Kriket Sopası Tutacağı Nasıl Değiştirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tutuşu olmayan bir sopayla kriket oynayamazsınız, çünkü sopa oyun sırasında biriken ter nedeniyle ellerinizden kayacaktır. Bu durum özellikle eldiven giyerek oynuyorsanız geçerlidir. Sopayla birlikte gelen tutma yerinin bazen değiştirilmesi gerekir. Tutamağı sık sık değiştirirseniz, sopanın kayması ve oyununuzu bozması konusunda asla endişelenmenize gerek kalmaz.

Adımlar

Kavrama Konisi ile Kavrama Yerinin Değiştirilmesi

  1. adım 1 eski kabzayı çıkarın.
    Eski tutamağı çıkarın. Oldukça sıkı bir şekilde sabitlenmiş olabileceğinden bu güç gerektirecektir. Eski tutamağı tutmak istemiyorsanız, yırtın. Yırtmaya alt uçtan başlayın. İkiye bölündüğünde, tutamağın diğer kısmını çekerek çıkarın.
  2. adım 2 yeni tutamağı sopa konisine sabitleyin.
    Yeni tutamağı sopa konisine sabitleyin. Sopa konisini bir elinizle sıkıca tutun. Yeni tutamağı sopa konisinin ince ucuna geçirirken tam uzatma noktasına kadar çekin. Tutamağın alt kenarını diğer elinizin başparmağı ve işaret parmağı arasında tutun.
  3. adım 3 tutamağı sopa konisine doğru yuvarlayın.
    Tutamağı sopa konisine doğru yuvarlayın. Lastiği bir 'O' şekli oluşturana kadar kendi üzerine katlayın. Koninin üst kısmında tutma yerinin sadece küçük bir kısmını açık bırakın.
  4. adım 4 sarılmış tutma yerini koniden çıkarın.
    Sarılmış tutma yerini koniden çıkarın. Kabzayı, sarılmamış kısmı önce gelecek şekilde, sopa konisinin ince ucuna geri geçirin.
  5. adım 5 tutamağı sopanın uzak ucuna doğru yuvarlayın.
    Tutamağı sopanın uzak ucuna doğru yuvarlayın. Bu adımı dikkatlice yapın, daha fazla yuvarlamadığınızdan veya açmadığınızdan emin olun. Sopa konisinin içi boş kenarını kriket sopanızın popo ucunun üzerine kaydırın.
  6. adım 6 tutamağı koniden itin.
    Tutacağı koniden itin. Tutamağı açmadan sopanın şaftına doğru itin. Bunu sopanın omzuna ulaşana kadar yapın.
  7. adım 7 üst tutamağı sopaya doğru gergin bir şekilde çekin.
    Üst tutamağı sopaya doğru gergin bir şekilde çekin. Kaymaması için sıkı tutmanız gerekecektir. Omuz kenarıyla aynı hizaya getirdiğinizden emin olun.
  8. adım 8 tutamağı açın.
    Tutamağı açın. Şimdi bir elinizi kullanarak tutma yerini sopanın sapından aşağı doğru açmaya hazırsınız, diğer elinizle tutma yerini omuzda sıkıca tutun.
  9. adım 9 tutamağı sopanın ucuna sarın.
    Kabzayı sopanın dip kısmının üzerine sarın. Kenardan sarkan fazla kabzayı makasla kesin. Fazla tutuş oyun sırasında yolunuza çıkabilir, bu yüzden bunu yapmak için zaman ayırın.
  10. adım 10 tutamağı yerine sabitleyin.
    Tutamağı yerine sabitleyin. Yerine sabitlemek için kabzanın omuzla birleştiği kenarın etrafına elektrik bandı sarın. Sopanız artık bir kriket oyunu için hazır olmalıdır.

Kavrama Konisi Olmadan Kavramayı Değiştirme

  1. adım 1 eski tutamağı çıkarın.
    Eski tutamağı çıkarın. Alt ucundan yırtmaya başlayın. Tutamak yarıya kadar yırtıldığında, geri kalanını çekin.
  2. adım 2 yeni bir kabza satın alın.
    Yeni bir kabza satın alın. Yeni kabzalar nispeten ucuz olma eğilimindedir. Çok sık değiştirilmesine gerek kalmaması için kaliteli olduğundan emin olun.
  3. adım 3 sopayı sıkıca tutun.
    Sopayı sıkıca tutun. Yeni kabzanın alt kısmını tutun ve sapı yukarı bakacak şekilde tuttuğunuzdan emin olun.
  4. adım 4 tutamağı genişletin.
    Tutamağı genişletin. Sopa sapı kabzanın içine hafifçe oturduktan sonra, kabzayı sıkıca ve yavaşça zorlayarak sapın geri kalan kısmına oturtun.
  5. adım 5 sopayı test edin.
    Sopayı test edin. İş tamamlandı ve artık sopanın kaymasından korkmadan kriket oynamaya hazırsınız. Sadece her üç ayda bir tutma yerini değiştirdiğinizden emin olun.
  6. adım 6 bir tutuş konisi satın alın.
    Bir kavrama konisi satın alın. Bu sadece 3,50 dolara mal olacaktır ve gelecekte bir tutuş konisi kullanarak tutuşunuzu daha kolay değiştirebileceğiniz için maliyetine değecektir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kriket sopasını nasıl vurabilirim?
    Bir tokmak ve biraz ham keten tohumu yağı alın. Yağı sürün ve ıslanmasını bekleyin. Ardından, kenarları yuvarlanana ve sopa kullanıma hazır hale gelene kadar sopayı orta basınçla vurun.
  • Soru
    Evde nasıl kriket sopası yapabilirim?
    Bir sopa veya tenis raketi kullanın.
  • Soru
    Keten tohumu yağı yerine ne kullanabilirim?
    Bazı sanatçılar ceviz yağı, aspir veya ayçiçek yağını başarıyla kullanmaktadır. Kalınlaşarak kuruyan ve havaya maruz kaldığında sertleşen bir yağ kullanmanız gerekir, aksi takdirde boya asla kurumaz. Ceviz yağı en yaygın ikamedir.

Video

İpuçları