetaminofen veya ibuprofen alın. Bu, ağrının bir kısmını hafifletmeye yardımcı olacaktır. Dozajla ilgili paket talimatlarına uyduğunuzdan emin olun.
    • Çocuklar için uygun asetaminofen veya ibuprofen dozu için çocuk doktorunuza danışın.
  5. Bir antihistaminik alın. Bu, reaksiyonun şiddetini azaltabilir. Kaşıntıyı azaltmak için Benadryl (difenhidramin) gibi bir şey alabilir veya kalamin losyonu uygulayabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir arının beni sokmasını nasıl önleyebilirim?
    Bir arı size yaklaşıyorsa veya saldırgan davranıyorsa, yolunuzdan çekilin ve ondan uzaklaşın. Ona vurmamaya çalışın ve böcekle aranıza mesafe koymaya devam edin.
  • Soru
    Başımdan bir arı soktu ve iğnenin tam olarak nerede olduğunu tespit edemiyorum. Ne yapmalıyım?
    Acıyı hissettiğiniz bölgeyi yıkamanızı öneririm. İğnenin geride kalmamış olması mümkündür. Yıkadıktan sonra ağrıyı hafifletmek için bir buz torbası kullanın. Kaşıntıyı azaltmak için reçetesiz satılan hidrokortizonlu krem de sürebilirsiniz.
  • Soru
    Arı sokması olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
    Bir arı tarafından sokulduğunuzdan emin olmanın tek yolu (eğer gerçekten görmediyseniz) iğnenin geride kalıp kalmadığıdır. İğne görmüyorsanız, ancak küçük kırmızı bir nokta ile lokalize ağrı varsa, muhtemelen bir arının sonucudur. Arılara karşı alerjik reaksiyon geçmişiniz varsa ve bir arı tarafından sokulduğunuzdan şüpheleniyorsanız, epinefrin oto-enjektörünüzü (varsa) kullanın ve derhal tıbbi yardım alın.

İpuçları