Canlı Yem Nasıl Hazırlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bazen balıklar sadece canlı yem ister. Canlı yemi basit bir balık kancasına nasıl takacağınızı ve avınızın ilgisini çekmek için en iyi uygulamaları öğrenebilirsiniz. Teknikler ve kancalar yakalamak istediğiniz balık türüne ve elinizdeki yeme göre değişecektir, ancak temel ilkeler her yerde aynıdır. Biraz zeka ve pratikle doğru donanımda ustalaşmak kolaydır. Daha fazla bilgi için Adım 1'e bakın.

Adımlar

Canlı Yemin Yakalanması ve Saklanması

  1. adım 1 bölgenizdeki canlı yem balıkçılığı düzenlemelerini öğrenin.
    Bölgenizdeki canlı yem balıkçılığı düzenlemelerini öğrenin. Bazı bölgelerde, özellikle Kuzeybatı'da, canlı yemle balıkçılık belirli yem çeşitleri ve belirli sularla sınırlandırılmıştır. Örneğin yem balıkları Washington ve Oregon'daki nehirlerde genellikle yasa dışıdır. Bölgenizdeki eyalet Balıkçılık ve Vahşi Yaşam departmanına danışarak kullanmayı düşündüğünüz yem türüyle balık tutmanın yasal olduğundan emin olmak için iki kez kontrol edin.
  2. adım 2 çeşitli canlı yemler seçin veya aşağıdakilerden birini seçin's available.
    Çeşitli canlı yemler seçin veya mevcut olanlardan birini seçin. Doğru canlı yem türü tamamen nerede avlandığınıza, ne için avlandığınıza ve nelerin mevcut olduğuna bağlıdır. Çekirge istilasına uğradıysanız, balığa çıkmak için bir sürü minnow yakalamaya çalışarak zaman kaybetmeyin. Haşerelerinizden kurtulun ve aynı zamanda biraz yem bulun. Yaygın canlı yemler şunları içerir:
    • yağ başlı minnowlar
    • Japon balığı
    • loach
    • nightcrawlers
    • fare kuyruklu kurtçuklar
    • mısır kurdu
    • çekirgeler
    • kerevit
    • küçük semenderler veya kurbağalar
  3. Yeminizi canlı tutun. Balığa çıkmaya hazır olana kadar canlı yemlerinizi canlı tutmak için küçük bir yaşam alanı bulun. Yeterli nem ve hava sirkülasyonu olduğundan ve siz balık tutmaya hazır olana kadar beslenmeleri için yaprak veya ot parçaları olduğundan emin olun. Onları orada bir ya da iki günden fazla tutmamaya çalışın, aksi takdirde ölebilirler. Solucanlar daha uzun bir süre boyunca ince nemli toprakta iyi olacaktır.
  4. adım 4 atış yapana kadar yeminizi hazırlamayı bekleyin.
    Atış yapana kadar yeminizi hazırlamayı bekleyin. Canlı yem kullanmanın tüm amacı, balık tutma sürecinde mümkün olduğunca uzun süre canlı tutmaktır, böylece kıpırdanma balıkları çeker. Eğer kancanızı çok erken takarsanız, yeminiz siz onu suya attığınızda ölmüş olacaktır. Onu yakınınızda tutun ve kancanızı oltaya takın, hazırlanın ve balık tutmaya hazır olun.

Canlı Yemin Takılması

  1. Yeminizi yaşam alanından güvenli bir şekilde çıkarın. Yem balıkları için bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır. Eğer minnow'larla avlanıyorsanız, bir tanesini yakalamak işin yarısından fazlasıdır. Yem balığını sıkıca kavrayarak ve kıpırdanmasını önleyerek yem tankından çekin. Bir elinizle iyice kavrayın ve diğer elinizle kancanızı içeri sokun.
  2. adım 2 yem balığını sırt yüzgecinin arkasındaki gövdesinden kancalayın.
    Yemli balıkları sırt yüzgecinin arkasındaki gövdeden kancalayın. Balık kancanızı genellikle sırt yüzgecinin hemen arkasına yumuşak bir hareketle yerleştirebilir, ardından hemen ve nazikçe atabilir, yemi canlı tutmak için mümkün olduğunca kolay bir şekilde suya düşmesine izin verebilirsiniz.
    • Alternatif olarak, yem balıklarını dudaklarından ve çenesinden kancalayın, böylece daha uzun yaşarlar. Sırt yüzgecinin arkasındaki pozisyon genellikle en güvenli olanıdır, ancak yemin çabuk yorulmasına ve hızlı bir şekilde ölmesine neden olur. Kancayı dudaklardan takmak balığın çabuk boğulmamasını sağlar, ancak suda daha beceriksizce hareket etmesine neden olur. Kancayı burun deliklerinden takmak yemi mümkün olduğunca uzun süre canlı tutacaktır, ancak balık kaçabileceği için daha risklidir.
  3. adım 3 kerevitleri, semenderleri ve kurbağaları kuyruğundan veya başından kancalayın.
    Kerevitleri, semenderleri ve kurbağaları kuyruktan veya kafadan kancalayın. Yem balıkları gibi, kerevitler de onları kancalamak için size bir dizi seçenek sunar. Kereviti iyi kavrayabilmek için kuyruğun yeterince derinine ve gövdenin yeterince yakınına girdiğinizden emin olun, böylece yemi kıvranma nedeniyle kaybetmezsiniz. Baş kısmından girerseniz, güvenli bir tutuş elde edersiniz ancak yem o kadar uzun süre dayanmaz.
    • Semenderler ve kurbağalar için, arka bacaklardan birinin yakınındaki gövdeden geçin. Hala iyi miktarda kıpırdanmaya devam edeceklerdir, ancak kancadan kurtulmaları zor olacaktır.
  4. Solucanları, tırtılları ve kurtçukları bir araya getirerek kancalayın. Solucanın bir ucuna yakın bir yerden başlayın, solucanı veya diğer sarmalları kancaya sıkıca sabitlemek için birkaç kez -en az 3 kez- kendi üzerine katlayın.
  5. adım 5 atmaya hazırlanırken yemi sıkıca tutun.
    Atmaya hazırlanırken yemi sıkıca tutun. Yemi suya atmadan önce kaybetmediğinizden emin olun. Atmaya hazırlanırken yemi nazikçe tutun ve gitmesini istediğiniz yere doğru nazikçe atın. Hızlı ama nazikçe yapın.
  6. adım 6 platinli bir split-shot teçhizatı kullanın.
    Platinli bir split-shot teçhizatı kullanın. Canlı yemi uygun bir derinlikte tutmak ve yakalamak istediğiniz balık türüne göre misinayı kontrol etmek için, genellikle misinayı bir platin ile donatmak yaygındır.
    • Alternatif olarak, çekirge ve diğer hafif böcekler, ne için avlandığınıza bağlı olarak yüzeyde yüzmeye bırakmak için daha uygun olabilir. Eğer yüzmesini istiyorsanız platini kullanmayın.
  7. adım 7 oltanıza hafifçe dokunun.
    Misinanıza hafifçe dokunun. Balık kancasını çok güçlü çekmemeyi unutmayın. Doğru donanım, yemi suya atmadan önce mümkün olduğunca sağlıklı tutmanızı gerektirir. Mutlu avlar!
    • Başarılı olamazsanız ölü yemi çıkarın ve tekrar takın. Son yemde yaşadığınız sorunları gidermeye çalışın ve kanca konumunu buna göre ayarlayın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Canlı yemi kılçıksız bir kancayla nasıl takabilirim?
    Yemin arkasındaki kancanın ucuna renkli bir marshmallow koyabilirsiniz. Renkli marshmallow'un yapışkanlığı kancaya tutunur ve canlı yemin kaymasına izin vermez.
  • Soru
    Çocuklar için solucanları nasıl bulabilirim?
    Solucanlar için bahçenizi kontrol edin. Biraz kazmanız gerekebilir, bu da eğlenceyi artırır. Bahçeniz yok mu? Ormanda veya tarlada bir doğa yürüyüşüne çıkın ve kayaları ve kütükleri ters çevirin.

Video

İpuçları

  • Canlı yem için kullanılan en yaygın olta türleri slip-sinker oltası, slip-shot oltası ve slip-floater oltasıdır. Birincisi en etkili ama kullanımı en zor olanıdır; ikincisi en yaygın olanıdır; ve üçüncüsü en kolay ama belki de en az başarılı olanıdır.
  • Eğer minnow kullanıyorsanız, kancayı misinaya bağlayın ve ağırlık için bir split shot kullanın. Balığı kancayı omurgasının altına takarak yakalayın ve minnow'un suda yüzmesine izin verin ya da yavaşça makaraya sarın.
  • Eğer bir şey yakalayamadan yeminiz ölüyorsa, balık kancasını canlı yemin farklı bir noktasına yerleştirmeyi deneyin. Ayrıca yem tankınızın balık tuttuğunuz yerle benzer sıcaklıkta suyla dolu olduğundan emin olun.

Uyarılar

  • Kancanıza çok fazla platin veya başka aksesuar eklemeyin. Buradaki fikir, avınızı canlı bir avın peşinde olduğuna ikna etmektir; bu imaja müdahale eden her şey başarı şansınızı azaltacaktır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Canlı yem
  • Yem tankı
  • Balık kancası