Kayak Direği Sepetleri Nasıl Değiştirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster inanın ister inanmayın, kayak sepetleriniz yamaçlara her çıktığınızda gerçekten önemli bir rol oynar. Her kayak yaptığınızda, sepetleriniz batonlarınızın kara çok fazla saplanmasını önler. Bu nedenle, oldukça sık kayak yapıyorsanız sepetleriniz biraz daha kötü görünüyor olabilir. Neyse ki kayaklarınızı yenilemek sadece 10 dakikanızı alır, böylece en sevdiğiniz kış aktivitelerinden birine hemen geri dönebilirsiniz.

Adımlar

Eski Sepetin Çıkarılması

  1. adım 1 yapıştırıcıyı gevşetmek için eski sepetinizi sıcak suyla ısıtın.
    Yapıştırıcıyı gevşetmek için eski sepetinizi sıcak suyla ısıtın. Bir tencereyi suyla doldurun ve ocakta kısık ateşin üzerine yerleştirin. Direğin kayışlı ucunu 1 elinizle tutun, ardından sepeti ve ucunu sıcak suya daldırın. Orijinal tutkalın yumuşaması ve biraz gevşemesi için sepeti yaklaşık 1-2 dakika suda tutun.
    • Suyun kaynar olmasına gerek yoktur - sadece tutkalı gevşetecek kadar sıcak olmalıdır, örneğin 140 ila 160 °F (60 ila 71 °C).
    • İşi halletmek için sıcak akan su da kullanabilirsiniz.
    • Yapıştırıcıyı gevşetmek için saç kurutma makinesi de kullanabilirsiniz. Fön makinesini yükseğe ayarlayın, ardından mevcut sepetten birkaç inç veya santimetre uzakta tutun.
  2. adım 2 sepeti bir bezle çekip direkten kaydırın.
    Sepeti bir bezle çekip kaydırarak direkten çıkarın. Yanmamak için elinizi bir beze sarın, ardından kayak direği sepetini sıkıca kavrayın. Tamamen çıkarmak için sırığın dar ucundan kaydırın.
    • Sepet yerinden çıkmazsa, fön makinesi veya biraz sıcak suyla 1-2 dakika daha ısıtın.
  3. adım 3 metal esnek uç bağlantılarını bir anahtar ve çekiçle sökün.
    Metal esnek uç bağlantılarını bir anahtar ve çekiçle sökün. Direğinizin ucunu inceleyin ve esnek uç montajı olarak da bilinen küçük, metal bir halka takılı olup olmadığına bakın. Direğinize tamamen yeni bir sepet taktığınız için bu halkayı çıkarmanız gerekecektir. Ayarlanabilir bir anahtarı halkanın hemen üzerine sabitleyin, ardından esnek uç yuvasını gevşetmek ve çıkarmak için anahtara bir çekiçle vurun.
    • Bu uç, kayak direğinin altından yaklaşık 4 ila 5 inç (10 ila 13 cm) uzaklıktadır.

Yeni Kayak Direği Sepetinin Takılması

  1. adım 1 sıcak tutkal çubuğunun ucunu çakmakla eritin.
    Sıcak tutkal çubuğunun ucunu çakmakla eritin. Tutkalın bir kısmını yumuşatmak ve sıvılaştırmak için çakmağı çubuğun alt kısmında gezdirin. Çok fazla tutkal kullanmanıza gerek olmadığından sadece çubuğun ucunu ısıtın.
  2. adım 2 yapıştırıcıyı çubuğun ucu boyunca kaydırın.
    Yapıştırıcıyı direğin ucu boyunca kaydırın. Yapıştırıcıyı direğin 1 inç (2,5 cm) alt kısmı boyunca sürün. Yeni sepetin mümkün olduğunca sağlam olabilmesi için bu işlemi yapıştırıcı hala sıcakken yaptığınızdan emin olun.
    • Sepet kayak direğinin alt kısmına yerleştirileceği için çok fazla yapıştırıcı sürmenize gerek yoktur.
    • Elinizde sıcak tutkal yoksa endişelenmeyin-gorilla veya süper tutkal da işinizi görebilir. Standart yapıştırıcı kullanıyorsanız, doğrudan direğin ucuna birkaç damla sıkmanız yeterlidir.
  3. adım 3 yeni sepeti direğin üzerine kaydırın.
    Yeni sepeti direğin üzerine kaydırın. Direğinize uygun bir yedek sepet almak için internetten alışveriş yapın veya özel bir mağazayı ziyaret edin. Yapıştırıcı ıslakken, sepetin orta açıklığını direğin üzerindeki yapıştırıcının üzerinden kaydırın. Direk boyunca olabildiğince uzağa kaydırmaya çalışın.
    • İdeal olarak, sepetiniz direğin altından yaklaşık 2 ila 3 inç (5,1 ila 7,6 cm) uzaklıkta olacaktır.
  4. adım 4 yapıştırıcıyı yumuşatmak için sepeti bir fön makinesi ile 1 dakika ısıtın.
    Yapıştırıcıyı yumuşatmak için sepeti fön makinesiyle 1 dakika ısıtın. Ekstra güvenlik için, fön makinenizi yüksek ısı ayarına getirin ve yeni kayak direği sepetinden birkaç inç veya santimetre uzakta tutun. Tutkalın yaklaşık 1 dakika boyunca yumuşamasını bekleyin, ardından sepeti direğin üzerine gidebildiği kadar kaydırın.
    • Yapıştırıcıyı yumuşatmak için kayak direğini sıcak suda da bekletebilirsiniz.

    İpucu: Belirli bir noktası olan bir kayak sırığı sepeti kullanıyorsanız, sivri kısmı arkaya bakacak şekilde sepeti döndürün. Bunu yapıştırıcı tamamen kurumadan önce yaptığınızdan emin olun!

  5. adım 5 yerine sabitlemek için yeni sepetinizin üstüne bir anahtarla vurun.
    Yerine sabitlemek için yeni sepetinizin üstüne bir anahtar çakın. Ayarlanabilir bir anahtarı direğin alt kısmı boyunca sabitleyin. Sepeti direk boyunca ilerletmek için anahtara çekiçle birkaç kez vurun. Sepeti direğin ucundan yaklaşık 2 ila 3 inç (5,1 ila 7,6 cm) uzağa yerleştirmeye çalışın.
    • Yeni sepetinizi yerine yapıştırdığınız ve çekiçlediğiniz için, yeni bir esnek uç yuvası takma konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
  6. adım 6 tutkalın tamamen kuruması için 10 dakika bekleyin.
    Tutkalın tamamen kuruması için 10 dakika bekleyin. Kayak yapmak için aceleniz varsa, 10 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın. Bu süre içinde tutkal sertleşecek ve kayak direğiniz kullanıma hazır olacaktır!

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

  • Çeşitli sepet stilleri arasından seçim yapabilirsiniz! Klasik bir tarzı tercih ediyorsanız, yuvarlak veya sivri uçlu bir sepet seçin. Hevesli bir kayakçıysanız, yaprak gibi daha dekoratif şekilli bir sepetten hoşlanabilirsiniz.

Uyarılar

  • Direğinizdeki yapıştırıcıyı gevşetmek için ısı tabancası kullanmayın, çünkü bu alet ekipmana uzun vadede zarar verebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Yeni kayak direği sepeti
  • Saç kurutma makinesi
  • Sıcak tutkal çubuğu
  • İngiliz Anahtarı
  • Çekiç
  • Gorilla veya süper yapıştırıcı (isteğe bağlı)
  • Sıcak su (isteğe bağlı)