Uyku Tulumu Nasıl Sarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Uyku tulumunu yuvarlamak her kampçı için önemli bir beceridir. Tulumlar çeşitli şekillerde ve saklama seçeneklerinde olsa da, uyku tulumunuzu yuvarlamak kolaydır. Çantanızın nasıl yuvarlanması gerektiğini belirledikten sonra, onu bir araya getirmek basittir.

Adımlar

Uyku Tulumu Sarma

  1. adım 1 eğer bir malzeme çuvalı ile geliyorsa ve yer sorunu yoksa bir çantayı yuvarlamayın.
    Çuval ile birlikte geliyorsa ve yer sorunu yoksa bir çantayı yuvarlamayın. Bir çantayı sık sık yuvarlamak yalıtıma zarar verebilir ve sizi sıcak tutma konusunda daha az etkili hale getirebilir. Saklama torbası ile birlikte gelen çoğu çanta aslında gevşek bir şekilde çantaya doldurulmak içindir, yuvarlanmak için değil. Çantanızı nasıl saklayacağınızdan emin değilseniz kullanım kılavuzunuza bakın.
    • Çanta ayrı olarak veya baş kısmına yakın bir yere takılı olarak kayışlarla birlikte geldiyse, muhtemelen yuvarlanması amaçlanmıştır. Bu kayışlar çantayı rulo halinde tutmak içindir.
    • Yerden tasarruf etmeniz gerekiyorsa, çantanızı rulo haline getirmek onu en küçük şekline sıkıştırmanın en iyi yoludur. Ancak, çantanızı mümkün olan en kısa sürede sıkıştırmadan çıkarmaya çalışmalısınız.
  2. adım 2 uyku tulumunu düz ve kuru bir yüzeye koyun.
    Uyku tulumunu düz, kuru bir yüzeye koyun. Mümkünse, tulumu sarmak için çadırınızın zemin muşambasını kullanın; bu, tulumun temiz kalmasını ve nemin tulumun içine yuvarlanıp küflenmesini önleyecektir.
  3. adım 3 çantanın fermuarını çekin ve büyük hava boşluklarını baş kısmından dışarı doğru itin.
    Torbanın ağzını kapatın ve büyük hava ceplerini baş kısmından dışarı itin. Fermuarsız bir torba eşit şekilde yuvarlanmayı zorlaştıracağından, torbanın ağzını tamamen kapatın. Hava cepleri eşit ve sıkı bir yuvarlanmayı engelleyeceğinden, mümkün olduğunca fazla havayı dışarı çıkarmak için torbayı düzleştirin.
  4. adım 4 uyku tulumunu uzunlamasına ikiye katlayın.
    Uyku tulumunu uzunlamasına ikiye katlayın. Bir tarafı fermuarla aynı hizaya gelecek şekilde katlayın. Kenarların aynı hizada olduğundan emin olmak için biraz zaman ayırın. Mükemmel olmaları gerekmez, ancak ne kadar yaklaştırabilirseniz o kadar iyi olur.
  5. adım 5 ayaklardan yukarı doğru sıkıca yuvarlamaya başlayın.
    Ayaklardan sıkıca yukarı doğru yuvarlamaya başlayın. Torbayı sıkıca sarmak için her iki elinizi kullanın, torbadaki havayı yukarı ve başınızın üstündeki delikten dışarı itmek için ellerinizle yoğurun.
  6. adım 6 sıkı tutmak için dizlerinizle torbanın üzerine oturun.
    Sıkı tutmak için dizlerinizle torbanın üzerine oturun. Torbayı yeterince sıkı tutmakta zorlanıyorsanız, çömelin ve ruloyu sıkı tutmak ve havayı dışarı itmek için dizlerinizi kullanın. Ardından, ruloyu sıkılaştırmak için parmaklarınızı kullanarak 2-3 inç (5,1-7,6 cm) daha yuvarlayın ve dizlerinizle biraz daha havayı dışarı itin.
  7. adım 7 çantayı rulo halinde tutmak için ekli kayışları kullanın.
    Çantayı rulo halinde tutmak için ekli kayışları kullanın. Sarılması gereken uyku tulumlarının çoğunda, sarılan tulumun etrafını saran ve sonra sıkarak sarılmış halde tutan kayışlar bulunur. En az iki tane kayışınız olmalı ve bunlar sarılmış çantanın her bir kenarından yaklaşık 1/3 oranında uzağa yerleştirilmelidir.
    • Kayışınız yoksa, kemer, büyük lastik bantlar veya ipten bir tane doğaçlama yapabilirsiniz.
    • Çantanız bir torba ile birlikte geldiyse ancak kayışları yoksa, uyku tulumunu uygun taşıma çantasında saklayın ve üstünü sıkıca kapatın.
  8. adım 8 çantayı kuru ve sudan uzak tutun.
    Çantayı kuru ve sudan uzak tutun. Taşrada iseniz ıslak bir uyku tulumu sadece rahatsız edici değil, tehlikeli de olabilir. Su, ısıyı havadan çok daha hızlı bir şekilde cildinizden uzaklaştırır, bu nedenle dikkatli olmazsanız ıslak bir çanta ölümcül soğuklara yol açabilir. Çantanızı su geçirmez bir torba içinde tutun ya da yoksa çöp torbalarından bir tane uydurun.

Sık Karşılaşılan Sorunlardan Kaçınma

  1. adım 1 uzun süreli sıkıştırmanın çantanızı daha az etkili hale getireceğini bilin.
    Uzun süreli sıkıştırmanın çantanızı daha az etkili hale getireceğini bilin. Çantanızı uzun süre sıkıca doldurulmuş veya sarılmış halde tutmak, sıcak havayı hapsederek sizi sıcak tutacak olan havayı kaybetmesine neden olur. Seyahat etmek için çantanızı sıkıca sarmak isteseniz de, çantanızı asla sıkıştırılmış veya tıkıştırılmış bir şekilde saklamamalısınız.
    • Çantanızı gevşek bir şekilde sarın veya kullanmadığınız zamanlarda hafifçe katlayarak dinlendirin.
  2. adım 2 rüzgara veya suya dayanıklı çantaları ters çevirin.
    Rüzgara veya suya dayanıklı çantaları ters çevirin. Bu çantaların dış kısmındaki katman, sıcak kalmanız gerektiğinde havayı dışarıda tutmak için harikadır, ancak paketlemek için dışarı çıkması gerektiğinde havayı içeride tutabilir. Bu torbaları ters çevirin, fermuarını çekin ve ardından normal şekilde yuvarlayın.
  3. adım 3 daha sıkı paketleme için bir malzeme torbası kullanın.
    Daha sıkı paketleme için bir malzeme torbası kullanın. Bu çantalar, çantanın üst kısmını aşağı çekmenize ve daha da küçültmenize olanak tanıyan birkaç kayış ve mandalla birlikte gelir. Genellikle su geçirmezdirler ve genellikle gömlek veya kamp yastığı gibi birkaç başka eşyayı da çantaya koymanıza izin verecek kadar büyük bir çanta alabilirsiniz.
    • Çuval kullanıyorsanız her zaman kuyruk kısmından paketlemeye başlayın - bu, çantadaki havanın üst kısımdan dışarı çıkmasını sağlar.
  4. adım 4 seyahatinizden döndüğünüzde çantanızı havalandırın.
    Seyahatinizden döndüğünüzde çantanızı havalandırın. Çantanızı asla doldurmamanız ve tamamen sıkıştırılmış olarak saklamamanız gerekse de, iyi bir çanta bakımı, seyahatiniz bittiğinde kir, dal ve yaprakların fırçalanmasını ve çantanın tamamen kurumasını gerektirir. Çantanızın ıslak depolanmasına izin verilirse küf ve mantar oluşur ve oluştuktan sonra temizlenmesi zordur. Çantayı kuru bir günde birkaç saat dışarıda dinlendirin ve döküntüleri fırçalayın.
    • UV ışığı uyku tulumu liflerine zarar verebilir, bu nedenle çantayı tüm gün güneşte bırakmamaya özen gösterin.
  5. adım 5 sızan kuş tüylerini yavaşça çantanın içine geri çekin.
    Sızan kuş tüylerini yavaşça çantaya geri çekin. Yeni uyku tulumlarında birkaç gevşek tüy parçası nadir değildir. Mümkün olduğunca arka taraftan çekerek tüyleri yavaşça torbaya geri sokun. Delikler tekrar kapanacak ve yalıtım zamanla yerleşecektir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kodiak uyku tulumunu nasıl sarabilirim?
    Her zaman yere serip sıkıca sarabilirsiniz. Bu işe yaramazsa, önce kuyruğunu torbaya sokabilirsiniz.
  • Soru
    Bu yöntemi küçük çocuklar için nasıl daha kolay hale getirebilirim?
    Uyku tulumunu sarmalarına yardımcı olması için onlara bir şerit kumaş veya kağıt verirdim. Sadece kağıdı sararak başlasınlar ve daha sonra uyku tulumunu sarmaya geçsinler.
  • Soru
    Nasıl sıkıca saracağımı bilmiyorum.
    İkiye katlayın, sonra küçük hareketlerle olabildiğince sıkı sarın. Daha sıkı olması gerektiğini düşünüyorsanız, etrafına elastik bir bant koyabilirsiniz. Eğer sorununuz depoda en az miktarda yer kaplamasıysa, önce ikiye katlayın ve sonra tekrar katlayın. Sonra da rulo yapın.

Video

İpuçları

  • Bir uyku tulumu saklama sırasında gevşek tutulmalıdır. Modern bir kuş tüyü uyku tulumunu çok uzun süre sıkıca sarılmış halde tutmak, tulumun kabarma özelliklerine zarar verecektir.
  • Sarmak uyku tulumunuzu temiz tutmaya yardımcı olsa da, uyku tulumunu ter, kir ve kamp kirinden arındırmak için düzenli olarak temizlediğinizden emin olun. Sentetik tulumlar genellikle makinede yıkanabilirken, kuş tüyü dolgulu tulumlar ılık suyla küvette elde temizlenmelidir.