Buzdan Düşen Biri Nasıl Kurtarılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kendinizi buzlu bir su kütlesinin yakınında buluyorsunuz ve aniden bir yardım çığlığı duyuyorsunuz. Birisi buzun içine düşmüş! Ne yaparsınız? İlk içgüdünüz o kişiyi kurtarmak için koşmak olsa da, bu aslında her ikinizin de buzun içine düşmesine ve aynı derecede çaresiz kalmanıza neden olabilir. Buza düşen kişinin ve kendinizin güvenliğini nasıl sağlayacağınızı öğrenmek için aşağıdaki adımları izleyin.

Adımlar

Mağdurla Konuşmak

  1. adım 1 buzun üzerine koşmayın.
    Buzun üzerine doğru koşmayın. Kurtarma girişiminde bulunanlar da buzun içine düştüklerinde sıklıkla kurban haline gelirler. Mağdur bilinçsiz olmadığı ya da zayıflık veya yüzme bilmeme nedeniyle suya düşüp boğulma tehlikesi yaşamadığı sürece buzdaki deliğe yaklaşmaktan kaçınmalısınız. Son çare olarak deliğe yaklaşmanız gerekiyorsa, ağırlığın etkisini en aza indirmek için yine de koşmamalı veya yürümemeli, sürünmelisiniz.
  2. adım 2 yardım çağırın.
    Yardım çağırın. Ülkenizin acil durum numarasını (Acil Servisleri Arayın) veya yerel acil durum merkezinizi arayarak olay yerine eğitimli kurtarıcıların/paramediklerin gönderilmesini sağlayın. Ancak bunu çok hızlı bir şekilde yapmalı ve ne pahasına olursa olsun kazazedeyi bırakmamalısınız. Mağdura yardım etmek yerine yardım çağırmakla zaman kaybederseniz, sonuçları korkunç olacaktır.
  3. adım 3 mağdura sakin olmasını söyleyin.
    Mağdura sakin olmasını söyleyin. Mağdur suya yeni düştüyse ve bilinci yerindeyse, büyük olasılıkla fiziksel yardım almadan çıkabilir. Mağdura sakin olmasını söyleyin. Kişiye ne yapacağını bildiğiniz ve gerekirse yanına geleceğiniz konusunda güvence verin. Doğruyu söylemek gerekirse, su üstünde kaldıkları sürece bolca zamanları olduğunu bilmelerini sağlayın. İlk 1-3 dakika boyunca 'soğuk şok' yaşayacaklar ve bu sırada hiperventilasyon geçireceklerdir, bu nedenle önemli olan kişinin başını suyun üzerinde tutmasıdır.
    • Sakin kalmak için kazazedeyi nefes alış verişini kontrol etmeye teşvik edin. Büyük olasılıkla hiperventilasyon geçiriyor olacaklardır. Dudaklarınızı büzerek derin ve yavaş nefes almalarını tavsiye edin.
  4. adım 4 mağdura nasıl kaçacağını anlatın.
    Mağdura nasıl kaçacağını söyleyin. Kişiye buzun kenarına kadar yüzmesini ve dirseklerini kullanarak kendini kısmen sudan çıkarmasını söyleyin. Geldikleri buzun kenarına gitmelerini sağlayın, çünkü o noktaya kadar ağırlıklarını tutmuştur, oysa diğer kenarlardaki buz zayıf olabilir. Islak giysilerinin ağırlığı muhtemelen kendilerini sudan çıkarmalarını imkansız hale getirecektir - asıl amaç buzun kenarına tutunmalarıdır, bu nedenle kendilerini çıkarmaya çalışarak enerji harcamalarına izin vermeyin.
    • Kazma olarak kullanabilecekleri anahtarları veya keskin nesneleri, özellikle de buz kazmaları varsa, buza tutunmak için bunları kullanmalarını teşvik edin.
    • Kazazedeye bacaklarını tekmelemesini ve kendini dışarı sürüklemek için vücudunun üst kısmını kullanırken mümkün olduğunca yatay pozisyona gelmeye çalışmasını söyleyin. Bacaklarını yüzüyormuş gibi tekmelemeli ve göbekleri buzun üzerinde olacak şekilde yatay bir pozisyonda delikten çıkmalıdırlar.
    • Mağdur sudan çıktıktan sonra, ağırlığının buz üzerindeki etkisini en aza indirmek için delikten uzaklaşmalıdır.

Kurbanı Dışarı Çekmek

  1. adım 1 kurbana doğru uzun bir nesne fırlatın.
    Kazazedeye doğru uzun bir nesne atın. Eğer kazazede kendi başına çıkamıyorsa ve yardım gelmemişse, kazazedenin tutunabileceği uzun bir nesne atmalısınız, örneğin bir direk, bir ip, bir ağaç dalı veya hatta uzun bir atkı. Boğulmakta olan kişiye uzun bir nesne ile bağlanmak sizi zarar görmeyecek şekilde tutacaktır. Nesne kurbana ulaştığında, onu mümkün olduğunca kendi etrafına sarmalıdır.
    • Güvenli bir buzda kurtarma şansını artırmak için, buza çıkmayı planlıyorsanız halat ve diğer uzun eşyalarla hazırlıklı olmalısınız.
    • Bir halat, uzatma kablosu, hokey sopası ya da bulabileceğiniz başka bir tür güçlü ip alın.
    • Mağdurun soğuk elleri ipi kavrayamayabileceğinden, ipin ucuna bir ilmek (kayma düğümü değil - tercihen bir bowline düğümü) bağlayın ve kollarını ilmeğin içinden geçirmelerini ve ardından kollarını omuzlarına değecek şekilde bükmelerini söyleyin, böylece ip dirseklerinin kıvrımının içinde kalır. Alternatif olarak, ilmeği başlarının üzerine koyabilir ve kollarının altından aşağı kaydırabilirler.
  2. adım 2 eğer yoksa kurbana bir kızak atın't have a long object.
    Eğer uzun bir nesneniz yoksa kazazedeye bir kızak atın. Bir kızak, ipe bağlı bir can simidi ya da kazazedenin tutunabileceği herhangi bir nesne hiç yoktan daha faydalı olacaktır.
  3. adım 3 eğer yoksa kazazedeye doğru kürek çekin.'t have any objects.
    Elinizde herhangi bir nesne yoksa kazazedeye doğru kürek çekin. Önünüzdeki buzun üzerinden itebileceğiniz hafif bir tekneniz varsa, onu deliğin kenarına kadar itmeli, içine girmeli ve ardından alabora olmamasına dikkat ederek kazazedeyi pruvanın üzerinden çekmelisiniz. Yakınlarda halat varsa, teknenin diğer kurtarıcılar tarafından kıyıya daha kolay getirilebilmesi için tekneye halat bağlamak kötü bir fikir değildir.
  4. adım 4 eğer mümkünse bir insan zinciri oluşturun's necessary.
    Gerekiyorsa bir insan zinciri oluşturun. Herhangi bir kurtarma cihazınız yoksa ancak yanınızda birden fazla kişi varsa, kişiyi kurtarmak için bir insan zinciri oluşturmanız gerekebilir. Bunu yapmak için, kurtarıcıların buzun üzerine olabildiğince yakın bir şekilde uzanmasını ve önündeki kişinin ayak bileklerinden tutarak bir zincir oluşturmasını sağlamanız gerekir. Zincirin ön tarafında bulunan ve kazazedeye en yakın olan kişi kazazedeyi ellerinden tutmalı ve zincirin sonundaki kişi zinciri geri çekerken onu buzun üzerine düz bir şekilde çekmelidir.
    • İnsan zinciri ideal bir yöntem olmamakla birlikte, tek bir kişinin kazazedeye yardım etmeye çalışmasından çok daha iyidir, zira arkalarında destek olmadığı için düşme tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Zincirin ön tarafındaki kişi de düşerse, ayak bileklerini tutan kişinin desteğine sahip olacaktır.
  5. adım 5 kurbanı dışarı çekin.
    Kurbanı dışarı çekin. Alçakta kalın, ince buzdan uzak durun ve sertçe çekin. Yardımcılarınız varsa, güçlerini çekmeye ve ince buzdan uzak durmaya yardımcı olmak için kullanmalarını sağlayın. İster bir insan zincirinin başı olarak kişiyi çekiyor olun, ister bir halat yardımıyla yukarı çekiyor olun, kazazede kaldırılıp taşınmak yerine buz üzerinde sürüklenmelidir.
    • Zayıf buzdan güvenli bir mesafede kalın ve halatı ya da nesneyi güçlü bir şekilde tutun. Eğer yaklaşmanız gerekiyorsa, her zaman ağırlığınızı mümkün olduğunca dağıtın.
    • En azından, fırlatacak herhangi bir nesneniz yoksa, karnınızın üzerinde sürünün - asla yürümeyin. Ağırlığınızı dağıtarak hareket etmenin bir başka kolay yolu da elleriniz başınızın üzerinde olacak şekilde uzanmak ve buz üzerinde yuvarlanmaktır.
    • Eğer kazazedeyi bir ip ya da başka bir uzun nesne ile dışarı çekerseniz, kazazedeyi kendinize doğru çektiğinizden emin olun, tersini değil.

Kurbanı Güvende Tutmak

  1. adım 1 gerekirse kalp masajı yapın.
    Gerekiyorsa kalp masajı yapın. Boğulma ya da ani kalp durması nedeniyle kazazedenin solunumu durmuşsa ya da nabzı atmıyorsa, nasıl yapılacağını biliyorsanız kazazedeye kalp masajı yapın. Nasıl yapılacağını bilmiyorsanız bunu denemeyin, ancak kalp masajı yapmayı bilen birini bulma şansınızı en üst düzeye çıkarmak için henüz yardım gelmediyse yardım için bağırmaya devam edin. Kişi ölmüş gibi görünse bile pes etmeyin. Buzlu su vücut ısısını düşürebilir ve vücut fonksiyonlarını yavaşlatabilir ve kişinin hareket etmiyor ya da tepki vermiyor olması hayatta olmadığı ve yardıma ihtiyacı olduğu anlamına gelmez.
  2. adım 2 kazazedeyi ısıtın.
    Kazazedeyi ısıtın. Kazazede nefes alıyor ve bilinci yerindeyse, onu içeri ya da sıcak bir yere götürün. Mümkün olan en kısa sürede şok tedavisi görmeleri gerekebilir. Islak kıyafetleri çıkarın ve kişiyi ilk başta 90° Fahrenheit, 32° Santigrat dereceden daha sıcak olmayan ılık suya daldırın; suyu daha sonra kademeli olarak ısıtın. Hipotermi kurbanını çok sıcak suya daldırmak tehlikeli kalp ritimlerine neden olabilir. Sıcak su hemen bulunamıyorsa, kişiyi battaniyelere sarın.
    • Kişiye yiyecek ya da içecek sıcak bir şeyler vermenin ona yardımcı olacağını düşünseniz de, hala şokta olan ve yiyip içemeyen bir kişiye herhangi bir yiyecek ya da içecek vermemelisiniz.
  3. adım 3 kazazedeye mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım sağlayın.
    Mağdura mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alın. Mağdur kendini iyi hissetse bile, yine de bir tıp uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Kazazedeyi buzdan kurtarmış olsanız da henüz tehlikeyi atlatmış sayılmazsınız. Birkaç dakikalığına bile olsa buza düşmenin sonuçları ölümcül olabilir. Kişi donma ya da bir dizi başka komplikasyondan muzdarip olabilir.
  4. adım 4 etrafınızdaki buzun kalınlığını her zaman kontrol ederek gelecekteki düşmeleri önleyin.
    Etrafınızdaki buzun kalınlığını her zaman kontrol ederek gelecekteki düşmeleri önleyin. Gelecekte buzdan düşmeleri önlemek istiyorsanız, balık tutacağınız, yürüyeceğiniz, snowboard yapacağınız veya buz üzerinde her ne yapıyorsanız yapacağınız yerdeki buzun kalınlığını her zaman bilmelisiniz. Buzun kalınlığını bir buz keskisi, buz burgusu, akülü matkap veya şerit metre kullanarak ve bölgedeki buz koşullarını sormak için yerel yem dükkanını veya göl kenarındaki tesisi arayarak kontrol edebilirsiniz. İşte her bir faaliyet için uygun kalınlıklar:
    • 2 inç (5 cm) veya daha az: Buzdan uzak durun. Buz çok incedir ve ağırlığınızı taşıyamaz.
    • 4' (10 cm): Buzda balık tutmak veya diğer yaya aktiviteler için uygundur.
    • 5' (12,5 cm): Kar motosikleti veya ATV için uygundur.
    • 8' - 12' (20,5 - 30,5 cm): bir araba veya küçük bir pikap için uygundur.
    • 12' - 15': (20,5 - 38 cm) orta büyüklükte bir kamyon için uygundur.

Uzman Soru ve Cevapları

İpuçları

  • Her şey başarısız olursa kendi giysileriniz bir ip görevi görebilir (evet, zor durumdaki kişiyi kurtarmak için birkaç dakika acı soğuğa katlanmanız gerekecek demektir...) Eğer bir süveter ya da palto kadar hacimli olmayan başka bir şey giyiyorsanız, önce onu kullanmayı deneyin. Her bir kolun ucuna bir düğüm atın, birini tutun ve diğerini kurbana atın.
  • Soğuk suya düşen bebekler ve küçük çocuklar, ölü olmadıkları halde ölü gibi görünebilecekleri bir dalış tepkisine girebilirler.
  • Birçok popüler buz pateni veya buzda balık tutma alanında, halat ve yüzdürme yardımcıları da dahil olmak üzere acil kurtarma kitleri mevcuttur.

Uyarılar

  • Kurbanı çok hızlı ısıtmayın. Bu, ölümcül olabilecek bir şoka neden olacaktır.
  • Not: Resimlerin çoğu profesyonel bir kurtarma tatbikatını göstermektedir. Mükemmel kondisyona sahip (kalp, dolaşım vb. problemleri olmayan) güçlü bir yüzücü değilseniz, yüzdürme kıyafetiniz yoksa ve temel kurtarma teknikleri konusunda eğitim almadıysanız, kurtarmak için suya girmeye çalışmayın. Bazı görüntüler kurtarıcıları kenara çok yakın gösterirken, bunu bir tatbikat sırasında yapıyorlar ve sınırları biliyorlar. Birini ince buzdan kurtarırken, buz deliğine çok yaklaşma konusunda son derece dikkatli olun.
  • Emniyete alınmadan veya görev için uygun teçhizata sahip olmadan asla ince buza yaklaşmayın. Sakin olun ve kendinizi korumadan kazazedeye yaklaşma dürtüsüne karşı direnin. İyi durumda olan bir kişi genellikle 2-5 dakika, bazen daha uzun süre kendini kurtaracak gücü ve koordinasyonu koruyacaktır. Bundan sonra bile, kişinin bilinci yerindeyse ve kendini kısmen suyun dışında tutabiliyorsa, hipotermi büyük bir endişe kaynağı değildir, bu nedenle yakın bir boğulma tehlikesi yoksa profesyonel kurtarıcıların gelmesini bekleyin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Cep telefonu
  • İp, dal, atkı, kayak sopası, uzun ve güçlü herhangi bir şey
  • Kurbanı sarmak için sıcak tutacak eşyalar
  • CPR bilgisi yardımcı olur