Kirpi Tüyleri Nasıl Çıkarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kirpiler münzevi hayvanlardır, ancak kendilerini tehdit altında hissettiklerinde acı verici yaralanmalara neden olabilirler. Siz ya da tanıdığınız bir kişi ya da hayvan bir kirpinin saldırısına uğradıysa, bir doktor ya da veterinere kirpilerin tüylerini aldırmayı düşünmelisiniz. Kirpileri evde sadece sayıları azsa, göz gibi hassas bölgelere yakın değilse veya tıbbi yardıma erişiminiz yoksa çıkarın. Enfeksiyon veya organ hasarı olasılığını azaltmak için aşağıdaki adımları dikkatlice izleyin.

Adımlar

Köpek veya Başka Bir Hayvanın Tüylerini Çıkarma

  1. adım 1 hayvanı derhal tedavi edin.
    Hayvanı derhal tedavi edin. Kirpi tüyleri ilk 24 saat içinde hayvandan çıkarılırsa kalıcı zarar verme olasılığı çok daha düşüktür. Bu süre zarfında tedavi edilen hayvanlar neredeyse her zaman tamamen iyileşir. Öte yandan tedavinin gecikmesi, kırık tüy uçları, göz veya eklem hasarı ve enfeksiyon gibi komplikasyonların görülme olasılığını artırır. Ağız bölgesinde tüy bulunan köpekler, tüyler çıkarılana kadar yemek yiyemeyebilir.
    • Birçok veteriner hastanesi acil durumlar için mesai sonrası hasta kabul etmektedir.
    • Hayvanı hemen tedavi edemiyorsanız, tüyleri tırmalamasını veya kırmasını engellemeye çalışın. Tüyler, kırılmanın en tehlikeli olduğu göğüs veya karın bölgesindeyse, herhangi bir hareketi en aza indirmek için onu bağlayın.
  2. adım 2 mümkünse hayvanı bir veterinere götürün.
    Mümkünse hayvanı bir veterinere götürün. Bir hayvanın tüylerini evde çıkarmak acı verici bir süreçtir ve nazik bir hayvan bile mücadele edecektir. Eğer hayvanda 10 veya daha fazla tüy delinmişse, ağzının veya gözlerinin yakınında gömülü tüyler varsa veya saldırgan davranış eğilimi varsa, bir veteriner bulmak için çaba gösterin. Bu durumlarda sadece son çare olarak evde uzaklaştırmayı deneyin.
    • Tüyler gözün içine veya çevresine gömülmüşse, bunları kendiniz çıkarmak tehlikelidir. Gözdeki kırık tüy uçlarının yerini tespit etmek için tıbbi ekipman gerekebilir ve ciddi hasara neden olabilir.
    • Tüyler ağız çevresine gömülmüşse, hayvanın ağzına veya boğazına tüyler gömülmüş olabilir. Bunların evde bulunup çıkarılması zordur ve bir veteriner tarafından çıkarılana kadar hayvanınızın yemek yemesini engelleyebilir.
  3. adım 3 bir veya daha fazla yardımcının hayvanı zapt etmesini sağlayın.
    Bir veya daha fazla yardımcının hayvanı zapt etmesini sağlayın. Hayvan küçük ve alışılmadık derecede sakin değilse, bir arkadaşınızın onu yerinde tutmasını sağlamalısınız. Stresi ve mücadeleyi en aza indirmek için mümkünse köpeğin rahat edebileceği birini seçin. Tüylerin çıkarılması sırasında mücadele etmek, uçların kopmasına ve ulaşamayacağınız şekilde hayvanın daha derinlerine inmesine neden olabilir.
    • Hayvanın yüzünde ya da çevresinde tüy yoksa ağızlık takmayın, çünkü ağızlık tüyleri kırabilir ya da daha fazla içeri itebilir. Tüycükler nedeniyle yaralanan köpeklerin neredeyse tamamında, genellikle diğer yerlere ek olarak bu bölgede tüycükler bulunur, bu nedenle ağızlığın güvenli olduğunu varsaymadan önce ağızda ve yüzde delinme izleri veya küçük tüycükler olup olmadığını iyice kontrol edin.
  4. adım 4 hayvanın her yerinde tüy olup olmadığını kontrol edin.
    Tüyün yeri için hayvanın her yerini kontrol edin. Gömülü tüyleri olan hayvanların çoğu birden fazla yerden yaralanmıştır ve bazı tüyler küçük ve görülmesi zor olabilir. Hayvanın kendi kendine tüyleri çıkarma çabası, tüylerin hayvanın pençelerine de geçmesine neden olabilir veya kirpi hayvana birden fazla kez vurmuş olabilir.
    • Arka damağı ve boğazı görmek için bir el feneri kullanarak ağzın içini kontrol edin. Burada tüyler varsa, bir veteriner hekim köpeğe fazla acı vermeden bunları çıkarabilir.
    • Köpeğin ayaklarının üzerini ve arasını, patilerini ve bacaklarını kontrol edin.
    • Göğüste ya da midede bulunan tüyler diğer bölgelere göre çok daha az yaygın olsa da, bu bölgedeki kırık tüy uçları tehlikeli olabileceğinden, burada küçük tüyler ve deri altında hassas topaklar olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
  5. adım 5 hayvanı mümkün olduğunca rahat tutun.
    Hayvanı mümkün olduğunca rahat tutun. Köpeği mümkün olduğunca rahat tutmak için yavaş hareket edin ve yumuşak konuşun, ancak bir ısırıktan kaçınmaya hazır olmalısınız. Tüyleri hayvanın yüzünden çıkarmadan önce, elinizle gözlerini kapatın veya hayvanın güvendiği bir yardımcının da aynısını yapmasını sağlayın.
  6. adım 6 tüyleri çıkarmadan önce asla kesmeyin.
    Tüyleri çıkarmadan önce asla kesmeyin. Kirpi tüyünün sönmesi ve daha kolay çıkarılması için ikiye kesilmesi hakkında tavsiyeler duymuş veya okumuş olabilirsiniz. Bu tavsiyeye uymayın: aslında bu tüyleri tutmayı daha da zorlaştırabilir, hatta onları birkaç kırık parçaya ayırabilir.
  7. adım 7 bir tüyü pense veya hemostat ile tabanına yakın bir yerden kavrayın.
    Tabana yakın bir tüyü pense veya hemostat ile kavrayın. Derinin yanında, tüyün tabanını sıkıca kavrayabilen bir çift düz çeneli pense kullanın. En küçük tüyleri çıkarmak için daha küçük veya iğne uçlu penselere geçmeniz gerekebilir. Hemostatlar veya sıkıştırma amaçlı küçük tıbbi penseler varsa mükemmel bir seçimdir.
    • Sıkıca kavrayın, ancak tüyü kıracak kadar sert değil.
    • Tüyleri parmaklarınızla kavramayın. Cildinizde acıya ve yaralanmaya neden olacak küçük dikenler ve pullarla kaplıdırlar.
  8. adım 8 tüyün girdiği yönün tersine doğru tüyü hızlıca dışarı çekin.
    Tüy ucunu, tüy ucunun girdiği yönün tersine doğru hızlıca dışarı çekin. Tüyün tabanını sıkıca tutarak mümkün olduğunca düz bir çizgide çekin. Tüyün hayvanın içinde yeni bir hasara veya kırılmaya neden olabileceği bir yere doğru eğmek yerine doğrudan delikten dışarı kaydırmaya çalışın.
    • Tüy çıkarma işlemi hızlı bir hareketle yapıldığında çok daha az acı verir. Bununla birlikte, tüyü çekmeden önce tüyü sıkıca kavradığınızdan ve doğru yönde çekmeyi hedeflediğinizden emin olmalısınız.
  9. adım 9 tüy ucu kırılırsa, sterilize edilmiş cımbızla çıkarın.
    Tüy ucu kırılırsa, sterilize edilmiş cımbızla çıkarın. Ucun hala mevcut olduğundan emin olmak için çıkardığınız tüyün tabanına bakın. Uç kırılmışsa, enfeksiyona neden olabilir ve hatta hayvanın organlarına gidebilir. Bir çift cımbızı sterilize etmeniz ve çıkarmaya çalışmanız gerekecektir.
    • Metal cımbızları sterilize etmek için akan suda durulayın, ardından beş dakika boyunca kaynar su dolu bir tencereye bırakın. Maşa ile dikkatlice çıkarın, temiz bir kağıt havlu üzerine yerleştirin ve kullanmadan önce birkaç dakika soğumaya bırakın.
    • Delinme yarasında tüy ucunu göremiyorsanız veya bir ya da iki denemeden sonra çıkaramıyorsanız, köpeğinizi derhal bir veterinere götürün.
  10. adım 10 kalan tüm tüyler için tekrarlayın.
    Kalan tüm tüylerle tekrarlayın. Her bir tüyü derinin yanında birer birer kavrayın. Acıyı en aza indirmek için sıkıca ve hızlıca dışarı çekin. Her zaman girdiği yönün tersine doğru düz bir şekilde çekin, asla açılı bir şekilde çekmeyin. Her tüyü çıkardıktan sonra hayvanın içinde kırılmadığından emin olmak için ucunu kontrol edin.
    • Gözden kaçırmış olabileceğiniz tüyler için hayvanı tekrar kontrol edin. Emin olmak her zaman en iyisidir, çünkü tüyün hemen çıkarılması daha hızlı ve daha güvenli bir iyileşme sağlar.
  11. adım 11 yerine bağlı olarak tüy yaralarını bandajlayın veya dezenfekte edin.
    Tüy yaralarını yerine göre bandajlayın veya dezenfekte edin. Tüy yaralarını yalnızca hayvanın göğsündeyse veya önemli miktarda kan kaybına neden oluyorsa bandajlayın veya sarın. Diğer yaralar enfeksiyona karşı gözünüzü açık tutabilmeniz için havaya açık bırakılmalıdır, ancak enfeksiyon riskini azaltmak için bu yaraların üzerine dezenfektan veya antiseptik damlatmalısınız. Göğüs yaralarını dezenfekte etmeyin.
    • Yaraları temizlemek için kolay bir araç olarak bir pamuğu hidrojen peroksite batırın.
  12. adım 12 hayvanınıza kuduz aşısı yaptırın.
    Hayvanınıza kuduz aşısı yaptırın. Kuduz enfeksiyonu olasılığı oldukça düşük olsa da, hastalık ölümcüldür, bu nedenle bu adımı atlamayın. Kediler, köpekler, kuşlar, atlar ve çiftlik hayvanları da dahil olmak üzere tüm sıcakkanlı hayvanlar kuduza yakalanabilir. Yerel doktorunuz veya veterineriniz bölgenizde kuduz olup olmadığını bilmeli ve aşı uygulayabilmelidir.
    • Köpek ve kedi gibi memeliler sadece kuduza yakalanmakla kalmaz, aynı zamanda kuduzu insanlara da bulaştırabilirler. Özellikle hayvanınıza hemen aşı yaptırmadıysanız, kendiniz için kuduz aşısı yaptırmanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun.
    • Evcil hayvanınız son üç yıl içinde aşı olmuş olsa bile, olası bir maruziyetten sonra bir aşı daha yaptırmanın akıllıca olup olmayacağını doktorunuza sorun.
  13. adım 13 önümüzdeki birkaç hafta boyunca komplikasyon belirtilerini arayın.
    Önümüzdeki birkaç hafta içinde komplikasyon belirtileri olup olmadığına bakın. Hayvan bir hafta sonra hala acı çekiyorsa veya enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa, derhal bir veterinere götürün. Kırmızı veya şişmiş alanlar, sızan irin veya dokunulduğunda sıcak olan deri enfeksiyona işaret edebilir.
    • Hayvan topallıyorsa veya hassas, ağrılı eklemleri varsa, hayvanınızı bir veterinere götürmelisiniz. Tüyler vücudunun derinliklerine saplanmış olabilir.
    • Hayvanın ağzında veya boğazında tüy varsa, iyileşene kadar birkaç gün yumuşak yiyeceklerle besleyin.
    • Enfeksiyon mevcutsa veteriner antibiyotik reçete etmeye karar verebilir. Evde, bir veteriner hekimin tavsiyesi olmadan hayvanınıza reçetesiz satılan antibiyotik losyondan daha güçlü bir şey vermeye çalışmayın.

Tüylerin İnsandan Çıkarılması

  1. adım 1 ciddi vakalar için bir doktora gidin.
    Ciddi vakalar için bir doktora gidin. Eğer çok sayıda tüy varsa, bu işlem bir doktor tarafından yapıldığında çok daha az acı verici olacaktır. Bir kişinin yüzündeki veya boğazındaki tüyleri evde çıkarmaya çalışmayın.
  2. adım 2 kişiden sakin ve hareketsiz kalmasını isteyin.
    Kişiden sakin ve hareketsiz kalmasını isteyin. Çıkarma işlemi acı vericidir ve tüyler çıkarılırken hastanın uzun bir süre hareketsiz oturmasını gerektirir. Yaralanma meydana geldikten sonra tüyleri mümkün olan en kısa sürede çıkarın.
    • Yaralı kişi mücadele ederse, tüy ucunun kırılıp derinin daha derinlerine saplanma riski vardır ve bu da ciddi sorunlara neden olabilir. Kişi hareketsiz kalmayacaksa doktora götürün.
  3. adım 3 tüyleri çıkarmadan önce asla kesmeyin.
    Çıkarmadan önce tüyleri asla kesmeyin. Birçok kişi içi boş tüyü çıkarmadan önce keserek sönmesini ve küçülmesini sağlar. Ancak profesyoneller bunu yapmamanızı tavsiye eder, çünkü bu tüyün kavranmasını zorlaştırabilir ve birkaç parçaya ayrılmasına neden olabilir.
  4. adım 4 i̇lk tüye bir çift düz başlı pense veya hemostat ile yaklaşın.
    İlk tüye bir çift düz başlı pense veya hemostat ile yaklaşın. Hem küçük hem de büyük tüyler varsa farklı boyutlarda penselere ihtiyacınız olabilir. Tüylerin çıkarılması için alet gerekir çünkü yüzeyleri boyunca dikenli uçları vardır, bu da onları bir nesneye yapıştırmayı kolaylaştırır ancak ters yönde çıkarılmasını zorlaştırır. Tüyleri elinizle çekmeye çalışırsanız parmaklarınıza batacaklardır.
  5. adım 5 tüyleri tabana yakın bir yerden tutturun.
    Tüyleri tabana yakın bir yerden tutturun. Aleti kullanarak tüyü deriye mümkün olduğunca yakın tutun. Hatta deriyi tüyün etrafından aşağı doğru itebilirsiniz, yeter ki tüyü kırmamaya veya yaralı kişiye çok fazla acı vermemeye dikkat edin.
  6. adım 6 i̇ğneyi yumuşak bir şekilde dışarı çekin.
    İğneyi yumuşak bir şekilde dışarı çekin. İğneyi mümkün olduğunca sıkı ve hızlı bir şekilde dışarı çekmek için güçlü ve hızlı bir hareket kullanın. İğneyi bükmeyin, bu kırılmaya neden olabilir. Girdiği aynı açıyla, yaradan doğrudan geriye doğru çekmeye çalışın.
  7. adım 7 ucun kırılmadığından emin olmak için tüyün gömülü olduğu alanı tarayın.
    Ucun kırılmadığından emin olmak için tüyün gömülü olduğu alanı tarayın. Kırık tüyler kendilerini deriye gömebilir ve enfeksiyona neden olabilir. Bu durumda bir doktora görünün.
    • Doktora gidemiyorsanız, bir çift temiz (kirden arındırılmış) cımbızı beş dakika boyunca kaynar suya koyarak sterilize edin. Cımbızı maşa ile sudan çıkarın ve yaranın içindeki kırık tüy ucunu çıkarmak için kullanmadan önce temiz bir kağıt havlu üzerinde birkaç dakika soğumaya bırakın.
  8. adım 8 bulabildiğiniz her tüy için çıkarma işlemini tekrarlayın.
    Bulabildiğiniz her tüy için çıkarma işlemini tekrarlayın. Hastaya vücudunun başka bir yerinde ağrı olup olmadığını sorun, bu daha küçük tüylere veya fark etmediğiniz kırık tüy uçlarına işaret edebilir. Yukarıda anlatıldığı gibi tüy uçlarını çıkarın.
  9. adım 9 yaraları dezenfekte edin.
    Yaraları dezenfekte edin. Bir pamuğu hidrojen peroksite batırın ve yaraları bununla silerek temizleyin. İlk yardım çantalarında bulunan steril alkol pedleri de işe yarayacaktır. Başka bir şey yoksa yumuşak sabun ve su kullanın.
  10. adım 10 yaralara antibiyotik merhem sürün.
    Yaralara antibiyotik merhem sürün. Yaralı kişi enerjik aktivitelere katılacaksa veya yarayı kaşıma ihtimali varsa merhemi yerinde tutmak için üzerine bir bandaj uygulamak isteyebilirsiniz. Aksi takdirde, bölgeyi açık tutun (bandaj olmadan) böylece enfeksiyon olup olmadığını izleyebilirsiniz.
  11. adım 11 yarayı her gün enfeksiyon belirtileri açısından izleyin.
    Enfeksiyon belirtileri için yarayı her gün izleyin. Olası enfeksiyon kızarıklık, şişme ve irin sızması şeklinde ortaya çıkabilir. Bu durum ortaya çıkarsa, enfeksiyonla mücadele etmek için güvenli ve etkili bir antibiyotik reçete edilebilmesi için bir doktora gitmelisiniz.
    • Kişinin önümüzdeki birkaç hafta içinde açıklanamayan ağrıları olursa, onu bir doktora götürün ve kirpi tüyü olayından bahsedin. Kirpi tüyünün ucunun derinin altında kalmış veya vücudun derinliklerine doğru ilerleyerek ciddi hasara yol açmış olma ihtimali vardır.
  12. adım 12 mümkün olan en kısa sürede bir doktora kuduz aşısı olup olmadığını sorun.
    Mümkün olan en kısa sürede bir doktora kuduz aşısı olup olmadığını sorun. Kuduz çoğunlukla ısırık yoluyla bulaşsa da, herhangi bir risk almamalısınız. Bir kişi kuduz virüsünü bir kirpiden alacak kadar şanssızsa ve hemen bir aşı veya yakın geçmişte bir aşı yaptırmamışsa, ölüm olasılığı yüksektir.
    • Yaralanan kişi son üç yıl içinde aşı yaptırmış olsa bile, olası bir maruziyetten sonra bir aşı daha yaptırmanın akıllıca olup olmayacağını doktoruna sorun.

Kirpi ile Karşılaşma İhtimalini Azaltmak

  1. adım 1 hayvanınızın kirpilerden kaçınmayı öğreneceğini varsaymayın.
    Hayvanınızın kirpilerden kaçınmayı öğreneceğini varsaymayın. Birçok köpek ve diğer hayvanlar iki ya da daha fazla kez kirpiyle karşılaşarak kendilerini yaralayabilmektedir. Evcil hayvanınız bölgenizde bir kez kirpi tarafından yaralandıysa, muhtemelen tekrar karşılaşacak ve onu tekrar kışkırtabilecektir.
  2. adım 2 olası kirpi yuvalarını belirleyin.
    Olası kirpi inlerini belirleyin. Kirpiler küçük, kapalı alanlarda yaşarlar. Mağaralar, kütüklerin altındaki boşluklar veya kaya düşmeleri kirpi içerebilir. Bu tür alanlardan geçerken hayvanınızı tasmalı tutun veya bunları araştırmaya giderse geri çağırın. Birisi evinizin yakınında kirpilerle karşılaştıysa, bir güvertenin altında, bir sürünme boşluğunda veya bir kulübenin köşesinde yaşıyor olabilirler.
    • Garip havlama, homurdanma, inleme veya çığlık seslerini takip ederseniz bir kirpinin yuvasını keşfetmek kolay olabilir. Bu sesler en çok sonbahar çiftleşme mevsiminde görülür.
  3. adım 3 eğer bir kirpiyle karşılaşırsanız, yavaşça geri çekilin.
    Eğer bir kirpiyle karşılaşırsanız, yavaşça geri çekilin. Efsanenin aksine, kirpiler saldırgan değildir ve tüylerini fırlatamazlar. Yavaşça geri çekildiğiniz sürece kirpinin size zarar vermemesi gerekir. Etrafta başka kirpi olmadığından emin olmak için geri çekilirken etrafınıza bakın. Genellikle yalnız olsalar da, kışın yavruları olan anneler veya bir inini paylaşan birden fazla kirpi bulabilirsiniz.
  4. adım 4 kirpilerin ne zaman aktif olduğunu bilin.
    Kirpilerin ne zaman aktif olduğunu bilin. Kirpiler genellikle gün boyunca uyurlar, bu nedenle hayvanlarınızın bu süre zarfında onlarla karşılaşma riski çok azdır. Hayvanlarınızı gece boyunca içeride veya kafeslerde tutun. Kirpilerin arazinizde olduğunu doğrulamak için onları kendiniz tespit etmek istiyorsanız, bir el fenerine veya gece görüş gözlüklerine ihtiyacınız olabilir. Şüphelendiğiniz inden çok uzak durun.
  5. adım 5 mülkünüzdeki oklu kirpileri temizlemek için profesyonel oklu kirpi temizleyicileri çağırın.
    Mülkünüzdeki kirpileri temizlemek için profesyonel kirpi temizleyicileri çağırın. Yaralanma olasılığının yanı sıra, kirpiler ahşap ve bahçe bitkilerini yiyerek büyük hasara neden olur. Yaban Hayatı Kontrol veya profesyonel evcil hayvan uzaklaştırıcılarını arayın ve kirpileri güvenli bir şekilde uzaklaştırmalarını sağlayın.
    • Kirpileri kendiniz uzaklaştırmaya çalışmayın, ciddi şekilde yaralanabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Genç öküzlerimden birinin derisinde kirpi tüyleri var. Çıkarılmaları gerekir mi?
    Evet, çıkarılmaları gerekir. En iyisi bunları bir veteriner tarafından aldırmaktır, ancak bir veterinere ulaşamıyorsanız, bunları kendi başınıza dikkatlice çıkarmayı deneyebilirsiniz.
  • Soru
    Kirpi tüyleri kuduz bulaştırabilir mi?
    Evet. Köpeğiniz kirpi tüylerine bulaşırsa, veteriner hekime götürülmelidir.
  • Soru
    Köpeğim bir kirpi tarafından saldırıya uğradı ve patisinin üzerinde yürüyemiyor. Onu yatıştırmak için kullanabileceğim bir sabun var mı?
    Aslında bir ıslatma yöntemi yok ama bir bandaj alıp köpeğinizin patisini sarmanızı tavsiye ederim. Bu, yaranın kanamasını ve enfeksiyon kapmasını önleyecektir; ayrıca yürümekten kaynaklanan basınç doğrudan patiye uygulanmayacağı için köpeğinizin acısını hafifletmeye yardımcı olacaktır. Köpeğiniz bir ya da iki gün içinde hala acı çekiyorsa, veterinerinizi arayarak tavsiye edecekleri bir şey olup olmadığını öğrenin.

İpuçları

Uyarılar

  • Kırık tüy uçları deriye doğru değil, vücudun derinliklerine doğru hareket edecektir. Bu tehlikeli olabilir ve her zaman derhal bir doktora veya veterinere başvurulmalıdır.
  • Kirpiler genellikle vahşi doğada insanlardan uzakta yaşamayı tercih ederler. Vahşi doğada kamp yapıyorsanız, zararlı kokular ve inlemeler, diş tıkırtıları ve feryatlar gibi sesler gibi kirpi uyarı sinyallerine karşı dikkatli olun. Köpeğinizin, içi boş ağaçlar, toprak inler veya kaya tepecikleri gibi kirpilerin tercih ettiği yaşam alanlarının yakınında dolaşmasına izin verirken dikkatli olun.
  • Bir veteriner hekimin gözetimi olmadan hayvanınızı uyuşturmaya veya sakinleştirmeye çalışmayın. Yanlış cins üzerinde veya yanlış dozajda kullanıldığında ev ilaçları bile tehlikeli olabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Düz başlı pense veya hemostat
  • Cımbız
  • Sabun ve su
  • Antibiyotik merhem
  • Ağızlık (sadece hayvanın kafasında veya ağzında tüy veya delinme izi yoksa)