Araç Yolundaki Buz Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Buzlu bir kışla karşı karşıya kaldığınızda, garaj yolunu güvenli tutmak için buzdan uzak tutmanız gerekir. Garaj yolunu kaya tuzuyla kaplamak en yaygın ve zaman içinde test edilmiş yöntemdir. Buzlu garaj yoluna ispirto püskürtmek de buzu eritmenin etkili bir yoludur. Her iki durumda da, önce buzun üstündeki kar örtüsünü kürekle temizlediğinizden emin olun. Ayrıca, buz eridikten sonra ortaya çıkan çamuru garaj yolunuzdan temizlemek için tekrar kürekleyin.

Adımlar

Kaya Tuzu Serpme

  1. adım 1 kar birikintilerini temizleyin's on top of the ice.
    Buzun üstündeki karı temizleyin. Buzun üzerinde kar birikmişse herhangi bir buz çözücü kullanmak anlamsızdır. Başka bir şey yapmadan önce karı buzdan itmek için bir kar küreği kullanın. Karı tamamen temizlemek zorunda değilsiniz, ancak iki inç (5 cm) veya daha azına indirmeye çalışın.
    • Dört tekerlekli bir araca, traktöre veya kar küreme makinesine takılan bir sabanınız varsa, karı bu şekilde temizlemek çok daha hızlıdır.
  2. adım 2 kaya tuzunu bitkilerden ve evcil hayvanlardan uzak tutun.
    Kaya tuzunu bitkilerden ve evcil hayvanlardan uzak tutun. Kaya tuzu, hayvanlara ve bitki yaşamına zararlı kimyasallar içerir. Tuzu yayarken, garaj yolunuzun yakınındaki çimlere veya bitkilere atmadığınızdan emin olun. Ayrıca, evcil hayvanlarınız dışarıdaysa tuzu yemediklerinden emin olun.
  3. adım 3 buzun üzerine eşit miktarda kaya tuzu serpin.
    Buzun üzerine eşit miktarda kaya tuzu serpin. Her 1000 feet kare (93 metrekare) araba yolu için yaklaşık dört pound (1,8 kg) kaya tuzuna ihtiyacınız olacaktır. Tuzu eski bir plastik bardakla alın ve yavaşça araba yolunun yüzeyinde sallayın. Herhangi bir noktaya çok fazla tuz yığmayın.
    • Tuzlu suyun donma sıcaklığı normal sudan daha düşüktür, bu nedenle tuzun buzu eritmesine neden olan temel prensip budur.
    • Bahçe gübresi için kullandığınız türden bir döner serpme makineniz varsa, tuzla doldurun ve tuzu hızlı ve eşit bir şekilde yaymak için kullanın.
    • Kalsiyum klorür peletleri ve magnezyum klorür peletleri ikame edilebilir ve aynı şekilde uygulanabilir.
  4. adım 4 tuzun üzerine biraz ılık su serpin.
    Tuzun üzerine biraz ılık su sıçratın. Tuzu buzun üzerinde bekletmek onu yavaşça eritecektir, ancak karışıma ılık su eklemek işleri hızlandıracaktır. Bir sprey şişesini ılık suyla doldurun ve tuzu koyduğunuz tüm alanı buğulayın. Bir sürahiden su dökmek de işe yarayacaktır, ancak suyu eşit dağıtmayacaktır.
    • Daha geniş alanlar için bir bahçe hortumu kullanmayı deneyin. Doğru bağlantı parçalarına sahipseniz bir lavabo musluğuna bile bağlayabilirsiniz.
    • Kalsiyum klorür peletleri veya magnezyum klorür peletleri kullanıyorsanız bu gerekli değildir.
  5. adım 5 buzun yumuşamasını bekleyin.
    Buzun yumuşamasını bekleyin. İnce buz muhtemelen 5-10 dakika içinde eriyecektir, ancak daha kalın buzlar için daha uzun süre beklemeniz gerekecektir. Bu süre 30 dakikaya kadar uzayabilir. Dışarısı donma noktasının altındaysa, sıcak tutmak için içeride beklemelisiniz. Eridiğini fark edene kadar buzu birkaç kez kontrol edin.
  6. adım 6 erimiş buzu araba yolundan kürekle temizleyin.
    Erimiş buzu araba yolundan kürekle temizleyin. Garaj yolundaki buzu tamamen temizlemek için metal bir kar küreği kullanarak kalan çamuru kazıyın. Çoğunlukla erimiş buzu araba yolunda bırakırsanız, tekrar donma riski vardır.
    • Sulu sulu çamuru temizlemek için büyük bir zemin sileceği de kullanabilirsiniz, böylece yeniden donarak ince bir kaygan buz tabakasına dönüşmez.
    • Eğer aceleniz varsa ya da buzun tamamen eriyip su haline geldiği açıkça görülüyorsa, sulu çamuru kürekle temizlemek konusunda endişelenmeyin.

Sürtünme Alkolü Kullanmak

  1. adım 1 buzun üstündeki karı temizleyin.
    Buzun üstündeki karı temizleyin. Eğer garaj yolunuzda buz varsa, muhtemelen biraz da kar vardır. Buzu eriten herhangi bir yöntem karı da eritecektir, bu nedenle önce karı temizlemezseniz buzu etkili bir şekilde temizleyemezsiniz. Bir pulluk, kar küreme makinesi veya kar küreği ile karı garaj yolundan itin.
  2. adım 2 bir sprey şişesini %70 izopropil alkol ile doldurun.
    Bir sprey şişesini %70 izopropil alkol ile doldurun. En az bir quart (yaklaşık bir litre) veya yarım galon (yaklaşık 2 litre) olan bir sprey şişesi alın. Alkolü ekleyin ve sprey başlığını tekrar takın. Alkolün daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, suyla 50/50 oranında seyreltin.
    • Seyreltilmiş alkolün buzu eritmede biraz daha az etkili olabileceğini unutmayın.
    • Sprey şişeniz yoksa, alkol şişesinin kapağında dört veya beş delik açmak için keskin bir bıçak kullanın ve alkolü bu şekilde püskürtün.
    • Daha geniş bir alanı tedavi etmeniz gerekiyorsa, alkol ve suyu küçük bir bahçe pompası püskürtücüsünde karıştırabilirsiniz.
  3. adım 3 alkolü buzun üzerine püskürtün.
    Alkolü buzun üzerine püskürtün. Garaj yolunda bir yandan diğer yana yürüyün ve ilerledikçe alkolü püskürtün. Eğilebiliyorsanız, şişeyi buzdan yaklaşık bir adım uzakta tutun, böylece daha doğrudan vurur. Garaj yolunu kaplamadan önce alkol biterse, şişeyi yeniden doldurun ve devam edin.
  4. adım 4 erimiş buzu kürekle kenara alın.
    Erimiş buzu kürekle kenara alın. Alkolü buzun üzerinde 15 ila 30 dakika beklettikten sonra, sağlam bir metal kar küreği alın. Buzu kırın ve araba yolunun kenarına doğru itin. Zor durumda kaldığınızda kürekle temizlemeniz gerekmez, ancak tekrar donma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Çevre Dostu Seçenekleri Kullanmak

  1. adım 1 bazı kar eritme matları takın.
    Kar eritme matları takın. Piyasada birçok buz eritme matı bulabilirsiniz. Birçoğu araba yolunun altına monte edilen sistemlerdir ve daha pahalı olabilirler. Bazı paspaslar, buzu eritmek için buzun üzerine yerleştirmenize izin verebilir.
  2. adım 2 buzun üzerine sıcak su dökün veya püskürtün.
    Buzun üzerine sıcak su dökün veya püskürtün. Dışarıda güvenle taşıyabileceğiniz kadar su kaynatmak için ocakta bir tencere veya elektrikli su ısıtıcısı kullanın. Suyu eritmek için buzun üzerine dökün. Metal bir sulama kabınız varsa, bu suyu etrafa yaymak için harika bir yoldur.
    • Evinizdeki sıcak suya bir hortum bağlama imkanınız varsa, bu buzlu araba yoluna püskürtmek için harika bir yoldur.
    • Üzerine su döktükten sonra erimiş buzlu çamuru kürekle temizlemeniz gerekebilir.
  3. adım 3 su ve sirkeyi bir sulama kabında karıştırın.
    Su ve sirkeyi bir sulama kabında karıştırın. 1:1 oranında ılık su ve sirke kullanın. Kutuda karıştırdıktan sonra buzun üzerine dökün. Buzu eritmeye başlamak için birkaç dakika bekletin. Eriyen buzu parçalamak için bir buz keskisi veya ağır metal bir kürek kullanın.
  4. 4. adım buz eritmek için turşu salamurası kullanın.
    Buz eritmek için turşu salamurası kullanın. Turşu salamurası -6 Fahrenheit (-21 santigrat derece) kadar soğuk buzu eritebilir. Buzu eritmek için tuzlu suyu buzlu alana dökün. Birkaç dakika bekletin, ardından buzu kazımak için buz keskisi veya ağır metal bir kürek kullanın.
    • Ayrıca, buzun kaldırıma yapışmasını önlemek için garaj yolunuzu turşu tuzlu suyla önceden ıslatabilirsiniz. Bu, buzun daha kolay çıkarılmasını sağlar.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    İçeceğimi döktüğümde araba yolum buz tuttuysa ve hava -10 derecenin altındaysa, ailem eve gelmeden önce buzun erimesini nasıl sağlayabilirim?
    Kar eritici tuz kullanın. Buz küplerinin boyutu, tuzla erimenin ne kadar süreceğini belirleyecektir.
  • Soru
    Çakıllı bir yoldaki kar ve buzu temizlemenin en iyi yolu nedir?
    Mümkün olduğunca kürekle temizleyebilir, ardından kalan karı eritmek için çakılın üzerine kaya tuzu atabilirsiniz.

İpuçları

  • Karı mümkün olan en kısa sürede temizleyin ve buzun temizlenmesini zorlaştıracak şekilde sert bir şekilde paketlemekten kaçının.
  • Eğer buzu kürekle temizleyemeyecekseniz kaya tuzuna eşit miktarda kum ekleyin. Bu, eriyen buzda çekiş gücü yaratmaya yardımcı olacaktır. Aynı prensip kedi kumu yaymak için de geçerlidir.
  • Alanı, güneş parlıyorsa altında ısı yaratacak siyah plastik bir muşamba ile örtmeyi deneyin. Bu buzu eritebilir.