Kaktüs İğneleri Nasıl Çıkarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster evde dikenli armut yetiştiriyor olun ister geniş çöl yollarını keşfediyor olun, bir kaktüs bitkisi tarafından delinmek keyifli bir güne büyük bir gölge düşürebilir. Neyse ki, kaktüs iğnelerini cildinizden, saçınızdan ve kıyafetlerinizden çıkarmanın birçok farklı yolu var ve bu da uğraşmak zorunda kalacağınız rahatsızlık miktarını azaltıyor.

Adımlar

İğnelerin Vücudunuzdan Çıkarılması

  1. adım 1 standart kaktüs iğnelerini cımbız kullanarak çıkarın.1Standart kaktüs iğnelerini cımbız kullanarak çıkarın. Bir kaktüs iğnesini net bir şekilde görebiliyorsanız, ucunu bir cımbızla tutun ve dışarı çekin. İğnenin kırılmasını önlemek için, tek ve düz bir hareketle çıkarmak için elinizden geleni yapın.
    • İğne derinizin altına gömülürse, giriş yarasından en uzaktaki ucu bulun ve yavaşça dışarı itin.
    UZMAN İPUCU

    Maggie Moran

    Ev & Bahçe Uzmanı
    Maggie Moran Pennsylvania'da Profesyonel Bahçıvanlık yapmaktadır.
    Maggie Moran Ev & Bahçe Uzmanı

    Yüzünüzdeki veya ağzınızdaki iğneler için acil tıbbi yardım alın. Bahçıvan Maggie Moran şöyle açıklıyor: 'Ağzınıza ya da yüzünüze ve boynunuza iğne batması durumunda derhal profesyonel tıbbi yardım alın. İğneleri kendiniz çıkarmaya çalışmayın. Bir acil bakım kliniğine ya da acil servise gidin.'

  2. adım 2 naylon bir çorap kullanarak glochidleri fırçalayın.2Naylon bir çorap kullanarak glochidleri fırçalayın. Glochidler, normal kaktüs dikenlerinden daha kısa ve daha az sert olan ince, kıl benzeri kaktüs iğneleridir. Bunları çıkarmak için koruyucu bahçe eldivenleri takın ve bir çift naylon külotlu çorap giyin. Ardından, glochidleri çıkarmak için hortumu etkilenen bölgeye sürtün.
    • Salkımlarla uğraşırken naylon hortum, istenmeyen cilt tahrişlerine neden olmadan koli bandının tüm yapışkan gücünü sağlar.
  3. adım 3 i̇natçı kaktüs tüylerini kauçuk çimento ile çekin.3İnatçı kaktüs tüylerini kauçuk çimento ile çekin. Pamuklu çubuk, dil basacağı veya başka bir küçük aplikatör kullanarak delinmiş bölgeye büyük miktarda kauçuk çimento uygulayın. Yapıştırıcının kurumasını bekleyin, ardından çimentonun kenarlarını yavaşça ve dikkatlice yukarı çekin. Mümkün olduğunca çok sayıda iğneyi çıkarmak için işlemi birkaç kez tekrarlayın.
    • Kuruma süreniz kullandığınız kauçuk çimento markasına göre değişecektir.
    • Yapıştırıcı kurudukça hafif bir ağrı hissedebilirsiniz. Bununla mücadele etmek için asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesiciden standart bir doz alın.
  4. adım 4 i̇ğneleri çıkardıktan sonra yaranızı sarın.4İğneleri çıkardıktan sonra yaranızı sarın. Kaktüs iğnelerini cildinizden çıkardıktan sonra, delinen bölgeyi 5 ila 10 dakika boyunca tatlı suyla temizleyin. Mümkün olduğunca çok kir ve kalıntıyı temizledikten sonra, yaraya antibiyotik krem sürün ve etkilenen bölgenin tamamını gazlı bez veya bandajla örtün.
    • Güvenlik için, yarayı temizlemeden önce ellerinizi antibakteriyel sabunla yıkayın.
    • Yara yerinde herhangi bir kaktüs kılı görürseniz, antibakteriyel sabunla sterilize edilmiş cımbız kullanarak bunları alın.
    • Yara iyileşene kadar, bandajınızı günde en az bir kez veya kirlendiğinde ya da ıslandığında değiştirin.
  5. adım 5 eğer yapabiliyorsanız tıbbi yardım alın't remove the needles.5İğneleri çıkaramıyorsanız tıbbi yardım isteyin. Kaktüs iğnelerini kollarınızdan, bacaklarınızdan veya vücudunuzun hassas olmayan diğer bölgelerinden çıkaramıyorsanız bir doktora gidin. Boynunuza, boğazınıza veya kolayca çıkaramayacağınız diğer hassas noktalara kaktüs iğneleri saplanırsa, mümkün olan en kısa sürede acil servise gidin.
    • Kaktüs iğnelerini cildinizde uzun süre bırakmak enfeksiyonlara yol açabilir.

İğneleri Giysilerinizden Çıkarmak

  1. adım 1 küçük kaktüs iğnelerini koli bandı kullanarak çıkarın.1Küçük kaktüs iğnelerini koli bandı kullanarak çıkarın. Küçük kaktüs tüyleri kendilerini kumaşa gömmeyi sever, bu da onları çıkarmayı inanılmaz derecede zorlaştırır. Ancak, genellikle koli bandı veya benzer şekilde güçlü bir yapıştırıcı kullanarak bunların büyük bir kısmını çıkarabilirsiniz. Bunu yapmak için, etkilenen bölgeyi bir bant şeridi ile kaplayın, ardından bandı yırtın. En iyi sonucu almak için bunu birkaç kez tekrarlayın.
    • Bu yöntemi cildinizde kullanmayın. Bunu yapmak, bıçaklanan bölgede ek hasara neden olabilir.
  2. adım 2 büyük kaktüs iğnelerini bir tarakla çıkarın.2Büyük kaktüs iğnelerini bir tarakla çıkarın. Küçük iğnelerin aksine, büyük kaktüs dikenleri ve top benzeri otostopçuları giysilerden çıkarmak kolaydır. Bunu yapmak için ince dişli bir tarak alın ve iğnelerin hemen üzerine yerleştirin. Ardından tarağı iğnelerin arasından geçirerek fırçalayın.
    • İğnelerin çoğunu çıkardıktan sonra, koli bandı veya bir cımbız kullanarak kalanlardan kurtulun.
    • Tararken elinizi iğnelerden mümkün olduğunca uzak tuttuğunuzdan emin olun.
  3. adım 3 kalan iğneleri çıkarmak için giysilerinizi çamaşır makinesinde temizleyin.3Arta kalan iğneleri çıkarmak için giysilerinizi çamaşır makinesinde temizleyin. Mümkün olduğunca çok iğneyi çıkardıktan sonra, giysilerinizi çamaşır makinesine koyun ve normal bir temizleme döngüsünden geçirin. Bunu yapmak, elle çıkaramadığınız küçük kılları çıkaracaktır.
    • Etkilenen giysilerinizi diğer giysilerle birlikte yıkamayın, aksi takdirde kaktüs iğnelerini bir giysiden diğerine taşıyabilirsiniz.

Saçınızdan İğneleri Çıkarma

  1. adım 1 büyük iğneleri bir cımbızla dışarı çekin.1Büyük iğneleri bir cımbızla çıkarın. Büyük, açıkça görülebilen kaktüs dikenleri saçınıza dolanırsa, bunları bir cımbızla tutun ve çekin. Bu iğnelere küçük, görülmesi zor kaktüs tüyleri eşlik edebilir, bu nedenle ellerinizi güvende tutmak için bahçe eldivenleri giyin.
    • Kaktüs dikenlerinden herhangi biri kafa derinizi delmişse, bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden önemli hasar belirtileri olup olmadığını kontrol etmesini isteyin. Herhangi bir şey fark ederlerse, derhal bir doktora gidin.
  2. adım 2 küçük ve sıkışmış iğneleri bir tarakla çıkarın.2Küçük ve sıkışmış iğneleri bir tarakla çıkarın. Ellerinizi güvende tutmak için bir çift bahçe eldiveni giyin. Ardından, ince dişli bir tarak alın ve saçınızın etkilenen bölgelerinde gezdirin. Bu, ince, görülmesi zor kaktüs tüylerinin yanı sıra saçlarınıza dolanmış inatçı otostopçuları da çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
    • Eğer zorlanıyorsanız, saçınızı yaklaşık 10 dakika boyunca ılık suda bekletin. Bu her şeyi gevşetecek ve kaktüs iğnelerinin daha kolay çıkarılmasını sağlayacaktır.
  3. adım 3 eğer yapabiliyorsanız saçınızı kesin't remove the needles.3İğneleri çıkaramıyorsanız saçınızı kesin. Kaktüs iğnelerini saçınızdan çıkaramıyorsanız, etkilenen bölgeleri makasla kesmeniz veya bir jilet kullanarak tıraş etmeniz gerekebilir. İğneleri içeride bırakmak cazip gelse de, bunu yapmak inanılmaz derecede rahatsızlığa ve iğneler kafa derinize ulaşırsa ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruBir kaktüsün neden iğneleri olur? Bir kaktüsün kendisini yırtıcılardan korumak için iğneleri vardır. Çoğu hayvan iğneler nedeniyle kaktüsleri yemekten kaçınacaktır.
  • SoruNe tür bir kaktüs iğneler fırlatır? Zıplayan cholla kaktüsü, dikenleri çok yaklaşan her şeye yapışacak bir türdür. Bunun nedeni, dikenlerinin tüm uzunluğu boyunca dikenlere sahip olmalarıdır.
  • SoruBir kaktüsün üzerindeki iğnelere ne denir? Kaktüslerin iğneleri, dikenleri veya dikenleri genellikle glochidium veya glochids olarak adlandırılır.

İpuçları