Yolda Öfkeli Bir Sürücüye Nasıl Müdahale Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çoğu sürücü bir noktada birinin yolunu kesmiş, trafiği yavaşlatmış veya bir şekilde başka bir sürücüyü kızdırmıştır. Birçok stresli yol durumunda, ne yazık ki, basit bir hata diğer sürücülerin orantısız öfkeli ve tehlikeli tepkilerini tetikleyebilir. Çatışmayı en aza indirerek, yardım çağırarak ve öfkeyi yatıştırarak kendinizi yol öfkesine bağlı şiddet tehlikelerinden koruyabilirsiniz.

Adımlar

Doğrudan Çatışmadan Kaçınma

  1. adım 1 don't engage.1Çatışmaya girmeyin. Kendinizi başka bir sürücü ile potansiyel veya fiili bir çatışmanın içinde bulursanız, geri çekilin ve yolda onlara biraz yer açın. Diğer sürücü dikkatsizce araç kullanmaya başlarsa, yavaşlayın ve rotanızı değiştirin. Sakin kalmak ve bu kişiyle trafik kazası yapmaktan kaçınmak istersiniz.
    • Öfkeli bir sürücünün tehlikeli olduğunu unutmayın. Arabalarıyla önemli zararlara neden olabilirler. Bazı durumlarda sürücü silah bile taşıyor olabilir. Haklı olduğunuzdan emin olsanız da, yol öfkesi durumlarında tartışmaya girmek ve tartışmayı tırmandırmak son derece tehlikelidir.
    UZMAN İPUCU

    Adrian Tandez

    Öz Savunma Eğitmeni
    Adrian Tandez, Mountain View, Kaliforniya'da dünyaca ünlü bir kendini savunma eğitim merkezi olan Tandez Academy'nin kurucusu ve baş eğitmenidir. Ünlü dövüş sanatçısı Dan Inosanto tarafından eğitilen Adrian, diğerlerinin yanı sıra Bruce Lee'nin Jeet Kune Do, Filipin Dövüş Sanatları ve Silat'ında sertifikalı bir eğitmendir. Adrian'ın 27 yılı aşkın kendini savunma eğitimi deneyimi vardır.
    Adrian Tandez Öz Savunma Eğitmeni

    Eğer yapabiliyorsanız durumdan kaçın. Kendini savunma uzmanı Adrian Tandez şöyle diyor: 'Kendinizi biriyle kavga ederken bulursanız, yapabiliyorsanız durumdan uzaklaşın. Kaçın ve mümkün olduğunca kavgadan kaçının. Eğer kaçamazsanız ve saldırgan bir sürücü gibi biriyle kavga etmek zorunda kalırsanız, o zaman kendinizi savunmak zorunda kalırsınız.'

  2. adım 2 öfkeli sürücünün geçmesine izin verin.2Öfkeli sürücünün geçmesine izin verin. Kendinizle diğer sürücü arasına mesafe koyarak yol öfkesini önleyebilir veya öfkenin büyüme olasılığını azaltabilirsiniz. Öfkeli sürücü ile aranızda bir tampon oluşturmak için diğer araçların şeridinize girmesine izin verin.
  3. adım 3 göz temasından kaçının.3Göz temasından kaçının. Hararetli bir tartışmanın ortasında, göz teması öfkeyi tırmandırabilir. Diğer sürücü, niyetiniz ne olursa olsun göz temasını bir alay veya kişisel bir hakaret olarak algılayabilir. Diğer sürücünün geçmesine izin verirken, gözlerinizi önünüzdeki yolda tutun.
  4. adım 4 arabanızda kalın.4Arabanızda kalın. Camlarınızı açın ve kapılarınızı kilitleyin. Bu, sizinle diğer sürücü arasına oldukça güçlü bir bariyer koyacaktır. Bu tek başına güvenliğinizi sağlamaz, ancak bir tampon saldırganı caydırabilir veya yavaşlatabilir.
    • Diğer sürücünün başka bir deneyimden dolayı zaten kızgın olabileceğini unutmayın. Öfkeleri yer değiştirmiş olabilir, ancak tehlikeli olabilir. Yol öfkesini ifade eden bir kişiyi ikna etmeye çalışmayın.
  5. adım 5 öfkeli bir sürücüyü evinize yönlendirmeyin.5Öfkeli bir sürücüyü evinize doğru yönlendirmeyin. Hala hareket halindeyseniz ve diğer sürücü sizi takip etmeye başlarsa, aracınızı evinize veya iş yerinize doğru sürmeyin. Öfkeli sürücü ile aranızda mesafe bırakın ve sizi nerede bulabileceklerini öğrenmelerini engelleyin.
  6. adım 6 güvenli bir yer arayın.6Güvenli bir yer arayın. Diğer sürücü agresif bir şekilde sizi takip ediyorsa, sizi trafikten çıkaracak güvenli ve tarafsız bir yer arayın. Bir polis karakolu veya itfaiye iyi bir seçenektir. Eğer böyle bir yer bulamazsanız, işlek bir alışveriş merkezinin otoparkını arayın. Evinize ya da otopark gibi kapalı alanlara arabayla gitmeyin.

Yardım Çağrısı

  1. adım 1 polisi arayın.1Polisi arayın. Yolda öfke size veya diğer sürücülere tehlike oluşturduğunda, 911'i arayın veya 411'i çevirin ve yerel polis departmanı merkezine bağlanmayı isteyin. Müdahale ekiplerinin gelmesi birkaç dakika sürebileceğinden, tehlikeli bir durum ortaya çıkar çıkmaz aramak önemlidir.
    • Yol öfkesi öfkeli hareketlerle sınırlıysa, muhtemelen polisi aramanıza gerek yoktur. Öfkeli bir sürücü sizi takip ediyorsa veya doğrudan tehdit ediyorsa, olayı bildirmeniz uygun olacaktır. Bu durumlarda, diğer sürücünün polise bildirilmesi gereken bir tehlike olup olmadığı konusunda en iyi yetkili sizsiniz. İçgüdülerinize güvenin.
    • Düzenli olarak yoğun trafikte bulunuyorsanız veya belirli bir bölgede sıkışık yollarda olacağınızı tahmin ediyorsanız, yerel acil durum müdahale ekiplerine acil bir durumda onlara ulaşmanın en iyi yolunu sorun. 911 cep telefonundan polise ulaşmanın en etkili yolu olmayabilir.
  2. adım 2 görevliye cep telefonu numaranızı verin.2Görevliye cep telefonu numaranızı verin. Görevliye bağlandığınızda, bağlantınızın kesilmesi ihtimaline karşı cep telefonu numaranızı verin. Onlara mümkün olduğunca tam olarak yerinizi söyleyin.
  3. adım 3 durumları süslemeyin.3Durumları süslemeyin. Karşı karşıya olduğunuz tehlikeyi abartmak ya da bir yol öfkesi vakasında kendi hatalı davranışınızı önemsiz göstermeye çalışmak cazip gelebilir. Memurların işini zorlaştırabileceğiniz ve bazı durumlarda sahte polis raporu doldurmaktan tutuklanabileceğiniz için bu tür bir davranıştan kaçının.
  4. adım 4 ehliyet numarasını alın.4Ehliyet numarasını alın. Olay yerine gelen polis tehlikeli sürücünün ve arabanın tarifini isteyecektir. Eğer yapabiliyorsanız, ehliyet numarasını not edin ya da bir yolcuya not ettirin.
    • Aracı ve sürücüyü tarif etmeye hazır olun. Polisin olay yerine varır varmaz neler olduğunu anlayabilmesi için doğru tanımlamalara ihtiyacı vardır.
  5. adım 5 kornanız ve ışıklarınızla dikkat çekin.5Kornanız ve ışıklarınızla dikkat çekin. Acil müdahale ekiplerinin size ulaşması zaman alabilir, bu nedenle durumu ele alın. Yol öfkesi olaylarına ulaşmak zor olabilir veya öncelikler listesinde alt sıralarda yer alabilir. İhtiyacınız olan ilgiyi görmediğinizi düşünüyorsanız, kendinizi güvende tutun. Bu, diğer sürücülerin dikkatini çekmek için kornanızı kullanmak ve dörtlü flaşörlerinizi yakmak anlamına geliyorsa, bunu yapın. Güvenliğiniz, trafiğin akmasını sağlamaktan daha önemlidir.

Durumun Gerginliğini Azaltmak

  1. adım 1 pişmanlık gösterin.1 Pişmanlığınızı gösterin. Araçlarınız hala trafikte çalışıyorsa, el sallayarak veya 'özür dilerim' diyerek pişmanlığınızı gösterin. Yanlış bir şey yapmamış olabilirsiniz, ancak önceliğiniz suçu doğru bir şekilde sıralamak yerine durumu yatıştırmak olmalıdır.
    • Özür dileyin. Eğer durdurulduysanız ve sürücü size yaklaşırsa, hatalı olduğunuzu kabul edin. Öfkeleri orantısız olsa veya hatalı olduğunuzu düşünmeseniz bile bunu yapın.
  2. adım 2 diğer sürücünün kazanmasına izin verin.2Diğer sürücünün kazanmasına izin verin. Bunu yapmak zordur, ancak onların 'kazanmasına' izin vermek daha fazla sorunun kısa sürede sona ermesine neden olabilir. Ana hedefiniz bir tartışmayı kazanmak değil, güvende kalmak olmalıdır. Kışkırtıcı ifadelerden kaçının ve sürücünün istediğini elde etmiş gibi hissetmesine izin verin.
    • Önce siz park etmiş olsanız bile park yerinden vazgeçin, sırası gelmemiş olsa bile diğer sürücünün şeridinize girmesine izin verin, arabalarınız arasında daha fazla nefes alma alanı bırakın veya doğru hızda gidiyor olsanız bile hızlı şeritten ayrılın.
    • Hakaretleri görmezden gelin. Öfkeli sürücü size hakaret edebilir. Öfkeli olduklarını ve hakaretlerinin gerçekte sizin için geçerli olmadığını unutmayın. Hakaret edildiğinde karşılık vermeyin. Sakin ama iddialı bir şekilde çatışmayı tarafsız bir yetkilinin çözmesi gerektiğini belirtin.
  3. adım 3 kendinizi sakinleştirin.3Kendinizi sakinleştirin. Bazı durumlarda siz de en az diğer sürücü kadar öfkeli olabilirsiniz. Doğrudan yüzleşmeye girmeden önce, kendi sinirlerinizi yatıştırmak için temel adımları atın.
    • Derin nefes alın, her nefes alışınızda ona kadar sayın. Kendinize stresli anın ötesinde kim olduğunuzu hatırlatın. Ailenizin, arkadaşlarınızın veya iş arkadaşlarınızın sizden nasıl davranmanızı beklediğini düşünün.
    • Dört gözle beklediğiniz bir şeyi düşünün. Tatsız anın ötesine bakın ve yakında biteceğini hatırlayın.
  4. adım 4 sürüşünüzü analiz edin.4Sürüşünüzü analiz edin. Olaydan sonra, sakinleştiğinizde, meydana gelen olayları yeniden gözden geçirin. Yanlış bir şey yapıp yapmadığınızı veya belirli bir eylemin diğer sürücünün öfkelenmesine neden olup olmadığını belirleyin. Artık güvende olduğunuza göre, kimin hatalı olduğu önemli değildir. Sadece diğer sürücünün öfkesini tetiklemekten kaçınmak için bir dahaki sefere farklı yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını belirleyin.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Yerel polis karakoluna veya itfaiyeye gidin.
  • Yerel polis merkezine bağlanmak için 411'i tuşlayın. (ABD'de 911, İngiltere'de 999, Avustralya'da 000, Yeni Zelanda'da 111, Avrupa'da 112)
  • Yol öfkesini tetikleyen davranışlardan kaçının.