Çatlak Bir Sörf Tahtası Nasıl Onarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sörf yapmak eğlenceli ve heyecan verici bir deneyimdir, ancak çoğu sörfçü, sörf tahtanızın dalgalarda geçen uzun bir gün boyunca çok fazla darbe alabileceğini bilir. Sörf tahtanızda bir çatlak fark ederseniz endişelenmeyin! Alanı temizlediğiniz, reçineyi düzgün bir şekilde uygulayıp sertleştirdiğiniz ve tahtayı düzleştirdiğiniz sürece çoğu çatlağı evde onarabilirsiniz.

Adımlar

Çatlak Bölgenin Temizlenmesi

  1. adım 1 balmumu, tuz ve kumu temizlemek için tahtayı nemli bir bezle silin.
    Balmumu, tuz ve kumu temizlemek için tahtayı nemli bir bezle silin. Tamir etmeden önce tahtanın temiz olması gerekir. Kum veya tuzu toplamak için bir havlu ve tatlı su ile silin ve tüm tahta cilasının yüzeyden, özellikle de çatlağın etrafından çıktığından emin olun. Çatlağı temizlemek için pamuklu bir çubuk kullanın.
    • Çatlağın içinde veya çevresinde kalan herhangi bir partikül reçineye takılabilir ve onarımın daha zayıf olmasına neden olabilir.
  2. adım 2 tahtayı gece boyunca kurumaya bırakın.
    Tahtayı gece boyunca kurumaya bırakın. Onarım reçinesinin su tutmasını ve küf oluşumuna neden olmasını önlemek için, tahtayı dışarı koyun ve tamamen kurumasını bekleyin. En az 6 saat sonra, tahtanın kuru olduğunu kontrol edin ve çatlağı inceleyin. Çalışmaya başlamadan önce çatlağı sıkarak dışarı su sızmadığından emin olun.
    • Çatlak hala ıslaksa veya tahta o bölgede daha ağır hissediyorsa, onarımlarınıza başlamadan önce 1-2 gün daha kurumasını bekleyin.
  3. adım 3 çatlağın içindeki çürümüş köpüğü kesin.
    Çatlağın içindeki çürümüş köpüğü kesin. Tahtanız bir süredir çatlamışsa veya çatlağa çok fazla su girmişse, tahtanızın içinde çürümüş köpük olabilir. Dokunulduğunda yumuşak olan kahverengi veya siyah köpük arayın. Keskin bir bıçak kullanarak köpüğü düz çizgiler halinde kesin ve çıkardığınız çürümüş köpüğü atın.
    • Köpüğü görmekte zorlanıyorsanız, çatlağa bir ışık tutun. Normalde, levhanın içindeki köpüğün rengini görebileceksiniz.
  4. adım 4 çatlağı kaba zımpara kağıdıyla fiberglas kumaşa kadar zımparalayın.
    Çatlağı kaba zımpara kağıdıyla fiberglas kumaşa kadar zımparalayın. Tahtadaki çatlağın üzerine kaba bir zımpara kağıdı sürün ve çatlaktan biraz daha büyük bir alanı zımparalayın. Levhanın dış kaplamasının altındaki fiberglas kumaş görünür hale geldiğinde zımparalamayı bırakın.
    • Daha geniş bir alanı zımparalamak önemlidir çünkü reçineyi levhanın yüzeyi ile karıştırmak istersiniz. Bunu yapmazsanız, çatlağın sadece bir kısmını onarma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Reçinenin Hazırlanması

  1. adım 1 uv reçineyi internetten veya bir sörf mağazasından satın alın.
    UV reçineyi internetten veya bir sörf mağazasından satın alın. UV reçine küçük onarımlar veya kısa süreli düzeltmeler için harikadır. Sıvı formda gelir ve güneşe maruz kaldıktan sonra kuruyarak sert bir malzeme haline gelir. Onarımlarınıza başlamadan önce reçineyi satın almak için internette arama yapın veya yerel sörf mağazanıza bakın.
    • UV reçinesi normal sörf sıyrık ve çatlaklarının çoğuna 2-3 ay dayanacaktır. Bundan sonra, tahtayı tekrar onarmanız veya profesyonel olarak tamir ettirmeniz gerekecektir.
  2. adım 2 çürümüş köpüğü değiştirmek için reçine ve q-cell dolgu karışımı yapın.
    Çürümüş köpüğü değiştirmek için reçine ve Q-Cell dolgu karışımı yapın. Q-Cell dolgu, kürlendiğinde genleştiği için köpüğün yerine geçer. Bir kaba 1 sıvı ons (30 mL) reçine dökün ve karışım diş macunu kıvamına gelene kadar Q-Cell dolguyu yavaşça ekleyin.
    • Q-Cell dolguyu çoğu sörf mağazasında bulabilir veya Amazon ya da eBay gibi perakendeciler aracılığıyla internetten sipariş edebilirsiniz.
    • Eğer çatlak çok büyükse veya çok fazla çürümüş köpük çıkardıysanız, başlangıç olarak 2-3 sıvı ons (59-89 mL) reçine kullanın.
  3. adım 3 reçineyi çatlağın üzerine bolca uygulamak için tahta bir çubuk veya kaşık kullanın.
    Reçineyi çatlağın üzerine bolca uygulamak için tahta bir çubuk veya kaşık kullanın. Güneş görmeyen kapalı bir alanda, önce reçineyi çatlağın içine sıkın ve ardından reçineyi çatlağın üzerinde düzleştirin. Reçinenin levhanın dış kabuğuna temas ettiğinden emin olun.
    • Çalışırken, oluşan kabarcıkları reçineden dışarı itin.
    • Reçineyi dışarıdan mümkün olduğunca pürüzsüz hale getirmeye çalışın, ancak birkaç küçük tümsek varsa endişelenmeyin.
  4. adım 4 reçineyi yerinde tutmak için plastik sargı ile kaplayın.
    Reçineyi yerinde tutmak için plastik sargı ile kaplayın. Reçine uygulandıktan sonra, tahtanın etrafına ve çatlağın üzerine bir parça plastik sargı sarın. Bu, reçineyi sertleşirken yerinde tutacak ve levhanın genel şekline uyacak şekilde kalıplayacaktır.
    • Tahta üzerine yerleştirdikten sonra plastik sargının üzerine bastırmaktan kaçının, bu reçineyi sertleşmeden önce çökertebilir.
    • Plastik sargınız yoksa, düz bir şeffaf plastik parçası kullanın ve tahtaya bantlayın.
  5. adım 5 reçineyi 5-10 dakika güneş ışığına maruz bırakın.
    Reçineyi 5-10 dakika güneş ışığına maruz bırakın. Reçineyi sertleştirmek için tahtayı güneşe doğru hareket ettirin. Reçine bir jele dönüşecek ve 5 dakika sonra sertleşecektir. Tamamen sertleşmesi için 5 dakika daha güneşte bekletin.
    • Reçine 10 dakika sonra sertleşmemişse, 5 dakika boyunca gölgeye koyun ve tekrar güneşe çıkarın.

Onarımın Tamamlanması

  1. adım 1 reçinenin gece boyunca tamamen kurumasını bekleyin.
    Reçineyi bir gece boyunca tamamen kurumaya bırakın. Reçine sert olmasına rağmen henüz tamamen kurumamıştır. Kürleşirken plastik kaplamaya veya çatlak bölgeye dokunmayın. Plastik sargıyı çıkarmadan önce en az 6-12 saat rahatsız edilmeden bekletin.
    • Bazı reçinelerin sertleşmesi için hava gerekir. Ambalaj üzerindeki talimatları kontrol edin ve gerekirse kürlenmesine izin vermeden önce plastik sargıyı çıkarın.
  2. adım 2 fazla reçineyi tahta ile aynı hizaya gelene kadar zımparalayın.
    Fazla reçineyi tahta ile aynı hizaya gelene kadar zımparalayın. Reçinedeki daha büyük tümsekleri ve kusurları gidermek için kaba zımpara kağıdıyla zımparalamaya başlayın. Ardından, reçineyi tahtaya uyacak şekilde pürüzsüz hale getirmek için daha ince bir kuma geçin. Reçine pürüzsüz hale geldiğinde, kalıntıları silin ve reçinenin kenarlarının tahtanın geri kalanıyla aynı hizada olduğundan emin olun.
    • Tahtaya düz bir şekilde oturmasını ve dalgalı veya engebeli olmamasını sağlamak için reçinenin kenarlarını biraz daha zımparalamanız gerekebilir.
    • Kaba zımpara kağıdıyla aşırı zımparalamamaya dikkat edin. Büyük tümsekler düzleştirildikten sonra, reçinede çukurlar oluşmasını önlemek için pürüzsüz bir kuma geçin.
  3. adım 3 daha fazla güç için bir kat fiberglas ve reçine ekleyin.
    Daha fazla güç için bir kat fiberglas ve reçine ekleyin. Tahtanızın aynı yerde çatlamasından endişe ediyorsanız, çatlaktan biraz daha büyük bir daire şeklinde bir fiberglas levha kesin ve çatlağı levha ile kapatın. Ardından, fiberglas tabakanın üzerine ince bir reçine tabakası uygulamak için bir fırça kullanın.
    • Tahtanızda uzun bir çatlak varsa, birkaç küçük daire kesin ve tüm uzunluğu kaplamak için bunları çatlak boyunca sıralayın.
  4. adım 4 fiberglas katman eklediyseniz reçineyi tekrar kürleyin ve zımparalayın.
    Fiberglas katman eklediyseniz reçineyi tekrar kürleyin ve zımparalayın. Reçine gece boyunca kürlendikten sonra, fiberglasın üzerindeki reçineyi düzeltmek için ince taneli bir zımpara kağıdı kullanın. Reçine tahta yüzeyi ile pürüzsüz hale gelene kadar zımparalamaya devam edin.
    • Fiberglas üzerinde sadece ince kum zımpara kağıdı kullanın. Daha pürüzlü bir kum çok fazla reçine çıkarabilir ve fiberglasın bir kısmını açığa çıkarabilir.

Uzman Soru-Cevap

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kaba kum zımpara kağıdı
  • İnce kum zımpara kağıdı
  • Bıçak
  • UV reçine
  • Q-Cell dolgu maddesi (isteğe bağlı)
  • Tahta spatula veya kaşık gibi bir uygulama aracı
  • Plastik sargı
  • Fiberglas levha (isteğe bağlı)

İpuçları

  • Çatlak sörf tahtanız boyunca devam ediyorsa, onarım konusunda yardım almak için tahtanızı bir profesyonele götürün.