Paten Nasıl Kayılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Paten ve paten kaymak eğlenceli bir boş zaman aktivitesi, harika bir egzersiz şekli, rekabetçi bir spor veya bir ulaşım şekli olabilir. Doğru duruşu ve nasıl kayacağınızı ve duracağınızı öğrendikten sonra, kısa sürede pistte yelken açacaksınız. Temellerini öğrenmek için okumaya devam edin paten kaymak veya inline paten ve becerilerinizi bir sonraki seviyeye taşımak için ipuçları.

Adımlar

Temel Bilgileri Öğrenmek

  1. Paten ekipmanınızı giyin. Paten kaymak için gerçekten ihtiyacınız olan tek ekipman size uyan bir çift patendir. Bir spor malzemeleri mağazasından bir çift satın alabilir veya herhangi bir paten pistinden bir çift kiralayabilirsiniz. Paten boyutları genellikle standart ayakkabı boyutlarıyla aynıdır. Patenlere ek olarak aşağıdaki eşyaları da almak isteyebilirsiniz:
    • Bir kask. Yeni başladığınız için kask takmak kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Herkes ilk başta birkaç kez düşebilir ve kask takmak başınızı yaralanmalardan koruyacaktır.
    • Dizlikler ve bilek koruyucular. Paten kaymayı öğrenirken elleriniz ve dizleriniz birkaç kez yere çarpacaktır. Biraz sıyrık almaktan endişe ediyorsanız, kendinizi dizlik ve bilekliklerle koruyun.
  2. Doğru duruşu benimseyin. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın, dizlerinizi bükün ve çömelin. Arka tarafınızı yere doğru indirin ve rahat bir çömelme pozisyonunda hafifçe öne doğru eğilin. Paten kayarken denge çok önemlidir ve bu duruş devrilmenizi önleyecektir.
    • Piste ilk çıktığınızda, patenler üzerinde kontrolünüz yokmuş gibi hissedebilir ve yerinizde rahat durmadan önce dengenizi kaybedebilir ve birkaç kez düşebilirsiniz. Bu tamamen normaldir; sadece alışana kadar duruş pratiği yapmaya devam edin.
    • Bir çift patenle mükemmel bir şekilde sabit durmak zordur. Bir kez alıştıktan sonra, dengenizi korumanıza yardımcı olması için patenlerinizi hafifçe hareket ettirerek sık sık duruşunuzu düzeltme alıştırması yapın. Şöyle düşünün: Patenleriniz olmadan olduğunuz yerde duruyorsanız ve biri sizi hafifçe iterse, dengenizi yeniden sağlamak için ayaklarınızı hareket ettirirsiniz. Aynı fikir paten giydiğinizde de geçerlidir, sadece patenlerin üzerindeki tekerlekler ve kendi kaslarınızdan gelen basınç size 'itme' sağlar.
  3. Ördek gibi yürüyün. Topuklarınız bitişik ve ayak parmaklarınız dışarıda olacak şekilde yavaşça ileriye doğru yürümeye başlayın, önce sağa, sonra sola, sonra sağa ve bu şekilde devam edin. Çömelmeye devam edin ve topuklarınızı doğrudan vücudunuzun altında tutun, böylece dengenizi daha kolay koruyabilirsiniz.
    • Dengenizi koruyarak patenlerle rahatça 'ördek yürüyüşü' yapabilene kadar pratik yapın. Muhtemelen ilk başta birkaç kez düşeceksiniz; sadece ayağa kalkın ve vücudunuzu topuklarınızın üzerinde ortalayarak çömelme pozisyonunda kalmayı unutmayın. Merkez noktanızın topuklarınızın üzerinde olmasına izin vermemeye çalışın. Bu geri düşmenize neden olabilir.
    • Güven kazandıkça, daha hızlı hareket etmeye ve daha uzun adımlar atmaya başlayın. Her adımda daha uzağa yuvarlanmak için tekerlekleri daha sert itin.
  4. Nasıl süzüleceğinizi öğrenin. Bir süre yuvarlanmanıza izin vererek attığınız her adımı uzatın. Bir ayağınızla itin ve ivme kaybedene kadar diğer ayağınızla süzülün, ardından süzüldüğünüz ayağınızı değiştirin. Bir ayağınızla kayarken, diğer ayağınızı kaymanızı engellemeyecek şekilde yerden yukarıda tutun.
    • Kayarken sağa ve sola dönme alıştırması yapın. Sağa döndüğünüzde vücudunuzu hafifçe sağa doğru eğin. Sola döndüğünüzde, vücudunuzu hafifçe sola doğru eğin, her zaman çömelme pozisyonunda kalın.
    • Daha hızlı süzülün. Bacaklarınızı daha hızlı hareket ettirin ve tekerleklere baskı uygulayıp kendinizi ileri iterek ivme kazanın. Adımlarınıza eğilerek hız kazanmanıza yardımcı olması için vücut ağırlığınızı kullanma alıştırması yapın. Dengenizi korumanıza ve hız kazanmanıza yardımcı olması için kollarınızı dirseklerden bükerek ve koşarken yaptığınız gibi ileri geri hareket ettirerek kullanın.
  5. Uygulama durdurmak. Sağ pateninizde, patenin ayak ucunda bulunan bir fren bulunmalıdır. Durmak için, patenleriniz birbirine paralel olacak şekilde kayın. Çömelme pozisyonunda kalın ve hafifçe öne doğru eğilin. Sağ pateni sol patenin biraz önüne yerleştirin, sağ patenin ayak ucunu kaldırın ve ayak ucuna sertçe bastırın. Ne kadar sert bastırırsanız o kadar hızlı durursunuz.
    • Freninizi tereddütle yere değdirmek yerine kendinden emin bir şekilde iterek durmak önemlidir. Frene yeterince sert basmazsanız dengenizi kaybedebilir ve düşebilirsiniz.
    • İlk başta yeterli basınç uygulamakta zorlanırsanız, durmak için yeterli güç uygulamanıza yardımcı olması için sağ dizinize bastırmak için ellerinizi kullanmayı deneyin.

Özel Manevraları Denemek

  1. Nasıl yapılacağını öğrenin geriye doğru kaymak. İleri doğru kayarken, ayaklarınızı 'v' şeklinde yerleştirerek ve topuklarınıza basınç uygulayarak kendinizi itersiniz. Geriye doğru kaymak için ayaklarınızı ters 'v' şeklinde yerleştirin, bu kez ayak parmaklarınızı bir arada ve topuklarınızı ayrı tutun. Çömelme pozisyonunda kalın ve diğer ayağınızı kaldırarak sağ ayak parmağınıza baskı uygulayın, ardından sol ayağınızı indirin ve sağ ayağınızı kaldırarak sol ayak parmağınıza baskı uygulayın.e
    • Arkanızı göremediğiniz ve zaman zaman dönüp bakmak zorunda kaldığınız için, geriye doğru kayarken dengenizi korumak daha zor olabilir. Yavaşça başlayın ve düşmeden arkanıza bakmak için vücudunuzu nasıl döndüreceğinizi bulun. Geriye doğru eğilmekten kaçının, çünkü bu insanların düşmesinin yaygın bir nedenidir.
    • Pratik yapmak gerekir, ancak sonunda geriye doğru kaymayı başaracaksınız. Patenlerinizle attığınız kulaçları uzatın ve diğer pateni bırakmadan önce bir paten üzerinde bir süre yuvarlanma alıştırması yapın. Ayak parmaklarınıza baskı uygulamaya ve ayaklarınızla ters bir 'v' şekli yapmaya devam edin.
  2. Topuk parmağı yapın. Bunun içinde Hilepatenleri hizalayın ve bir ayağınızın topuğu ve diğer ayağınızın parmak ucuyla kayın. İvme kazanmak için birkaç süzülme yapın, ardından daha güçlü paten ayağınızın parmak ucunu kaldırın, böylece diğer ayağınız hemen arkada kalacak şekilde sadece topuk üzerinde kayarsınız. Arkadaki pateninizin topuğunu kaldırın, böylece sadece bir pateninizin topuğu ve diğerinin ayak parmağı üzerinde kayarsınız.
  3. Çapraz dönüş yapın. Biraz ivme kazanmak için kayarak başlayın. Dönmeye hazır olduğunuzda, bir pateni diğerinin üzerinden geçirerek ve yeni yöne doğru itmek için kullanarak bunu yapın. Örneğin, sola dönüyorsanız, sağ pateninizi sol pateninizin üzerinden geçirin, vücudunuzu sola doğru çevirin ve sağ pateninizle sol yöne doğru itin. Omuzlarınızı gitmek istediğiniz yöne doğru çevirin ve dengenizi korumaya yardımcı olmak için dönüşe doğru eğilin. Daha dengeli olabilmek için dizlerinizi biraz büktüğünüzden emin olun.
  4. Zıplamayı deneyin. Birkaç süzülme yapın, ardından patenlerinizi bir araya getirin, çömelin ve kısa bir mesafe zıplayın. Güven kazandıkça, daha yükseğe ve daha uzağa zıplama pratiği yapın. Yön değiştirmenin süslü bir yolu olan zıplayarak dönüşü de deneyebilirsiniz.

Becerilerinizi Geliştirmek

  1. Bir pistte pratik yapın. Paten kaymada daha iyi olmanın en iyi yolu sık sık pratik yapmaktır. Bölgenizde bir paten pisti bulun ve haftada en az bir kez oraya gidin, böylece her gittiğinizde becerilerinizi geliştirebileceksiniz. Kayma, durma, geriye doğru kayma ve olabildiğince hızlı kayma alıştırmaları yapın. Sürekli dengenizi koruyarak rahatça dönüşler yapabilecek ve durabilecek hale gelene kadar pratik yapmaya devam edin.
  2. Bir takıma veya lige katılın. Kendi başınıza paten kaymak eğlencelidir, ancak bir meydan okumaya hazırsanız, bir lige katılmayı düşünün. Paten derbisi popüler bir spor haline gelmiştir ve çoğu şehirde kaydolabileceğiniz bir lig vardır. Eğer şehrinizde bir lig yoksa, birkaç arkadaşınızı bir araya getirip kendi liginizi oluşturmayı düşünebilirsiniz.
    • Paten hokeyi, paten kaymanın bir diğer popüler lig odaklı tarzıdır. Bu spor için bir çift inline patene ihtiyacınız olacaktır.
    • Kaykay gibi agresif paten kayma da bir dizi cüretkâr numara yapmaya dayanır. Bu sporu deniyorsanız koruyucu ekipmanınız olduğundan emin olun.
  3. Performansınızı artırmak için tasarlanmış patenler satın alın. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı paten türü vardır ve tekerlekli patende daha iyi olmaya başladığınızda, özel ihtiyaçlarınıza uyacak ve istediğiniz beceri düzeyine ulaşmanıza yardımcı olacak bir çift patene yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Aşağıdaki seçenekleri değerlendirin:
    • Kapalı alan patenleri. Bir paten pistinde kapalı alanda paten kaymayı seviyorsanız, her seferinde bir çift kiralamak zorunda kalmamak için kendi paten çiftinizi satın almayı düşünün.
    • Dış mekan patenleri. Bu patenler, daha zorlu koşullara dayanacak kadar dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış tekerleklere sahiptir. Bunları asfalt ve diğer yol malzemeleri üzerinde kaymak için kullanabilirsiniz.
    • Sürat patenleri. Bu patenler tipik patenlerden daha hızlı gitmek için tasarlanmıştır, bu nedenle pistte veya caddede uçmayı seviyorsanız bunları düşünün. Bir sıra tekerleği olan sıralı hız patenleri veya her iki tarafında iki tekerleği olan dörtlü patenler satın alabilirsiniz.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Nasıl daha hızlı kayarsınız?
    Pratik yaptıkça hızınız doğal olarak artacaktır. İyi bir dengeye sahip olduğunuzda, ağırlığınızı iki bacağınız arasında ileri geri kaydırarak ve sırayla her ayağınızla iterek hızlanabilirsiniz.
  • Soru
    Düşmeden veya geriye eğilmeden nasıl kayabilirsiniz?
    Katı olmak ve düşmekten korkmak yerine rahatlayın ve 'derby' duruşunu benimseyin. Dizlerinizi biraz bükün ve size daha fazla destek sağlıyorsa ellerinizi uyluklarınızın üzerine koyun. Kaymak için bu ağırlık merkezinde kendinizi yeterince rahat hissedene kadar bu duruşu uygulayın. Paten üzerindeyken vücudunuzu dengeli hissetmek için eğitmeniz gerekir.
  • Soru
    Acı veren bir düşüşten sonra iyileşmek için herhangi bir ipucunuz var mı?
    Eğer bir sıyrıksa, kendinizi toparlayın ve yolunuza devam edin; sızı bir süre sonra azalır. Kanıyorsa, üzerine biraz dezenfektanla birlikte gazlı bez veya yara bandı koyun. Kırık kemik veya ağır kanama gibi ciddi bir yaralanma söz konusuysa doktora gidin.

Video

İpuçları

  • Bağcıkları sıkıca bağladığınızdan emin olun, aksi takdirde çözülebilirler ve üzerlerinden kayarken dengenizi kaybedebilirsiniz.
  • Kendi kişisel hızınızdan daha hızlı gitmeyin. Çok hızlı giderseniz düşebilir, kendinizi yaralayabilir ve hatta bir kemiğinizi kırabilirsiniz.
  • Uzun saçlarınız varsa, gözünüze gelmeyecek şekilde arkadan bağladığınızdan emin olun.

Uyarılar

  • Gergin veya titrek olmak düşme ihtimalinizi artıracaktır. Kendinize güvenin!

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Tekerlekli patenler
  • Kask
  • Dizlikler
  • Bilek korumaları
  • Paten kaymak için iyi bir yer (araba yolu, ahşap zemin, vb.)