Bovling Topunu Profesyoneller Gibi Fırlatmanın En İyi Yolu

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Topunuzu alın. Kulvarla kare yaparsınız. Gözlerini iğnelere kilitliyorsun. Bir adım atıyorsun, sonra bir adım daha, sonra bir adım daha. Topu arkanızda hafifçe yukarı kaldırıyorsunuz ve mükemmel bir yay gibi hissettiren bir sarkaç gibi aşağı sallanmasına izin veriyorsunuz. Topun oluklara doğru süzülüşünü izliyorsunuz. Ne oldu ki? Bir bowling topunu yuvarlamak göründüğü kadar kolay değildir, ancak temel tekniği sağlam bir şekilde anlayarak ve biraz pratik yaparak, kısa sürede onları devireceksiniz.

Adımlar

Topu Tutmak

  1. adım 1 bir top seçin
    Vücut ağırlığınızın yaklaşık %10'u kadar bir top seçin. Bowling toplarının ağırlığı 6-16 pound (2,7-7,3 kg) arasında değişir. Boyunuz daha küçükse veya bowling konusunda fazla deneyiminiz yoksa, temel tekniği öğrenene kadar kolaylıkla hareket edebileceğiniz daha hafif bir topla başlamak en iyisidir.
    • Örneğin 140 pound (64 kg) ağırlığındaysanız, pratik yapmak için 14 lb (6,4 kg) bir top seçersiniz.
    • Daha ağır toplar daha fazla güçle vurur, ancak savurması ve manevra yapması zor olabilir. Öte yandan, daha hafif topları kullanmak daha kolaydır ve daha hızlı yuvarlanırlar, ancak isabetlilikten biraz vazgeçme eğilimindedirler.

    İpucu: Farklı topların farklı boyutlarda parmak delikleri de vardır, bu nedenle parmaklarınıza uygun olanı bulmak için birkaç tane denemeniz gerekebilir.

  2. adım 2 orta parmağınızı, yüzük parmağınızı ve başparmağınızı topun deliklerine yerleştirin.
    Orta parmağınızı, yüzük parmağınızı ve başparmağınızı toptaki deliklere yerleştirin.Topu tutun Baskın elinizle -bu genellikle daha iyi koordine olduğunuz elinizdir-. Parmaklarınızı rahatça girebilecekleri kadar içeri kaydırın ve deliklerin kenarlarını nazikçe sıkın.
    • Parmaklarınızı çok fazla içeri sokmayın. Özellikle daha küçük bir top kullanıyorsanız parmaklarınızın sıkışması ihtimali vardır.
    • Bu 'geleneksel' tutuş olarak bilinir. Topu bu şekilde elinizde ortalamak, dengeli olmasını sağlar ve daha düz, daha isabetli atışlar yapmanıza olanak tanır.
  3. adım 3 topu baskın elinizle gevşek bir şekilde kavrayın.
    Topu baskın elinizle gevşek bir şekilde kavrayın. Parmak deliklerini canınızı kurtarmak için tutuyormuş gibi kavramamaya çalışın. Elinizi sıkı ama rahat tutun, sadece topla iyi bir bağlantı kurmaya yetecek kadar basınç uygulayın.
    • Eliniz ne kadar gergin olursa, güzel ve yumuşak bir bırakma elde etmekte o kadar sorun yaşarsınız.
    • Ayak parmaklarınızın iyiliği için, tutuşunuzun çok gevşek olmasını da istemezsiniz.
  4. adım 4 topu desteklemek için serbest elinizi kullanın.
    Topu desteklemek için serbest elinizi kullanın. Avucunuzu topun alt kenarına yakın tarafına düz bir şekilde yerleştirin. Bu el, yaklaşmanız sırasında topu sabitlemek için oradadır. Ayrıca bovling kolunuzun çabuk yorulmaması için yükü paylaşacaktır.
    • Topunuzu dönüşten kulvara taşırken ve ilk aldığınız rafa götürüp getirirken her zaman iki elle tutuş kullanın.

Yaklaşımınızı Yapmak

  1. adım 1 yaklaşma alanında durun ve vücudunuzu kulvarın ortasına hizalayın.
    Yaklaşma alanında durun ve vücudunuzu kulvarın ortasına hizalayın. Yaklaşma alanı, top dönüşünün hemen arkasındaki, yürüyüşünüzü yapacağınız açık alandır. Topu, pinlerin beklediği şeridin uzak ucuna göndermek için ihtiyacınız olan momentumu toplayabileceğiniz bir tür başlangıç noktası görevi görür.
    • Sağ elinizi kullanıyorsanız, topunuzun çok fazla sağa gitmemesi için kulvarın orta noktasının biraz solunda durmak yardımcı olabilir. Eğer solaksanız, sağa doğru kayın.
    • Kulvar, topu gerçekten yuvarladığınız yağlanmış tahta şerittir.
  2. adım 2 topu yukarı kaldırın's poised just under your chin.
    Topu çenenizin hemen altında durana kadar yukarı kaldırın. Vuruşunuzu başlatmaya hazır olana kadar bu pozisyonda tutun. Bu iki amaca hizmet eder: Birincisi, lobutları topun üstünden görmenizi sağlar. İkincisi, topun yürüyüşünüz sırasında bacaklarınıza çarpmasını önler.
    • Ağırlığını daha yönetilebilir hale getirmek için topu vücudunuza olabildiğince yakın tutun.
  3. adım 3 kulvara doğru 3-4 akıcı adım atın.
    Kulvara doğru 3-4 akıcı adım atın. Geleneksel 4 adımlı yaklaşım için bowling kolunuzla vücudunuzun aynı tarafındaki ayağınızla başlayın. Kısa 3 adımlı bir yaklaşımla daha rahat edebileceğinizi düşünüyorsanız, bunun yerine bowling kolunuzun karşısındaki ayakla başlayın.
    • Çoğu bowling eğitmeni ve profesyonel 4 adımlı temel bir yaklaşım önerir, ancak isterseniz bir adım ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz. En önemli şey hareketin doğal hissettirmesidir.
    • Faul çizgisini kazara geçmemeye dikkat edin. Gerçek bir oyun sırasında bunu yaparsanız, kaç lobut devirmeyi başarırsanız başarın atışınız sayılmayacaktır!
    • Adımlarınızı koordine etmek, topu bıraktığınızda dengeli bir duruşta olmanızı sağlayacaktır.
  4. adım 4 lobutlara yaklaştıkça topu arkanıza doğru sallayın.
    Lobutlara yaklaştıkça topu arkanıza doğru sallayın. İlk veya ikinci adımınızda, topu hazır konumundan aşağı indirin ve geriye, yukarı ve hafifçe yana doğru hareket etmesine izin verin. Kabaca omuz hizasına gelene kadar kaldırmaya devam edin. İşte o andan itibaren gürültülü bir vuruş yapmaya hazır olacaksınız!
    • İdeal olarak, yürüyüşünüz ve vuruşunuz tek bir kesintisiz hareket olarak birlikte akmalıdır. Her hareket aynı anda başlamalı ve aynı anda bitmelidir.

    İpucu: Daha yumuşak bir vuruş için, aşağı doğru inişe geçerken ve topu bırakmaya hazırlanırken tüm kolunuzu bilekten omuza kadar düz tutun.

  5. adım 5 gözlerinizi her zaman pinlerden ayırmayın.
    Gözlerinizi her zaman lobutların üzerinde tutun. Atışınız için kendinize geniş bir hata payı vermek için orta pime odaklanın. Burada topu mümkün olduğunca az sapmayla kulvarın bir ucundan diğerine taşımak için esasen el-göz koordinasyonuna güveniyorsunuz.
    • Hedefinizi fazla düşünmeyin. Sadece formunuza odaklanın ve gerisinin kendiliğinden gelmesine izin verin.
    • Tekniğiniz hakkında bir fikir edinmeye başladığınızda, referans için kulvarda boyanmış hedef oklarını kullanmaya başlayabilirsiniz. Biraz daha yakın bir hedef için atışınızı ayarlamak isabet oranınızı artıracaktır.

Topu Serbest Bırakma

  1. adım 1 kulvara yaklaşmak için yaklaşmanızın son adımında ağırlığınızı azaltın.
    Kulvara yaklaşmak için yaklaşmanızın son adımında ağırlığınızı azaltın. Her iki ayağınızı da sıkıca yerleştirin, destek ayağınızın dizini bükün ve belinizden hafifçe öne doğru eğilin. Tüm vücudunuzun aynı hizada kalması için kalçalarınızın omuzlarınızın altında kaldığından emin olun.
    • Serbest bırakmaya başlarken bowling kolunuzun karşısındaki ayak önünüzde olmalıdır.
    • Alçalmak, topu düşürmek veya daha yukarıdan fırlatmak yerine, topu şeridin yüzeyinin hemen üzerine bırakmak için sizi daha iyi bir konuma getirecektir. Bu şekilde, top sert bir şekilde aşağı düşmez, bu da oluşturduğunuz momentumu öldürebilir.

    İpucu: Deneyimli bowling oyuncuları genellikle atış sırasında arka bacaklarını destek bacaklarının arkasına geçirirler, neredeyse reverans yapar gibi. Bunun avantajı, salınımın kuvvetini dengelemesi ve kalçanızı açık ve lobutlarla aynı hizada tutmasıdır.

  2. adım 2 değişen şerit koşullarını telafi etmek için bileğinizi içe veya dışa doğru kıvırın.
    Değişen şerit koşullarını telafi etmek için bileğinizi içe veya dışa doğru kıvırın. Çoğu durumda, bowling kolunuzun bileğini sıkı ve düz tutmak sağlam bir atış yapmanın anahtarıdır. Ancak kulvar yeni yağlanmışsa, bileğinizi ön kolunuza doğru hafifçe kıvırarak topa 'yükleme' yapmak topu daha sıkı tutmanızı sağlayacak ve size biraz daha fazla kontrol verecektir. Benzer şekilde, kulvar özellikle kuru göründüğünde daha fazla çırpınma yaratmak için bileğinizi geriye doğru bükerek topu 'boşaltabilirsiniz'.
    • Yükleme ve boşaltmanın her ikisi de teknikte ince değişiklikler gerektirir. Bileğiniz her iki yönde de yaklaşık 45 dereceden fazla bükülürse, kendi atışınızı sabote edebilirsiniz.
    • İlk oyununuza başlamadan önce kulvarı yakından inceleme alışkanlığı edinmek iyidir. Tıpkı golfte olduğu gibi, oyun yüzeyinizin koşulları bowling oynama şekliniz üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
  3. adım 3 topun kulvarla paralel hale geldiğinde parmaklarınızdan kaymasına izin verin.
    Topun kulvara paralel gelirken parmaklarınızdan kaymasına izin verin. Sadece üstteki iki parmağınızı açın ve vuruşunuzun momentumunun topu elinizden uzaklaştırmasına izin verin. Hassas bir serbest bırakma, kulvara mümkün olan en yumuşak geçişi garanti edecektir.
    • Başparmağınız deliğinden çıkarken, biraz 'yönlendirmeye' yardımcı olması için topun gitmesini istediğiniz yöne doğru tutun.
  4. adım 4 daha fazla hız ve hassasiyet için bowling kolunuzu yukarı doğru uzatmaya devam edin.
    Daha fazla hız ve hassasiyet için bowling kolunuzu yukarı doğru uzatmaya devam edin. Topu bırakır bırakmaz kolunuzu bırakmak yerine, daha da fazla güç üretmek için takip etmeye devam edin. Atışınızı eliniz başınızın üzerinde, avuç içi kendinize bakacak şekilde sonlandırın.
    • Abartılı bir takip garip geliyorsa, sanki birinin elini sıkmak için uzanıyormuşsunuz gibi kolunuzu bel hizasında tutarak bitirmeyi hedefleyin.
    • Top elinizi tamamen terk edene kadar duruşunuzu veya duruşunuzu değiştirmeyin, çünkü en ufak bir değişiklik atışınızı bozabilir.
  5. adım 5 top parmaklarınıza takılıyorsa parmak ucu tutuşunu deneyin.
    Top parmaklarınıza takılıyorsa parmak ucu tutuşunu deneyin. Parmak ucu tutuşu, standart geleneksel tutuşla neredeyse aynıdır. Ancak orta ve yüzük parmaklarınızı deliklere sonuna kadar sokmak yerine sadece ilk boğuma kadar sokun. Daha sığ bir tutuş, topun elinizden çıkarken zorluk çekmemesini sağlayacaktır.
    • Genel olarak, parmak ucu tutuşuyla topu tutmak ve manipüle etmek için geleneksel tutuşa göre daha fazla parmak gücü gerekir.
    • Parmak ucu tutuşu gelişmiş bir teknik olarak kabul edilir, bu da henüz geleneksel tutuşta ustalaşmadıysanız isabetli atış yapmanızı zorlaştırabileceği anlamına gelir.
  6. adım 6 düz atışlarda rahat olduğunuzda kanca atmayı öğrenin.
    Düz atışlarda rahat olduğunuzda kanca atmayı öğrenin. Hedefiniz büyük skorlar elde etmekse, sonunda kanca atışına geçmeniz gerekecektir. Etkili bir kroşe atmak içinserbest bırakma anında bileğinizi keskin bir şekilde içe doğru döndürün. Eğer bunu doğru yaparsanız, dairesel hareket topun hafif bir kavis çizmesine neden olacaktır.
    • Düz atış her bowling oyuncusunun öğrendiği ilk tekniktir, ancak yarıklar veya pinlerin bir boşlukla ayrıldığı alanlar yaratmaya eğilimli olduğu için rekabetçi oyunda kullanımı biraz sınırlıdır. Yarıklar, deneyimli bowling oyuncuları için bile 'yakalaması' zor olabilir.
    • Kanca vuruşunu repertuarınıza eklemek, tutarlı bir şekilde vuruş yapabilmek istiyorsanız bir zorunluluktur. Kavisli top yolu size 'cebe' ya da 1-pin ile 2 veya 3-pin arasındaki, yeterince sert vurulduğunda 10 pinin de düşme olasılığının en yüksek olduğu tatlı noktaya erişim sağlar.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Tamponlar koymak antrenmanı daha eğlenceli hale getirebilir. Tamponlar, yoldan çıkan topların oluğa düşmesini önlemek için kulvarın her iki tarafına takılabilen küçük raylardır.
  • Diğer her şey gibi, bowling oynamayı öğrenmek de zaman ve sabır ister. Neyse ki bowling, uzman olmasanız bile son derece keyifli olabilecek eğlenceli ve sosyal bir aktivitedir.