Kayık Nasıl Yuvarlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kano yapmak egzersiz yapmanın eğlenceli bir yoludur, ancak bazen kanonuz ters dönebilir. Kanonuz ister dalgalı su nedeniyle ister sadece dengenizi kaybettiğiniz için ters dönsün, bir kanoyu nasıl yuvarlayacağınızı öğrenerek kendinizi güvende tutabilirsiniz. C'den C'ye yuvarlanma, tüm kanocular için harika olan temel bir yuvarlanmadır. C'den C'ye dönüş pratiği yaparak, kendinizi dik tutarak ve dönüşten sonra toparlanarak, kısa sürede kendine güvenen bir kanocu olabilirsiniz.

Adımlar

C'den C'ye Yuvarlanma Alıştırması için Kurulum

  1. adım 1 sakin, sığ suda yuvarlanmayı öğrenme alıştırması yapın.1Sakin, sığ suda yuvarlanmayı öğrenme pratiği yapın. Nasıl yuvarlanacağınızı öğrenirken bir arkadaşınızın sizi görmesini sağlayın. Yardıma ihtiyacınız olduğunda iletişim kurabilmeniz için bir tehlike sinyali oluşturmak da her zaman iyi bir fikirdir.
    • Yuvarlanmaya hazırlanmak sadece pratik sırasında değil, normal kano sırasında da önemlidir. Hızlı ve verimli bir şekilde yuvarlanmanıza yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 küreğinizi kanonuzun yanına hizalayın.2Küreğinizi kanonuzun yanına hizalayın. Küreğinizi her iki elinizle kanonun baskın elinizin karşısındaki tarafında tutun. Küreği, ön bıçak su yüzeyine düz gelecek şekilde su yüzeyinin hemen üzerinde tutun.
    • Küreğiniz tüylü ise, bıçağın bir tarafında içbükey bir kavis varsa, o tarafı yukarıda tutun. Buna küreğinizin 'güç' yüzü de denir.
    • Örneğin, sağ elinizi kullanıyorsanız, yuvarlanmaya hazırlanmak için küreği sol tarafınızda tutun.
  3. adım 3 başınızı ve vücudunuzu öne doğru eğin.3Başınızı ve vücudunuzu öne doğru eğin. Çenenizi göğsünüze doğru bastırın ve göğsünüzü küreğinizi tuttuğunuz kanonun yan tarafına doğru öne eğin. Bu yönde yuvarlanacaksınız.
  4. adım 4 vücudunuzu küreğinize doğru suya çevirin.4Vücudunuzu küreğinize doğru suya çevirin. Bunu yaparken küreğinizi kanonuzun yanında aynı pozisyonda sabit tutun. Doğal olarak baş aşağı suya doğru döneceksiniz.

Kendinizi Baş Aşağıdan Dik Duruma Getirmek

  1. adım 1 ön kürek bıçağınızı kanoya 90 derece açıyla sallayın.1Ön kürek bıçağınızı kanoya 90 derece açıyla sallayın. Suyun altında baş aşağı dururken kürek bıçağınızı su yüzeyine olabildiğince yakın tutun. Kollarınız dönüş sırasında bir pivot görevi görecek ve kanoya karşı kaldıraç görevi görecektir.
    • Bu pozisyon, suya doğru bastırmak ve kendinizi düzeltmek için en fazla kaldıracı elde etmenize yardımcı olacaktır.
  2. 2. adım ellerinizi 2Omuz sakatlanmalarını önlemek için ellerinizi 'güç pozisyonunda' tutun. Her bir omzunuz arasında görünmez bir çizgi ve vücudunuzu dikey olarak ikiye bölen başka bir çizgi hayal edin. Rulo boyunca, her iki elinizin de orta çizgiyi geçmesini veya omuz çizginizin arkasına geçmesini önleyin. Bunu yapmak için, vücudunuzu aynı hizada tutmak amacıyla kollarınızı her döndürdüğünüzde gövdenizi de döndürün.
    • Bıçağınızı 90 dereceye kadar salladığınızda suyun içinde hareket etmesini izleyin. Bu doğal olarak gövdenizin ellerinizle aynı hizada dönmesine neden olacaktır.
  3. adım 3 karşı ön kolunuzu kanonuzun tabanına karşı bir pivot olarak kullanın.3Kayağınızın tabanına karşı bir pivot olarak karşı ön kolunuzu kullanın. Ön kürek bıçağınız 90 derece dışarıdayken, su yüzeyine karşı aşağı doğru çekin. Çekiş gücünüzü artırmak için kolunuzu kano tabanına karşı kaldıraç olarak kullanın.
  4. adım 4 kendinizi sudan çıkarmak için bir kalça çırpma hareketi yapın.4Kendinizi sudan çıkarmak için bir kalça çırpma hareketi yapın. Suyun yüzeyine doğru bastırırken, kalçalarınızı ve baskın dizinizi çekiş gücünüzle kanoyu dik olarak sallamak için kullanın. Dönerken başınızı ve omuzlarınızı mümkün olduğunca uzun süre suda bırakın.
    • Başınızı ve omuzlarınızı sudan çok erken çıkarmak (ağırdırlar!) dönüşünüzün momentumunu azaltabilir.
    • Hız kazanmak için kalça çırpma alıştırması yapın. Ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar çabuk yuvarlanabilir ve kendinizi düzeltebilirsiniz.
  5. adım 5 yuvarlanırken başınızı uzak omzunuza doğru bastırın.5 Yuvarlanırken başınızı uzak omzunuza doğru bastırın. Kulağınızı omzunuza yaslayarak başınızı sudan erken çıkarma eğilimini ortadan kaldırın. Başınız sudan çıkan son parçanız olacaktır.

Yuvarlanmadan Kurtulma

  1. adım 1 rulonuzu bilekleriniz hafifçe arkaya eğik olarak tamamlayın.1Dönüşünüzü bilekleriniz hafifçe arkaya eğilmiş şekilde tamamlayın. Rulonuzdan çıkarken parmak eklemlerinizi bileğinizin arkasına doğru döndürün. Bu, dengenizi yeniden bulurken küreğinizle kendinizi suya karşı desteklemenize yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 nefesinizi tutmak için bir dakikanızı ayırın.2Nefesinizi tutmak için bir dakika ayırın. Gözlerinizdeki ve kulaklarınızdaki suyu silkeleyin, böylece tüm duyularınız size açık olsun. Nefesinizin kesildiğini hissederseniz bir iki derin nefes alın.
  3. adım 3 öne doğru eğilin.3Öne doğru eğilin. Vücut ağırlığınızı öne doğru kaydırın, çünkü doğal olarak vücut ağırlığınız biraz geride olacak şekilde yuvarlanacaksınız. Normal şekilde kürek çekin. Bir sonraki mücadelenizin üstesinden gelmeye hazırsınız!

Uzman Soru-Cevap

İpuçları