Buz Oltası Nasıl Donatılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

En sevdikleri göller ve akarsular buzla kaplandığında, bazı balıkçılar kış için oltalarını bir kenara bırakmayı tercih eder. Diğer olta balıkçıları ise normal oltalarını buzda açılan deliklerden avlarını takip etmek için buz oltası takımlarıyla değiştirirler. Başarılı bir buz balıkçılığı, kullandığınız olta türü ve onu nasıl taktığınızdan başlayarak, açık su balıkçılığı için kullandığınız takım ve tekniklerde bazı ayarlamalar gerektirir. Aşağıdaki adımlar bir buz oltası ve makarasının nasıl seçileceğini ve donatılacağını açıklamaktadır.

Adımlar

Buz Oltası Seçimi

  1. adım 1 açık su balıkçılığı için kullandığınızdan daha kısa bir olta seçin.
    Açık su balıkçılığında kullandığınızdan daha kısa bir olta seçin. Normalde açık su balıkçılığında kullandığınız uzunlukta bir kamışla buzda balık tutabilirsiniz, ancak çoğu balıkçı daha kısa bir kamış kullanmayı tercih eder; yemler atılmak yerine buzda açılan deliklerden bırakıldığı için ekstra uzunluk gerekli değildir. Daha kısa bir olta, çoğu buz balıkçılığı kulübesinin dar alanlarında da bir avantajdır. Tipik bir buz oltası 3 ila 4 feet (0,9 ila 1,2 m) uzunluğunda ve açık su balıkçılığı için kullanılan bir oltadan daha incedir.
  2. adım 2 hassas bir olta seçin.
    Hassas bir olta seçin. Balıklar soğuk suda daha yavaş hareket ettiklerinden, genellikle yemlere veya yapay yemlere sıcak suda olduğu kadar agresif bir şekilde vurmazlar. Bir balık yeminizi aldığında hissedeceğiniz hafif dokunuşları daha iyi hissetmenize yardımcı olması için grafit veya bor fiberden yapılmış bir kamış isteyeceksiniz.
  3. adım 3 sunumunuz için doğru kamış hareketini seçin.
    Sunumunuz için doğru kamış hareketini seçin. Doğru kamış hareketi, buzda balık avlarken yeminizi veya yeminizi daha etkili bir şekilde sunmanıza yardımcı olabilir. Hızlı bir uç, dikey jigging yaparken yeminize daha fazla hareket kazandıracaktır, bu da balıkların daha agresif olduğu günlerde, tipik olarak kışın sonuna doğru, balıklar ilkbahar yumurtlamasına hazırlanmak için daha fazla yem ararken yararlı olabilir. Hafif veya yavaş bir hareket, daha uyuşuk balıklar için daha uygun olan daha ince, daha akıcı bir hareket üretecektir. Her iki tür kamışı da kullanmak ve gerektiğinde aralarında geçiş yapmak faydalı olabilir.

Makara ve Misina Seçimi

  1. adım 1 ultra hafif balıkçılık için uygun bir makara seçin.
    Ultra hafif balıkçılık için uygun bir makara seçin. Balıklar soğukkanlı olduklarından, kış aylarında genellikle yaz aylarına göre daha az aktiftirler ve bu nedenle sıcak havalarda olduğu kadar mücadele etmezler, bu nedenle buzda balık avlarken genellikle ağır oltalar kullanmak gerekli değildir. Kaliteli bir dişli sistemine ve sürüklemeye sahip bir spin veya spincast makarası buzda balık avlarken iyi çalışacaktır.
    • Daha kalın yağlayıcılar soğuk havalarda jelleşme eğilimi gösterdiğinden, buz balıkçılığı için sıcak su balıkçılığına göre daha ince bir makara yağı kullanmanız gerekebilir. (Bu, kış aylarında arabanızda daha ince veya çok viskoziteli bir yağ kullanmanızla aynı nedendir).
  2. adım 2 hafif test veya sınıf bir misina seçin.
    Hafif test veya sınıf bir misina seçin. 2 ila 6 pound test (1 ila 3 kg sınıfı) misinalar genellikle buz balıkçılığı için en iyi seçimdir. Çoğu buz balıkçısı makaralarına normal naylon monofilament misina sarar, ancak bazıları buz balıkçılığı için özel olarak tasarlanmış misinaları tercih eder.

Misinanızı Hazırlama

  1. adım 1 tava balığı için küçük jigler kullanın.
    Tava balıkları için küçük jigler kullanın. Bluegill, crappie ve diğer panfishler kış aylarında küçük böcekler ve planktonlarla beslenirler. 1/16 ons (1,77 g) veya daha küçük jigler bu küçük besin maddelerini taklit eder.
    • Bazı buz balıkçılığı jigleri sinek balıkçılığında kullanılan sineklere daha çok benzer ve buz sinekleri olarak adlandırılır.
  2. adım 2 daha büyük av balığı türleri için küçük kaşıklar kullanın.
    Daha büyük av balığı türleri için küçük kaşıklar kullanın. Kaşıklar çekildikçe suda sallanır ve parlar, levrek, walleye, alabalık ve turna balığını çeker. Jigler gibi, buzda balık avlarken tipik olarak yukarı-aşağı hareketle avlanırlar.
    • Bazı balıkçılar tiz kancayı kaşıktan çıkarır ve yerine bir jig taktıkları kısa bir lider takarlar. Bu düzenek levrek ve diğer tava balıklarını çeker.
  3. adım 3 farklı bir sunum için yüzen yemleri deneyin.
    Farklı bir sunum için yüzen yemleri deneyin. Buz balıkçılığı için metalden yapılmış yüzme yemleri ince ve düzdür. bir şans bir ucunda onlara yüzme hareketi vermek için. Bununla birlikte, yem gözü tipik olarak yem gövdesinin ortasındaki bir tiz kancanın karşısındadır, önden ve arkadan tek kancalar çıkıntı yapar.
  4. adım 4 yeminizi biraz canlı yemle tatlandırmayı düşünün.
    Yeminizi biraz canlı yemle tatlandırmayı düşünün. Her ne kadar buz balıkçıları tip-up'larla avlanırken daha çok canlı yem kullansalar da, bazıları yüzen yemlere küçük minnows veya bir kaşığa küçük balık karın altı eti parçaları ekler. Balık eti, yapay yemlerin tek başına sağlayamayacağı doğal bir koku ve tat katar ve titiz balıkların yemi alma olasılığını artırır.
  5. adım 5 daha akıcı bir yem veya yem hareketi için bir yaylı bobber ekleyin.
    Daha akıcı bir yem veya yem hareketi için bir yaylı bobber ekleyin. Yaylı bobber, çıkıntılarından birinin etrafına sarılmış bir yay vasıtasıyla misinaya bağlanan küçük bir bobberdir. Bobber'ın kaldırma kuvveti, küçük jigleri, kaşıkları ve yüzen yemleri yukarı ve aşağı jiglemenin sarsıntısını yumuşatmaya yardımcı olur ve ayrıca balığın yemi ne zaman aldığını tespit etmeye yardımcı olur. Bu özellik, balık tutarken eldiven giyerken veya bir ısırık olduğunu tespit etmek için dokunma yerine görmeye güvenmenin gerekli olduğu diğer durumlarda yararlı olabilir.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

  • Çoğu zaman, özellikle göl veya akarsu tamamen buzla kaplıyken dibe yakın yerlerde balık tutmak isteyeceksiniz, çünkü dipteki su hem en yoğun hem de en sıcaktır. Buzda balık avlamak için iyi yerler arasında gölün dibinin keskin bir şekilde düştüğü yerler (inişler), göle giren akarsuların ağızları ve batık çalıların, yabani otların ve ağaçların etrafı yer alır.
  • Herhangi bir zamanda kaç tane buz oltası ve diğer cihazları kullanabileceğinize ilişkin eyaletinizin veya ilinizin yasalarını kontrol edin.
  • Buz balıkçılığına ilk başladığınızda, ihtiyacınız olan delikleri açmak için elle çalışan iyi bir buz burgusu yeterlidir. Daha fazla deneyim kazandıkça, elektrikli bir burgu satın almak isteyebilirsiniz. Bazı balıkçılar buzda birden fazla delik açmayı tercih ederken, diğerleri bir seferde yalnızca tek bir delik açar. Aynı anda birkaç delik açmayı tercih ederseniz, balık tutarken delikleri çamurdan uzak tutmak için bir kepçe isteyeceksiniz.

Uyarılar

  • Buzda balık avlarken yeni oluşmuş buza dikkat edin. Buz, üzerine çıkmadan önce en az 3 inç (7,5 cm) derinliğe kadar sert bir şekilde donmuş olmalı ve bir su veya kar tabakasıyla kaplı olmamalı veya basınç çatlakları olmamalıdır. Buz, kıyı şeridinde, kaya yığınlarının veya ot yataklarının etrafında, gelen bir akarsuyun ağzının yakınında veya bir yüzey altı kaynağının üzerinde daha ince olma eğilimindedir.
  • Buza düşmeniz durumunda boğulma belirgin bir olasılık olsa da, daha büyük tehlike hipotermidir. Suda hayatta kalma süreniz, bedeninize ve giydiğiniz kıyafet miktarına bağlı olarak 20 ila 90 dakika arasında değişir, ancak kollarınız yalnızca birkaç dakika sonra kendinizi kurtarmanıza yardımcı olamayacak kadar uyuşacaktır. Kendinizi çıkarmak için kaldıraç sağlamak üzere deliğin yakınındaki buzu mızraklamak için bir buz kazması, gaff veya uzun bir bıçak taşıyarak veya bunu yapamazsanız kollarınızı ve bacaklarınızı göğsünüze doğru çekerek hayatta kalma şansınızı artırabilirsiniz. Düşen başka birini kurtarmak için buz burgunuzu, çubuğunuzu veya buz kızağınızdaki çekme halatını kullanarak kazazedeye ulaşın ve onu güvenli bir yere çekin.