Tehlikeli Bir Köpek Nasıl Bildirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Saldırgan veya tehlikeli bir köpekle karşılaşırsanız, güvende kalmanız ve köpeği yetkili makamlara bildirmeniz gerekir. Bu tür bir olayda doğru adımları atmak köpeğin iyiliği için olduğu kadar sizin ve toplumunuzun iyiliği için de yapılmalıdır. Tehlikeli bir köpekle nasıl başa çıkacağınızı ve onu nasıl ihbar edeceğinizi aşağıda bulabilirsiniz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Saldırgan veya tehlikeli köpekleri yerel hayvan kontrol departmanınıza bildirin.
  • Tehlikeli köpekleri yerel bir hayvan barınağına veya insani yardım derneğine de bildirebilirsiniz.
  • Siz veya tanıdığınız biri fiziksel zarar görüyorsa, acil servislerle iletişime geçin.

Adımlar

Durum Değerlendirmesi ve Güvende Kalma

  1. adım 1 kendinizi güvende tutun.
    Kendinizi güvende tutun. Saldırgan bir köpekle, özellikle de sahipsiz bir sokak köpeğiyle karşılaşırsanız, yapılacak en iyi şey çok yaklaşmadan yavaşça ondan uzaklaşmaktır. Saldırgan köpekler kendi alanlarına girmenizden hoşlanmazlar, bu nedenle ona doğru hareket ederek sakinleştirmeye çalışmayın.
    • Koşarsanız, köpek peşinizden gidebilir ve saldırabilir. Sakin olun, güçlü göz temasından kaçının ve onların alanına girmeyin.
    • Güvenli bir mesafeye gelene kadar saldırgan bir köpekten uzaklaşmayı bırakmadığınızdan emin olun. Yeterince uzaklaştığınızda arkanızı dönün ve uzaklaşın.
    • Bir köpeğin sadece cinsinden dolayı saldırgan olduğunu varsaymayın. Saldırganlık çoğunlukla eğitimden, eğitim eksikliğinden ya da istismardan kaynaklanır, bir cinsin kökleşmiş özelliklerinden değil.
  2. adım 2 eğer aktif olarak saldırıya uğruyorsanız kendinizi savunun.
    Aktif olarak saldırıya uğruyorsanız kendinizi savunun. Yüzünüzü ve boynunuz ve göğsünüz gibi vücudunuzun diğer hassas bölgelerini koruyun. Eğer yerdeyseniz, bir top şeklinde kıvrılmaya çalışın ve korumak için ellerinizi boynunuzun arkasına sarın.
    • Köpeğin vücudunuzdan başka bir şeye saldırmasını sağlamaya çalışın. Eğer bir kazağınız ya da çantanız varsa, köpeğin ona saldırmasını sağlamaya çalışın.
  3. adım 3 karşılaştığınız diğer kişileri bölgede saldırgan bir köpek olduğu konusunda uyarın.
    Karşılaştığınız diğer kişileri bölgede saldırgan bir köpek olduğu konusunda uyarın. Bu, özellikle köpeğe doğru yürüyen çocuklar görüyorsanız önemlidir.

Köpeği Yetkili Makamlara Bildirme

  1. adım 1 acil servisi arayın...
    Siz veya bir başkası tehlikedeyse Acil Servisleri veya yerel acil durum numaranızı arayın. Eğer bir kişi saldırıya uğruyorsa, muhtemelen tıbbi yardıma ihtiyacı olacaktır. Saldırı yeterince şiddetliyse polisin de durumu değerlendirmesi gerekecektir.
    • Bu, bir köpek tarafından ısırıldığınızda veya havlandığınızda Acil Servisleri aramanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak, siz ya da bir başkası ciddi fiziksel zarar görüyorsa polisi aramalısınız. Bazı durumlarda köpek saldırıları çok ciddi olabilir ve yaralanma ya da ölüme neden olabilir.
    • Isırıldıysanız ancak daha fazla yaralanma tehlikeniz yoksa, yerel acil olmayan polis numaranızı aramak isteyebilirsiniz. Bölgenizde varsa, sizi hayvanlarla ilgili suçlarla ilgilenen polis birimine bağlayabilirler.
  2. adım 2 köpek saldırgan davranıyorsa yerel hayvan barınağınızın veya insani yardım derneğinizin numarasını bulun.
    Köpeğiniz saldırgan davranıyorsa, yerel hayvan barınağınızın veya insani yardım derneğinizin numarasını bulun. Bu numarayı telefon rehberinizde, internette arayarak veya yerel rehber yardımını arayarak bulabilirsiniz.
    • Yaşadığınız yerde hayvan kontrol departmanı da olabilir. Eğer varsa ve köpek ciddi şekilde saldırgansa, onların numarasını bulmak en iyisi olabilir. Olay yerine hayvan barınağı veya insani yardım derneği personelinden daha çabuk ulaşabilirler.
    • Kırsal bir bölgedeyseniz, diğer seçenekler mevcut olmayabileceğinden şerifin numarasını almanız gerekebilir.
    • Eğer çocuksanız, aramayı yapabilmesi için hemen bir yetişkine haber verin.
  3. adım 3 arayın ve ihbarınızı yapın.
    Arayın ve ihbarınızı yapın. Köpeğin fiziksel özelliklerini ve yerini tarif etmeye hazır olun. Müdahale ekiplerinin daha fazla ayrıntı için sizi arayabilmesi için telefon numaranız da istenebilir. Telefondaki yetkililer size bundan sonra ne yapmanız gerektiğini söyleyecektir ve müdahale edenler köpeğin icabına olabildiğince hızlı ve insancıl bir şekilde bakacaklardır.
    • Köpeği mümkün olan en kısa sürede ihbar edin ki hayvan kontrol yetkilileri köpeği gördüğünüz yerden uzaklaşmadan yerini tespit edebilsin.
  4. adım 4 i̇stenirse hatta kalın.
    İstenirse hatta kalın. Hayvanın bildirdiğiniz konumdan uzaklaşması söz konusu olabilir. İlk önceliğiniz kendi güvenliğiniz olsa da, özellikle hızlı bir şekilde seyahat ediyorsa, köpeğin nereye gittiğini takip etmeniz yararlı olabilir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bölgemdeki tehlikeli bir köpeği ihbar etmeli miyim?
    Kesinlikle! Herkesin tehlikeli köpekleri yetkililere bildirme sorumluluğu vardır. Köpek daha sonra birine saldırırsa ve siz bu konuda hiçbir şey yapmazsanız, bu saldırı sizin sorumluluğunuzda olacaktır.
  • Soru
    Saldırgan bir köpek ve ihmalkar bir sahibi olduğunu biliyorsam kimi arayabilirim?
    Hayvan kontrolünü arayabilirsiniz. Onlar hem köpekle hem de sahibiyle ilgilenebilirler.
  • Soru
    Komşumun köpeği dışarı çıkıyor. Başka köpekleri öldürdüğünü biliyorum ve kedileri öldürdüğünü de gördüm. Bugün annesiyle yürüyen bir çocuğun peşine düştü ve başka bir komşumuz onu tırmıkla kovaladı. Kimse ısırılmadı. Bunu bildirmeli miyim?
    Evet, bu olayı polise bildirmelisiniz, polis de köpeğin sahibi ve hayvan kontrolü ile iletişime geçebilir.

İpuçları

Uyarılar

  • Sokak köpekleri pire ve hastalık taşıyabilir. Özellikle tehlikeli görünseler de görünmeseler de, onlara dokunurken dikkatli olun.
  • Eğer köpek tehlikeli görünüyorsa, kendi güvenliğiniz bir numaralı endişeniz olsun. Ona yaklaşmayın.