Kene Nasıl Çıkarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kene çıkarmak için herkesin kendine göre bir numarası var gibi görünüyor. Yaygın inanışın aksine, keneye kibrit tutmak, vazelinle boğmak veya ojeyle zehirlemek sadece daha derine gömülmesine neden olur. Doğru çözüm aynı zamanda en kolay olanıdır: basitçe cildinizden çekin. Çıkarmak için bu kolay adımları izleyin ve kene yakında uzak bir anı olacak.

Adımlar

Bir Çift Cımbız Kullanmak

  1. adım 1 kenenin başını bulun.1Kenenin başını bulun. Yakından bakarsanız, ağzının deriye yapıştığını ve gövdesinin arkasında durduğunu göreceksiniz.
  2. 2Keneyi bir cımbızla deriye mümkün olduğunca yakın tutun. Keneyi sıkıca kavrayabildiğinizden emin olmak için küt uçlu cımbızlar yerine ince uçlu cımbızlar kullanın.
    • Bunu parmaklarınızla denemeyin. Keneyi iyi ve sıkı bir şekilde kavrayamazsınız.
    • Kenenin başını kavradığınızdan emin olun. Cımbızı kenenin ağzına mümkün olduğunca yaklaştırın.
    • Kenenin gövdesini kavramayın. Bu, derinize tükürük veya kan enjekte etmesine ve hastalık bulaştırma olasılığını artırmasına neden olacaktır.
  3. 3Sıkıca ve sabit bir şekilde dışarı doğru çekin. Kenenin ağzı deriyi serbest bırakacaktır. Çekerken cımbızı bükmeyin, sarsmayın veya oynatmayın, aksi takdirde kenenin ağız kısımları deriye bağlı kalacaktır. Kene ayrılırken derinin de yukarı doğru çekilmesi alışılmadık bir durum değildir, tıpkı bir saç telini kopardığınızda olduğu gibi.
    • Ağız parçaları bağlı kalırsa, cımbızla çıkarmaya çalışın. Eğer derinin içine gömülmüşlerse, enfeksiyon kapmadığından emin olmak için zaman zaman kontrol ederek derinin iyileşmesine izin verebilirsiniz.
  4. adım 4 ilık su ve sabunla yıkayın.4Ilık su ve sabunla yıkayın. Ayrıca ispirto, hidrojen peroksit veya iyot da kullanabilirsiniz. Hem ısırığı hem de ellerinizi iyice temizleyin.
  5. adım 5 keneyi çıkarmakta sorun yaşarsanız bir doktora görünün.5Keneyi çıkarmakta zorlanıyorsanız bir doktora görünün. Bazı keneler o kadar küçüktür ki bu yaygın yöntemle çıkarılmaları zordur. Bir doktor keneyi sizin için çıkarabilir.

Bir Parça Diş İpi Kullanmak

  1. 1Bir uzunlukta diş ipi kesin. İnce, mumsuz bir diş ipi veya başka bir ince ip türü seçin. Elinizde cımbız yoksa bu işinizi görür.
  2. 2İpi kenenin başının etrafına dolayın. İp mümkün olduğunca deriye yakın durmalıdır.
  3. 3İpi başın etrafından sıkın. İpi gergin bir şekilde çekmek için iki elinizi de kullanın.
  4. 4İpin uçlarını yavaş ve sabit bir hareketle yukarı doğru çekin. Kenenin ağzı deriyi serbest bırakacaktır.
  5. adım 5 ilık su ve sabunla yıkayın.5Ilık su ve sabunla yıkayın. Hem ısırığı hem de ellerinizi temizleyin. Enfeksiyonu ve kene kaynaklı hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için ovma alkolü, hidrojen peroksit veya iyot da kullanılabilir.

Kredi Kartı Kullanmak

  1. 1Kartın içine bir V şekli kesin. Bir makas kullanarak kartın kenarı boyunca küçük bir V şekli kesin. Keneyi yakalamak için yeterince büyük olmalı, ancak kenenin içinden kayacağı kadar büyük olmamalıdır.
  2. adım 2 kenenin yanına bir kredi kartı yerleştirin's head.2Kenenin başının yanına bir kredi kartı kaydırın. Kredi kartını cildiniz ile kene arasında kaydırın ve V kesimi kenenin başı ile hizalayın.
  3. 3Kenenin arkasını sıkıca yerinde tutun.
  4. 4Kredi kartını cildiniz boyunca ve başının altından kaydırın. Birkaç denemeden sonra kene bütün olarak çıkmalıdır.

Takip Etmek

  1. adım 1 keneyi uygun şekilde imha edin.1Keneyi uygun şekilde imha edin. Keneyi çıkardığınızda muhtemelen hala canlı olacaktır. Size veya sevdiklerinize yapışmasını önlemek için ispirtoya batırabilir veya tuvalete atabilirsiniz.
  2. adım 2 keneyi test için saklamayı düşünün.2Keneyi test için saklamayı düşünün. Bölgenizdeki kenelerin sıklıkla Lyme hastalığı taşıdığı biliniyorsa, keneyi test ettirmeniz gerekmesi ihtimaline karşı saklamak isteyebilirsiniz. Keneyi plastik bir gıda saklama poşetine koyun, poşetin ağzını kapatın ve dondurucuya koyun. Kene testi yapan bir laboratuvar bulun ve keneyi uygun şekilde göndermek için talimatları izleyin.
  3. adım 3 yara bölgesini semptomlar açısından kontrol edin.3Yara bölgesini belirtiler açısından kontrol edin. Kene çıkarıldıktan sonraki haftalarda, Lyme Hastalığı veya kene kaynaklı başka bir hastalığa yakalanmış olabileceğinize dair belirtiler olup olmadığını kontrol edin. doktorunuza keneyi ne zaman fark ettiğinizi, ne zaman çıkardığınızı ve daha sonra hangi belirtileri fark ettiğinizi söylemeniz gerekecektir. Aşağıdaki belirtilerin geliştiğini fark ederseniz, derhal bir doktora görünün:
    • Ateş ve/veya titreme. Bu, kene kaynaklı hastalıkların yaygın bir belirtisidir.
    • Baş ağrısı ve kas ağrıları.
    • Belirgin bülbül gözü döküntüsü. Bu, Lyme hastalığının yanı sıra Güney Kene İlişkili Döküntü Hastalığı'nın (STARI) da bir belirtisidir. Kırmızı lekeler kene ısırığının olduğu bölgede bir boğa gözü deseni oluşturur, bu yüzden buna dikkat edin.
    • Başka herhangi bir döküntü türü. Yine keneler tarafından taşınan Rocky Mountain Spotted Fever (RMSF), boğa gözü gibi görünmeyen bir döküntünün ortaya çıkmasına neden olabilir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruKöpeğimi kene için nasıl tedavi edebilirim? Yukarıda belirtilen aynı yöntemler her evcil hayvan için işe yarayacaktır. Daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa veterinerinizi arayın, size süreç boyunca rehberlik edebilirler.
  • SoruKeneyi çıkarırken neden bükemiyorum? Kenenin hafifçe bükülmesinden daha fazlası kenenin başının deriye gömülü kalmasına neden olabilir.

Video

İpuçları

  • Eğer ısırıldıysanız, tarihi not edin. Lyme hastalığına hemen fark etmeden yakalanmak mümkündür. Bazı durumlarda semptomlar ısırıktan bir yıl sonrasına kadar ortaya çıkabilir. Tarihi not ederseniz, Lyme hastalığı bir süre sonra kronikleşebileceğinden, doktorunuz size tanı koyarken bunu dikkate alabilir. Ayrıca, ilk tedaviden sonra bile devam eden semptomların farkında olmalısınız, çünkü Lyme hastalığı sonrası sendromu yaşıyor olabilirsiniz.
  • Isırıldıktan kısa bir süre sonra kenenin çıkarılması hastalığın bulaşma olasılığını büyük ölçüde azaltır. Kene size 36-48 saatten daha kısa bir süre tutunmuşsa Lyme Hastalığına yakalanmanız pek olası değildir.
  • Keneyi çıkaramıyorsanız veya gerginseniz birinden yardım alın.

Uyarılar

  • Keneyi vazelinle boğmaya çalışmayın. Bu, kenenin cildinize daha sıkı tutunmasına neden olur.
  • Bir keneyi kibrit tutarak çıkarmaya çalışmayın; bu kenenin cildinize daha derinden gömülmesine neden olur.
  • Ellerinizle çekip çıkarmaya çalışmayın. Başı cildinizde gömülü kalabilir ve bu da enfeksiyona yol açabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Cımbız veya ip
  • Pamuk Topu
  • Sürtme alkolü