Kaya Tırmanışı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kaya tırmanışı, katılımcıların doğal kaya oluşumlarına veya insan yapımı kaya duvarlarına tırmandıkları veya geçtikleri bir spordur. Fiziksel ve zihinsel olarak zorlayıcıdır ve bir dağcının gücünü, dayanıklılığını, çevikliğini ve dengesini test eder. Ne kadar deneyiminiz olursa olsun, herkes kaya tırmanışına başlayabilir.

Adımlar

Tırmanış Başlıyor

  1. adım 1 temel becerileri ve güvenliği güvenli bir şekilde öğrenmek için bir kaya spor salonuna veya bouldering spor salonuna gidin.1Temel becerileri ve güvenliği güvenli bir şekilde öğrenmek için bir kaya spor salonuna veya bouldering salonuna gidin. Açık havada da kaya tırmanışı yapabilirsiniz, ancak bir kayanın üzerine çıkmadan önce güvenli, yerleşik kaya tırmanışı alanları hakkında bilgi edinmeniz gerekecektir. Ayrıca, açık hava sahaları genellikle daha zordur ve rehberler ve kaya oluşumları hakkında daha derin bilgi gerektirir. Kaya spor salonları, çeşitli beceri seviyeleri için güvenli, iyi tasarlanmış alanlardır ve genellikle öğrenmenize yardımcı olacak sınıfları ve personeli vardır. Genel olarak, başlangıçta iki seçeneğiniz vardır:
    • Bouldering rotaları, koşum takımı veya ip gerektirmeyen kısa kaya tırmanışı problemleridir ve tırmanma becerilerinizi, kuşak veya ekipmana karmaşık girişler olmadan güvenli bir şekilde geliştirmenin harika bir yoludur. Bu problemler ip gerektirmediğinden, halatlı tırmanışla birlikte gelen bazı kısıtlamalardan kaçınılır. Bouldering rotaları tırmanmayı öğrenmek için harikadır ve bir iple sahip olacağınız güvenlikten yoksun olmanıza rağmen tırmanmanın eğlenceli bir yoludur.
    • Kaya tırmanışı denince çoğu insanın aklına üstten atlama gelir. Bağlısınız ve büyük bir duvara tırmanıyorsunuz. Üstten ip atlamak için bir ortağa ihtiyacınız olacak. Sporda yeniyseniz, personele 'belay partnerleri' hakkında danışın veya bir partner istemekte kendinizi rahat hissedene kadar boulder yapın.
    • Lider tırmanış, farklı uzunluklardaki rotaları tırmanmak için çoğunlukla açık havada kullanılan bir başka yaygın tırmanış türüdür. Lider tırmanışta iki tırmanıcı veya 'lider' ve 'takipçi', dinamik bir ipin zıt uçlarına bağlanır. 'Lider' önce tırmanır, boltlara klipsler veya periyodik olarak kendi korumasını yerleştirir. Tırmanışın o bölümünün veya 'adımın' tepesine ulaştıklarında, lider Kişisel Çapa Sistemini kurar ve 'takipçiyi' yukarı bağlar. Lider tırmanış, kaya tırmanışının daha gelişmiş bir şeklidir ve ayrıntılı eğitim ve uygulama gerektirir.
  2. adım 2 bir çift rahat ayakkabı ve bir tebeşir çantası kiralayın.2Bir çift rahat ayakkabı ve bir tebeşir çantası kiralayın. Kaya tırmanışı ayakkabılarının, kayanın hassas kenarlarını hissedebilmeniz için rahat olması gerekir. Küçük yongalarda ve kenarlarda kalmanıza yardımcı olmak için ayak parmakları genellikle sivri olduğundan ilk başta rahatsız hissedebilirler, ancak bunlara hızla alışacaksınız. Sadece kan dolaşımını kesmediklerinden emin olun. Standart ayakkabı numaranızdan bir numara küçük ayakkabı giymek yaygındır. Tebeşir torbaları, gerekli olmamakla birlikte, ellerinizi kuru tutmak için kullanılır - yorulduğunuzda kayaya tutunmak için gereklidir. Parmaklarınızı hafifçe tebeşire batırın ve ellerinizde hafif bir tebeşir tozu olması için birbirine vurun.
    • Üstten ip atlıyorsanız koşum takımları, klipsler ve belay cihazları gereklidir. Bu bölümün geri kalanı, zaten bağlı olduğunuzu veya kaya tırmanışı yaptığınızı varsayar.
  3. adım 3 spora alışmak için duvarın tepesine tırmanın veya herhangi bir şekilde sorun yaşayın.3Spora alışmak için mümkün olan her şekilde duvarın veya sorunun tepesine tırmanın. Çoğu duvar rotalarla işaretlenmiştir - zirveye ulaşmak için kullanmanız gereken belirli kaya setleri. Bunlar uzmanlar için daha zorlu ve eğlenceli olsa da, önce yükseklik, tutuşlar ve genel tırmanma hissi konusunda rahat olmanız gerekir. Bant işaretlerini görmezden gelin ve formunuzun temelleri üzerinde çalışarak duvara doğru ilerleyin. Tırmanma konusunda rahat olduğunuzda, bazı temel rotalarla uğraşmaya başlamaya hazırsınız demektir.
    • Başlamak için, üstten atlama için 5.4 veya 5.5 veya bouldering için V0 veya V1 etiketli rotaları arayın, bunlar iyi başlangıç dereceleridir. (Avrupa'da Fontainebleau dereceleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu dereceler 2a'dan başlar ve her 'c' derecesinden sonra her sayı artar).
    • Düşme korkusu ve yükseklik korkusu tamamen normal insan içgüdüleridir. Ancak, bir dizi güvenlik ekipmanına, yastıklı zeminlere ve sizi tutan bilgili bir kişiye sahip olduğunuzu unutmayın. İlk birkaç kaymanızdan sonra buna alışacaksınız.
    • Bir uzmanla, hatta sık sık tırmanan bir arkadaşla başlamak, spora yavaşça girmenin harika bir yoludur.
    UZMAN İPUCU

    Erika Noble

    PCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni
    Erika Noble Stanford Üniversitesi Yönetim Bilimi ve Mühendislik bölümünden mezun oldu. Stanford Rock Climbing takımının bir parçası olarak üniversite kaya tırmanışı yarışmalarında yarıştıktan sonra Erika, Tahoe Gölü'nde Kaya Tırmanışı Eğitmeni olarak çalıştı. Kaliforniya ve Güneybatı'da kaya tırmanışı yapmaya ve tırmanmaya devam ediyor.
    Erika Noble PCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni

    Erika Noble, Kaya Tırmanışı Eğitmeni, tavsiye ediyor: 'Yosemite Ondalık Sistemi, ABD ve Kanada'da tırmanışları derecelendirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kaya tırmanışı için, ölçek tipik olarak 5.0'dan 5.15 kadar zor tırmanışlara kadar uzanır.'

  4. adım 4 kollarınızla yukarı çekmek yerine bacaklarınızla yukarı itin.4Kollarınızla yukarı çekmek yerine bacaklarınızla yukarı itin. Bu, iyi tırmanmanın bir numaralı kuralıdır ve alışması en zor şeydir. Vücudunuzu duvardan yukarı çekmek doğal geliyor çünkü parmaklarınız tutamaklara daha sıkı kilitlenmiş gibi hissediyor. Ancak bacaklarınız çok çok daha güçlü kaslardır ve art arda on barfiks çekmeye çalışıyorsanız duvarın yarısında yorulursunuz. Bacaklarınızı kullanmaya alışmak için birkaç kesin ipucu vardır:
    • Kollarınızı açık tutun. Ağırlığınızın alçakta kalmasına izin verin, el tutamaklarını sadece denge için kavrayın ve güç için dizlerinizi bükün.
    • Ellerinizi hareket ettirmeden önce ayaklarınızı ayarlayın. Üzerine ağırlık koyabileceğiniz iyi, sağlam dayanaklar edinin.
    • Topuklarınızı ayak parmaklarınızdan daha aşağı indirerek ağırlığınızı ellerinizde değil ayak parmaklarınızda tutun.
  5. adım 5 hareketlerinizi önceden planlayın, uzuvlarınızı her hareket için pozisyona getirin.5Hareketlerinizi önceden planlayın, her hareket için uzuvlarınızı pozisyona getirin. Sol elinizle bir tutamağa ulaşmakta zorlanıyorsanız, onu yakalamak için Bay Fantastik olmak zorunda değilsiniz. Sol ayağınızı daha yükseğe kaldırmanız gerekir - sol tarafınızı uzatır ve uzanmayı kolaylaştırır. Tırmanış kasıtlı, düşünceli bir spordur ve duvara tırmanmak sizi sadece bir yere kadar götürür. Bir rotaya çıkmanın en iyi yolu hakkında düşünmek için durun veya deneyimli tırmanıcılardan tavsiye isteyin.
    • Bir rotayı yerden okumayı öğrenmek, ellerinizin ve ayaklarınızın nereye gideceğini önceden görselleştirmek, asla çok erken çalışmaya başlayamayacağınız önemli bir beceridir.
    • Nereye gideceğinizden emin olmadan duvarı kavramak için ne kadar çok zaman harcarsanız, o kadar çok yorulursunuz.
    • Bir duvara tırmanmak için kullandığınız hareketler dizisine 'beta' denir.
  6. adım 6 rotanızı planlamak ve kollarınızı gevşetmek için iyi dinlenme noktaları bulun.6Rotanızı planlamak ve kollarınızı gevşetmek için iyi dinlenme noktaları bulun. Çoğu rotada nefesinizi tutabileceğiniz ve kaslarınızı gevşetebileceğiniz 1-2 nokta vardır. İyi bir dinlenme noktası, ağırlığınızın çoğu ayaklarınızın üzerindeyken rahatça durabileceğiniz herhangi bir yerdir. Tebeşir almak ve esnemek için bir kolunuzu rahatça duvardan çekebilmelisiniz. Dinlenirken:
    • Sonraki birkaç hareketinizi planlayın. Önünüzde hangi dayanakların olduğunu ezberleyin ve hangi uzvunuzun nereye gitmesini istediğinizi düşünün. Gerekirse alttaki birinden tavsiye isteyin.
    • Ellerinizi yeniden tebeşirleyin. Tebeşir kayaların üzerinde akar, bu yüzden biraz daha alın.
    • Kollarınızı sallayın. Asılı kalmalarına izin verin ve biriken laktik asidin bir kısmını atmak için iyice sallayın.
    UZMAN İPUCU

    Erika Noble

    PCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni
    Erika Noble Stanford Üniversitesi Yönetim Bilimi ve Mühendislik bölümünden mezun oldu. Stanford Rock Climbing takımının bir parçası olarak üniversite kaya tırmanışı yarışmalarında yarıştıktan sonra Erika, Tahoe Gölü'nde Kaya Tırmanışı Eğitmeni olarak çalıştı. Kaliforniya ve Güneybatı'da kaya tırmanışı yapmaya ve tırmanmaya devam ediyor.
    Erika Noble PCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni

    Erika Noble, Kaya Tırmanışı Eğitmeni, tavsiye ediyor: 'İyi bir dinlenme pozisyonunda en az üç temas noktası vardır (Üçgen düşünün!). Geriye yaslanın, ayaklarınıza ağırlık verin ve kollarınızın tamamen uzatıldığından emin olun, böylece bisepslerinizi yormazsınız.'

  7. adım 7 kasıtlı olarak duvara doğru hareket edin.7Duvarda kasıtlı olarak yukarı hareket edin. Hız, hızlı hassasiyet ve hatta küçük sıçramalar ('dynos' olarak adlandırılır) gerektiren gelişmiş hareketler vardır, ancak bunlar kariyerinizin ilerleyen dönemleri içindir. Şimdilik, akıcı harekete odaklanmak istiyorsunuz. Bunu yapmanın en iyi yolu, önce her uzvunuza odaklanmak, ardından vücudunuzu hareket ettirmektir. 'Statik tırmanma tekniği' olarak da bilinen bu teknikte, her bir uzvunuzu hareket ettirir, ayarlar ve ardından vücudunuzu yeni pozisyona getirirsiniz. Kendinizi duvara sarılıp çözülen bir sarmaşık gibi düşünün.
    • Ayaklarınızı ayarlayın, dizlerinizi bükün.
    • Vücut ağırlığınızı gittiğiniz yöne doğru kaydırın.
    • Bir ayağınızla yukarı çıkarken aynı anda eşleşen elinizle yeni bir tutamağı kavrayın.
    • Ayaklarınızı ve karşı elinizi yeniden ayarlayın.
    • Tekrarlayın.
  8. adım 8 tırmanma kaslarının oluşmasının biraz zaman aldığını bilin.8Tırmanma kaslarının oluşmasının biraz zaman aldığını bilin. Yeni tırmanıcılar için en büyük engellerden biri, sadece 1-2 koşudan sonra kendilerini zayıf hissetmeleridir. Parmaklarınız ağrıyacak ve ön kollarınız yanacak, o kadar ki artık duvara tutunabileceğinizi bile hissetmeyeceksiniz. Ancak bu doğaldır - ön kollarınız günlük hayatta bu yoğunlukta sık kullanılmaz. Bununla birlikte, haftada 2-3 kez birkaç rotaya tırmanırsanız, bu kamburu hızla aşarsınız ve kollarınızın ne kadar ağrılı olduğuna değil, tırmanma tekniğine odaklanabilirsiniz.
    • Tırmanışlar arasında dinlenme molaları verin. Kendinizi tekrar dinlenmiş hissedene kadar duvara geri dönmeyin.
    • Avuç içlerinizi göğsünüzün önünde ve dirseklerinizi dua ediyormuş gibi dışarıda tutarak ön kollarınızı gerin. Ellerinizi germek için önünüze gelene kadar yavaşça aşağı doğru döndürün.

Bağlama ve Güvenli Tırmanma

  1. adım 1 eğitimli bir süpervizör ile bağlanmayı ve kuşaklamayı öğrenin.1Eğitimli bir gözetmen ile bağlanmayı ve kuşaklamayı öğrenin. Belaying zor bir süreç değildir, ancak tırmanma konusunda ciddiyseniz gerekli bir süreçtir. Çoğu tırmanma spor salonu, birini geciktirmenize izin verilmeden önce gözetimli bir sınava girmenizi isteyecektir. Genellikle sınıflar veya ücretsiz, hızlı dersler de sunarlar. Her zaman eğitimli bir uzmanla geciktirme alıştırması yapmalısınız. Geciktirmenin şahsen eğitilmesi gerekirken, beceri seviyeniz ne olursa olsun ipinize nasıl bağlanacağınızı bilmelisiniz.
    • Belaying, birinin halatla tırmanıcının altında durmasıdır. Düştüklerinde onları yakalarlar, tırmanırken onlara daha fazla ip verirler ve bitirdiklerinde yavaşça aşağı indirirler.
  2. adım 2 emniyet kemerinizi mümkün olduğunca sıkı bir şekilde takın.2Koşum takımınızı mümkün olduğunca sıkı takın. İster tırmanıyor ister bel bağlıyor olun, emniyet kemeriniz belinize ve uyluklarınıza tam oturmalıdır. Bu konuda cimrilik etmeyin - her tokayı rahatça yapabildiğiniz kadar sıkın. Buna atlanmaması gereken bacak halkaları da dahildir.
  3. adım 3 i̇pin alt kısmında sekiz rakamı oluşturun, kabaca bir kol bırakarak's length at the bottom.3İpin alt kısmında sekiz rakamı oluşturun ve altta kabaca bir kol uzunluğu bırakın. Bu genellikle tırmanma spor salonlarında sizin için yapılır, ancak değilse süreci anlamalısınız. Duvarın tepesinden aşağı inen iki özdeş ip ipi olacaktır. Duvara en yakın olanı alın ve kabaca bir kol uzunluğunu ölçün. Oradan:
    • İpi 'kol uzunluğunuzda' tutarak, ipin alt kısmını bırakın. Yukarı doğru tuttuğunuzda, elinizde baş aşağı bir 'U' şekli olmalıdır.
    • Bir 'ısırık' veya 1-2 inçlik küçük bir halka oluşturmak için U'nun iki tarafını sıkıştırın.
    • İpinizin alt kısmını ısırığın etrafına sarın. Elinizin üzerinden geçeceksiniz, böylece ipin ucu ısırığın sizin tarafınıza geri dönecek.
    • İpin ucunu ısırık deliğinizden geçirin.
    • Sekiz rakamını oluşturmak için rolün ucunu çekin.
  4. adım 4 i̇pin ucunu koşum takımınıza geçirin.4İpin ucunu koşum takımınıza geçirin. Bu şekilde bağlayacaksınız. Tüm koşum takımları farklı olsa da, genel olarak, ipi koşum takımınızın önündeki 'sert noktalar' olarak da bilinen iki halkadan geçireceksiniz. Daha sonra, ipin ucunu sekiz rakamınıza bağlayarak kendinizi ipe etkili bir şekilde bağlayacaksınız.
    • Bağlamadan önce ipin bacaklarınızdaki ve belinizdeki her iki halkadan da geçtiğinden emin olun.
  5. adım 5 i̇pin ucunu alın ve sekiz rakamını takip etmek için sekiz rakamınızı çizin.5İpin ucunu alın ve sekiz rakamını takip etmek için sekiz rakamınızı çizin. Sekiz rakamını oluşturduktan ve ipe bağlandıktan sonra, düğümünüzü iki katına çıkararak bağlamayı tamamlayın. Bunu yapmak için, ipin ucunu elinize alın ve sekiz rakamınızın şeklini takip edin, ucunu ipin içine, altına ve üstüne geçirerek rahat, güvenli bir çift sekiz rakamı oluşturun:
    • Sekiz şeklinizden size doğru geri gelen ipin yoluna dikkat edin.
    • İpinizin ucunu tam olarak bu ipin gittiği yöne doğru kaydırın, böylece paralel ipleriniz olsun.
    • İpi yukarı ve aşağı doğru takip edin, ardından sekiz rakamının içinden geri geçirin. Yine, sadece bu ip çizgisini takip etmeye çalışıyorsunuz, çift sekiz rakamı için iki paralel ip oluşturun.
    • İşiniz bittiğinde, ipin ucu ileriyi göstermeli ve ipi duvara kadar takip etmelidir.
  6. adım 6 i̇pi sıkıca çekin ve bir güvenlik düğümü atmayı düşünün.6İpi sıkıca çekin ve bir güvenlik düğümü atmayı düşünün. Her seferinde iki ip olmak üzere ipin her iki tarafını da kavrayın ve düğümü sıkıca çekin. Çift sekiz rakamını itmek veya şekillendirmek için parmaklarınızı kullanın, böylece çaprazlama, bükülme veya örgü olmadan paralel çizgiler elde edersiniz. Çoğu spor salonu, gevşek ucu bağlamak için basit bir güvenlik düğümü de gerektirir. Bunu yapmak için:
    • Başparmağınızı ipin üzerine, sekiz rakamının yaklaşık 2-3 inç yukarısına yerleştirin. Gevşek ucu diğer elinizle kavrayın.
    • Gevşek ucu başparmağınızın üzerinden iki kez sarın ve başparmağınızın üzerinde bir X işareti yapın.
    • Ucu son bir kez daha sarın, ardından başparmağınızın olduğu delikten geçirin.
    • Düğümü sıkıştırmak için gevşek ucu sıkıca çekin.
  7. adım 7 düğümünüzün güvenli olup olmadığını kontrol edin.7Düğümünüzün güvenli olup olmadığını kontrol edin. Beş çift paralel ip olacaktır - biri düğümden önce, biri düğümden sonra ve çift sekiz rakamınızda üç küçük bölüm. İkili sekiz rakamınız üstte ve altta aynı görünmeli ve güvenlik düğümü sıkı olmalıdır. Çapraz ipler olmamalıdır. Varsa, sekiz rakamını hafifçe gevşetin ve halatları hepsi paralel olacak şekilde bükün veya hareket ettirin, ardından tekrar sıkın.
    • İlk başladığınızda her zaman deneyimli bir tırmanıcıya iplerinizi kontrol ettirin.
  8. adım 8 tırmanmadan önce kuşakçınızla iletişim kurun.8Tırmanmadan önce kuşakçınızla iletişim kurun. Tırmanışçılar için neredeyse evrensel bir kod vardır ve herkesin hazır olmasını ve güvenlik önlemlerinin yerinde olmasını sağlamak için kullanılır. Tırmanmadan önce her zaman bu protokole uymalısınız. Ancak bazı yerlerde farklı tırmanış çağrıları kullanılır.
    • 'Belay'de mi?' diye soruyorsunuz.
    • Cevap veriyorlar, 'Belay on.'
    • Duvarda hazır olursunuz ve 'Tırmanıyor musunuz?' dersiniz.
    • 'Tırmanıyorum' diye cevap verirler.

Tırmanış Tekniğinizi Geliştirmek

  1. adım 1 kalçanızı duvara yakın tutun.1Kalçalarınızı duvara yakın tutun. Bunu dizlerinizi yana doğru çevirerek yapın. Ne kadar çok geriye yaslanırsanız, sizi duvara yakın tutmak için parmaklarınıza o kadar çok güvenirsiniz. Bu, enerjinizi hızla tüketir ve zaman içinde parmaklarınıza neredeyse kesinlikle zarar verir. Bunun yerine, kalçalarınızı duvara yakın tutmak için dizlerinizi neredeyse bir kurbağa gibi duvardan uzağa doğru açın. Rotayı incelemek veya başka bir tutamağı yakalamak için itmeniz gerektiğinde, hareketi hızlı bir şekilde yapın, ardından enerji tasarrufu için yolu tekrar kucaklayın.
    • Her zaman ayaklarınızın üzerinde mümkün olduğunca fazla ağırlık olmasını istersiniz.
  2. adım 2 tutuşunuzu gevşetin.2Tutuşunuzu gevşetin. Sıklıkla, daha zor hareketler sırasında veya yorulduğunuzda, tutuşu sıkıca kavrama eğiliminde olursunuz. Ancak, el tutuşlarınız genellikle sadece denge içindir. Unutmayın, işin çoğunu ayaklarınızın yapmasını istiyorsunuz, bu yüzden parmaklarınızı gevşetin. Onlara güvenin, neredeyse denge için onlardan sarkın, ağırlığınızı duvarda tutmak için değil. Parmaklarınız temelde sadece denge kancalarıdır.
    • İyileştikçe, ciddi parmak gücü gerektiren çıkıntılar ve hareketlerle karşılaşacaksınız. Ancak, daha zorlu tırmanışlara doğru ilerledikçe bunu doğal olarak inşa edeceksiniz.
    UZMAN İPUCU

    Gücünüzü artırın. 'İki günde bir hangboard yapmak, genel parmak kuvvetini artırmak ve tırmanışınızı yükseltmek için harika bir yoldur.'

    Erika Noble

    PCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni
    Erika Noble Stanford Üniversitesi Yönetim Bilimi ve Mühendislik bölümünden mezun oldu. Stanford Rock Climbing takımının bir parçası olarak üniversite kaya tırmanışı yarışmalarında yarıştıktan sonra Erika, Tahoe Gölü'nde Kaya Tırmanışı Eğitmeni olarak çalıştı. Kaliforniya ve Güneybatı'da kaya tırmanışı yapmaya ve tırmanmaya devam ediyor.
    Erika NoblePCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni
  3. adım 3 kendinizi bulun  dead= point= when= making= big= moves= on= the= wall.=3Duvarda büyük hamleler yaparken 'ölü noktanızı' bulun. Ölü nokta, yukarı hareket etmekten aşağı düşmeye geçiş yaptığınız noktadır. Temel olarak, momentumunuz bir 'zıplamadan' düşüşe geçiyor ve bu nedenle hiç hareket etmiyorsunuz, bu da tutuşu kolaylaştırıyor. Tüm hareketler birinden diğerine yavaşça geçebileceğiniz kadar yakın değildir. Bazen ayağınızla itmeniz ve hareket halindeyken tutuşu yakalamanız gerekir. Tam tepe noktasına ulaştığınızda tutmayı öğrenmek, duvardaki akıcılığınızı büyük ölçüde artıracaktır.
    • Pratik yapmak için, hemen ulaşabileceğiniz birkaç tutamağın bulunduğu bir rota bulun veya kaya duvarında pratik yapın. Tutamağı kolunuzu uzatarak tutma alıştırması yapın, böylece tutarken herhangi bir düşüş hissetmezsiniz.
  4. adım 4 ritimle tırmanın.4Ritim ile tırmanın. Bu, bazı rotalar veya crux hareketleri için değişebilirken, bir ritim geliştirmek genellikle bilinçli olarak iyi tırmanma alışkanlıkları oluşturmanın en iyi yoludur. Önce ayaklarla hareket etmeyi, ayak, ayak, el, el veya ayak, el, ayak, el, tüm duvarı yukarı çıkmayı düşünün. Buna alışmak için bazı kolay rotalarla başlayın. Önce ayaklarınızla hızlı bir şekilde hareket ettiğiniz için, doğal olarak bacak kaslarınıza güvenecek ve ellerinizi aşırı kullanıp yormayacaksınız.
    • Hızlı, odaklanmış tırmanış, duvarda asılı kalmayı ve yorulmayı önlediği için enerji tasarrufu sağlar.
    • Hareket ederken nefesinize odaklanın. Birçok insan zor hareketleri denerken nefesini tutar, ancak bu sadece kaslarınızı çok ihtiyaç duyulan oksijenden mahrum bırakır. Bir ritim geliştirdikçe, düzenli ve ritmik nefes alıp verebilmek için nefesinizi de ritme uydurun.
    UZMAN İPUCU

    Erika Noble

    PCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni
    Erika Noble Stanford Üniversitesi Yönetim Bilimi ve Mühendislik bölümünden mezun oldu. Stanford Rock Climbing takımının bir parçası olarak üniversite kaya tırmanışı yarışmalarında yarıştıktan sonra Erika, Tahoe Gölü'nde Kaya Tırmanışı Eğitmeni olarak çalıştı. Kaliforniya ve Güneybatı'da kaya tırmanışı yapmaya ve tırmanmaya devam ediyor.
    Erika Noble PCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni

    Erika Noble, Kaya Tırmanışı Eğitmeni, tavsiye ediyor: 'Odaklanmanızı ve tekniğinizi geliştirmek için harika bir ipucu, sessiz ayaklarla tırmanmayı denemektir - bir ayak tutuşuna her bastığınızda, mümkün olduğunca sessiz olmaya çalışın. Hareketleriniz daha bilinçli olacak ve yerleşiminizi düzeltmek için fazladan enerji harcamayacaksınız.'

  5. adım 5 birkaç rotaya tırmanın.5Birkaç rotadan aşağı tırmanın. Bu, dengeniz ve rota tespitiniz için harika bir antrenman egzersizidir. En önemlisi, ayaklarınızı çok hassas bir şekilde indirmeye odaklanarak ayak hareketlerinizi katlanarak daha iyi hale getirir. Aşağı inerken ayaklarınızı etkili bir şekilde kullanabilirseniz, yukarı çıkarken ayaklarınızı herhangi bir yere hızlı bir şekilde yerleştirmek için gereken becerileri geliştireceksiniz.
  6. adım 6 hareketlerinizde bilinçli kalırken tırmanma hızınızı artırın.6Hareketlerinizde bilinçli kalırken tırmanma hızınızı artırın. Yetenekli tırmanıcılar hızlı hareket eder, çünkü bu, ne yapacağına karar verirken bir kayaya tutunarak boşa harcanan enerjiden tasarruf sağlar. Kayaya tırmanmayı denemek, çılgınca hamle yapmak istemeseniz de, hareketlerinizi hızlı bir şekilde yapmak istersiniz. Ne yapacağınıza karar verdikten sonra onu yapın. Sadece enerji kaybedeceğiniz ve tırmanışın geri kalanını daha da zorlaştıracağınız için beklemeyin veya vites değiştirmeye devam etmeyin.
  7. adım 7 yeni hareketler ve olası betaları öğrenmek için diğer tırmanıcıları izleyin.7Yeni hareketleri ve olası betaları öğrenmek için diğer tırmanıcıları izleyin. Beta veya kullanılan hareket dizisi, rota zorlaştıkça giderek daha önemli hale gelir. Yeni başlayanlar genellikle bir rotada 4-5 yol seçebilirken, zor rotalarda (5.10 ve üstü) bazen kullanılabilecek yalnızca 1-2 hareket seti vardır. Sıklıkla, bunlar her zaman o kadar açık değildir. Belirli sorunlar için kullanılabilecek yüzlerce hareket, teknik ve küçük numara vardır, ancak kaya tırmanışı topluluğu neyse ki çok kapsayıcıdır. El konumlandırmasına alışmak için diğer tırmanıcıları izleyin, hareketleri yerden pandomim yapın.
    • Bir rotada zorlanıyorsanız, başka bir tırmanıcıdan tavsiye isteyin. Belay partneriniz, örneğin, kaçırdığınız bir hareket veya tutuşun yerden harika bir görüntüsüne sahip olabilir.

Topluluk Soruları ve Cevapları

  • SoruBouldering yaparken düşersem ne olur? Bouldering duvarları sadece 15 fit yüksekliğindedir ve yumuşak bir yatağın üzerinde bulunur. Deneyimsiz bir tırmanıcı olarak, bir gözcünüz de olacak, bu yüzden endişelenmenize gerek yok!
  • SoruYa ipler koptuğu için düşer ve yere düşersem? Bu olmamalı, kuşakçınız sizi güvenli bir şekilde tutacaktır ve bu ipler kopmayacaklarından emin olmak için düzenli olarak kontrol edilir.
  • SoruTırmanıcı zirveye ulaştığında ve geri indirilmek istediğinde iletişim kurmak için tırmanıcı ve kuşakçı birbirlerine ne söyler? Var. Tırmanmadan önce sorarsınız, 'Belay'de misin?' Emniyet kemeriniz ve düğümünüz kontrol edildikten ve kuşakçınızınki kontrol edildikten sonra, 'Belay on' diyecektir. Siz 'Tırmanıyorum' dersiniz, o da 'Tırmanıyorum' diye cevap verir. Herhangi bir noktada, dinlenmek isterseniz, 'Dinlen!' deyin. Zirvede, 'İndirilmeye hazır!' dediğinizde kuşakçınız 'İndiriliyor!' diye cevap verecektir. Bu noktada geriye yaslanır, ayaklarınızı duvara dayar ve indirilirken iki elinizi de emniyet kemerinizin üzerine koyarsınız.

İpuçları

  • Daha önce hiç alçalmadıysanız, alıştırma amaçlı bir alçalma denemeniz şiddetle tavsiye edilir. Yaklaşık on fit yukarı tırmanın ve ardından kuşakçınızdan sizi indirmesini isteyin. Daha alçak bir yükseklikte koşum takımınızda arkanıza yaslanıp duvarı bıraktığınızda kendinizi daha rahat hissedeceksiniz. Ayrıca, aranızda sadece on fit mesafe varken kemer bağlayıcınızla daha kolay iletişim kurabilirsiniz.
  • Zaman ayırın
  • Her zaman sizin için güvenli bir şekilde belay yapabilecek bir ortakla tırmanın.

Uyarılar

  • Uygun ekipman ve eğitim olmadan aşağı inmeye veya tırmanmaya çalışmayın.
  • Tırmanış doğası gereği tehlikelidir. Hiçbir deneyim veya koruma, söz konusu riski tamamen ortadan kaldıramaz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Tırmanış ayakkabıları
  • Tırmanma kayışı
  • Halat
  • Karabinalar
  • Tırmanış koruması (örn. kamlar, somunlar, hızlı çekmeler)
  • Tebeşir
  • Kask
  • Belay Cihazı
  • Atıştırmalıklar ve bir şişe su