Boğaya Nasıl Binilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Spordaki en tehlikeli 8 saniye. Hırlayan, boynuzlayan, kızgın bir boğaya karşı cesaretinizi test etmek istiyorsanız, nasıl düzgün antrenman yapacağınızı öğrenmeniz gerekir. Bu da boğaya binme deneyimi kazanmak, boğayı tanımak ve en önemlisi nasıl tutunacağınızı bilmek anlamına gelir. Kökleri Yunan kültürüne kadar uzanan bu sporun, çiftlikler ve at biniciliği var olduğundan beri erkekleri boğa binmeye zorladığını söylemek yanlış olmaz. Bu başka hiçbir şeye benzemeyen bir deneyim ve heyecandır. Daha fazla bilgi için Adım 1'e bakın.

Adımlar

Eğitim

  1. adım 1 i̇şin püf noktalarını öğrenmek için deneyimli bir boğa binicisinin yanında çırak olun.1Ticaretin püf noktalarını öğrenmek için deneyimli bir boğa binicisinin yanında çırak olun. Tek bir boğa sürüşü 8 saniye sürse de, boğa biniciliği yıllarca pratik yapmayı ve size işin püf noktalarını gösterecek deneyimli bir binicinin rehberliğini gerektirir. Boğalara ve onları besleyen kişilere erişim sağlamanın yanı sıra, boğalara binmek için doğru binicilik tekniğini geliştirmeniz ve hayvanınıza dokunmanız gerekir ki bu da bir gecede öğrenemeyeceğiniz bir şeydir. Tıpkı herhangi bir spor veya meslekte olduğu gibi, birlikte çalışabileceğiniz ve size öğretmekten heyecan duyacak bir antrenör edinin.
    • Boğa biniciliği ticareti dergileri, kırsal satış noktalarında ve yem mağazalarında yaygın olarak bulunur ve temel bilgileri öğrenmek istiyorsanız çok çeşitli açık yarışmaların, koçluk seçeneklerinin ve deneyimli profesyonel binicilerle yapılan kliniklerin reklamını yapar.
    • Boğa biniciliğinin tarihsel kökleri Meksikalı çiftlik sahipleri arasındaki atlı yarışmalara, Charreada adı verilen ve çeşitli genel becerileri test eden yarışmalara dayanmaktadır. Günümüzde bu spor daha profesyonel hale gelmiştir ve ABD'deki başlıca yönetim organları Professional Bull Riders (PBR) ve Championship Bull Riding (CBR)'dir.
    • Boğa binmeyi öğrenmek isteyen gençler için Born to Buck programları yaygın olarak mevcuttur. Boğa yetiştiricileri, ilgili tarafların sıcak yetiştirilmiş hayvanlar üzerinde biraz deneyim kazanmalarına yardımcı olmak için açık etkinlikler düzenlemektedir. En azından, bunun için soğanınız varsa öğrenebilirsiniz.
  2. adım 2 eyersiz ata binme konusunda rahat olun.2Eğersiz ata rahatça binin. Sırt kısmı nispeten düz olan bir hayvanın üzerinde rahat etmeyi öğrenmek, nihai hedefiniz boğa binmekse size çok yardımcı olacaktır. Ağırlığınızı nasıl değiştireceğinizi ve bacaklarınızla nasıl kavrayacağınızı öğrenin, aktif olarak kızgın olmayan ve sizi indirmeye çalışmayan bir hayvana binin. Temel binicilik becerilerini geliştirmek, boğa binmenin önemli bir ilk adımıdır.
  3. adım 3 temel ekipmanları giyin.3Temel ekipmanları giyin. Boğa binicisi için kıyafet açısından çok az şey gerekli olsa da, temel kovboy kıyafetleri giymezseniz göze çarparsınız (ve çoğu rekabetçi rodeoya katılmanıza izin verilmez). Bu kıyafetler arasında kot pantolon, düğmeli western gömlekler ve genellikle ikonik kovboy şapkasıyla tamamlanan topuklu kovboy çizmeleri yer alır.
    • Boğa güreşçileri her zaman koruyucu bir deri eldiven ve tutunmak için boğanın etrafını saran örgülü bir boğa halatı giyerler. Sıkıca kavrayabileceğiniz kadar ince, tutuşunuzda esneklik sağlayan ama aynı zamanda biraz koruma sağlayacak kadar kalın bir eldiven seçin. Halat genellikle reçine ile işlenir, bu da ısındığında tutuşa yardımcı olur.
  4. adım 4 daha fazla koruyucu ekipman düşünün.4Daha fazla koruyucu ekipman düşünün. Yarışmalarda, koruyucu kasklar ve diğer ekipmanlar çoğu arenada zorunlu değildir, ancak özellikle eğitim ve pratikte popülerlik kazanmaktadır. Bazı boğa binicileri, bisiklet veya motosiklet kaskına benzer koruyucu bir kask ve iç organları korumak için ağır bir yelek giyerler.
  5. adım 5 üst ve alt vücut gücünüzü geliştirin.5Üst ve alt vücut gücünüzü geliştirin. İyi bir biniş, büyük bir denge ve koordinasyonun yanı sıra sizden binlerce kilo daha ağır olan bir boğayı tutmak için gereken kaba kuvveti gerektirir. Boğa biniciliği eğitimi, squat gibi bacak geliştirme egzersizlerinin yanı sıra çok sayıda temel üst vücut ve karın egzersizlerini de içerecektir.
    • Kollarınızı çalıştırmak biceps curls tutma kolunuzda uygun kuvvet hareketini geliştirmeye yardımcı olacaktır.
    • Bir squat rutini geliştirmek, boğayı kavramak ve sevgili yaşam için tutunmak için gerekli bacak gücünü oluşturmaya yardımcı olacaktır.

Boğanın Üzerinde Kalmak

  1. adım 1 boğanızı tanıyın.1Boğanızı tanıyın. Boğa binişinde genellikle gözden kaçan bir adım, üzerine oturacağınız boğayı biraz tanımaktır. Boğayı ağılında izleyerek, saldırganlığı ve eğilimleri hakkında fikir edinmek için birkaç dakika harcayın. Başka biniciler tarafından bindirildiğinde boğayı izleyin. Çoğu boğa iki şekilde ata biner: baş aşağı dönerek ve düz bir şekilde ata binerek.
    • Eğer boğanız kapıdan çıkarken başını eğiyor ve dönüyorsa, ağırlığınızı hafifçe kaydırmanız ve döne döne bir sürüşe hazırlanmanız gerektiğini bilirsiniz.
    • Boğanız düz bir çizgide gitme eğilimindeyse, daha kuzey-güney tipi bir bucking eylemine hazırlanabilir ve kendinizi buna göre hazırlayabilirsiniz.
    • Yaygın bir yanlış kanı, boğaların testislerinin onları boynuzlamak için bağlandığıdır. Arka bacaklarını daha yükseğe tekmelemelerini sağlamak için yanları hafifçe bağlanır, ancak testislerine hiçbir şekilde dokunulmaz veya zarar verilmez. Çoğunlukla bu şekilde çiftleşmeleri için yetiştirilirler.
  2. adım 2 tutuşunuzu doğru tutun.2Tutuşunuzu doğru tutun. Boğaya binerken, elinizi boğa ipine nasıl saracağınızı ve sağlam bir tutuş elde edeceğinizi göstermesi için deneyimli bir boğa binicisinden yardım alın. Genellikle boğa binicileri baskın (veya yazı yazan) elleriyle el altından tutarlar, ancak diğer bazı tutuş teknikleri daha popüler hale gelmektedir. Bir yardımcının ipinizi sıkıca çekmesine izin verin ve ipi elinizin size en yakın kısmının etrafına bir kez sarın.
    • Temel bir tutuş için, binici elinizi elinizin arka tarafı aşağı bakacak şekilde ipinize yerleştirin. Serçe parmağınız boğanın omurgasının hemen yanında olmalıdır.
  3. adım 3 doğru şekilde oturun.3Doğru oturun. Neredeyse elinizin üzerine oturacak kadar gevşeyin. Tüm sürüş boyunca bu şekilde kaldığınızdan ve poponuzun üzerinde oturduğunuzdan emin olun. Tüm ağırlığınız uyluklarınızın iç kısmında olacaktır. Göğsünüz boğanın omuzlarının üzerinde olacak şekilde öne doğru eğilin.
    • Ata bindiğinizde, oluğun her iki yanından tutun ve ayak parmaklarınızı boğanın sırtından aşağıya indirin ve yan tarafına doğru kaydırın. Binmeye hazır olana kadar mahmuzlarınızla ona dokunmayın.
  4. adım 4 sakin olun ve elinizdeki göreve odaklanın.4Sakin olun ve elinizdeki işe odaklanın. Bazı boğa binicileri, sürüşün en zor kısmının hala paraşütte beklerken gerçekleştiğini söyleyecektir. Bir noktada, kendisine rahatsız edici bir yan kayış bağlandığı için oflayıp puflayan ve kızgın olan devasa büyüklükteki bir boğanın tepesinde otururken, bunun kötü bir fikir olduğu aklınıza gelebilir. Odaklanmaya devam edin ve hayvanı değil, hareketleri ve elde etmeniz gereken dengeyi düşünün. Yakında bitecek!
  5. adım 5 tutun.5Tutunun. Boğanın ön ayakları yerden kalkarken bacaklarınızla sıkarak öne doğru eğilin ve hayvan üzerindeki denge merkeziniz olarak işlev gören binici elinizle ipinizi sıkı bir şekilde tutun. Kalçalarınızı ortada ve kare şeklinde tutun. Boğa atlayıştan aşağı inmeye başladığında, kalçalarınızı ipinize doğru itin ve binici elinizle kaldırın.
    • Boğanın sırtının merkezine mümkün olduğunca yakın durmaya çalışın. Dengenizi yanlış hesaplamak ve birkaç santim bile kaymak, bir veya iki saniye içinde toprak yemenize neden olacaktır. Kavrayışınız ve kalçalarınızla oluşturduğunuz çekirdek dengenize odaklanın.
  6. adım 6 serbest kolunuzu kontrol edin.6Serbest kolunuzu kontrol edin. Birçok acemi binici, bir tür kovboy dansı yapıyormuş gibi serbest kolunu çok fazla hareket ettirir. Kolunuzu biraz denge sağlamak için kullanabileceğiniz doğru olsa da, muhtemelen sürüşün en az önemli kısmıdır.
    • Profesyonelleri yakından izleyin. Çoğunlukla serbest kollarının oldukça statik olduğunu fark edeceksiniz. Bunun nedeni, denge ve kontrolün çoğunun kalça ve tutuşta olmasıdır. Bunlara ve serbest kolunuzu yoldan uzak tutmaya odaklanın.
    • Sürüş sırasında herhangi bir noktada serbest kolunuzla istemeden boğaya tokat atarsanız puan alamazsınız. Kolunuzun kontrolünü elinizde tutarken aynı zamanda hayvanın üzerinde dengede durmasına ve 'dümen tutmasına' izin vermeniz önemlidir.
  7. adım 7 yoldan çekilin.7Yoldan çekilin. Boğanın üzerinde birkaç saniyeden fazla kalmayacaksınız, bu nedenle boğadan güvenli bir şekilde uzaklaşmayı ve kendinizi ciddi şekilde yaralamadan inmeyi öğrenmek binicilik sürecinin kritik bir parçasıdır.
    • İnmek için boğanın tekme atmasını bekleyin ve ardından binici kolunuzun üzerinden bakın (asılı olduğunuz kol) ve diğer bacağınızı boğanın başının üzerinden atın.
    • Ellerinizin ve ayaklarınızın üzerine inmek için elinizden gelenin en iyisini yapın, ardından size en yakın olan kapıya koşun. Durun ve boğanızın nerede olduğunu görmek için bakın, ardından ipinizi kaparak uzaklaşın.

Yüksek Puanlar Almak

  1. adım 1 puanlamanın nasıl işlediğini anlayın.1Puanlamanın nasıl işlediğini anlayın. Yalnızca boğanın üzerinde en az 8 saniye kalırsanız bir puan alırsınız. Süre, serbest eliniz boğaya dokunduğunda veya ayaklarınız yere değdiğinde sona erer ve boğanın omzu kapıyı geçer geçmez başlar. Hem biniciye hem de boğaya performansları için puan verilir ve bu puanlar toplanarak genel puan elde edilir.
    • Boğa öncelikle zorluğuna göre değerlendirilir. Jüri üyeleri bir puan belirlemek için boğanın düşüşlerinin derinliğine, tekmelerinin yüksekliğine, yön değişikliklerine ve dönüşlerinin hızına bakar.
    • Binici öncelikle boğayı kontrol etme, yön değişikliklerini önceden tahmin etme ve hayvana zarif bir şekilde manevra yapma ve hükmetme becerisine göre değerlendirilir.
    • Biniciye ve boğaya 1 ile 25 arasında bir puan verilir ve bu puanlar toplanarak 100 üzerinden bir puan elde edilir ya da ikiye bölünerek 50 üzerinden bir puan elde edilir.
  2. adım 2 boğayı sürün, don't ride the bull.2Boğaya binmeyin, ata binin. Deneyimli ve yetenekli boğa binicileri bazı açılardan güreşçilerden çok sörfçülere benzerler. Bu bir hayvanla boğuşma sınavından çok, hayvanın hareketlerini ve boynuz atma şeklini hissetme becerisidir.
    • Genel olarak, daha az düşünmek ve daha çok hissetmek, ata daha etkili bir şekilde binmenizi sağlayacaktır. Bunu yapmanın tek yolu şeytan gibi pratik yapmaktır. Boğalara binin ve sağlıklı kalın.
  3. adım 3 lose your feet, lose your seat.3 'Ayaklarınızı kaybederseniz, koltuğunuzu da kaybedersiniz.' Bu bazen boğa binicisinin mantrası olarak adlandırılır. Hayvan üzerindeyken elde edeceğiniz kontrol ve dengenin çoğunun alt bedeninizden geldiğini, boğanın gövdesini uyluklarınız ve ayaklarınızla kavradığınızı, boğanın saldırganlığını kontrol etmek için gerekirse mahmuzladığınızı hatırlatmaya yarar. Bunu yapmazsanız sonunuz pis bir öğle yemeği olacaktır. Bunu hem zihninize hem de kaslarınıza kazıyın.
  4. adım 4 mümkün olduğunca uzun süre kalın.4Mümkün olduğunca uzun süre kalın. Basitçe söylemek gerekirse, ne kadar uzun süre kalırsanız, skorunuz o kadar iyi olacaktır. 8 saniye göründüğünden çok daha uzundur, bu nedenle tüm dikkatinizi ve gücünüzü son derece kısa bir süreye kanalize etmeyi öğrenmek sürücünün önündeki en büyük zorluktur.
    • Sürüşlerinizin uzunluğunu artırma ve farklı boğalarla rahat bir şekilde mücadele etme pratiği yapın. Bazı biniciler, daha öngörülemez ve binmesi zor olan spinner'lara geçmeden önce kuzey-güney tipi bucker'lar üzerinde pratik yapmayı önermektedir. Onlara hakim olduktan sonra, spinnerlara bir şans verin.

Topluluk Soru-Cevapları

  • Soru13 yaşında bir çocuk boğaya binebilir mi? Bu mümkündür, ancak boyunuza bağlı olarak, boğalara binmek için çok küçükseniz, boğaya binmenin son aşamasında olabilirsiniz.
  • SoruBinici boğaya binmeden önce boğanın ipini boğa kanalına kim koyar? Binici, kuyruğu bir tarafa bırakarak ve uzun bir metal teli kanca şeklinde bükerek aşağıya ve aşağıya uzanıp vücudun etrafından çekerek kendi ipini ayarlar.
  • Soru14 yaşında bir şehir çocuğu boğaya binebilir mi? Doğru profesyonel boğa binicisinden doğru eğitimi alırsa, evet. Şehirli çocukların önünde daha 'havalı' görünmek isteseniz bile kaskınızı eksik etmeyin. Boğa üzerinde iyi görünmektense kafatasınızı (beyniniz son derece değerli bir şeydir) korumanız gerekir.

İpuçları

  • Serbest kolunuz sadece gösteri için havada değildir, onu dengeyi korumak için kullanın. Bir tarafa ya da diğer tarafa çok fazla sallanmasına izin vermek istemezsiniz. Bunu yapmak kalçanızı bükmenize neden olacak ve neredeyse her seferinde attan düşeceksiniz.
  • Yere düştüğünüzde ayağa kalkın ve çitlere doğru koşun çünkü büyük olasılıkla peşinizden geliyor!
  • Paraşütü terk ettikten sonra poponuzu onun sırtından uzak tutmak ve omuzlarınızı ona paralel tutmak istersiniz. Mahmuzlarınız bir araçtır. Koltuğunuzu onun sırtında tutmak için onları kullanın.

Uyarılar

  • Boğadan atlarken ya da boğadan kurtulurken yaralanma riski vardır. Peşinizden gelecektir, bu yüzden ayağa kalkmak ve oradan uzaklaşmak çok önemlidir!

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Boğa halatı
  • Düzgün oturan binicilik yeleği
  • Deri kayışlar (isteğe bağlıdır ancak sıyrık ve çürüklerden biraz daha fazla korur)
  • Doğru oturan binicilik eldiveni
  • Sabit kürekli boğa biniciliği mahmuzları
  • Maskeli binicilik kaskı (sadece güvende olmak için)
  • Taş ve toz reçine
  • Deri kayışlar