Olta Nasıl Bağlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ödüllü bir av yakalamanın anahtarı, görünürlük, ağırlık ve kontrol arasında doğru dengeyi sağlayan sağlam bir misina ile başlamaktır. Çalıştığınız ekipmana bağlı olarak bir oltayı donatmanın birçok farklı yolu vardır, ancak her yöntemin birkaç ortak noktası vardır - kullanılan takımın türüne ilişkin temel bir anlayış ve her şeyi bir arada tutmak için etkili, iyi bağlanmış bir düğüm.

Adımlar

Temel Slip Bobber Teçhizatı Bağlama

  1. adım 1 geliştirilmiş bir düğüm kullanarak misinanıza bir olta kancası bağlayın.
    Geliştirilmiş bir düğüm kullanarak misinanıza bir olta kancası bağlayın. Açık tarafta 8-10 inç (20-25 cm) gevşek misina kalana kadar lider misinanızın ucunu kancanın gözünden geçirin. Buradan ipi işaret parmağınızın etrafına dolayın ve parmağınızı ilmeğin içinde tuttuğunuzdan emin olarak kendi etrafında iki katına çıkarın. Misinayı 4-5 tur kendi etrafında sarın, ardından ucunu parmak halkasından geçirin ve güzel ve sıkı olana kadar çekin.
    • Uzun saplı (göz ile uç arasındaki düz kısım) basit bir #6 veya #8 kanca, özellikle kamışınıza alışmaya başladığınız ilk birkaç gezinizde, çoğu av türü için gayet iyi çalışacaktır.
    • Geliştirilmiş clinch düğümü harika bir çok amaçlı düğümdür. Oltanıza eklemeyi seçtiğiniz sonraki her takım parçasını sabitlemek için kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 suyun derinliğine uygun bir yükseklikte misinanıza bir bobber takın.
    Oltanıza suyun derinliğine uygun yükseklikte bir bobber takın. Bobber'ı kancadan yaklaşık olarak suyun yüzeyi ile dibi arasındaki mesafeyle aynı uzaklıkta olacak şekilde konumlandırın. Bobber'ı sabitlemek için, liderinizi veya ana hattınızı cihazın altındaki kancanın etrafına dolayın ve hattı gergin tutarak karşı tarafa doğru yönlendirin ve üstteki kancaya takın.
    • Bir bobber eklenmesi, derin sulara daha uzun atışlar yapmanıza ve yeminizi, crappie, walleye ve yayın balığı gibi balıkların kolayca erişebileceği suyun dibinin hemen üzerinde asılı tutmanıza izin verecektir.
    • Bir tekneden daha derin sularda avlanıyorsanız, bu teçhizatı bobber olmadan da avlayabilirsiniz.
  3. adım 3 kancanın 2-3 inç (5,1-7,6 cm) yukarısına bir veya iki platin yerleştirin.
    Bir veya iki adet platini kancanın 2-3 inç (5,1-7,6 cm) yukarısına yerleştirin. Misinanızı platinlerin ortasından geçen dar oluğa bastırın. Platinlerinizi seçerken, yemi dibe yaklaştıracak kadar ağırlık kullanın, ancak ipinizi ağırlaştıracak kadar değil.
    • Platinleriniz derin sularda ve güçlü akıntılarda misinanızın sürüklenmesini önleyecektir.
    • Ayrıca halkalı, ilmekli veya gözlü platin kullanma seçeneğiniz de vardır, ancak bunları doğrudan istediğiniz noktada misinanıza bağlamanız gerekecektir.
  4. adım 4 kancanızı yemleyin...
    Kancanızı yemleyin Peşinde olduğunuz balık için uygun bir yem türü ile. Gece paletli balığınızın, sülüğünüzün veya minnow'unuzun en kalın kısmını kancanın ucuyla delin, yemin büyük kısmı kancanın kıvrımı etrafında ortalanacak şekilde açı verin. Gerçek yem, çoğu balık türünü kandırmada süslü yemlerden daha iyidir ve ayrıca çok daha az maliyetlidir (özellikle de kendiniz yakalarsanız).
    • Hem canlı hem de ölü yemlerin kolayca gevşemesi mümkündür. Gerekirse tek bir gezi sırasında kancanızı birkaç kez yeniden yemlemeye hazırlıklı olun.
    • Şansınızı bir yemle denemeyi tercih ediyorsanız, yeminizi misinaya gelişmiş bir düğüm veya birim düğüm (liderinizi ana misinaya bağlamak için kullandığınız düğümün tek versiyonu) kullanarak bağlayın.

    İpucu: Kaydırmalı bobber teçhizatları, canlı yemle kıyıdan derin, çalılık sularda hareketsiz avlanmak için etkili, gösterişsiz bir seçimdir.

Otsuz Texas Teçhizatının Kurulumu

  1. adım 1 oltanızın ucuna bir kurşun platin takın.
    Oltanızın ucuna bir kurşun platin geçirin. Ağırlığın dar ucunu misinaya dikkatlice geçirin ve kendinize bol miktarda işlenebilir misina sağlamak için 2-3 fit (0,61-0,91 m) aşağı kaydırın. Bir sonraki adıma hazırlanırken, platinin hemen geri kaymasını önlemek için misinanın gevşek ucunu sıkıca tutun.
    • Mermi platinler, aşağıdakiler arasında değişen çeşitli ağırlıklarda gelir 1⁄8 ons (3,5 g) ile 2 ons (57 g) arası. Daha hafif ağırlıklar sığ sularda yavaş düşen bir yem oluşturmak için kullanışlıyken, daha ağır platinler kalın çalıların içine atmak ve keçeleşmiş çalılıkları delmek için en uygunudur.

    İpucu: Kalın örtülü alanlarda avlanırken, platininizi bir kürdan, lastik bant veya bobber stop ile sabitleyin. Bu, ağırlığı yeme daha yakın tutacak ve çeşitli çevresel engellerden geçmeyi kolaylaştıracaktır.

  2. adım 2 geliştirilmiş bir düğüm kullanarak misinanızın ucuna bir solucan kancası bağlayın.
    Geliştirilmiş bir düğüm kullanarak misinanızın ucuna bir solucan kancası bağlayın. Yuvarlak kıvrımlı ve geniş aralıklı kancalar standart bir Texas teçhizatı için en iyi sonucu verir. Misinayı kancanın gözünden geçirin, ardından düğümünüzü başlatmak için kendi üzerinde iki katına çıkarın. Güzel ve sıkı olduğunda, etiket ucundaki fazla ipi bir pense ile kesin.
    • Bitmiş düğümün tutacağından emin olmak için misinayı kendi etrafında en az 4 tur doladığınızdan emin olun.
    • 3/0 veya 4/0 kanca, çoğu yumuşak kauçuk yem türü için ideal boyut olacaktır.
  3. adım 3 kancanızı, yem gövdesine doğru kıvrılacak şekilde yemleyin.
    Kancanızı, yem gövdesine doğru kıvrılacak şekilde yemleyin. İlk olarak, kancanın ucunu yemdeki kalıplanmış deliğe yerleştirin. Ardından, delik ucu misinanızın bağlı olduğu gözü kapatana kadar yeminizi sapından yukarı doğru itin. Son olarak, kancanın ucunu doğal olarak yan tarafa dayandığı noktada yem içine doğru zorlayın. Tamamlanan kanca kaba bir 'D' şekline sahip olmalıdır.
    • Bu tür bir kanca sunumu 'otsuz' olarak bilinir, yani yemi alan balıkları kancalar ancak kazara çevredeki herhangi bir nesneye veya örtüye takılmaz.
    • Texas teçhizatı hızlı, basit ve çok yönlü bir kurulumdur; hem derin hem de sığ suda, örtülü veya örtüsüz, minimum hazırlık ile her tür yumuşak yem avlamak için kullanabilirsiniz. Levrek balıkçılarının favorisidir.

Derin Su Balıkçılığı için Carolina Rig Kullanımı

  1. adım 1 misinanıza ağır bir platin ağırlığı ve ardından bir boncuk geçirin.
    Ağır bir platin ağırlığını misinanıza geçirin, ardından bir boncuk takın. Platini misinanıza geçirin ve diğer takımlarınızı bağlamak için yeterli alan kalana kadar aşağı çekin. Platininizi yerleştirdikten sonra cam, metal veya plastik bir boncuk takın.
    • Platin ile boncuk arasına herhangi bir tampon yerleştirmeyin. İki parça birbirine değdiğinde, duyulabilir bir tıkırtı sesi çıkaracak ve bu da balıkları uzaktan çekmeye yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 misinanızın ucu ile kısa bir lider misina arasına bir fıçı fırdöndü ekleyin.
    Misinanızın ucu ile kısa bir lider misina arasına bir fıçı fırdöndü ekleyin. Ana misinanızın ucunu fırdöndünün bir gözüne ve 14-18 inçlik (36-46 cm) bir lider misinayı diğerine bağlayın ve her iki misina için de geliştirilmiş bir düğüm kullanın. Böylece lider misinanız, kancanız veya yeminiz hareket ettikçe dönebilecek ve dolanma veya kopma olasılığını en aza indirecektir.
    • Fırdöndüler, bir lider misinanın ana misina üzerinde serbestçe dönmesini sağlayan ve kopma riskini azaltan eklemli bağlantı parçalarıdır.
    • Lider ipiniz için standart bir monofilament ip ya da su altında neredeyse görünmez olacak şekilde tasarlanmış özel bir florokarbon ip kullanabilirsiniz. Özellikle büyük veya agresif av türlerini yakalamak için çelik liderler de mevcuttur.

    İpucu: Ayrı bir lider ipi bağlamanın bir diğer faydası da yemleri hızlı ve kolay bir şekilde değiştirmenize olanak sağlamasıdır.

  3. adım 3 liderin ucuna bir solucan kancası bağlayın.
    Liderin ucuna bir solucan kancası bağlayın. Çoğu olta balıkçısı Carolina teçhizatı kurarken ofset saplı geniş aralıklı bir kanca kullanır, ancak tercih ederseniz ekstra geniş aralıklı bir kanca da tercih edebilirsiniz. Kancayı misinaya sabitlemek için gelişmiş bir düğüm kullanın.
    • Her zaman olduğu gibi, avlayacağınız yem türüne uygun bir kanca boyutu seçin.
  4. adım 4 kancanızı her tür yumuşak plastik yemle yemleyin.
    Kancanızı her tür yumuşak plastik yemle yemleyin. Sülük, kertenkele, yaratık ve tüp yemleri Carolina teçhizatı kurulumları için popüler seçeneklerdir. Kancanın ucunu yemin ucundaki küçük delikten geçirin, ardından yemi kancayı mümkün olduğunca gizleyecek şekilde yerleştirin. Ayrıca Carolina rig'i bir fiş veya canlı yemle de avlama seçeneğiniz vardır.
    • Carolina takımının en büyük avantajlarından biri, avlandığınız suyun dibindeki araziyi daha iyi hissetmenizi sağlayarak kayaları, çalıları, inişleri ve diğer düzensizlikleri tespit etmenize yardımcı olmasıdır.
    • Carolina teçhizatı varyasyonları en yaygın olarak derin su balıkçılığı için kullanılır, ancak aynı zamanda sürüklenebilir veya yavaşça yuvarlanabilir.

Üst Su Yemini Takma

  1. adım 1 i̇çinde bulunduğunuz koşullar için doğru yemi seçin're fishing.
    Balık tuttuğunuz koşullar için doğru yemi seçin. Topwater yemleri, buzzbait, poppers ('chuggers' olarak da adlandırılır), pervane yemleri ve çubuk yemler dahil olmak üzere birçok farklı stilde gelir. Görünüşlerindeki farklılıklara rağmen, bu yemlerin her biri aynı özel amaç için tasarlanmıştır: su yüzeyinde yüzmek ve meraklı balıkları bir ısırık için ikna edecek hareket ve gürültü oluşturmak.
    • Buzzbait yemleri, siz onları su yüzeyinde sürüklerken çalkalanan ve pır pır eden bir dizi küçük bıçağa sahiptir. Hedefiniz tarafından en çok sakin ve sığ sularda fark edilirler.
    • Poppers ve chuggers içbükey yüzlerle kalıplanmıştır, bu da çekildiklerinde suda gürültülü bir şekilde 'çuf çuf' etmelerine neden olur. Avınız tek bir konsantre alanla sınırlı olduğunda kullanışlı olabilirler.
    • Pervaneli yemler minyatür pervanelerle donatılmıştır. Hafif bir çekiştirme hareketi, onları sıçrayarak ilerletmek için yeterlidir. Bu sürekli hareket, onları dalgalı sularda veya yağmur fırtınaları sırasında daha sakin alanlarda balık tutmak için mükemmel kılar.
    • Doğru manevra yapıldığında, çubuk yemler, levrek ve diğer birçok büyük balığın karşı konulmaz bulduğu 'köpek yürüyüşü' olarak bilinen zig-zag deseninde ileri geri hareket eder. Maksimum dikkat çekmek için sakin ve berrak sularda kullanılması en iyisidir.
  2. adım 2 yeminizin kamışınıza uygun olduğundan emin olun's technical specifications.
    Yeminizin kamışınızın teknik özelliklerine uygun olduğundan emin olun. Bir buzzbait yemini avlarken, kendinizi 14-20 lb (220-320 oz) monofilament misina ile makaralanmış 6,5-7 ft (2,0-2,1 m) bir baitcasting kamışı ile donatın. Poppers ve chuggers için, 10-15 lb (160-240 oz) monofilament yüklü 6,5 ft (2,0 m) bir baitcaster'a ulaşın. Ağır 30 lb (480 oz) örgü veya 15 lb (240 oz) monofilament ile daha büyük bir 7-7,5 ft (2,1-2,3 m) baitcaster, çubuk yemlerle köpek yürüyüşü için en fazla kontrolü sağlayacaktır.
    • Diğer takım türlerinden farklı olarak, üst su yemlerinin olması gerektiği gibi çalışmasını garanti etmek için doğru ekipmanla eşleştirilmesi önemlidir.
    • Bir üst su yemini yanlış tipte bir kamışa takmak, atış mesafesi, kaldırma kuvveti ve yeminizi organik görünümlü bir şekilde 'seğirme' yeteneğiniz gibi faktörleri etkileyebilir.
  3. adım 3 ana misinanıza 18-24 inç (46-61 cm) bir lider misina takın.
    Ana misinaya 18-24 inçlik (46-61 cm) bir lider misina takın. En iyi yol bir hattı diğerine bağlamak 'çift-uni' düğümü kullanmaktır. İki ipin uçlarını zıt yönlerde üst üste getirin ve bir ipin ucunu küçük bir ilmek oluşturacak şekilde kendi üzerine katlayın. Kalan ipi hem ilmeğin iç kısmına hem de karşı ipin etrafına 3-6 kez sarın. Düğümü sıkmak için gevşek ucu sıkıca çekin, ardından diğer ip ile tekrarlayın.
    • İsterseniz liderinizi daha uzun veya daha kısa kesebilirsiniz. Sadece biraz şok emilimi sağlayacak ve ana hattınızdaki gerilimi azaltacak kadar uzun olması gerekir.
    • Monofilament bir misinayı örgülü bir misinaya bağlarken, gücün her iki misina arasında eşit olarak dağılmasını sağlamak için monofilament misinayı 4-5 kez ve örgülü misinayı 6-8 kez sarın.

    İpucu: Birçok deneyimli olta balıkçısı, bir üst su yemine lider takarken standart bir monofilament misina kullanılmasını önerir. Monofilament çok hafif olduğu için, florokarbon bir liderin yapabileceği şekilde yeminizi ağırlaştırmayacaktır.

  4. adım 4 yeminizi lider ipinizin ucuna gelişmiş bir düğüm kullanarak bağlayın.
    Yeminizi lider ipinizin ucuna gelişmiş bir düğüm kullanarak bağlayın. Uygun bir olta-yem eşleştirmesine karar vermek, bir üst su yemini donatmanın en zor kısmıdır. Bunu da aradan çıkardıktan sonra geriye kalan tek şey yemi bağlamak ve atış yapmaktır!
    • Bazı uzmanların üst su yemlerindeki metal halkaları çıkardıkları ve bunun yerine lider iplerini doğrudan yemin ucuna bağladıkları bilinmektedir. Fazla ağırlığı kesmek, yemlerin balıkların şüpheli bulabileceği bir hareket olan burun dalışını önlemeye yardımcı olabilir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Sinek oltanızın doğru şekilde takıldığından nasıl emin olursunuz?
    Misinayı tüm kılavuzlardan geçirdiğinizden emin olun. Suya çıkmak için acele ediyorsanız, kılavuzlardan birini gözden kaçırmak kolay olabilir.
  • Soru
    Doğru misinayı nasıl seçerim?
    Bu nerede balık tuttuğunuza bağlıdır. Örneğin tatlı suda avlanıyorsanız, tuzlu su misinası kullanmak istemezsiniz. Önemli olan nerede avlandığınızı bilmektir. Bölgede bir sinek dükkanı olup olmadığına bakın ve ne önerdiklerini sorun çünkü suyu ve orada en iyi neyin işe yaradığını bilirler.
  • Soru
    Bir yem örgülü misinaya bağlanırken fırdöndü kullanmalı mıyım?
    Gerekli değildir, ancak tercih ederseniz bir tane kullanabilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Balık tuttuğunuz yer için doğru misinayı kullandığınızdan emin olun. Örneğin, tuzlu su ve tatlı su balıkçılığı için farklı misinalar vardır.
  • Yeni bir yerde balık tutuyorsanız, o bölgede kullanılacak en iyi misinayı öğrenmek için yerel bir balıkçı dükkanındaki bir çalışanla konuşun.
  • Misinanızı hafifçe nemlendirmek düğümlerinizi daha sağlam atmanıza yardımcı olacaktır. Bunu yapmak için, düğümlenmiş misinayı ağzınıza yerleştirebilir ya da sıkıca çekmeden önce ıslak parmaklarınızın arasında ovabilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Temel Slip Bobber Teçhizatı Bağlama

  • Monofilament veya florokarbon misina
  • Olta kancası
  • Bobber
  • 1-2 split shot platin
  • Canlı veya ölü yem
  • Yapay yem (isteğe bağlı)

Otsuz Teksas Teçhizatının Kurulumu

  • Monofilament veya florokarbon misina
  • Kurşun platin
  • 3/0 veya 4/0 solucan kancası
  • Yumuşak plastik yem
  • Sinker peg (isteğe bağlı)

Derin Su Balıkçılığı için Carolina Rig Kullanımı

  • Monofilament veya florokarbon misina
  • Cam, metal veya plastik boncuk
  • Namlu döner
  • Monofilament, florokarbon veya çelik lider misina
  • Solucan kancası
  • Yumuşak plastik yem
  • Ek gürültü yemleri (isteğe bağlı)

Üst Su Yeminin Takılması

  • Monofilament veya florokarbon misina
  • Buzzbait, popper/chugger, pervane yemi veya çubuk yem